Jak se věci jeví, takové jsou?


18.10.2016 - 17:30
(Ryby) MG34
Jak se věci jeví, takové jsou?
Milada Horáková před komunistickým soudem. Vylíčená jako zrádkyně, nepřítel státu. Mediální obraz zrůdy. Masy lidí přijaly tento obraz a posílají petice za její exemplární "potrestání". Soudce si rétorikou a razancí téměř nezadá s Rolandem Freislerem a dotváří její obraz k "dokonalosti". Ještě dnes se najdou lidé, kteří v ní tu zrádkyni a zrůdu vidí. Natož tehdy.

David Rath si pečlivě budoval image nebojácného muže, který jde "těm zlým" politikům tvrdě po krku a snaží se je dostat před spravedlnost. Pak byl chycen s úplatkem, ale mnozí lidé se přesto nedokáží oprostit od jeho vybudovaného mediálního obrazu.

Oproti tomu - zakomplexovaná žena v domácnosti přijímá vsugerovanou roli flákačky a budižkničemu, kterou jí vmanipuloval její sebestředný partner, a skutečně se jí stává. Nebo průměrné dítě přijímá a ztotožňuje se se svou rolí génia, neochvějně budovanou pod křídly své ambiciózní matky, a géniem se skutečně stane.

Moje první dva příklady ukazovaly na nesprávný obraz, který se na "subjektu" samotném ve skutečnosti nepodepsal. Druhé dva příklady ukazují obraz, který se podepsal - "přemaloval svůj vzor".

Téma (mého) mediálního obrazu se mi v poslední době několikrát připomnělo. Jak píšu tyto řádky, krystalizuje mi odpověď na moji otázku - proč mi většina mých falešných mediálních obrazů nevadí, ale některé mi naopak vadí hodně? Ano, je to kvůli tomu, že některé nezanechají stopy, ale některé by mne mohly změnit. No co, už to tady nechám, ještě mne k tomu třeba něco napadne...

DISKUSE JE MODEROVANÁ

Stránka: 2 1
Řazení:
31.10.2016 - 12:14 | Filtr
(Ryby) MG34 » vibe
Jde to brát podmíněně. Když X, tak Y a když ne, tak Z.

TWL, teď jsem na to asi kápnul - musíš si V KAŽDÉM OKAMŽIKU pamatovat VŠECHNY důvody, které tě vedly k tomu, že něčemu "věříš" a při každé nové "skutečnosti" je musíš všechny zpětně prověřovat, jestli se něco nemá změnit na výsledném postoji - té víře.

Já osobně to tak mám a proto ani to slovo "víra" nevnímám v tomto kontextu jako moc výstižné. Spíše bych to nazval "momentálně vsázím na ..." - když se chci trochu riskantně posunout dál. Případně to vůbec neřeším, když chci zůstat korektní.
27.10.2016 - 09:22 | Filtr
(Rak) dan162 » movvin
Potvrzuji, včetně té nemístné racionality. Ale myslíš, že intuici má každý ?
27.10.2016 - 09:11 | Filtr
(Blíženci) movvin » dan162
Hmm astrologicky fakt nevím. Prostě ty planety tam tak seděly, když jsem se rozhodla vylézt ven na svět. Řekla bych , že jí má každý jen se jí musí umět člověk naučit naslouchat a taky každý jí může vnímat jinak. Než jsem k tomuhle mému malému poznání dospěla, tak taky bylo hodně neposlechnutí, přehlédnutí, nebo spíš ukecání rozumem, které jsem si zpětně uvědomila a pak už jsem si dávala vždycky bacha.
25.10.2016 - 13:40 | Filtr
(Rak) dan162 » movvin
Žaludek jako místo projevu strachu z neznámého, intuicí získané obavy potvrzuji. Šimrání neznám a silnou bolest taky ne, normální tlak ano. Ale nemám to vyhodnocené, neboli netuším, jaká negativní situace a kdy nastane.

Astrologicky by mne zajímalo, kde se to bere. Máš neoptun v konjunkci s Ascendentem, tady na najdi se máš kvadrát do Měsíce, ale orbis je nadlimitní, sextil do Urana... Kde se taková intuice astrologicky bere ? Dosud mi sedělo, že intuici způsobuje Neptun a viditelný projev je dle jeho aspektu do osobních planet.
25.10.2016 - 09:41 | Filtr
(Blíženci) movvin » dan162
To co mne zaujalo je "vnímání", zda je to vlastně něco, co jsem zhodnotil jako slabé a nebo zda to je ještě před hodnocením, jen syrová informace.


Tak to je zajímavá otázka. Ono asi záleží na důležitosti obsahu té informace. Pokud je to hodně důležité, tak to vnímám hodně i s fyzickými projevy jako je třeba od lehkého šimrání, sevření až po silnou bolest v oblasti žaludku. A pak jsou takové informace, které mi prolétnou myslí jako moucha kolem hlavy, ale to jsou takové informace nedůležitého typu jako, že do dveří vstoupí někdo... a za minutu tam vstoupí atp.
24.10.2016 - 12:47 | Filtr
(Rak) dan162 » movvin
Porozuměl jsem, děkuji.

Myslím si, že vstupy do člověka jsou smysly nebo intuice. Smysly známe, intuice je to, co netušíme odkud k nám přiválo. Lusk a je to tady. Nemá to žádný důvod, vysvětlení. Pak je hodnotíme (Venuše), přemýšlíme o nich (Merkur), uvědomujeme si je (Slunce), vzbuzují u nás nějakou citovou reakci (Měsíc)...

Že něco mohu vidět očima (smysly) a jako bych to neviděl je možné, stejně jako když něco nabeton "vím" a té intuici neuvěřím, protože v obou případech hodnocení, které tomu dávám, je nízké. Jedno jak jsem ten poznatek získal, zda intuicí nebo smysly.

To co mne zaujalo je "vnímání", zda je to vlastně něco, co jsem zhodnotil jako slabé a nebo zda to je ještě před hodnocením, jen syrová informace.
24.10.2016 - 12:01 | Filtr
(Blíženci) movvin » dan162
Bych neřekla, že nerozumím. Právě naopak. Všechno mi to do sebe zapadne, že ani nemusím mít nic potvrzeného a přitom vím. Těžko se to vysvětluje.
24.10.2016 - 11:55 | Filtr
(Rak) dan162 » movvin
Avatar, který se mi líbil, byl ten o Aangovi :-D

Vnímání = uvědomění si ? Viděného, tušeného... Něco jako slyším, ale nerozumím ?
24.10.2016 - 11:16 | Filtr
(Blíženci) movvin » dan162
Vidět v prostém slova významu je to co vidíme očima jen a pouze to. Kdežto vnímat je spojeno se všemi smysly plus navíc ještě vnímání, nebo naslouchání svému vnitřnímu pocitu, hlasu, energie (každý to máme trochu jinak)... něco jako to bylo ve filmu Avatar - "zřít" :3:
23.10.2016 - 20:05 | Filtr
(Rak) dan162 » MG34
Ok.
23.10.2016 - 20:03 | Filtr
(Rak) dan162 » movvin
mne totiž zaujal výrok "vidět není totéž co vnímat", ťukl jsem odpovědět, ale odpovídal jsem v textu pozemšťanovi, pardon.

Ten výrok mi ale přijde obecně hodně důležitý, ne jen v této diskuzi a nevím přesně proč. Mohu poprosit o jeho rozvedení ?
23.10.2016 - 19:02 | Filtr
(Ryby) MG34 » ohenvoblacich
hmm, na "pozorovatele" ale musí člověk zachovat chladnou hlavu - tzn. pokud možno komplet potlačit emoce - myslíš víru a vůli bez emocí nebo i s nimi?
23.10.2016 - 18:49 | Filtr
(Ryby) MG34 » dan162
Dá se na to pohlížet 2 způsoby: ten člověk udělá přesně to co chtěl - má nějaký časový plán a toho se prostě drží

...anebo udělá to co nechtěl - něco způsobilo, že se podíval na čas a něco způsobilo, že se mu to nelíbí a chce nějak reagovat - pak je to manipulace, jen nevíme kdo-co za ní stojí. Minimálně se dá říct výstižná věta - ten člověk je otrokem svého času - manipuluje s ním "čas", za kterým stojí ... a tady se dá dosadit cokoliv.
23.10.2016 - 17:35 | Filtr
(Blíženci) movvin » dan162
Mně se nic nejeví :3:
Já si jen skládám dohromady odpovědi zakladatele diskuze a nějak mi to nedává smysl :27: nebo spíš, že jedno popírá druhé.
22.10.2016 - 00:37 | Filtr
(Vodnář) ohenvoblacich » movvin
Trefa.. :15: :17:
22.10.2016 - 00:35 | Filtr
(Vodnář) ohenvoblacich » MG34
To nemohu..je to hodně osobní,intimní..prostě se mi změnilo vnímání,vůbec nazírání na život a svět plus výše uvedené..občas mám pocit,že už nejsem tady :32:

odosobnění..když se díváš z pozice pozorovatele..když si zpětně vybavíš události,co tě mázly..a najednou to vidíš,to za "tím",to,co tomu předcházelo..jednotlivé spouštěče,třeba "po kapkách",nenápadné,zdánlivě bezvýznamné,ani ne vteřinové..dokážou spustit průtrž,prolomit hráz,posunout hranice daleko za domnělými reálnými možnostmi..ale člověk dokáže hodně,když má víru a vůli.
21.10.2016 - 19:37 | Filtr
(Rak) dan162 » movvin
Manipulací je výrazně méně než se ti jeví si myslím. Kdysi jsem ji taky viděl všude.

"Dívám se na hodinky, je osm hodin" - "Cože už osm ? To musím mizet, promiň popovídáme si jindy." Objekt informace o čase najednou dělá něco jiného než by chtěl a není to přitom manipulace.
21.10.2016 - 17:28 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vibe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
tak na internetu, uz jen proto, ze si de facto kazdy muze placat co chce, nezjistis hned, zda ten druhy (nahodou) taktez neblafuje... jako ze vyrcene na internetu nemusi (nutne) znamenat minene vazne... v realu je toto mnohem horsi... ale i tam mam ochranny mechanismus "cloveka vericiho" v to, ze druhy jenom blafuje... pokud (pak) zjistim, ze ne, rozplacu se, nebo si pustim jeden dil Derrena: https://www.youtube.com/watch/…
zacatek 5min50sec
a udelam si carku (poznamku)do notisku (do svych statistik)...
21.10.2016 - 13:32 | Filtr
(Ryby) MG34 » movvin
to je tvůj problém, že se někam dostáváš a neumíš se s tím vypořádat

anebo je v tom nějaký dotaz? pokud ano, napiš jej explicitně...
21.10.2016 - 12:06 | Filtr
(Blíženci) movvin » MG34
- udělá něco jiného než by jinak chtěl -

Dobře jenže s tím, že vše kolem nás je manipulace se dostávám do bodu nula, když odstraním vše co by mě případně manipulovalo tzn. být ve vakuu ...tzn. neexistenci...tzn. že bez existence není chtění.
21.10.2016 - 11:39 | Filtr
(Ryby) MG34 » vibe
nene, nechtěl bych mít čistý stůl - jen jsem si chtěl pro sebe ujasnit jeden konkrétní případ a to se mi už povedlo

ten skutečný případ jsem nechtěl prezentovat, ale napadl mne hypotetický případ s podobnou pointou - a ten prezentovat můžu:

Předpokládejme, že jsem našel peněženku, ve které bylo 100Kč jinak nic. Nemělo smysl to nějak řešit, částka je malá, prostě jsem si ji nechal. Při té příležitosti bysme s kamarády JEN vtipkovali na téma, že kdyby tam bylo 100.000,- tak by to bylo mnohem zajímavější - a představovali bysme si, co bysme si za ty peníze koupili. Ale tolik bych si už nenechal, to je proti mému přesvědčení, zkusil bych to nějak řešit. A pak předpokládejme, že by byl nějaký jiný známý, co je lehce jasnovidný a "vyčetl" ze mne na dálku zhruba popis událostí, ale vyšlo mu to tak, že jsem našel rovnou těch 100.000,- a nechal si to. A to by o mně začal všude roztrubovat a o tom by byl skálopevně přesvědčený (protože mu tyhle vize vždy vychází) a ještě by byl uražený, že jsem mu nepůjčil peníze, když jsem si teď tak pěkně "přivydělal" - o to horším tónem by to roztruboval.
21.10.2016 - 10:36 | Filtr
(Ryby) MG34 » dan162
Jasně - je to otázka definice - jak má kdo manipulaci nadefinovanou. Já se z praktických důvodů držím toho, že nerozlišuju vědomý ani podvědomý záměr ani náhodu ani kouzlo nechtěného. Jde mi o to, že efekt na manipulovaného člověka je ve všech případech stejný - udělá něco jiného než by jinak chtěl - byl zmanipulován. "Ušlechtilost" zdroje manipulace neřeším. Pak mi ta všudypřítomnost vychází a pak se moc nepozastavuju nad vědomým záměrem, protože mi nepřijde "horší" než podvědomý, či jiný. Naopak - vědomý záměr nic neskrývá, podvědomý záměr je v tomto plživější a nebezpečnější.

Morálka - asi by se dalo shodnout na formulaci, že se jedná o manipulaci ve stádiu pokusu. :5: Ale v některých společnostech - tam kde vládne islám např. anebo u nás ještě tak před 100 lety na vesnici - tam to až tak svobodné není.
21.10.2016 - 09:50 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vibe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
"Manipulace je všechno kolem nás."

dobry postreh :15: alespon neco jsi se naucil...
21.10.2016 - 09:48 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » player
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vibe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
s cejchem Kalouska, ty vole... :61:
to je prave problem vsech experimentu... nicmene, co jsem pochopil pozemstan toto, nedelal za ucelem experimentu... ale proto, ze chtel mit cisty stul... jenze lidske EQ funguje trochu jinak... a sice tak, ze kdyz budu nekomu pochlebovat a chovat se jako gentleman (tak jak se slusi a patri)... v momente, kdy sejde z oci, sejde z mysli, po me nestekne ani pes... pokud se mi ale podari, aby me nekdo skutecne nenavidel, ten clovek na me uz nikdy nezapomene... pripoutam si ho na cely zivot... tedy cisty stul bych videl spis u toho pochlebovani a konvencniho svejkovani...
21.10.2016 - 06:21 | Filtr
(Blíženci) movvin » ohenvoblacich
Bych to ještě rozvedla, že vidět není totéž co vnímat. A někteří lidé spíš dají na to vidět než vnímat. A pak jsou rozčarovaní, že to "neviděli" :4:
Příspěvky: 49-25 24-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Střelec Střelci
ukázat kalendář »