Jak se věci jeví, takové jsou?


18.10.2016 - 17:30
(Ryby) MG34
Jak se věci jeví, takové jsou?
Milada Horáková před komunistickým soudem. Vylíčená jako zrádkyně, nepřítel státu. Mediální obraz zrůdy. Masy lidí přijaly tento obraz a posílají petice za její exemplární "potrestání". Soudce si rétorikou a razancí téměř nezadá s Rolandem Freislerem a dotváří její obraz k "dokonalosti". Ještě dnes se najdou lidé, kteří v ní tu zrádkyni a zrůdu vidí. Natož tehdy.

David Rath si pečlivě budoval image nebojácného muže, který jde "těm zlým" politikům tvrdě po krku a snaží se je dostat před spravedlnost. Pak byl chycen s úplatkem, ale mnozí lidé se přesto nedokáží oprostit od jeho vybudovaného mediálního obrazu.

Oproti tomu - zakomplexovaná žena v domácnosti přijímá vsugerovanou roli flákačky a budižkničemu, kterou jí vmanipuloval její sebestředný partner, a skutečně se jí stává. Nebo průměrné dítě přijímá a ztotožňuje se se svou rolí génia, neochvějně budovanou pod křídly své ambiciózní matky, a géniem se skutečně stane.

Moje první dva příklady ukazovaly na nesprávný obraz, který se na "subjektu" samotném ve skutečnosti nepodepsal. Druhé dva příklady ukazují obraz, který se podepsal - "přemaloval svůj vzor".

Téma (mého) mediálního obrazu se mi v poslední době několikrát připomnělo. Jak píšu tyto řádky, krystalizuje mi odpověď na moji otázku - proč mi většina mých falešných mediálních obrazů nevadí, ale některé mi naopak vadí hodně? Ano, je to kvůli tomu, že některé nezanechají stopy, ale některé by mne mohly změnit. No co, už to tady nechám, ještě mne k tomu třeba něco napadne...

DISKUSE JE MODEROVANÁ

Stránka: 1 2
Řazení:
18.10.2016 - 17:48 | Filtr
(Rak) dan162
To jsi byl ty, kdo si posteskl, že nikoho dlouho nepromázl ? :61:

K otázce : vadí to, co nás ohrožuje. I kdyby ve skutečnosti tomu tak nebylo. Nebo i kdyby byly ohroženy jen naše vlastní představy.
18.10.2016 - 19:17 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vibe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
jako obecna odpoved zni, vsichni lide jsou verici, jen si nekdo da tu praci, aby se jeho domnenky (alespon castecne) kryly s necim, co byva (obecne) oznacovano realitou, nebo pravdou... zatimco jiny toto povazuje za namahave a z presvedceni mozna i nezadouci...

jaky mas medialni obraz? u mne dobry, ja z minulosti nevychazim, jen nerad mazu diskuze, to je cele... ale jestli chces abych smaznul tu moji diskuzi, kde jsi kdysi hral jakysi zdanlivy obraz, staci rict, problem s tim nemam (to smazat)...

PS: ja lidi menim zasadne bez jejich svoleni, to ze se jedna o uchylku, jsem ti uz psal...
18.10.2016 - 19:27 | Filtr
(Ryby) MG34 » dan162
jj, to su já a myslel jsem to vážně - už jsem něco smázl, mám rád čisto a přehledno :1:

s tím vaděním... on mne svým způsobem ohrožuje skoro každý falešný mediální obraz, ale některé mne ohrožují víc a některé typy ohrožení mi až tak nevadí - tzn. vadí asi to ohrožení, které mi ohrožuje něco zásadního, co mne asi nějak zasáhne na citlivém místě

to zásadní budu muset nechat vyplout na povrch a pojmenovat
18.10.2016 - 19:31 | Filtr
(Ryby) MG34 » vibe
Tady mi můj ("nepřesný") mediální obraz nevadí - to konkrétní, co mi vadilo (a co mám teď při psaní na mysli), bylo úplně někde jinde a jen mezi nekolika lidmi. A protože mi to vadí, tak to (bohužel) ani nebudu prezentovat. Ale kdyby chtěl někdo jiný něco takového svého uvést jako příklad, zlobit se nebudu.
18.10.2016 - 19:37 | Filtr
(Rak) Loen
Souhlasím, že vsugerované "role" nás mohou ovlivnit natolik, že se jim začneme podobat...

ale přemýšlela jsem ještě nad tím, jak nás může ovlivnit názory/obrazy druhých na nás aniž bychom o nich věděli...

vzpomněla jsem si na nějaký experiment na tomto poli, kdy to zkoušeli na školácích a nějaké zkoušející komisi
- zkoušejícím předem o každém dítěti něco nakecali... (toto je premiant třídy, toto je outsider....atd)
- děti o tom samozřejmě nevěděly
- a tak když před komisi předstoupil premiant (a komise o něm měla informace, že je to nejhorší student třídy) - doopravy nebyl schopen před komisí danou látku zvádnout a naopak, když tam předstoupil outsider třídy (a zkoušející měli informace, že je to premiant) , tak tam zazářil...

Hmmm??
18.10.2016 - 19:41 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vibe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
tedy to, ze jsi se nachal predtim ukamenovat? tak bezduvodne to nebylo, navic porad lepsi tady, nez v realu...
18.10.2016 - 19:43 | Filtr
(Ryby) MG34 » Loen
Díky za tento příspěvek - tímto směrem jsem to chtěl taky otočit, ale neodvážil jsem se to sám napsat a ani jsem netušil existenci nějakého takového experimentu. Jenom jsem si říkal, že něco takového bude.

Ale zase se dá říct, že v některém "oboru" to někomu nevadí a v některém jiném to někomu vadí a to tak, že hodně. Jsou oblasti, kde mi je úplně jedno, co si kdo dopředu myslí, protože vím, že ho tak jako tak zválcuju a z té "spodní" pozice to navíc nebude čekat, ale jsou jiné, kde by mi to asi hodně vadilo a asi mne to i ovlivnilo...
18.10.2016 - 19:50 | Filtr
(Ryby) MG34 » vibe
Tyhle virtuální kameny prakticky nebolí. Ale mám letitou zásadu, že do přátel si na sociálních sítích dávám pouze ty lidi, které znám osobně z reálu. A komunikace s nimi už by byla trochu jiná, to už by byly skutečné kameny.
18.10.2016 - 20:05 | Filtr
(Rak) dan162 » MG34
K mazání - je třeba vážit, kde ti prospěje přehlednost a kde nepohodlí (aby jsi s vaničkou nevylil dítě).

Ano, pojmenovat a pak zjistit, co ohrožuje, jaká formulace je citlivá a jaká už nikoliv. Čím víc budeš schopen o tom mluvit, tím líp to dokážeš pojmenovat. Nejsi pánbůh, ale tvor omylný jako každý smrtelník, tedy vyprávění o nějakém omylu (o sobě, o okolí) není nic zvláštního. Může to konečně opravit nějakou chybnou představu, hurá zato. A navíc žádné zespoda a zeshora neexistuje.
18.10.2016 - 21:24 | Filtr
(Ryby) MG34 » dan162
Dětí je tu hodně, hlavně těch hlučných - blacklist to jistí.

Proč myslíš, že "žádné zespoda a zeshora neexistuje"?

Máš prostě nějakou interakci a k tomu svůj "mediální obraz" jako startovací pozici té interakce. A ten obraz může být relativně přesný, ale také podstřelený nebo přestřelený. Takže potom nějakou interakci začínáš dole nebo nahoře - s hendikepem nebo s náskokem. A k tomu někdy může být hendikep výhodou nebo náskok nevýhodou...
19.10.2016 - 05:14 | Filtr
(Rak) dan162 » MG34
Život není souboj stíhaček, spíš výstup na horu, jak se mi to jeví. Možná jen nahoru, když jsme spadli nebo byli shozeni do propasti.

A mediální obraz, třeba tady na fóru, je výsekem z celé osobnosti, ne klamnou náhražkou. U koho ano, klame hlavně sebe. Když bychom se viděli naživo, dostal bys stejné odpovědi ode mne, asi korigované dle tvého pocitu nebo té jejich části, kterou bych vnímal.
19.10.2016 - 06:56 | Filtr
(Ryby) MG34 » dan162
"směry" jsou možné oba - zažil jsem už pár lidí, kteří v průběhu života právěže postupně padali do propasti - boj to být skutečně asi nemusí, ale pád ano - anebo ještě lépe - šikmá plocha

tomu druhému odstavci úplně nerozumím, jak to myslíš - ale k tomu příkladu s "naživo" - za sebe můžu říct, že bych se naživo choval spíše jinak - neříkám lépe nebo hůře, ale prostě jinak. Na různých fórech se pohybuju už víc jak 20 let a vyzkoušel jsem si tolik "přístupů" a mediálních obrazů, že by to ani nešlo se chovat stejně :1: a nemyslím si, že bych klamal sebe - snad vím, kdy je to hra a kdy ne, nic si nenalhávám a držím si odstup

ještě k tomu tvému příkladu - dostal bych stejné odpovědi od tebe i v průběhu mnoha let? nemyslím rozdíl v nově nabytých znalostech (ty to samozřejmě můžou změnit), ale tak nějak v přístupu
19.10.2016 - 10:01 | Filtr
(Rak) dan162 » MG34
Když něco není srozumitelné, tak to neumím opravit. Zde to asi není tak podstatné.

V běhu mnoha let by jsi dostal stejné odpovědi, aspoň si to myslím. Býval jsem na foru lide.cz než ho zrušili, tuším pod stejným nickem, psal jsem zhruba stejně. Rozdíl by byl v míře mé slepoty, ne v přístupu. Jsem takový, jaký jsem. Jestli si někdo udělá mylný mediální obraz, je to jeho obraz, když bude chtít, opravím mu ho. Zcela zásadně nechci mít různé mediální obrazy, ani jako pokus co to udělá.

Hodně holek nemá rádo plešatého člověka, je to podvědomé, chybějící vlasy jsou riziko pro děti, rozdíl viz Samson v bibli. Kdesi jsme blbli s parukami, a hodně to vylepšovalo kdekoho. Rozhodl jsem se přiznat barvu, i když to bylo při hledání partnerky nevýhodné. Nelituju.

Odstup je v písmenkách ohromný už jen tím, že jde o písmenka, oslovujeme nejdřív rozum, který grafické symboly převede na slova, upřednostněno je myšlení než reálný prožitek. Netřeba odstup ještě zvětšovat. Není mi proti mysli se sejít, scházet, a nějaké téma nadhodit k řešení, určitě by víc mluvili jiní lidé než já, ale moje slova na položené otázky by měla být stejná.

Proč potřebuješ různé přístupy, co to přinese za výhodu ?
19.10.2016 - 10:16 | Filtr
(Ryby) MG34 » dan162
Různé přístupy se hodí kvůli získávání zkušeností. Je důležité mít zkušenost když jsi milován i nenáviděn, opovrhován i vyzdvihován, atd. Potom se ti lépe vcítí do druhého - dokážeš lépe pochopit, co prožívá. Ale to si člověk může dovolit na fórech - v reálu se taky samozřejmě snažím být konzistentní a pokud možno s otevřený hledím - je to osvobozující - nepřemýšlet o vhodnosti čehokoliv a být sám sebou, nic neskrývat.

Taky jsem byl na lide.cz - pod svým jménem Michal.Hejc - psal jsem tam ale (i) jinak. Na kterých jsi byl fórech?

Jinak na tebe si budu muset dávat pozor :1: Já takhle promptně nereaguju náhodou - v 10:00 jsem dost silně a ohraničeně ucítil něčí soustředěnou pozornost. Nepoznám čí to je pozornost, ale v té chvíli okamžitě kontroluju emaily a fóra a vychází mi, žes to musel být ty. Asi ses s tím nesetkal poprvé - předpokládám.
19.10.2016 - 11:06 | Filtr
(Rak) dan162 » MG34
Na jiných jsem nebyl a na tenhle nick si nepamatuju, já ho měl stejný jako tady. Jo, bylo tam pár lidí, kteří měnili nicky, měli znalosti a prudili, z nepolapitelné pozice ryli do lidí, kteří měli nějakou bolístku, to mne otravovalo a nešlo s tím nic dělat.

Jestli ti to vychází, tak se podívej ještě jednou, ne, nestává se mi to, nebo o tom druzí nemluví, nemám tu zkušenost. Dnes jsem nebyl ani na tvém profilu, odpovědí jsem poslal tady víc. Uvidíme nyní ?

Ok, je to dobrý rybí způsob vžít se do druhého zevnitř. Koukám na to svýma příliš úzkýma očima, těžko se vžívám do potřeby být milován i nenáviděn za to co nejsi. :63:
19.10.2016 - 11:24 | Filtr
(Ryby) MG34 » dan162
Špatně jsem to napsal - myslel jsem v rámci lide.cz které místnosti navštěvovals.

Jinak teď jsem nešel "na signál" ale jen tak - byl jsem rozlítaný, takže bych ani nic nevnímal. Vnímám nejlépe když sedím a do něčeho se zaberu - ten pocit cizí pozornosti mne z toho zabrání spolehlivě vytrhne.

Být milován a nenáviděn za to co nejsi - jde to "nasimulovat" - prostě se oprostíš od toho důvodu a soustředíš se jen na projevy.

Mám určitou teorii k tomu vnímání pozornosti - ono to nebude napřímo, ale skrze nějaké "sdílené připojení" někam... nevím kam. Odpovídá tomu (navzdory rozdílné formě) náš dost podobný náhled na svět, tedy jen tuším, ale ono to tam bude, taháme možná ze stejného "zdroje". Jestli ti můžu radit, běž po té stopě, sleduj to. Nemyslím konkrétně tady u mne, ale u jiných lidí v tvém reálném okolí.
19.10.2016 - 12:06 | Filtr
(Rak) dan162 » MG34
Místnost Astrologie a vztahy, na klasičtější Astrologii jsem si tehdy netroufal. A radit samozřejmě můžeš, vítám to.

Ad nasimulování - furt nevím, k čemu to je dobré. Metodě rozumím, snad, i když nasimulovat druhého neumím. Popsala mi jedna zdejší diskutérka, že když má potřebu poznat nebo se vypořádat s nějakou emocí v sobě, třeba osvětlenou chováním někoho druhého, tak že ho zahraje, jako herečka. Snad jsem to pochopil správně, ale v jejím případě jde o vypořádání se s vlastní emocí, zviditelnění, pochopení prožitkem, případně jde o pojistný ventil v době vrcholu emoce, aby netropila neplechu v podvědomí po jejím zaplašení, a asi jde takto herecky, naladěním se na vlnu dle rybího elementu poznat i vnitřní postoj druhých - ale proč vlastně ? Beru do úvahy, že úplnou otevřenost málokdy lze očekávat, naživo i v písmenkách něco (si) lidé předstírají nebo nemají dostatečné poznání/vědomosti (týká se i mne samozřejmě). Když řeknu, co mne na nich praštilo do očí, tak často slyším popření, dobrá. Nejsou ještě připraveni, brání se, nemá smysl se kochat zatím uzamčeným diamantem uvnitř. Když vezmu tu metodu pro opačný směr, abych zažíval negativní emoce, které sám vybudím a tím se naučil je v sobě řešit, tak se mi to nelíbí, zavání to pastí manipulace. Mno a konec úvahy vyšperkuju tím, že možná ani nemůžeš se nevžívat, a hledáš co s tím.

Poslední tvůj odstavec mi v souhrnu není srozumitelný (konečně jednou jsem na straně toho, který nechápe dobře míněná písmenka :61:)
20.10.2016 - 09:29 | Filtr
(Ryby) MG34 » dan162
Aha, o tuhle místnost jsem asi nezavadil. Byl jsem v jiných - rozkladný element na "Minulé životy", vážený člen a pak správce na "Antropologie", atd.

Simulace - ani to nemusím nijak hrát - prostě se do toho "cizího modu" přepnu a vnímám, jak to na mne působí. Je pravda že vlastně neumím jinak (klidně si to odůvodni tím, že su ryba rybovatá - resp. ty rybí věci v mém horoskopu na mne v drtivé většině případů sedí), ale nehledám co s tím, to ne. Já vím co s tím - já tak nejlépe prožívám emoce - ne svoje vlastní, ale emoce těch druhých, na které se napojím. Je to prostě moje přirozenost a já jí neodporuju.

Past manipulace... proč "past"? Manipulace je všechno kolem nás. Začíná to výchovou, pokračuje morálkou a jinými věcmi a někdy končí poznáním uvěznění v uzavřeném systému a pak vždycky smrtí. Že je ta manipulace někdy více zjevná to ve skutečnosti nijak nezhoršuje - neboj se toho.

Poslední odstavec - byl jsem v pokušení použít tvoji formulaci o neopravitelnosti :1: Ale něco zkusím k tomu vnímání pozornosti ... a podotýkám, že to jsou jen takové fantasmagorie na vodě, nijak si za tím nestojím.

Nevnímáme možná napřímo člověk vers. člověk, ale je tam ještě nějaké médium - např. člověk vers. nějaké (informační?) pole vers. člověk. A ještě tam můžou být další mezičlánky - podvědomí např. A v tom médiu uprostřed může dojít k nějakému sdílení ... možná. A je fajn najít lidi, kteří takto sdílí. A je úplně ideální (a pro mne, protože jsem to poznal, vlastně už nutná podmínka), když to takto funguje s partnerkou. Akorát nevím, jestli je ten mechanizmus tak, jak jsem ho popsal, ale to je jedno, ten popis mi ke štěstí asi stačí.

Zažil jsem jednu věc - byl jsem ze zvědavosti na nějakém automatickém písmu - já jsem pokládal otázky a jedna paní (do soukromé zprávy pokud chceš napíšu jméno a kontakt, abych jí tu nedělal nepovolenou reklamu) psala automatické odpovědi. Neznala mne ani neměla možnost se připravit, bylo to na nějaké akci, byl jsme pro ni anonymní. Její odpovědi byly zneklidňujícím způsobem konkrétní a čím dál víc povědomé. V průběhu sezení jsem začal dopředu tušit, jak odpoví a poslední otázky jsem jí už vůbec nedal, protože už jsem odpovědi věděl dopředu. Zhruba od té doby jsem si to postupně uvědomil a poslední asi rok už to beru automaticky - TYTO odpovědi si dávám sám skrze to, že vyslovím nebo lépe vypíšu na internet otázky a odpovědi mi pak nějak vykrystalizují. U jednodušších témat si vystačím s tím, že si to jenom promítám v hlavě. No a to je podle mne na stejném principu jako ta "telepatie", jen je to komunikace člověk sám k sobě.
20.10.2016 - 10:43 | Filtr
(Rak) dan162 » MG34
Takové rybí přirozenosti rozumím (necítím, v rybách nemám nic), zvenku to vypadá fajn - jde-li to vypnout. Poznal jsem několik lidí, kteří se buď strašně vylekali nebo chlastali, protože jim to vypnout nešlo.

Past manipulace: potřeba manipulace je výraz nějaké nerovnováhy a protože je zdánlivě úspěšná, tak ta nerovnováha není vidět. Že jsme manipulováni, je problém manipulantů, ale když manipulaci konáme, máme problém my. U lidí s psychickými problémy to je ještě horší - takový člověk nezažívá štěstí nikdy jindy, než jen ve vteřině úspěšné manipulace a je na té vteřině pak závislý.

Morálka jako dědictví rytířství je spíš dobrovolné omezení přirozené zvůle než manipulace - zavedli ji králové ve chvíli, kdy jim ubývali šlechtici rychleji po vzájemných sporech než v boji za krále, a nemyslím si, že bychom se od té doby tolik změnili.

Jo, když to takto funguje s partnerkou, tak to je bájo. Nevím, kolika lidem se to podařilo. Ale už tomu rozumím, díky.

Odpovědi, které si dávám sám odrazem od lidí, okolí, bůhvíčeho - tak u mne funguje tarot, jen je to u mne slabší, pracnější, s Neptunem mám spojený z osobních planet jen Měsíc. Provydolování potřebuju karty, samo mi to nenaskočí, asi podobně jako ty potřebuješ příspěvek do fora nebo diskuzi na téma.

Obloukem dám větu k tématu - mediální obraz je jako knížka, nutno dokreslit obraz vlastní fantazií a nebo - intuicí z onoho zdroje. U předstíraných obrazů vždy ale něco šlehne, něco nesedí jak by mělo, ve filmech skoro pořád, dost to kazí prožitek. Přemýšlel jsem, zda to je schématičností, očekáváním, ale spíš ne. Nedávno jsem četl Klostermanna, a jeho popis štírovského človíčka byl tak obdivuhodně dokonalý, nic falešného, nevěrohodného, to se mi dlouho nestalo.
20.10.2016 - 11:40 | Filtr
(Vodnář) ohenvoblacich
To si piš,že ne..To,co vidíme,není to,co bychom vidět měli..a mnohdy chtěli.
Vím to z vlastní zkušenosti,která nevratně otřásla mým dosavadním životem,hodnotami,prioritami i vírou..je třeba umět číst mezi řádky,všímat si "zdánlivě" nepodstatného..dívat se pod povrch a vnímat souvislosti,příčiny a následky,byť se neprojeví hned.Poslouchat intuici.

Vždyť všechno funguje na základě manipulace a sugesce,byť nevědomé..Pokud je někdo brilantní manipulátor,má to v kapse..a blbý je,že si přitahuje právě sugestibilní jedince.Následky bývají mnohdy děsivé..
20.10.2016 - 14:12 | Filtr
(Ryby) MG34 » dan162
Ono nejde o potřebu manipulace, ale o uvědomění si její nevyhnutelnosti a všudypřítomnosti. I první věta tohoto příspěvku je svého druhu manipulace. I druhá a třetí...

Na tu morálku sis odpověděl sám - ZAVEDLI ji králové, ABY... To jsou poměrně silné znaky manipulace. Naštěstí jsme národem potomků husitů a nemáme problém sejmout nafoukaného přešlechtěného moralistu z koně. Ale prostě morálka se k manipulaci samozřejmě řadí.

Poslední odstavec - musím se zamyslet a napíšu to asi jinde - otevíráš tu (podobně jako příspěvek pod tebou) nějakou možnost nezkresleného pohledu.

Jinak schématičnost filmů (nebo ještě lépe divadelní teatrálnost) se nesmí brát doslova. Dá se přes to přenést, ale nesmíš se na to dívat jako dospělý, ale jako dítě.
20.10.2016 - 14:14 | Filtr
(Ryby) MG34 » ohenvoblacich
Můžeš tu vlastní zkušenost otřesu s dosavadním životem nějak rozvést a potom přidat nějakou zkušenost se způsobem nazírání, který ti (možná) odhalil pravdivý obraz?
20.10.2016 - 15:13 | Filtr
(Rak) dan162 » MG34
Ne, autentická výpověď, prezentace i mylných názorů, která není "za účelem" nebo není záměrným zkreslením není manipulace. Manipulace musí mít cíl, smysl, záměr a podlehnuvší adresáty. Mnoho tvrzení, myšlených jako manipulace, je prohlédnuto, nemá dopad a není manipulací, nebo si člověk přeloží, co je za tím, nebo je k té dané manipulaci odolný. Ta všudypřítomnost není tak horká.

Máš pravdu, morálka má znaky manipulace. Ale protože se můžeš chovat nemorálně a morálka je svobodně přijaté omezení, tak dle mne manipulací není.

Víceméně se nelišíme, řekl bych že máme (v tomto) jasno.
21.10.2016 - 00:31 | Filtr
(Býk) player
Ty jsi prazvláštní tvor. Ne každý tě pochopí , ne každého přiměješ k souhlasu , ne každého přiměješ k zamyšlení. Trošku máš takovej cejch Kalouska.

Ale rozhodně moc věcí víš . Ale jak by řekla každá žena: tenhle chlap je divnej kocour...:-)
:4:
21.10.2016 - 06:21 | Filtr
(Blíženci) movvin » ohenvoblacich
Bych to ještě rozvedla, že vidět není totéž co vnímat. A někteří lidé spíš dají na to vidět než vnímat. A pak jsou rozčarovaní, že to "neviděli" :4:
Příspěvky: 1-25 26-49
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Střelec Střelci
ukázat kalendář »