Jak dál....


20.10.2008 - 15:19
(Lev) Plná energie
Jak dál....
Potřebovala bych trošku poradit. A proto jsem přišla s mým příspěvkem sem. Jsem přes devět let ve vztahu, z toho přes dva roky v manželství. Manžel je vodnář, já lev. Jsem společenský člověk, ráda se bavím a mám hodně kamarádů i kamarádek. Již delší dobu jsem ale manželovi nevěrná, ne jen jednou. Už takto dál nemůžu, manžel je hodný, usedlý, rodinný typ.Nemusí chodit tolik do společnosti, dál se seznamovat. V poslední době si ho vůbec nevážím, nemám ani v nevěře špatně svědomí a beru ho jako jistotu, která na mě čeká doma. Vím, že by pro mě v životě udělal cokoliv, i když některé jeho výjevy jsou neodpustitelné.Každopádně tvrdí, že by mi nikdy nezahnul. Poslední dobou mě také vůbec nepřitahuje, mám ho spíše jako kamaráda. On tvrdí, že sex není důležitý. Já si myslím opak. Změnila jsem i práci, abych věděla, jestli to je tím. Ale pořád mám pocit, že to mé neustálé poznávání má příčinu v hledání toho pravého. Už takhle dál nemůžu, můžete prosím poradit? Uvažuji o rozvodu, ale na jednu stranu si říkám, že takového člověka už nemusím najít, samozřejmě na druhou stranu si připadám svázaná, i když si v manželství dělám skoro co chci. Ale o tom přece není manželství? Mělo by mě to táhnout být doma.

Stránka: 1 2
Řazení:
20.10.2008 - 15:52 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Anad 2, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
docela ti rozumím a i chápu tvé dilema, ale poradit nedokážu. asi vím o čem mluvíš, ale je to situace na h....oubelec. Člověk když je v takovém vztahu, touží po radosti, společnosti, svobodném a nezávislém jednání a na druhé straně mu rozum velí, aby neopouštěl "staré známé pro nové "jak zpívá Svěrák. zážitky bokem jsou super, ale jednou zůstaneš sama...možná bych přece jen volila toho usedlýho, rodinnýho chlapa, i když je s ním nuda. :3:
20.10.2008 - 18:03 | Filtr
(Blíženci) Nuna
Nemělo by Tě táhnout být doma. To,že jsi vdaná,automaticky neznamená,že se zavřeš doma a nebudeš se bavit. Každý člověk potřebuje prostor i sám pro sebe i v sebeštastnějším manželství. Myslím,že Tvůj muž,když si Tě bral,věděl,že jsi společenská a proto Ti nechal Tvoji svobodu. To je dobře a když už pro nic jiného, za tohle by sis ho vážit měla. Proč si ho nevážíš obecně,na to bych ráda odpověď znala. :23: To,co prožíváš, tím si projde drtivá většina žen i mužů ve vztahu. Není to neobvyklé,ale je to velmi,velmi nebezpečné. Oceňuji Tvoji otevřenost přiznat opakovanou nevěru,ale není to samozřejmě nic, za co bych Tě mohla "pochválit".Nevěra je hezká v současné chvíli pro Tebe. Měla by ses ale mít velmi na pozoru,protože Vodnáři jsou lidé nesmírně intuitivní, velmi empatičtí a velmi citliví. Obávám se, že Tvůj muž o Tvých úletech musí vědět a pokud Ti dosud nedal nic najevo, klobouk před ním dolů. Víš, on na každého někdy přijde stav, kdy má pocit,že je svázaný, potřebuje se vyblbnout,chce zažít vzrušení, potřebuje poznat někoho nového. Ale věř, že to je jenom stav přechodný. Může to trvat tři měsíce,rok,dva a pak dospěješ do stadia,kdy si budeš vážit rodinného klidu a pohody. Kdy si budeš vážit, že máš vedle sebe hodného člověka,skvělého tátu a manžela. Vodnáři mají v krvi řád a systém a tendence k tomu, vést život podle konvencí.Jednoduše řečeno - nalajnují si život podle společenského modelu a "jedou". Nevykolejí je nic, obrní se neskutečnou trpělivostí a tolerancí,dovedou být slepí hluší k jakýmkoliv emocím, které by jim dovolili jen zapochybovat o tom,že to,co dělají,je správné. V hloubi duše nemusí být štastni,ale věří tomu, že to,co dělají, je správné. Proto bude Tvůj muže Tvoje chování tolerovat a před nevěrami zavírat oči,jen proto,že doufá,že Tě to jednou přejde a bude všechno v pořádku,poplatné tomu stylu života, který on chce.
No, abych to nějak shrnula: Ty svému muži ubližuješ - víš to? pro své vlastní sobecké potěšení ničíš člověka, o kterém sama říkáš, že by Ti snesl modré z nebe. Budeš si muset ujasnit co chceš. Jestli jistotu a stereotyp,nebo nejistotu a vzrušení. Víš, ono to hledání toho pravého není tak snadné,jak se Ti může jevit. Ono se dobře hledá,když víš, že máš za zády tu oporu v podobě manžela. Že když všechny Tvoje vztahy skončí v posteli a nic víc z toho není, že se máš kam vrátit. Kdybys byla sama, kdyby ses rozvedla, tak se budeš plácat s prominutím ve sračkách, v té zoufalé snaze najít toho pravého. A to je pekná hloupost a pěkně bolestná záležitost. No a upřímně - který chlap si nabrnkne ženskou,která podvádí svého muže? Žádný. Už jen proto, že se sám jednou nechce ocitnout v pozici paroháče. :3:
20.10.2008 - 20:33 | Filtr
(Panna) Janyka7 » Nuna
Souhlasím se vším, co jsi napsala moc pěkné a pravdivé. :30: :30: :30: :15: :15:
21.10.2008 - 00:10 | Filtr
(Blíženci) trpaslicka
Na chvilku přestaň myslet na sebe a zkus se vcítit do člověka, kterému ubližuješ.....Jaký máš z toho pocit???
21.10.2008 - 00:34 | Filtr
(Panna) Jája13
Jsem trochu v rozpacích a nerozumím tomu,co vlastně čekáš za odpověď.
Rozhřešení?Radu?Jakou? :22:
Chceš slyšet:jsi mladá,"plná energie" tak se holka bav a užívej si,hlava nehlava,život je krátký na nikoho se neohlížej :28:?!?
Píšeš:" už takhle dál nemůžu" no tak takhle dál nepokračuj,neboť tě nikdo nenutí.
Já můžu pochopit úlet ze stereotypu,to se stát může,ale tohle nechápu.Proč jsi se vdávala?Pokud se chceš bavit a užívat si a navíc ti to manžel toleruje,tak se bav a užívej si přátel a zabavy,flirtuj pokud tě baví obdiv mužů,proč ne,ale proboha nevadí ti,že člověka jenž tě miluje a důvěřuje ti zesměšňuješ.Zamysli se nad sebou a rozhodni se co vlastně chceš a co od života čekáš.
Většinou lituji ženy,jak s nimi muži zametají,ale tady promiň tebe litovat nemohu.
Tvůj život je zćela ve tvé režii,tvého muže upřímně lituji.
Naprosto souhlasím s tím co psala Nuna,jen se divím jak je dnes shovívavá :3: a také s Vlastou CB.Dřív nebo pozděj se nám naše činy vrací...
Přeju ti aby jsi prozřela..ale vzhledem k tomu, jak říkáš,že nemáš ani špatné svědomí, tomu moc šancí nedávám.
Žij se tedy, jak se ti líbí,zkus aspoň neubližovat. :8:
21.10.2008 - 02:53 | Filtr
(Štír) ivakolacek
ahojky ,
taky jsem mela vodnare ale ja jsem stir ,,,verna ,,jenomze spolecenska a vesela jako ty a on byl no domaci ale taky myslivec takze vecne v lese...
vis ja si myslim ze by jsi si spise mela uvedomit ze uz jsi si zvykla ze jsi si zivot upravila a vlastne nic nepostradas ,,,,
nepises jestli mas deti ale ja bych to uz nerozbila ... mozna proto ze jsem to uz udelala ,,,bud chytrejsi...

:17:Iva
21.10.2008 - 06:53 | Filtr
(Blíženci) Nuna » Jája13
..shovívavá? :25: :1:..asi proto,že jsem něco podobného sama zažila.. dovedu pochopit pisatelku, proč takhle jedná a to,jak se chová.. Ale to nic nemění na tom,že její chování je dětinské a nevyzrálé.. Ráda bych řekla, že v životě si člověk musí projít spoustou bahna,aby našel suchou cestu.. Neboli že i tohle její období jí k něčemu později pomůže...ale i když je to pravda, přeci jenom to je něco,co může ovlivnit, čemu může zabránit a co bych byla radši,kdybych nemusela číst.. :3:
21.10.2008 - 08:07 | Filtr
(Lev) bruno
Ahojik :27:
no a proc si s nim o tom tedy nepromluvis, kdyz je to pro tebe tak tezke. Pro me by treba bylo lepsi, kdyby zaver o rozvodu udelal partner, jsem taky lev a vim, ze sex je ve vztahu hodne moc dulezity a pokud ti to neposkytuje ten, ktery ti ho poskytovat ma, tak je to vsechno spatne.. je jasny, ze kdyz clovek to nema doma, tak jde jinam. Otazka je jestli je rozvod opravdu dulezity, protoze jestli te ma rad a ty mas rada jeho, tak se s tim da neco podnikat.. Pokud vidis ovsem budoucnost nekde jinde, pak neni co resit.. Chce si otestovat okoli, prozkoumat teren a pak udelat zaver. Rozhodne si myslim, ze byste si meli promluvit, ale radim hned se k nevere nepriznavej, jestlize pusobi tvuj muz jako jistota. Jen mu naznacit, ze se neco deje a neco je v neporadku, treba si to uvedomi a zacne s tim neco delat..
Pekny den Bruno :29:
21.10.2008 - 11:25 | Filtr
(Lev) Plná energie » Nuna
Právě, že vím, že mu ubližuju. Proto už tak nemůžu dál. Říkám mu úplně všechno. O všem jsme si povídali už několikrát, kromě těch nevěr. Ty bych mu nikdy nepřiznala, myslím, že už jsem mu ublížila dost. Několikrát jsem mu i říkala, že si mě nezaslouží, ale on to nechtěl slyšet. Včera to vykypělo, a už jsem to nemohla vydržet. Řekla jsem mu, že to takhle dál už nejde, jeden druhému se vyhýbáme, nic mě domů netáhne, mám ho ráda už jen ze soucitu. To je špatný. Tak jsem mu řekla, že nemá žádnou hrdost, že být jím, tak už to ukončím dávno, tak jsme se včera dohodli, že se rozvedeme, sbalil si tašku ještě večer. Vůbec nevím, do čeho jdu, ale to neznámo může být lepší i horší. Hodně lidí mi to schvaluje, protože ví, že jsem se hodně trápila. Je pravda, že jsem se neměla vdávat, ale tenkrát jsem byla zaslepená a život mě trošku změnil. Možná jsem toho názoru, že lepší je žít, možná za cenu, že budu něčím hodně zaskočena, než žít ve stereotypu bez usměvu, nemyslíte? Vím, že mě odsuzujete a spousta žen by tohle neudělala, ale to je má povaha jít si vždy za svým a když se neusmívám, udělat nějakou změnu.
21.10.2008 - 11:43 | Filtr
(Blíženci) Nuna » Plná energie
Dobře. Chceš ujištění, že děláš dobrou věc,když se rozvádíš? Máš ho mít! Ale ne proto,že Ti přeju pro Tebe spokojenější a veselejší život,ale proto,že sis uvědomila,že svého muže svým chováním prostě ničíš. Přeju vám,ať rozvod proběhne bez problémů,ať se dovedete rozejít jako kamarádi a jemu přeju,ať si najde někoho,kdo ocení jeho klidnou náturu a smysl pro rodinu ( až bude volnej, tak mu můžeš dát moje telefonní číslo,já Vodnáře miluju :4: :4:) A Ty udělej prosím jednu věc. Dej si nějakou chvíli pauzu.Choď do společnosti, bav se, poznávej nové lidi, flirtuj a klidně se sem tam s někým vyspi. Ale nehledej prosím žádnej vážnej vztah. Ještě to chce kapku dozrát. :3: :29:
21.10.2008 - 11:43 | Filtr
(Lev) bruno » Plná energie
tady te snad nikdo neodsoudil, jen ti rekli svy nazory, ktery jsi chtela slyset, jinak bys svuj problem sem nepsala - nebo ne??
Nuna ma sice v dost vecech pravdu, ale stejne konecny rozhodnuti je na tobe, ja ti drzim palce, protoze jak jsi napsala je dobry vydrzet sama se sebou a prozit zivot s usmevem na rtech, at uz s partnerem nebo bez nej - ale to je trochu drsnejsi. Rozhodnopadne ti preju hodne stesti v nastavajicim zivote a pevny nervy pri rozchodu.. nakonec je mozny, ze se k sobe vratite a budete stastnejsi po nejaky dobe odlouceni, mne se to stalo a ted je to tisickrat lepsi nez driv.. :15:
21.10.2008 - 12:39 | Filtr
(Lev) Plná energie » bruno
Díky za podporu, já jsem stejně byla už rozhodnutá, než jsem sem psala svůj příspěvek, ale chtěla jsem slyšet jen váš názor a za to Vám moc děkuju. Je pravda, že můj manžel je hodně ojedinělý, takový se v dnešním světě nenajde, ale tou naivitou a nezkažeností a tím, že vše do vztahu přináším já, mě moc do manželství života nedává. Je možné, že toho budu někdy litovat, ale asi mi to stojí za to. Narodila jsem se jako lvice, možná za to budu platit. Když jsem ho poznala, měla jsem trošku jiné priority, samozřejmě tyto prioriy mohou být např. po 3 letech opět stejné a já bych s ním v té době byla šťastná. Ale když nemáme děti, tak nejde zase o tolik. Do vztahu se nehrnu, ale vyloženě užívat si taky nebudu, já si vlastně pořád užívám života. Vždyť od toho ho máme, co říkáte? Žijeme jen jednou, tak proč nedělat to, co cítíme.
21.10.2008 - 13:16 | Filtr
(Lev) bruno » Plná energie
Nemas zac :17:
Urcite nekdy nastane chvile, kdy toho litovat budes, ale prenes se pres to, protoze to co delas, delas hlavne kvuli sobe.. jeste kdyz nemate deti, tak to je podle me naprosto v poradku, sice mozna nekomu ublizujes, ale v zivote se vyplati nekdy byt tak trosku sobec, protoze pretrvavat v tomto svazku by pro tebe a casem i pro nej bylo katastrofalni a plny smutku a tomu je snad lepsi se i vyhnout.. Narodila ses jako lvice a ta ma tu ohromnou vlastnost, ze se dokaze porvat se vsim, sice to obcas dost boli, ale nakonec to zvladnes a casem, kdyz si najdes rovnocennyho partnera, kterej ti doda to co lvice potrebujou, budes ta nejstastnejsi na svete a zahybat mu nebude potreba.. :20: uz jen proto, ze lvice tohle delaj jen, kdyz zamilovany nejsou..
Jeste jednou tedy - preju ti jen to nejlepsi a pevny nervy, taky malo slzicek a hodne lasky v dalsim zivote :18:
21.10.2008 - 13:56 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Sem.miš, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ahoj. Souhlasím s Nunou. Pokud sama cítíš, že si nevážíš člověka, který by si to ale podle všeho zasloužil, pak ho jen využíváš pro svoje sobecké zájmy. On o tom určitě ví, ale nepřizná, protože chce zachovat dekorum a rodinný krb. Pokud uvažuješ, že ho opustíš, udělej to. Ať si ho může najít nějaká žena, cosi jeho vlastností vážit bude. Jsou ženy, které naopak potřebují takové muže a dokonce jsou s nimi i doma. Takže jestli máš svědomí a žere Tě, tak děláš prostě věci špatně. Vyřeš je, třeba rozvodem. Domů by se měl člověk těšit, domov má být zázemí. Pokud ho bereš jen jako azyl, odkud ráda vypadneš, pak to správné není.
:24:
21.10.2008 - 13:56 | Filtr
(Lev) Plná energie » bruno
Já Ti moc díky. Myslím, že jsi mě pochopila, asi je to také tím, že jsi stejného znamení. Dodalo mi to energii do života a té já jsem měla vždycky dost, jen v poslední době mě tak nějak chyběla. Musela jsem se rozhodnout. A těch rozhodnutí jsem teď měla moc, už jen to, že jsem před nedávnem změnila práci, šla jsem z bankovnictví do stavebnictví. Je to úplně jiné a já jsem nadšená. Je tu výsledek, žádné nalhávání a realita. Taky si všichni klepali na hlavu, když jsem se rozhodovala.....no jo, život není lehký, ale když člověk překoná nějakou překážku, hned se cítí lépe. Ještě jednou díky. :3:
21.10.2008 - 13:57 | Filtr
(Lev) Plná energie » Sem.miš
Už jsem to vyřešila........díky. P.S. Přečti si výše.
21.10.2008 - 14:08 | Filtr
(Panna) Jája13 » Plná energie
Možná jsi nabyla dojmu,že tě odsuzuji.Pokud ano omlouvám se,neodsuzuji TEBE odsuzuji co a hlavně jak to děláš.
Víš,já nemám ráda podrazy.Podrazy na kamarády,na přátele na partnery to je něco,co neumím omluvit.
Na druhé straně žít s někým z lítosti nebo zvyku, to bych ti rozhodně nedoporučovala.Máš velkou výhodu,že nemáte děti.Tím spíš je to,že jsi si s manželem promluvila a domluvili jste se na rozchodu, to nejrozumější, co sa dá v dané situaci udělat.
V tvém příspěvku jsi ho vykreslila jako muže snů mnoha žen,téměř svatého. :4:.Ono to může být z jiného pohledu jinak.Muž lenivý a přehlížející společenské a citové potřeby partnerky.Asi mu vyhovuje mít domácnost a ženu,
ale pro udržení vztahu a spokojenosti partnerky(tedy tebe)není schopen a možná ani neumí vynaložit nějakou energii.
Tvá povaha,jak píšeš :"jít si vždy za svým" není špatná,jen není třeba na té cestě ubližovat.Přeji ti hodně štěstí a lepší volbu příštího partnera :29:
21.10.2008 - 14:10 | Filtr
(Lev) bruno » Plná energie
tak to vidis, delat rozhodnuti sice neni lehka vec, ale kdyz se rozhodnes dobre, je to k nezaplaceni.. hlavne se nenech nicim a nikym ovlivnit, dej na svoji lvi intuici a mysli na "pravidlo" co te nezabije, te posili.. :15: pa
21.10.2008 - 14:24 | Filtr
(Lev) Plná energie » Jája13
Je pravda, že ideální zase tak úplně není, nejednal se mnou nikdy jako s manželkou, ale kamarádkou, která vše zvládne. Nebylo pro něj problém mě někde nechat uprostřed noci, když zrovna neměl náladu.....Ale asi jsem si to udělala sama, dala jsem najevo, že vše zařídím, vymyslím a on si připadal jako méněcenný. Proto si myslím, že by se k němu hodila žena, kde se bude více realizovat, protože v našem manželství se už vůbec nerealizoval a hlavně už nic pro něj nedělal. Nic mě nepřekvapilo. Asi jsem náročná.
21.10.2008 - 16:04 | Filtr
(Panna) Jája13 » Plná energie
Ále, houby náročná! :17:
Jsi soběstačná,energická žena,která se umí o sebe postarat.To není nic zač by ses měla stydět :15:.
On se asi zahnízdil ve své spokojenosti a pohodlí,které jsi mu taky dopřála a vlastně mu nic nechybí.Proto asi ani nepostřehl,že něco není v pořádku,že jsi nespokojená a tím pádem ho nic nenutí vyvíjet nějakou činnost.
Prostě jste si nesedli svým životním stylem a je dobře,že jdete od sebe.
Je možné,že on se bude cítit ublížený(a to ani chudák neví jak dalece :6:),ale to už se asi nedá nic dělat.Pro něj snad z toho vyplyne rovněž ponaučení o volbě své příští partnerky. :26:
Udělala jsi dobře,že jsi mu řekla "pravdu" a chceš odejít.Žít,byť i s prima chlapem,ke kterému ovšem necítíš nic než jen kamarádství není ten správný krok.V manželství musí být přátelství,důvěra,úcta,bezpečí a samozřejmě láska. :17: :15: :29:
21.10.2008 - 21:59 | Filtr
(Lev) bruno
..... a nebo taky ne, na to nezapominej :20:
22.10.2008 - 00:22 | Filtr
(Panna) Jája13
Rozhodně souhlasím s tím (už jsem to psala),že se "Energie" mohla bavit a užívat si
dokonce i flirtovat,ale nemusela to dotáhnout
tak daleko.Souhlas a je to odsouzeníhodné!
Také jsme ji tu většinou odsoudili!
Ale my nejsme Boží ani jiný soud,každý máme nějaké to máslo na hlavě.
Jde spíš o radu,o pochopení a následnou radu.
A ona se k tomu postavila čelem a tento vztah ukončila.Chybovat je lidské.Odsuzovat je lehké.
Nemohu si,ale odpustit malý poznatek ze života.Mám pár kamarádů a občas jsem svědkem jejich hovorů.Jsou mezi nimi tací,kteří běžně svým partnerkám zahýbají.Ještě jsem mezi nimi
nezaregistrovala jediného,kdo by řekl "no to je ale hnusné (nevhodné,špatné)chování,to by jsi dělat neměl".Naopak,spíš tam cítím obdiv, závist nebo tak něco.A když se zeptám, proč to dělá,že má partnerku hodnou (pěknou,pracovitou) všichni jako mušketýři mi vysvětlují jak to má onen dotyčný(který je zrovna na přetřesu)doma těžký,buď stereotyp,málo vášně,sexu a já nevím čeho.
Takže,když to malinko shrnu,chce to jen trochu
pochopení(ať už jde o muže či ženu)a vyřešení.
Nic víc,nic míň bez rozdílu. :29:
22.10.2008 - 08:30 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Jája13
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Sem.miš, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jo, oni to mají chlapi asi tak trochu jinak - zahne ženská, tak je to potvora, zahne mužskej - tak je nepochopenej a má doma málo sexu. Někteří mužští jsou takoví. A hlavně - klidně si navzájem dělají alibi, protože nikdo z nich nechce o tu svoji přijít. Mají ji rádi nebo si zvykli, nějakým způsobem jim to vyhovuje. Ale je fakt, že zahnutí berou tolerantněji, pokud nerozbíjí rodinu. A ono je to fakt. Někdy se sejdou dva, kteří fakt mají všechno společné, ale jen v sexu jim to neklape tak, jak by chtěli - nebo po dlouhých letech maželství se stane, že na chvíli jeden nebo druhý "chytí druhou mízu". Pokud neboří manželství a dokážou to spolu unést a žít spolu dál, pak je to o tom, že na sexu vztah nestojí a nepadá. Ale jakmile je toho víc, tak to asi není to pravé ořechové. Záleží na tom, jak to oba vnímají. Pokud si věří, že se milujou, pokud si věří, že jeden druhého neopustí, ikdyž "zakopnou", pak je to krásný a obdivuhodný. Je to o lásce a oddanosti.
:15: :17:
22.10.2008 - 08:31 | Filtr
(Lev) Plná energie
Já jsem si rozhodně nezvedala sebevědomí, toho já mám právě dost. Já jen zkoušela, jaký může být pořádný sex a hledala jsem někoho lepšího. Právě v době, kdy už to dál nešlo a nemohla jsem mu lhát, jsem se rozhodla to ukončit, protože vím, že to co dělám je rozhodně nespokojeností, tím, že si ho nevážím, necítím k němu už nic......Jak můžu přece žít dalších 20 let v takovém manželství, vždyť jsem se cítila jak po 30 letech a na to je dost brzo. Jednou uzná, že jsme udělali dobře, protože on už neměl svou hrdost, zahnala jsem ho do kouta, manipulovala jsem s nim a nebyl to on. Najde se jiná, která ho bude chválit a obdivovat, já jsem náročná a už jsem na to neměla.
22.10.2008 - 08:34 | Filtr
(Lev) Plná energie » Jája13
Jájo, díky, odhalila si to, přesně tak to bylo.
Příspěvky: 1-25 26-27
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »