Kompozit - jak na to?


15.08.2016 - 00:33
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Kompozit - jak na to?
Já nejsem v kompozitech zběhlý a proto se ptám spíše ze zvědavosti.Existují dva způsoby výpočtu:1. Polohy všech planet se zprůměrují (střední body - midpointy).2. Vypočte se přesný střed časů narození dvou osob, geografický střed jejich míst narození a z toho se udělá kompozit stejně, jako se počítá nativ (v době počítačů již toto není problém.V 1. případě dochází k tomu, že polohy některých planet normálně nemohou nikdy nastat (např. Slunce v opozici s Venuší a s Merkurem, kvadratura Venuše - Merkur). Deformují se i domy. V 2. případě toto nenastává, ale výpočet je komplikovanější. Ovšem výsledek odpovídá více realitě, neb jsou tam vždy započteny a zobrazeny třeba retrográdní planety (v 1. případě nikoli).K čemu se tedy názorově přikláníte vy, milí astrologové? Midpointy (což je metoda užitá i zde na Najdise), nebo raději střed časů a míst narození?

Řazení:
15.08.2016 - 01:11 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Pro příklad sem hodím dva odkazy na tentýž kompozit spočtený oběma metodami. Nejprve metoda midpointů:
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
15.08.2016 - 01:15 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
A nyní druhý případ na středu časů a geografického středu (všimněte si i změny poloh planet vnějších o několik stupňů způsobených retrográdními pohyby v různých letech):
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
15.08.2016 - 07:31 | Filtr
(Lev) Orfanikus
V praxi s kompozity /dvojice jako celek/ taky nejsem příliš zběhlý
i když nějakou teorii jsem četl,před časem jsem odebíral od J.Kubíka
jeden ročník Partnerské astrologie,věnuji se tomu ale málo.

Pokud bych si měl vybrat z těch dvou způsobů,tak 2.
15.08.2016 - 09:38 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Orfanikus
Jj, díky. Já taky nepředpokládám, že bych se kompozitům věnoval nějak více. Ale z hlediska "studijního" mne právě zajímá, jaké zkušenosti a postoje k tomu mají ostatní, případně jakých výsledků se s tím doberou. A navíc tu mám takový zajímavý případ, kdy jsem na to byl dotázán, ale naštěstí jsem se k ničemu nezavázal. Protože myslím, že odpověď (názor) dokážu dát i neastrologickou cestou. Ale docela by mne zajímalo ověřit si to i přes astrologii a sledovat, jak to funguje.
15.08.2016 - 09:49 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » tulačka
Možná jsi mi odpověděla více, než jsi chtěla. A to hlavně na otázky nepoložené. :3: :15: Zkrátka jak to umíš ty! :15:
Mně se líbí z hlediska logiky více způsob 2. Právě proto, že se v něm projeví více vlastnosti planet (pomalé, rychlé, retrográdní, poznám aspekty aplikační, separační...).
Odpověď (na otázku nepoloženou) jsi mi dala hlavně v tom, že zohledníš dlouhodobé bydliště partnerů. Je fakt, že bez geografického středu se neobejdeme, občas (často) je položen dotaz, jak ti dva by spolu fungovali, již v počátku vztahu, kdy spolu nebydlí. Proto v kompozitech narozdíl od nativu jsem až tak moc změnu bydliště neřešil.
Teď mám "na stole případ" (není to ten kompozit zde uvedený), kde partnerka je Češka, partner Angličan. A nyní se mají stěhovat do Čech a partner na poslední chvíli pociťuje velké obavy. Tak by stálo za to se podívat, jak to bude fungovat v novém místě. :15:

(O retrográdních planetách se asi nemusíme bavit. Taky nezastávám názor, že jsou poškozené. Jejich působení je zkrátka jiné a tak se na něj musíme dívat. Zkrátka dávají možnosti jiné, než planety v přímém běhu. Nelze se dívat na svět tak, že co je většinové, to je norma. To bych si někdy musel myslet, že normální je být blbec. :4:)
15.08.2016 - 12:30 | Filtr
(Rak) dan162
Kompozity mi zatím nepomohly, neumím je možná správně používat. Když jsem si je udělal (jako průměr), tak mne nic nového netrklo.
16.08.2016 - 00:34 | Filtr
(Býk) Petr9
ten 2. způsob (zprůměrování časů a souřadnic) jsi počítal ručně? :39:

ten výpočet je i tady - jen se to jmenuje Relativ (kombin):
http://astrologie.najdise.cz/relati…
(a taky tam může vyjít "nereálná skutečnost" - že se ten vztah "narodí" geograficky třeba na dně oceánského příkopu :))



co mě na kompozitu (znám pouze v souvilosti s bod 1. - u midpointů) zaujalo ... že tam dochází k určitému rozdělení těch energií - ze 2 lidí se udělá najednou pouze 1 horoskop.
v klasické synastrii má každý svou venuši, každý má svůj mars, každý má svůj neptun ... a najednou v tom kompozitu je to tady vše pouze jednou - a tak si každý ten partner většinou urve to, k čemu má blíže/větší dispozici - a ten druhý partner - ... no a tady občas nastávají zajímavé situace, jak se k tomu stavi ten druhý - souhlasí že hraje "jen" určitou část? ... nebo spíše :21:? / :47:? / :85:? / :42:? / :71: :29:? ...
16.08.2016 - 01:17 | Filtr
(Býk) Petr9 » Sosna zvlčelý
jinak i u toho kompozitu (var. 1. midpointy) se dá počítat s novým místem pobytu obou partnerů ... jen je ten výpočet pak zase trochu jiný.

na astro.com jsou obě varianty kompozitu i s možností relokace páru (ref.place method)
http://www.astro.com/cgi/…

(Please select a chart type:)
Composite Chart, Midpoint-method
Composite Chart, ref.place method
===
kde se dá zadat i nové místo pobytu :P
16.08.2016 - 06:16 | Filtr
(Vodnář) Znovuzrozená
S kompozity hodně pracuje Kocourisko (mám ho v přátelích), doufám, že se nebude zlobit, že jsem ho zde "práskla" a třeba přispěje svými zkušenostmi. :1:
18.08.2016 - 22:40 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Kompozity se zabývám poměrně dlouho. Jsou to ale umělé, ideální horoskopy v neideálním světě, ukazují na jakýsi nedosažitelný sterilní ideál, který by mohl nastat, kdyby byli oba partneři dokonalí a bez chybek. To, že občas sklouzne Merkur nebo Venuše proti Slunci, je celkem známá věc, ale problematika výpočtu kompozitních domů je taky obecně známá. Já osobně znám tři metody. První je, že se počítají midpointy všech domů, pokud se ale některé hroty překlopí, je těžké si pak vybrat, jakou stranu zvěrokruhu počítat. Proto se uvažuje midpoint MC jako jakýsi etalon. Druhá metoda je vypočíst midpoint MC a od něj pak odvodit pomocí tabulek (nebo programu) ostatní osy. Třetí metoda je odvozenina druhé, jen se počítá RAMC (rektascenze MC) a osy domů můžou být oproti druhé metodě o několik stupňů posunuty.
Pak existuje kombin (relativ, davison), což je onen časoprostorový průsečík, který je o něco realističtějsí a ukazuje na určitý aspekt vztahu, který z mých zkušeností asi nejlépe odpovídá "vývoji v čase". Ukazuje více skryté, nepřiznané, ale přitom zásadní nastavení ve vztahu jako takovém, otázkou je, jak se k nim umíme postavit. Obzvláště důležité je všímat si retrográdních planet, zejména na osách, zde se mi osvědčilo více, než kde jinde, vnímat retroplanety jako "karmickou zátěž", něco, co si neseme z minulosti
Kromě těchto metod ještě existuje součtový horoskop neboli Suma, která vzniká pouhým sečtením pozic planet. Opět zde mohou být nesmyslné aspekty mezi osobními planetami, osy se počítají odvozením od MC.
Poslední, nejzajímavější, ale zároveň nejsložitější metoda je Koalescent, která spočívá v tom, že pro planety a osy hledáme jejich nejmenší násobek. Symbolicky pak koalescent popisuje kvalitu vztahu, ve kterém dochází k naprostému sjednocení, souznění, k nejmenšímu odporu, a ukazuje, jak toho docílit. Opět se, co se domů týče, zde počítá pouze MC a ostatní osy se odvodí.
Pro vyhodnocování vztahu a jeho možného vývoje, je ještě dobré si vypracovávat progresivní kompozity.
19.08.2016 - 10:48 | Filtr
(Lev) Orfanikus » Iteza

Dík za zajímavé poznatky z praxe o kompozitech.
22.08.2016 - 11:02 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Díky všem za odpovědi. Docela mi to dost dalo. Dost na to, že se tomu (kompozitům) stejně moc dál věnovat nebudu. :3: Ale kdo ví, kdy se to bude hodit, přehled se vždy hodí a nebudu s tím otravovat příště. :3: :15:
24.08.2016 - 17:23 | Filtr
(Váhy) 0RLAND0
s kompozitmi pracujem dost intenzivne hlavne posledne dva roky... lepsie povedane nielen s kompozitmi, ale aj s kombinmi... a za ten cas som zacal viac uprednostnovat prave kombiny (davidson chart, relativ) a to hlavne z toho dovodu, ze mi nan fungovali lepsie tranzity a direkcie (tie sa v kompozite nedaju robit)... casto sa hovori, ze kompozit, kedze je to umely, vymyslenny horoskop, tak predstavuje skor povrchnejsie rysy vztahu, ktore ukazuje dvojica okoliu... je to analogia 7.domu a vah, teda urciteho randenia, kde partneri nic spolocne nevlastnia a ani nie su tak silne prepojeni... kombin zas viac zobrazuje vnutornu realitu vztahu, ktoru okolia nemusi vnimat...je to analogia 8.domu a skorpiona, kde vo vztahu ludia uz zdielaju spolocne pocity, peniaze, energiu...
tiez je zaujimave sledovat, ze co druhemu vztah prinasa... to astrolog zisti, ak si spravi synastiu s kombinom a dotycnym clovekom...hlavne aspekty pod 1° su velmi vyznamne...napriklad ak venusa kombinu je v kvadrature na slnko jedneho z partnerov, tak tomu cloveku pocity, ci hodnoty alebo zaluby, ktore preziva vo vztahu, nemusia byt celkom po chuti... atd...
ja osobne okrem synastrie pouzivam aj progresivnu synastriu (kompatibilita vztahu rozlozena do roznych casovych usekoch) a tiez kombin (plus tranzity a direkcie v nom)...
31.08.2016 - 22:33 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Sosna zvlčelý
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele kocourisko, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
osobně se mi víc líbí 2. varianta (funguje mi), kombin podle mě nefunguje.
na uvedený příklad (češka x angličan) bych zkusmo zkusil relokovaný kompozit (čili jak bude fungovat vztah po přemístění do nové pozice) - samozřejmě ve srovnání s prostým kompozitem, který podle mě má větší váhu (protože vypovídá o základním rozložení sil ve vztahu, které trvá bez ohledu na příští relokace, které sice fungují jinak než základní kompozit, ale jsou od něj de-facto odvozeny (z něj vycházejí a na něj navazují)).


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »