Slobodná "výchova" detí


08.11.2016 - 08:59
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele evanda22, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

Slobodná "výchova" detí
Zaujímavá prednáška s Naomi Aldorf a Jaroslavom Duškom https://www.youtube.com/watch/…

Hovorí o tom ako náš systém výchovy v podstate neumožňuje slobodný vývoj dieťaťa, že sa snažíme až príliš formovať deti neprirodzeným spôsobom. páči sa mi jej revolučná myšlienka: "DIEŤA MÁ VŽDY PRAVDU" aj keby práve mlátilo svoju mladšiu sestru...pretože dieťa má vždy pádny dôvod na to prečo robí to, čo robí. a spôsobili sme to my. sme zodpovední za to, že sme k tomu vytvorili podmienky ale zodpovednosť nemá v nás vyvolávať vinu. nemali by sme naše deti súdiť. "POSLUŠNOSŤ DETÍ NIE JE CIEĽOM". v našom poňatí je poslušnosť niečo, čo deťom predkladáme ako pravidlo, podľa ktorého sa majú riadiť, nie je to pre ne prirodzené. "DIEŤA, KTORÉ JE SPOKOJNÉ, JE VYCHOVANÉ Z ICH VLASTNEJ VôLE"
"MALÉ DETI SA NEMAJÚ HRAŤ S ROVESNÍKMI" nefunguje to.
"HNEV VÁŠHO DIEŤAŤA JE V SKUTOČNOSTI VÁŠ HNEV" nahnevá nás to, že sa dieťa nechová tak ako by sme chceli. deti sa zvládajú vyrovnať s vecami lepšie než my. (napríklad ak niečo chcú a sú zlostní, vyrovnávajú sa s tým lepšie než my)
"AK DEŤOM POMÁHAME, POŠKODZUJEME ICH SEBAVEDOMIE". mali by sme im zadávať úlohy, ktoré zvládajú a ak nezvládajú zložitejšie úlohy, mali by sme ich nechať byť frustrovanými.
"CHVÁLA A ODMENA NIČIA MOTIVÁCIU A SEBAVEDOMIE DETÍ" pretože sa naučia robiť veci preto, aby ich druhí uznávali, chválili. posilňuje to ich ego.

odporúčam pozrieť si to v plnom kontexte. je to zaujímavé a rozhodne úplne iný pohľad na deti a výchovu než sme zvyknutí. :3:

Stránka: 5 4 3 2 1
Řazení:
13.11.2016 - 12:02 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buh je tlak
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Líbí se mi Tvůj postoj, i to, jak o tom píšeš. Mám za sebou něco podobného, ale u mě to byl právě hlavně ten psychický teror. Proto vím, že je to daleko horší, než když Ti sem tam někdo fackou skoro odstřelí hlavu :4: Když ujedou nervy, je to v pohodě, to se může stát každýmu. Nejvíc mi taky vadí mlácení z potřeby něco si dokazovat... :15:
12.11.2016 - 13:39 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » bubobubo
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
jako s čím jsem měl vydržet žít?
jak říkám, s dlouhodobým psychickým tlakem se žije mnohem hůř, než že jsi občas dostal na budku. nemám pocit, že je na tom moc co vytěsňovat, pokud máš od dotyčnýho i "prove of love" jak říká v jednom filmu jean marais..(kdyby bylo, asi se mi to nějak vrací)

škoda rány určitě ne. je to až poslední možnost. ale přijde mi normální že někomu ujedou nervy a už se veze. (můj fotřík ale nebyl ten případ, mlátil mě z lenosti a nezájmu)
dokážu pochopit vejprask z bezradnosti a rozumím vejprasku z nezájmu, když je dítě něco jako otravnej hmyz.

co mi vadí je vejřez z potřeby dokazovat si jak mám nad druhým navrch. psychickej terror z prázdnoty
12.11.2016 - 13:32 | Filtr
(Rak) dan162 » bubobubo
Tak pro mne to byl objev, když jsem svého otce teprve díky tomu dokázal už aspoň pochopit, vliv na to měl jeho Pluto ve Slunci. Tuším v mejch 40 ? A u synka (taky s Plutem ve Slunci) když ten nechtěl asi ve 13 chodit do školy, tak jsem vyžadoval chození do školy i silou. Škoda, kdybych to pochopil o pár let dřív, mohl jsem reagovat už normálně, hledat proč se tak cítí a ne jít proti němu, nemluvě o svém kulhajícím životě do té doby.
12.11.2016 - 13:19 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » dan162
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
No právě to jsem pochopila už jako dítě.Otec se necítí dobře,protože si neumí poradit sám se sebou a tak to roztrousí po okolí a odlehčen si opět odchází doladit hladinku.
Byla jsem takový tichý pozorovatel atmosféry celé naší rozvětvené rodiny...dítě vnímá všechno všechnu lež a balast dospělých,znám a znala jsem souvislosti jednání a chování jednotlivých členů...takový mlčící detektiv. :4:Takže o pohnutkách dospělých k trestům dětí vím své. :3:
12.11.2016 - 13:09 | Filtr
(Rak) dan162 » bubobubo
"Dobré" to je pro toho řezajícího - místo řešení důvodu svých negativních emocí v něm samotném může vyřvat vše ven a fyzicky to ze sebe dostat (dokonce i to co se od poslední exekuce v něm nahromadilo odjinud) s dobrým míněním o sobě, že vychovává tak správně, jak byl vychováván on i jeho děda.

Ptal jsem se jednou asistenta na fakultě, tak 25 let, kterej nadával na povinnost sloužit nadřízeným, skoro šikana, jak to je pro něj nepříjemné. A že se těší na chvíli, kdy na jejich místě bude on.
12.11.2016 - 13:00 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buh je tlak
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
No...tak pokud ti rodiče dělali to,co popisuješ,tak jsi to vytěsnil,mozek to zpracoval tak,aby si s tím nějak vydržel žít a proto napíšeš...šlo jen o chvilkovou fyzickou bolest a hotovo.Většina řezaných dětí ti řekne něco podobného a nebo dokonce,že si to přece zasloužily a nakonec z nich přece vyrostli slušní lidé a berou to tak,že škoda rány bla bla bla...
Jen by mě zajímalo,jelikož dospělý člověk dělá víc kravin jak dítě,tak co by takový dospělý řekl na to,když bere jako dobrý prostředek seřezat dítě za trest,tak kdyby takové dítě občas vytáhlo opasek a mlátilo ho hlava nehlava se slovy...ty si se zase ožral,zase si píchal Novákovou od vedle a podívej ten poblitej záchod ty prase...jak by to ten dospělý zkousnul...ono je to totiž v podstatě to samé,trest za nanaplněná očekávání vhodného chování z hlediska osobního pohledu na danou věc.
Osobně děti nebiju,sama jsem to zažila a nijak mě to nezocelilo,naopak ubližovalo mi to i psychicky a hlavně v tom nevidím smysl k čemu je to jako dobré.
12.11.2016 - 12:47 | Filtr
(Beran) Háňa* » tajga
:15:
Tipla bych si, že nebude. :4:

Tomu mému už je 28 a zatím se ještě na psychině z tohoto traumatu neléčí.
Brzy převezme štafetu a bude lhát svému potomkovi - prý mu chce tu pohádku o Ježíškovi taky dopřát, protože jemu se jako dítěti líbila.

O těch "lžích" - že by z rozříznutého břicha vlka vyskočila celá nenatrávená Karkulka, to je taky dost nepravděpodobné. A rodiče to dětem čtou úplně běžně - a ještě před spaním, asi, aby měli pěkné sny :4:

A to nemluvím o Sněhurce. Kdo by věřil, že ji princ po odstaranění skleněného deklu jenom políbil.
To by se asi jen tak snadno neprobudila ... :20:
12.11.2016 - 12:28 | Filtr
(Rak) dan162 » Buh je tlak
Asi záleží na věku dítěte. Pro malé dítě jsou rodiče celý svět. Je závislé na nich, děti milují své rodiče jaké jsou, postupně se oddělují. Ale když od nich dostávají sodu v útlém věku, má to nejhorší dopady. Když se totéž stane až v patnácti, tak už spíš je diskuze o tom, jestli rodič to nedostane za rok, dva zpátky.
12.11.2016 - 12:15 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » dan162
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
nic strašnýho na tom nebylo. jen chvíle fyzický bolesti.
naopak, jak píšu, dodnes jsem rád, že nemám např jizvy z kovovejch spon.

daleko horší je, když máš s někým psychickou bolest.nepochopení, odmítání, potlačování osobnosti.

a o tý oběti by se taky dalo úspěšně polemizovat :4:
11.11.2016 - 17:46 | Filtr
(Rak) dan162 » Buh je tlak
:39: Z praxe vím, že o tom oběť dlouho nemůže mluvit, a když už o tom píšeš, není to tak strašné, ale už jen strašné. :8: A pak k tomu se přidává ještě vlastní obranná reakce do dalších let, která to ještě zhorší na kvadrát.
11.11.2016 - 17:42 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buh je tlak
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele :):):), který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Tak to je děsný.
11.11.2016 - 17:26 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » ovii
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
táta mě řezal plastovou brankářskou hokejkou. dodneška jsem rád, že nemám jizvy od kovový spony z pásku.
průser ale byl, když mě dohonil a sednul si mi na hrudník. to jsem nemoh dejchat. a ještě mě u toho řezal :4:
11.11.2016 - 15:25 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » dan162
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele :):):), který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jo to je jasný, že stoprocentní kontrola nejde :4:,ale to jsem snad nerozporovala.Myslela jsem předtím jako absolutní volnost a nechat je ve všem být,že je dle mě blbost.V tomto smyslu.

Znám i případ, kdy rodiče jsou na kloučka (7) krátcí a tak mu dávají volnost, ovšem všichni okolo už ho mají plné zuby.Absolutně se mu podřizují všichni kolem, aby měli klid.Je to dítě adoptované jako kojenec a prý má syndrom nepřijatého dítěte, to jsem nikdy předtím neslyšela.No v prenatálu ho matka nechtěla a dala k adopci...je to v něm.Oni kolem něj od počátku skákali a on si razil svojí cestu.Tak ho nechávají "na volno" a to tedy by na mě nebylo.Oni už ho nechtějí ani ve škole...dostal i svojí asistentku.Jsou nešťastní a doma ho nechávají hodiny na tabletu, protože když mu ho vezmou,je hrozná scéna,je sprostý a až skoro šílený.Nechce jíst, tak dostane bonbony a čokoládu, to jí.Tady byl počátek, že se mu vše promíjelo, všechno dělal nejlépe...Zcela jistě je tam z půlky vliv nepřijetí, ale tu druhou půlku by asi mohli trochu ovlivnit.No až zjistím někdy datum narození, zajímalo by mě, co by třeba bylo v horoskopu.Jednoduché to mít v životě nebude, rodiče tedy taktéž.A tady bych asi bývala proutek občas použila..., ale nesoudím je, to je jejich výchova.
11.11.2016 - 10:14 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » il*ča
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Asi to záleží na jedinci, no... Své malé sestřičce jsem pravdu neřekla, už proto, že si to prostě mamka přeje jinak a je to její volba. Ale budu ráda, když své děti toho budu moci ušetřit. Snad mě za to pak neukamenují. :4: Jenže to se dopředu asi moc odhadnout nedá.
11.11.2016 - 09:38 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » dan162
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vibe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
skoda, ze zmizla, jeji videa byla inspirujici, ale mozna chtela zkusit jen jinou roli...
tak tady jeste i neco malo k tematu...
https://www.youtube.com/watch/…

jsem si na tom uvedomil, ze mi skola nevadila vubec, jen ten psychopaticky system...
11.11.2016 - 08:23 | Filtr
(Rak) dan162 » :):):)
To musel být zážitek ! I pro tebe, natož pro ně.

Takže kouskem dáme evandě za pravdu, že kontrola je nemožná a zbývá nám důvěřovat tomu, že děti si vyberou sami dobře a my jim k tomu pomůžeme :-))
11.11.2016 - 07:14 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » dan162
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele :):):), který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Včera mi pak večer ještě vyvstala příhoda,jenž nemá s Vánoci nic společného, ale se "svobodnou" výchovou ano.Když bylo synovi tak 7,8 let byl u svého vrstevníka kamaráda a oba přešli z bytu babičky (velmi vzdělaná paní, ředitelka školy!) do bytu jejího syna strýce (svobodný mladík), bylo to v jejich rodinném domě naproti našemu. No a babička je hledala a volala na schodech na svého vnuka,co dělají.Prý, že se dívají na pohádku.Tak si dělala zase své a když tam dorazila, nestačila se divit.Ona to byla kreslená Sněhurka-porno a to už bylo ke konci filmu...Byli prý hodní.
Takže tenkrát se tak asi lámalo jeho věření na Ježíška a mě málem trefilo, že doma je uchráněn od těchto vzdělávacích programů a stačí si skočit někam pohrát ke kamarádovi :4:... Moc do smíchu mi nebylo, ještě ke všemu jsem to já do té doby neviděla a tak jsem se pak dívala, cože tam vše je.
Prostě jsou situace, kdy se výchova nějak vymyká kontrole.
10.11.2016 - 21:52 | Filtr
(Blíženci) il*ča » .
To je tezke...moje děti, dnes uz dospělé, dodnes moc rady vzpomínají na dobu, kdy věřily, že darky nosí Ježišek. Bylo prý to tajemné, pohádkové a kouzelné a taky napínavé. Měli jsme to s manželem vychytané, včetne zvonečku zvonícího v místnosti, v které nikdo nebyl. Rok co rok na to s usměvem vzpomínáme.
10.11.2016 - 19:47 | Filtr
(Rak) dan162 » :):):)
Když mne pustili na dvorek... nejmíň patnáct :61:

To bylo autentické, jak to říkal, než odběhl na noční. Mne to taky přijde divné, ale co, nechtěl jsem, aby se něco ztratilo v překladu.
10.11.2016 - 19:40 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » dan162
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele :):):), který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
V této internetové době v jedenácti?To asi bylo mnohem dříve a to, že si není jistý je na místě :1:.Moje děti ještě gúglit nemohly tenkrát a jak vlezly do školy, tak pojaly nějaké podezření a věřily tomu tak maximálně do druhé třídy.
10.11.2016 - 16:59 | Filtr
(Rak) dan162 » .
Tak jsem se synka zeptal, prej mu tak v 11 nebo kdy došlo (není si jistej věkem), že ztrácející se táta těsně před rozdáváním může s dárky souviset, že ježíšek tím oknem přece ruku neprocpe, i když je nehmotnej...prej to jako lež dnes od nás nevnímá, žádná trága. Že to byla hezká představa, nezdá se mu, že by o něco přišel. A to jsem si myslel, že jsme mu to vysvětlili mnohem dřív, jak to je opravdu.
10.11.2016 - 16:09 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » tajga
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
U nás se nelhalo, tedy aspoň to tak nevnímám, u nás se řvalo, chlastalo a mlátilo. :4: Ježíšek byl asi to nejmenší, co mi vadilo :4: Ale zpětně i tak to prostě bylo smutné. Byla to taková korunka tomu všemu. Prostě svým dětem nehodlám ubližovat jakýmkoliv způsobem. Vědomě jim lhát jen proto, že se to tak dělává, to mi přijde prostě zvrácené.
10.11.2016 - 16:01 | Filtr
(Blíženci) tajga » .
Třeba si s tím měla problém, protože se u vás v rodině hodně lhalo a byla jsi tím pádem alergická na každou lež :25: Nebo možná i tahle lež sama o sobě může vytvořit trauma u nějakých dětí a to by měli rodiče asi odhadnout.

Každopádně, jestli z toho jednou syn bude mít trauma, tak si zatleskám, protože to asi bude znamenat, že se mu nestalo od nás nic moc horšího. Doufám, že se nerouhám a nebude fakt kvůli tomu jednou hledat dobrého terapeuta.
10.11.2016 - 13:42 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » dan162
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Tak já netvrdím, že bych to svým dětem vysvětlila zrovna touto jedinou větou :4: Byl to příklad, ale prostě něco v tomto smyslu. Prostě jsme rodina a vyjadřujeme si navzájem lásku, né že okřídlenej panáček donese lego :4:
10.11.2016 - 13:38 | Filtr
(Rak) dan162 » .
U mne to jsou už jen vzpomínky, diskutovali jsme o lecčems, neumím si to věkově zařadit, a určitě nic nebylo tabu, informace dostali narovinu. Když se zeptali, dostali odpověď, asi i to, že na Ježíše nepanuje jednotný názor. Třeba bych to s nima probral i ve 4 letech, určitě ale ne takovou jedinou a komplikovanou větou. Schválně se ho zeptám jak to bylo, až se probudí.
Příspěvky: 115-91 90-66 65-41 40-16 15-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Střelec Střelci
ukázat kalendář »