9 sov


07.01.2016 - 11:54
(Panna) Rena9
9 sov
Máme zahradu plnou stromů a necháváme ji růst tak jak ona sama chce. Žije u nás veverčí rodina, plno hrdliček i jiných ptáčků, ježci, kočky a kdo ví jaká zvířátka ještě. Občas míváme soví rodinku v ořešáku nebo ve smrkoví. Včera jsem Vláďovi říkala, že tu zase vídám sovy, že budeme mít asi letos opět soví mláďátka. Seděli jsme spolu při svíčce v kuchyni, povídali si a právě se stmívalo. V tom se začali slétat...usedali na první strom hned před oknem, nalétávali až před okno a pak hned na střechu...ukazovali se v celé své kráse. Pak se usadili a dívali se přímo na nás. Bylo jich devět! Byl to hodně silný zážitek - jak pro mne, tak i pro mého muže ... Teď hledám hlubší význam jejich návštěvy u nás... a třeba mi s tím pomůžete ?Díky moc, RenaJinak - sovího houkání se nebojím, nevnímám ta zvířata jako "negativní" :74:

Řazení:
07.01.2016 - 12:00 | Filtr
(Ryby) thééé
:17: síla, až mám husí kůži, zrovna včera jsem narazila na obrázek stromu plného bílých sov.
Je více výkladů této symboliky. Mj. je znamením moudrosti a vhledu - protože sova vidí v noci, vidí tam, kde jiní nevidí a nikdo ji nemůže oblafnout.
Může pro tebe symbolizovat i novou "schopnost", nový životní směr i rozměr.

Tady je třeba ta symbolika v historii:
https://pohanskykruh.wordpress.com/…
07.01.2016 - 12:19 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Nehledala bych v tom hlubší význam.Je to naprosto běžné,že se některé druhy sov,drží v blízkosti lidských obydlí.
Už proto,že jsou tam také myši,rejsci,potkani atd. :3:
07.01.2016 - 13:08 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele silentium, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Taky Ti zážitek závidím, nenechávají se snadno uvidět, a ...asi ví, že pochopíš, nesou moudrost a pohled za... :64:
07.01.2016 - 13:25 | Filtr
(Váhy) Buddha/2
Krásný :1:
No, nevím co hlubšího bych v tom hledal, ale je celkem jasné, že z vás nemají strach a je jim s vámi dobře. Možná že se chtějí i kamarádit :5:
07.01.2016 - 13:45 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ale pokud teda trváš na hloubce,tak vzhledem k tomu,že jsem milovnicí Twin Peaks a hlášky "Sovy nejsou tím,čím se zdají být!",tak si dovolím ti sem něco dát k naštudování. :4:


Co znamená "Sovy nejsou, čím se zdají být"?

To je jedna z nejtěžších otázek, na níž se má odpovědět. Nejjednodušší vysvětlení je, že je to jedna z věcí, které Obr říká Cooperovi. Důkaz toho, že major Briggs je důležitější, než jsme si mysleli.

Ale sovy se objevují v celém seriálu a zdá se, že mají větší význam.

Poprvé se sovy objeví na konci epizody 4, když James a Donna jdou hledat přívěšek do lesa, kde ho schovali. Ve chvíli, když zjistí, že přívěšek je pryč, je pozoruje sova.

Další narážku vyslovuje Polenová dáma v epizodě 5, když Cooper a spol. ji navštíví cestou do Jacquesovy chaty a ona říká "Sovy nejsou, čím se zdají být."

Zpráva Obra, že "sovy nejsou, čím se zdají být" se objevuje v epizodě 8 a je potvrzena zprávou majora Briggse z monitorů kosmického prostoru v epizodě 9 (v epizodě 19 jsou zprávy sdělovány jakoby z lesa, nikolli z kosmického prostoru).

Epizoda 10 obsahuje rovněž Cooperův sen, kde přes BOBovu tvář se promítá obraz sovy.
Sova se objevuje na začátku epizody 13, předcházející scéně, v níž Cooper zachraňuje Audrey od Jednookého Jacka a znovu v epizodě 14, kdy nese zachráněnou Audrey do knihovny.
V epizodě 15 (kdy bude Maddy zavražděna), Polenová dáma říká "Nevíme, co se stane, ani kdy, ale sovy jsou v motorestu", ale nevidíme ani ptáčka. Objeví se tu Dr. Droolcup, Obr a zpěvačka, což některé vedlo k závěru, že sovy nemusejí mít podobu ptáků.

Na konci epizody 17, po Lelandově smrti, když Truman přemýšlí, kde je nyní BOB, je střih a kamera se pohybuje lesem, těsně nad zemí, zřejmě v noci a náhle se filmový obraz znehybní a epizoda končí náhlým objevením se sovy.

V epizodě 18 se objeví sova v lese, když Cooper močí a major zmizí. V epizodě 19, plukovník Air Force Rile se ptá speciálně Coopera, jestli viděl nějaké sovy tu noc, co Briggs zmizel. Když se major znovu objeví v epizodě 21, zmiňuje se o obrovské sově, jako o jediné věci, na kterou si jasně vzpomíná.

Sova se také dívá, když se Leo probere a jde na Shelly se sekyrou v epizodě 22.
Z článku "Owlwise By Firelight" v knize WELCOME TO TWIN PEAKS: ACCESS GUIDE TO THE TOWN, s. 46-47 [s velkým obrázkem střemhlav letící sovy, převzatým ze seriálu]:

"...Nikoli strach, ale spojení s naší minulostí je to, co cítíme, nitka táhnoucí se zpět k primitivním bytostem, kterými jsme kdysi byli, když jsme poprvé slyšeli houkání výra podobající se zvukům hoboje. V pravěku jsme tušili v jeho hlasu znamení, slyšeli jsme v něm otázky, které jsme nedokázali zformulovat, ale které v nás byly, neúplné a výsměšné. Byli jsme přesvědčeni, že tento pradávný noční pták, vidí, co my nevidíme, ví, co nikdy nebudeme vědět. A jedné noci, tiché jako letící pírko, jeho obrovitost nás zachvátila u ohně, abychom se dověděli věci, které jsme chtěli znát, stejně tak jako ty, které jsme nechtěli znát. Temným lesem nás vlekl tento číhající a vábící duch a my jsme byli očarováni."

Sovy mají také místo v mytologii amerických kmenů:

"U mnohých domorodých kmenů má sova zlověstný význam. Na severozápadě, volá sova jména mužů a žen, kteří mají brzy zemřít. Podle Siouxů a Hin-Hanů sovy chrání vstup do Mléčné dráhy, kterou musejí duše mrtvých projít, aby se dostaly do Země duchů. Ti, které sovy nepustí, poněvadž neměli správné tetování na zápěstí nebo někde jinde, jsou svrženi do bezedné propasti."
Z knihy AMERICAN INDIAN MYTHS AND LEGENDS, vydané Ortiz a Erdoes, s. 399-400.

Trevor Blake (house127@teleport.com) argumentuje tím, že symbolismus sov je stejný jaký lze najít v knihách COMMUNION:

Zmínky o sovách v Twin Peaks jsou snadno pochopitelné po přečtení COMMUNION od Whitley Striebera.
COMMUNION je záznam Strieberových "spletitých osobních setkání s inteligentními mimozemskými bytostmi." Tyto mimozemské bytosti, popisované jako návštěvníci, vylákají Striebera v noci lesem do "hnusné" místnosti a podrobují ho podivným psychologickým/lékařským praktikám. Strieber se později setká s návštěvníky v jiném prostředí a zjistí, že neviditelně ovlivňovali jeho celý život, stejně jako životy mnoha jiných. COMMUNION inspiroval film stejného názvu a i další TRANS
FORMATION; byla ohlášena třetí kniha a prvky jeho setkání se najdou v románu MAJESTIC.
O setkání, kterým začíná COMMUNION, Strieber píše:
"Probudil jsem se ráno 27. jako obvykle, nebýt toho, že jsem měl výrazný pocit stísněnosti a velmi nepravděpodobnou, ale intenzivní vzpomínku na obrovskou sovu, která mě v noci pozorovala oknem."

Poněvadž vzpomínka byla velmi podmanivá, vysvětluje si to později jako ´maskovací vzpomínku´, aby se zastřelo trauma jeho setkání s návštěvníky.

Tyto sovy tudíž ´nejsou, čím se zdají´ (TP epizoda 9); jsou maskou temných sil těchto mimozemských bytostí (TP 10, 15), když takový návštěvník odjinud někoho odvede (TP 18). Strieber se s nimi setká v lese (TP 5, 17, 20), ačkoli nejsou z této planety (TP 10). Sovy jsou pouze vzpomínkou na toto setkání (TP 20): později, v hypnóze, Strieber je schopen vyvolat si celou příhodu, stejně tak jako okamžiky, kdy ho "sovy" pozorovaly (TP 5, 6, 22).

Škodlivost setkání Striebera v "hnusné" místnosti je podobná obdobným situacím "z jiného světa" v TP a FWWM. Objevuje malá zranění neznámého původu na svém těle, podobně jako některé postavy v TP. Poté, co si přizná, že jeho vzpomínky a zážitky byly "pravdivé" a že si je ani nevymyslel ani že nejsou výplodem šílenství, nepovažuje Strieber jejich původ ani za ryze kosmický (unesou ho piloti UFO), ani za ryze duchovní (návštěvnící jako novodobé nadpozemské bytosti), ale chápe je jako prolínání: Rovněž tak TP odmítá být seriálem "science fiction" nebo "okultním" seriálem, ale má v sobě začleněné prvky obojího.

COMMUNION bylo vydáno v r. 1987, tři roky před prvním promítáním TP. Bylo (a stále je) fantasticky populární. Použití sov v TP mi ihned připomnělo sovy v COMMUNION: v době, kdy se tyto sovy připojily ke zprávám z vesmíru (TP 19), věděl jsem, že COMMUNION ovlivnilo to, k čemu seriál směřoval. Doporučuji COMMUNION jako dobrou četbu vůbec, ale zejména pak těm, kteří se zajímají o zdroj námětů v Twin Peaks.

Pokud přijmete informace z druhé ruky o zmíněných epizodách, jeden plakát uváděl, že Bob Engels řekl, že sovy nejsou obývaní duchové jako Obr, ale spíše svědci (špehové?) důležitých událostí pro obyvatele Vigvamu.

To je další závažné téma k diskusi a debatě pro následující roky.

Zdroj:http://twinpeaks.wz.cz/faq_cz.htm/…

07.01.2016 - 18:40 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Bard Moe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Mně to nedá nadlehčit - tolik sov, nemáte doma mladého kouzelníka ve věku jedenácti let? Třeba mu nesly dopis. :))

Možná však spíš než přemýšlet nad významem, nech na sebe ten zážitek působit. Tím, že ho budeš cítit si to poselství spíše uvědomíš a vstoupí do Tebe.
Sovy jsou opravdu matkami moudrosti, klidu. Tohle bylo krásné gesto přírody vůči Tobě samé. (a Tvému muži)
08.01.2016 - 02:33 | Filtr
(Blíženci) T.Cz » Bard Moe
Tak jest... Sovy prostě přiletěly třeba už jen pro existenci nedotčené zahrady, které si musí vážit a pro ty nedotčené lidské duše, které jí nechali napospas všem svým kamarádům...
08.01.2016 - 02:40 | Filtr
(Blíženci) T.Cz » bubobubo
Tvů příspěvek je ohromjící, až budu mít víc otevřený oči, je půl třetí ráno, rád si ho prostuduju a se svou ženskou prodiskutuju neboť jsme taktéž milovníky Twin Peaks. O Silvestrovské noci jsme se nechali vtáhnout, již po několikáté, do Twin Peaks díky Lynchovu dotočenému celovečernímu filmu a chystáme se opět dát si seriál. Tak díky. Není nad dobrou černou kávu a koláč...:83:
08.01.2016 - 03:31 | Filtr
(Ryby) thééé » bubobubo
Twin Peaks :29:
08.01.2016 - 15:30 | Filtr
(Štír) Freja
Nádhera :27: :15:
08.01.2016 - 23:24 | Filtr
(Blíženci) T.Cz
Dneska jsem zrovna slyšel, jak puštíci nejenže rádi přebývají ve stavenívh a stodolách, ale že i rádi nakukují lidem do oken. Jinak naše malá dcera má panickou hrůzu ze sovýho houkání a taky si vzpomeňte na Zajíce:"Já se nebójim, já se nebójim, jen když tu není vlk a ta sova!!!
09.01.2016 - 21:02 | Filtr
(Panna) Rena9
Díky za všechny odpovědi a s tím nakukováním je to přesné :) Normálně nás pozorují, včera jich tu bylo 5 :)
14.01.2016 - 17:48 | Filtr
(Panna) Rena9
... a dnes jich tu bylo 11 :) Asi nějaký soví klan, či co ? :-D Už se těšíme na mláďátka ...
14.01.2016 - 18:22 | Filtr
(Štír) Freja » Rena9
Mě včera seděl pod oknem taky nějakej houkal,ale nebyl vidět,jen slyšet :1:


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »