pohlcujici matka


25.11.2017 - 20:30
(Ryby) Flory
pohlcujici matka
je terminus technikus ze snare a ezoteriky a mne vubec neni jasny..

Jak muze byt matka pohlcujici?

A jak dlouho?

Jak se vuci diteti vymezit a kdy, aby se rodic nestal pohlcujici?

Řazení:
28.11.2017 - 00:03 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
archetyp pohlcující matky - plutonské rysy, aspekty měsíce a pluta, někdy se za pohlcující matku považuje vztah slunce luna v určitých fázích ale jako pohlcující lze chápat i severní lunární uzel. člověk si musí ujasnit jaký proces má na mysli.
27.11.2017 - 23:30 | Filtr
(Ryby) Crumb » tronco
Pokud jde o mou "zkušenost", není ani co oceňovat. Nejsem žádný "super-otec". Zkušenosti přicházejí během rodičovství tak nějak samy. Někdy to bývají i pěkné pecky, po kterých může mít rodič pocit, že jeho "Egousek" je zadupanej hluboko do země. Četba o rodičovství může pomoci. Někdy ale nastanou situace, kdy člověku nepomůže ani halda manuálů o rodičovství.

Smutná pravda je také to, co zmínila Háňa, a sice, že děti často "všechnu vinu nahází na své rodiče". (Někdy to vypadá, že je to v dnešní době docela "trendy".) Je fakt, že existují fenomény známé jako "pohlcující matka" a "opičí láska", ale jsou i děti, které dokáží pěkně zatopit svým rodičům. V jedné knize jsem četl přirovnání, které říká, že děti jsou malé ryby, které okusují tělo velké ryby.

Myslím, že i v procesu rodičovství se dají uplatnit slova, která napsal Cervantes: "Quien no cae no se levanta."
27.11.2017 - 22:36 | Filtr
(Štír) tronco » Buddha/2
Ten az sarkasticky konec o te slepici inteligenci mi pobavil ;)
27.11.2017 - 22:34 | Filtr
(Štír) tronco » bubobubo
Neberu Ti Tvuj nahled dle meho stripku z toho, co jsem nechtel popisovat do detailu, abych si zase neuvazoval pupecni snuru kolem krku...
27.11.2017 - 22:33 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » tronco
Jo? :61: :61: :61:
27.11.2017 - 22:31 | Filtr
(Štír) tronco » Buddha/2
To zavani Zen buddhismem...
27.11.2017 - 22:27 | Filtr
(Váhy) Buddha/2
Víš co je pohlcující matka ? Slepice, která sedí na vejcích i když kuřata se už dávno vyklubala.
Pravda, trochu to kulhá - tak blbou slepici jsem ještě neviděl :4:
27.11.2017 - 22:14 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » tronco
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Nevím,tvoji medvědici s vařechou nevnímám jako pohlcující matku,ale jako bubáka,strašidlo.
Jako pohlcující vnímám asi tu opičí lásku a jak je dobře podotknuto,rodiče si to neuvědomují,i když já si často rekapituluji svou rodičovskou roli při sebereflexi a vždycky je co vylepšit. :3:
26.11.2017 - 21:09 | Filtr
(Štír) tronco » Crumb
Ocenuji Tvou zkusenost ;) Ale ne, aby Ti rostl z toho Tvuj Egousek :20:
26.11.2017 - 21:05 | Filtr
(Štír) tronco » Háňa*
Hezky. Zadna veda ;) Kdyz to je pak tak oboustranne, je to prinos pro oba. Ty mu jako rodic mas vystavit urcite hranice, ale pritom tam nechat hodne prostoru pro vlastni rust, ze ?
Ono ve sve podstate je dite dokonale, ale my jej dospele vychovavame pitomou etikou. Tohle takhle a tohle ne. Budes hodny chlapecek/holcicka a takovy a makovy a kdyz je toho moc, je toho priliz a spise v nem vyvolavame predsudky a vycitky a zbavujeme jej sve osobitosti. Me matka nikdy nepochvalila za to, co jsem udelal sam od sebe (!) Hranice autoritarsky stanovene autokrativni zenou tak, ze me mesto se neveslo nikam, protoze tam byly jen hradby. A tak dlouho jsem se snazil byt poslusnym, az jsem byl v depresi, dokud jsem se nezacal stavat vzpurnym diky agresi z deprese. Jeste v predskolnim veku jsem vsechno, co muselo byt tak, jak ma, nazyval trapnym. (ve smyslu ze slova trapeni a ne prevzateho pubertackeho hanliveho)...
Poslusnosti jsem neziskal odmenu ve smyslu kousku pudy pro vlastni vesnici a tak bych rozkopal vsechny hradby... no jo. Proto jsem se ji bejkovi narodil jako stir ... atd....
26.11.2017 - 21:02 | Filtr
(Ryby) Crumb » tronco
Jsem otcem dvou dětí, dnes už dospělých. Když byly malé, přečetl jsem si něco o rodičovství, abych se o něm poučil. Mám také několik zkušeností ze svého okolí - znám pár případů pohlcujících matek a opičí lásky. Takže to nemám všechno ze své hlavy. Něco si pamatuji z četby, něco je zkušenost.
26.11.2017 - 20:41 | Filtr
(Štír) tronco » Crumb
... dobry psychologicky rozbor... to je z Tve hlavy, nebo jsi pouzil napovedu pritele na telefonu? ...chtel jsem tez napsat, ze je dulezite to uvedomeni si toho, ze to rodic dela s nejlepsimi umysly, i kdyz to dela uplne na :93: ale proste lepe to neumi. To je dobry zaklad k odprosteni se od te nepravosti pro dite... Nehazet chybu na sveho rodice, protoze hnev na druheho je paradoxne stejne pouto jako sympatie...
26.11.2017 - 20:31 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Háňa*
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vibe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
"tím, že všechnu vinu nahází na své rodiče, potom jim odpustí, a mají vystaráno." :61:

tak na nekoho se to nahazet musi - uz jen proto, ze hospodin nam nedal moznost vzpominat dal nez do doby kolem jednoho roku :117:
26.11.2017 - 20:22 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vibe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
pohlcujici matka - je samicka od tohoto zviratka
https://cs.wikipedia.org/wiki/…

pohlcuje samecka pro dobro svych deti
26.11.2017 - 20:20 | Filtr
(Ryby) Crumb » tronco
"Posesivní" znamená "přivlastňovací"; přičemž v tomto případě je myšlen vlastnický či majetnický vztah. Příklad matky Normana Batese patří k těm extrémním.

Myslím, že označení "pohlcující matka" lze vztáhnout i na poněkud hanlivé označení "opičí láska". Přesněji je to "opičí rodičovská láska", která je definována jako "přehnaná fixace rodiče na dítě". Jde o nadměrnou až přespříliš protektivní (ochranářskou) rodičovskou lásku k dětem, o péči, která neposkytuje dítěti svobodu v pravém slova smyslu, odpírá mu možnost zdravě se psychicky vyvíjet, brání mu rozvinout se a škodí často jeho budoucímu životu. Opičí láska může ale zahrnovat i takový přístup, který naopak nestanovuje dítěti téměř žádné hranice, což se pak může projevit např. tím, že se dítě může cítit ve světě ztracené, dezorientované atd.

Nic z výše uvedeného obvykle nedělá rodič vědomě, nemá úmyslu svému dítěti nějak ubližovat. Naopak rodič s opičí láskou si může myslet, že se pro své dítě hodně obětuje, že pro něj dělá maximum. Termín "opičí láska" vznikl asi z toho, že matky opice často nosí svá mláďata a nechtějí je pustit z náruče a jsou zároveň obětavými, pečlivými a starostlivými matkami. Opičí láska lidských matek ovšem může nevědomě sledovat i egoistické cíle. (Je však třeba doplnit, že opičí lásku mohou projevovat i otcové.) Takže nejspíš i v rodičovství jde o to držet se nějaké střední cesty, dávat si pozor na extrémní přístupy - "nedusit" dítě, ani ho nerozmazlovat atd. -, což se snadno řekne, ale hůře vykoná.
26.11.2017 - 18:55 | Filtr
(Štír) tronco » bubobubo
To, jak jsem popsal vice sebe a ne ji, to muze byt znamkou toho odtrzeni se ... mozna, asi, snad ...
26.11.2017 - 18:52 | Filtr
(Štír) tronco » bubobubo
Tak znovu a konkretne.
Muj problem s moji matkou je presne ten pripad pohlcujici matky, ktery jsi popsala.
26.11.2017 - 08:26 | Filtr
(Beran) Háňa*
Ten terminus technikus je v těch knihách proto, že lidi učí "osvobození" nebo "vyléčení" ze svých bloků, strachů, trablí, bolů ... tím, že všechnu vinu nahází na své rodiče, potom jim odpustí, a mají vystaráno.
Aby byly ty knihy vyhledávané, je potřeba, aby obsahovaly důvody, které jsou pro lidi stravitelné - které chtějí slyšet. Když člověk slyší nebo čte něco, co je mu příjemné, v tomto případě "ty za nic nemůžeš, to ONI",
velmi rád a nadšeně na tu hru přistoupí a náklad je vyprodán, než se autor naděje. :4:.

Není třeba se vůči dítěti nějak cíleně vymezovat. Naše role jsou přirozené, ale při tom jsme zároveň i vymezení - já jsem já a ono je ono. Dítě je osoba. Já jsem osoba. Sice jsem ho porodila a do určité míry a doby je na mě závislé, ale pořád je to samostatná osoba, která žije svůj život. A já jsem osoba, která žije svůj život. Žijeme spolu a je prima to soužití vyladit tak, aby žádná z těch dvou osob nebyla otrokem nebo otrokářem.
Ano, po určitou dobu jsem šéf ... ale ne otrokář.
A dítě ví, že je hlavním mým zájmem, ale ne jediným - že nejsem jeho otrok.
To je celé.
26.11.2017 - 08:24 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » tronco
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jenže tady jde o pojem pohlcující matka a né o tvůj problém s matkou.Pohlcující matku,vnímám jako takovou,která dětem nedá prostor fungovat samostatně a neustále je nějak řídí.A děti mají radost,když něco,cokoli zvládnou sami.Když jim to ukážeš a oni se to učí a najednou přijde ta chvíle...."jé umím zvládám..." To je pro ně posun k tomu,že jednou až vyrostou,tak si poradí i bez matky.
26.11.2017 - 06:21 | Filtr
(Štír) tronco » bubobubo
Je to hodne osemetne. Nektere deti chteji byt pohlceny ? Mi tu litaji vykricniky. ...
Jako decko pracuje na jinych principech, nez dospely, ktery to zapomnel. Budu mluvit sam za sebe. Od mala jsem vnimal tu velkou medvedici s ohromnou vareckou, kterou mi placala po prdeli a obcas vystrcila vemeno, aby mi nakojila, jako nekakyho hromotluka, ktery vubec nevi, jak milovat zivot. Snazil jsem se vselijak ji to ukazat, ale neumel jsem mluvit. A kdyz jsem se to naucil, tak toho vyuzila k tomu, aby moje reci odsekavala... protoze jsem rekla, chces neco, tak se to nauc ... ale to jsem ji rozumel jeste predtim, kdyz jsem nemluvil... Proste... horor. Decko se snazi udelat vse mozne, co si mysli, ze by se mohlo jeho rodici libit. Potrebuje za to v prvni rade pochvalit a potom vysvetlit, ze teda tahat tu kytku i s koreny po koberci, to nebylo uplne dobre provedeno.... Bych psal rozbory o dulezitosti uznani mista .... hele... aha... proto jsou ti Francouzi tak streleny a maji tendence na sebe strhavat pozornost jako amici ... a takovi lide vychovavani stylem ... matka je na materske jen v sestinedeli, max tri mesice a hybaj do prace a decko hodi do jesli, nebo chuve. To je picovina...
26.11.2017 - 05:59 | Filtr
(Štír) tronco » Crumb
Co je to posesivni ?
Vnimam tam ... position ... matka na sve pozici. Neustupna ? Jen tipuji, nechce se mig ůglit :4:
Bry rano Vietname.
25.11.2017 - 22:27 | Filtr
(Ryby) Crumb » tronco
Ano, popsal jsi to trefně. Myslím, že "pěkným" příkladem "pohlcující matky" je také posesivní matka Normana Batese z filmu Alfreda Hitchcocka "Psycho".
25.11.2017 - 22:13 | Filtr
(Štír) tronco
Vymezenim se ode me mi matka pohltila jiz v lunu. A pak ta chybejici laska od matky byla duvodem rozchodu s pritelkynemi, kterym jsem projevoval tolik naklonosti a lasky a je svazovalo to, ze mi to nedokazaly opetovat. Empaticky prijmi sve dite a bud mu dobrym spolecnikem a vzorem. Hlavne ho nenakladej svymi vzorci chovani, mysleni.... Kazdy nakladak ma svoji nosnost....
Pises-li o svem potomku. Jen vytusuji, je to napsane tak vseobecne....
25.11.2017 - 22:07 | Filtr
(Štír) tronco » Crumb
Souhlas. Nevim, jestli ma vyznam neco doplnovat. Neznam to ze snare, ale vychovou autokrativni dominantni hystericke zeny. V takovem pripade vychovala dva rebely, kteri se vzepreli ztrate osobitosti a jednoho rozmazleneho caparta, kteremu nahrazovala predesle chyby ve vychove.... Pretrzeni pomyslne pupecni snury je letity boj v dospelosti....
25.11.2017 - 21:25 | Filtr
(Ryby) Crumb
"Pohlcující matka" je např. matka, která než aby dovolila svému synovi, aby se od ní odpoutal, raději ho "pohltí". Připoutá ho k sobě výčitkami, citovým vydíráním apod., nedovolí mu navazovat vztahy atd. (to se samozřejmě může týkat i dcer). Jako "pohlcující matky" jsou také označovány matky, které dokáží uskutečnit "nejhorší noční můry svých dětí" (trefně je to vyjádřeno např. v písni "Mother" od skupiny Pink Floyd).


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »