nevím co v týhle situaci dělat


14.12.2011 - 07:23
(Štír) henna
nevím co v týhle situaci dělat
ahoj, už nevím co dělat, tak možná tady má někdo podobnou zkušenost. můj problém se týká financí ve vztahu.bydlíme s přítelem, ale ten splácí hypotéku a ještě jeden dluh na bydlení. veškerou svojí výplatu skoro odevzdá na splátky a platby a už mu nic nezbývá a tak pracuje ještě "na melouchách" aby měl za co žít. Je mi ho někdy fakt líto, pracuje třeba uplně celý den do noci. Já mu přispívám půlku na náklady bytu, jenže když je před výplatou, hradím nákupy jídla, pozvu ho třeba na véču nebo třeba jedem na výlet-tak to jde benzín taky z mých peněz a nedostanu na to ani korunu od něj. Já nevím co dělat, začíná mně to štvát, ale zároveň mi je ho líto, já nevím, mám se kousnout a prostě to vydržet nebo si s ním na tohle téma promluvit jenže nevím jak..

Stránka: 1 2
Řazení:
14.12.2011 - 07:40 | Filtr
(Vodnář) Kiára..
Věci kolem financí jsou vždycky o domluvě mězi partnery. Každý pár to má trošku jinak.
Tvůj přítel se snaží, dělá do noci, dělá co může, aby to zvládl, nesnaží se tě využívat. Jsou i chlapi, kteří by si vedlejšáky nehledali a klidně by žili z tvého. Podle toho jak to píšeš, soudím, že to bydlení má sám na sebe.
Zkus se na to podívat z druhé strany, když bys měla partnera, který by vydělával víc než ty a platil by víc věcí než ty, dívala by ses na to stejně?
Pokud ti to ale vadí, tak to nedělej. Když na to nejsou peníze, nechoďte na večeři, nejezděte na výlety, seďte doma a dívejte se na televizi.

Já to vidím tak, že kdyby můj partner před výplatou neměl peníze a evidentně by je nerozházel, tak by mi to přišlo přirozené hradit něco ze svého, dělala bych to pro sebe, pro nás a nic bych za to neočekávala..
14.12.2011 - 07:48 | Filtr
(Býk) Glimmer Man
Ahoj,

Vem to takhle, poukud si s ní promluvíš, tak co budeš říkat?? Budeš mu říkat, ať přestane splácet a nechá si pak v exekucích zabavovat majetek?? Nebo mu říkat, ať se na majetek vykašle, že Vás láska bude hřát i pod mostem??

Rozumnější bude se asi kousnout a prostě brát situaci takovou jaká je a z ní vycházet.

Nicméně zkus na chvilku trochu odsunout city a uvažovat materiálně. On splácí svoje bydlení a ty platíš vaše stravování. Tak si představ, že se jednou rozejdete. On bude mít bydlení a ty budeš mít prázdný kapsy a půjdeš tam odkud jsi přišla. To není dobrý.

Pokud je to jen jeho bydlení, měl by ho platit ze svejch peněz a ze zbytku platit půlku vašich společných nákladů na život (výlety, jídlo). Ty by´s platila druhou půlku těch nákladů a zbytek peněz ti zbyde na tvoje věci a nebo si je můžeš ukládat, aby´s pak měla na bydlení.

Ono se říká, dobré účty dělají dobré přátele. Myslím, že to platí.

Takže pokud se chceš přesto o něčem bavit, tak se bav na tohle téma: dům rozdělit na půl, hypotéku rozdělit napůl, náklady napůl. Váš vztah není jen o lásce a zamilovatnosti, ale už taky o ekonomice a majetku, a tady je třeba trošku myslet na zadní vrátka.



14.12.2011 - 07:48 | Filtr
(Kozoroh) hajounek
Řeším podobný problém. S tím rozdílem, že přítel je třičtvrtě roku na neschopence a nemocenská, kterou momentálně pobírá sotva vystačí na pokrytí splátek jeho dluhů.

Skoro devadesát procent svých příjmů tedy vydám za nájem a jídlo.

Je to moc moc vyčerpávájící, přesto stále vytrvale věřím, že to zvládnem. Beru to jako velkou životní lekci...
14.12.2011 - 07:48 | Filtr
(Štír) henna » Kiára..
ahoj, díky za radu. tahle situace bude trvat ještě rok.rok už jsme vydrželi ale někdy fakt trochu skřípu zubama, je to prostě třeba i deset dní. já také splácím auto a není to malá částka :(
14.12.2011 - 07:57 | Filtr
(Vodnář) Kiára.. » henna
Tyhle situace jsou těžké pro každého, pokud se rozhodneš to vydržet a neřešit, tak bys měla změnit přístup k tomu, jak to vnímáš, nebrat to jako svoji oběť, ale jako samozřejmost, kdo ví co vám život přinese a rok není zase tak dlouhá doba.
Může se klidně stát, že se jednou situace otočí a budeš potřebovat jeho pomoc.
Mám kamaráda, který měl finance rozdělené přesně napůl, ale zasáhla do toho nemoc - rakovina, už skoro rok je na neschopence a jeho přítelkyně platí většinu nákladů. To jsou situace, které přináší život a nejde vždy dělit náklady napůl.. Je to na tobě jak se k tomu postavíš. :27:
14.12.2011 - 08:06 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele musiúa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Máte společnou domácnost, ale nehospodaříte společně? Co to brát tak, že nejsou tvoje a jeho peníze, tvoje a jeho trable, ale společný peníze, společný starosti a společný radosti?

Každej dělá co momentálně může, musí a umí nejlíp a to pro blaho společné, své a toho druhého. Pak nevznikaj takovéto "problémy" které já osobně považuju za hloupost, protože komu vlastně doopravdy co patří :3:
14.12.2011 - 08:24 | Filtr
(Lev) Sempress » musiúa
:15: :15: :15:
14.12.2011 - 08:42 | Filtr
(Býk) kapka růžové
Ty víš sama nejlíp, co máš dělat :27:

...buď s ním chceš být, nebo ne...pokud ano, asi Ti nezbyde nic jiného, než to ten rok ještě zvládnout...zvlášť pokud víš, že vás čekají "růžovější" zítřky :3: :1:

Hodně z nás je v podobně tísnivých finančních podmínkách, mnoho z nás je "bez vyhlídky" růžové budoucnosti a taky to musíme zvládnout. Vyhlídky píšu do uvozovek, protože je to vlastě pouze naše fikce... :27:

Drž se a přeju do vztahu "miliony" v podobě lásky a porozumění :17: :27:
14.12.2011 - 10:53 | Filtr
(Štír) henna
ahoj, dík všem za odpovědi. asi jsem začala trošku plašit... nemůžu z toho spát a někdy se mi chce brečet, protože je to trochu na nervi..jenže jak říká tady glimmerman, on si šetří na své bydlení a moje peníze utíkají do neznáma, takže kdybychom se rozešli já nemám nic a on má bydlení, ušetřené splátky se kterými jsem mu vlastně pomáhala. jenže když já za něj něco platím on mi to už nevrátí a přitom předtím tomu tak nebylo, dokonce když měl peníze koupil mi krásný dárek. a atky na sebe nic si nekoupí, chodí už skoro v otrhaném oblečení, už jsem mu to naznačila a azčíná mi to docela vadit. dokonce me pozval na obed, jako ze na oplatku a pak nemohl najit penezenku, takze jsem to platila ja...a to už se snad stalo dvakrát, tak si řikám jestli je to náhoda nebo to snad dělá schválně?
14.12.2011 - 11:04 | Filtr
(Býk) Glimmer Man » henna
No jo... ono je právě krásný, jak každej mluví o vzájemný pomoci a společnejch penězích. Ale ono se to jinak jedná v manželství, které je defacto ekonomickou smlouvou a ještě jinak ve společným bydlení. Hezky jsi napsala, že tvoje peníze utíkají do neznáma. Vlastně za ně žije někdo jinej...

A mimochodem, pokud někoho zvu na oběd, nikdy nezapomenu peníze, prostě nikdy. To se nesmí stát. To je absolutní průser... a dvakrát?? No, co dodat... náhoda to není. Slovní paskvil typu "nemohl jsem najít peněženku" je opravdu hodně trapná výmluva. Bych to považoval za ponižující.

Jak tak teď nad tím nově přemýšlím, tak je opravdu ve vašem případě si to ošetřit a nebo náklady opravdu půl napůl.
14.12.2011 - 11:10 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
V tvé situaci bych trvala na tom,aby bydlení bylo společné i papírově a pak by si přispívala i na hypotéku a jemu by tím pádem zbylo i na jídlo. :3:
14.12.2011 - 11:19 | Filtr
(Štír) henna » Glimmer Man
nevím co dělat no, ani jak o tomhle trapným tématu mluvit... budu si připadat jako bestie :( ale dál už to takhle asi nedám :(
14.12.2011 - 11:27 | Filtr
(Býk) Glimmer Man » henna
Musíš se holt naučit taky hájit svoje hranice, pokud nechceš bejt jenom pejsek slepě poslušnej pánovi...

Nevidím na tom nic bestiálního, když se chceš slušně dohodnout. Holt ve vztahu se musí řešit i jiný věci, než jenom "miluju tě". Ber to takhle žijete (myšleno jako náklady na život) na půl a spolu něco vytvoříte. Po rozchodu si má každej odnést půlku. Pokud on má svůj dům a žije na tvůj účet, tak on si odnese dům a tebe tak možná nechá vybrat septik, kam léta pečlivě uklázal všechnu stravu, kterou od tebe dostal...

Vím, že je to blbý hned myslet na to, že se rozejdete... ale fér jednání obnáší i fér účty. Láska není naivita, láska je spolupráce a fér účty. :44:
14.12.2011 - 11:32 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Glimmer Man
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Malča, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ahojky, souhlasím s tebou...dnes se v takové situaci nachází spousta lidiček..je to až neskutečný :21:
Opravdu je taky dobrý myslet sama na sebe..já jsem takovej blbec, kterej by každýmu vyhověl..a ve finále na to dojíždím...doporučuju stavět se na přední místo i ve směru financí...pořádek dělá přátelé.. :27:
14.12.2011 - 12:25 | Filtr
(Beran) Ruby » Glimmer Man
No-mě to taky trošku zavání zneužíváním. Lidem bývá trapné o těchto věcech mluvit, předem se na nich dohodnout s partnerem...a přitom je to jedna ze zásadních věcí, které je třeba vyřešit hned na počátku společného bydlení, aby byly pravidla a nedošlo k tomu, že se bude jeden cítit využíván. Jak se už tady psalo, můžou se přihodit nenadálé věci-nemoc, nehoda-a pak člověk prostě tu káru táhne sám i za druhého a netíží ho to. Tohle je trochu jiný případ.

On si sakramentsky pečlivě chrání své, hlídá si své účty, finance, ani ho nenapadne zeptat se jí, jak to vidí ona, jestli to zvládá. A ona mlčí. Protože se stydí s ním o tom mluvit.
Nenapadá mě zrovna důvod, proč to bývá pro lidi takový problém, ale je to časté.

Pokud by ona měla svůj byt, který by pronajala a bydlela s přítelem, pak at přispívá půlkou na náhrady bydlení jako je elektřina, voda...samozřejmě bez nákladů na hypotéku-a půlkou nákladů na společné náklady domácnosti jako je jídlo a ostatní. Jestliže ale své vlastní zázemí nemá, tak riskuje ve stávající situaci, že v případě rozchodu nebude mít nic, jak už bylo řečeno.
Ono takhle...pokud by bydlela sama v pronajatém bytě, pak by náklady na bydlení včetně nájmu měla také. Čili pokud bydlí u přítele, považovala bych asi za normální také to částečné přispívání na proud, plyn,...ale v žádném případě splácení jeho domu.
Stravování také napůl. Nevím, jak dalece plánují společnou budoucnost, ale řešení hypotéky a domu a vůbec celkově financí by měla s partnerem vyřešit co nejdřív. Cítí se ponížená, využitá...a je dost možné, že také je. Že to zkrátka příteli vyhovuje, zajímalo by mě, co by dělal, kdyby bydlel sám. Ale jeho charakter nechci a nemohu posuzovat, ikdyž ty obědy bez peněženky taky mluví za dost. Každopádně-posadit ho za stůl a vyložit karty, ať se vyjádří.
14.12.2011 - 12:25 | Filtr
(Rak) Molly Heddy Law
molly-heddy-law.blog.cz/ je to fakt super blog! :) Nudíš se? podívej se
14.12.2011 - 12:28 | Filtr
(Býk) Glimmer Man » Ruby
Karty bych do toho raději netahal... sice jsi to myslela jinak, ale někdo by se toho mohl chytnout a řešit to úplně jinak, než jsi myslela... :4: :3: :2: :21:
14.12.2011 - 12:28 | Filtr
(Býk) player
Podívej - to máš takhle.

Pokud je před tebou datum,kdy mu dluhy skončí,tak drž.Pravda - nakonec se s ním rozejdeš třeba kvůli něčemu úplně jinému,ale takhle je to dobrý.On maká,snaží se.Navíc tím,že do noci dělá,tak se nepřesytíte vzájemností.

Ovšem samozřejmě - jak osud maluje,za dva roky tu budeš psát:Hajzl,hajzl,hajzl,já ho vydržovala a jakmile splatil dluhy,začal se kurvit a tak...To se může klidně stát.

Nicméně - tvůj vnitřní pocit by ti měl napovědět,zda máš dobrýho parťáka či ne.A s dobrým i ve zlým ! :15:
14.12.2011 - 12:31 | Filtr
(Beran) Ruby » player
Přesně, dát na svůj vnitřní pocit. Ono se to pozná celkem lehce v každodenních situacích, zdánlivých maličkostech.
14.12.2011 - 12:32 | Filtr
(Beran) Ruby » Glimmer Man
:61: :3:
tedy poopravím-nalít si čistého vína :117:
14.12.2011 - 12:35 | Filtr
(Býk) Glimmer Man » Ruby
"Kdo se dobře dívá, hodně vidí."

G.M.
14.12.2011 - 12:36 | Filtr
(Býk) player » Glimmer Man
Ano - je to pravda.On sám by měl říct:miláčku neboj,až to splatím,první co bude je,že jedem na měsíc na Hawai...to jo. :3:
14.12.2011 - 12:39 | Filtr
(Býk) Glimmer Man » player
Jo a pak to půjdou spolu do cestovky koupit a on zapomene peněženku i s kreditkou.
14.12.2011 - 12:45 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Dvorda, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Chyba je, že jsi do toho šla a už z toho chceš utéct...., tak to vydím já....


Rady tipu..přepsat polovinu baráku....jo to bych bral,ale otázkou je kolik dal on a kolik jsi teda dala ty??? pokud on to nějaký rok splácí a ty mu pomáháš až poslední rok, tak to taky není rovné jednání.. :63:...

Kdyby jsi psala přesná čísla, tak by jsme ti lépe napsali své názory a někdo by je i změnil...,ale ruku na srdce...když půjdeš pryč tak kolik budeš kde platit celkově??? neplatíš teď méně?? Proč jsi k němu šla :63:

Ano ošetřit ano...,ale třeba formou ručně psané směnky....dáš mu na hypotéku...on ti podepíše směnku....a oba jste spokojení...a pokud chceš polovinu baráku či bytu.....musí to povolit i banka ,která to povolí ráda,ale zadarmo to nebude.....a pak...pokud se vztah rozpadne nebo on přestane platit...to jsou pěkné trable... :23: :14:

Buď ráda, že jste zdraví a ten rok to s ním ještě vydrž....ber to tak, že ten nájem atd by jsi platila stejně....promluv sním o svých obavách,ale netrap se kvůli tomu.....stejně se rozhodneš podle sebe a ne podle nás :74: ...tak ať výsledek je správnej a partner ať má pochopení o tvé obavy :29:
14.12.2011 - 12:46 | Filtr
(Blíženci) Im the one
Ano,mám podobnou zkušenost.Přítel platí dluhy,já kupuju jídlo.Vůbec mi to nevadí,naopak,kupuju to ráda a jsem ráda,když je spokojen.
Příspěvky: 1-25 26-43
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »