Pár postřehů ajurvédského lékaře


31.05.2017 - 13:00
(Kozoroh) Bosch
Pár postřehů ajurvédského lékaře
Několik postřehů z přednášky Dr.Freje (autora bestselleru Zánět tichý zabiják).

-jediným účinkem sacharidů na náš organismus je energie
-při vyvážené stravě nepotřebujeme žádné doplňkové cukry, ve formě šťáv, sirupů, přislazováním nápojů a to jakýmkoliv sladidlem, pečiva, čokolády či sušenek
-vyvážená strava musí obsahovat dostatek tuků, a sacharidů jen malém množství, např.z rýže, jáhel, ovoce, medu v kaši nebo ve směsi s ghí, protože naše tělo celkově, potřebuje z veškeré přijaté stravy extrahovat objemově cca lžičku cukru denně pro svou správnou funkci.
-veškeré nemoci začínají v zažívacím traktu a střevo, to je náš druhý mozek, viz i aktuální vědecké výzkumy.
-pěstováním obilovin a mléka, začali civilizační choroby
-více než výživová doporučení, je třeba řídit se tím, jak se stravovali naši předkové
-nemyslete na to co jíte, ale jak to jíte a tělo si to samo přebere
-opatření životosprávy jsou daleko efektivnější než léky
-tělo si samo reguluje hladinu cholesterolu, léčí-li nás klasická medicína na cholesterol, ve většině případech budeme mít cukrovku
-vysoký glykemický index působí negativně na slinivku, málokdo ví, že i jasmínová rýže má vysoký glykemický index
-mnoho vegetariánů mají buď podváhu a jsou celkově vyčerpanější, což je způsobeno špatnou přípravou stravy, nebo jsou obézní, což jest způsobeno tím že maso nahrazují sojou a konzumují příliš sladkého, byť v přírodní podobě.
-máme-li silnou imunitu, pak ani paraziti nemají šanci.

Stránka: 2 1
Řazení:
01.06.2017 - 16:06 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele :):):), který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Děkuji, ráda jsem si to přečetla. Snad jen dodám, že opravdu je dobrá prevence, než začít až poté, což je můj případ. Zrovna jsem chvíli držela takový program bez mouky, bez mléka a výrobků z něj ,a bez cukru včetně sacharidů. Ideální u mě by bylo to mít celoživotně, ale má zmlsaná ústa už začala odmítat zeleninu a nakonec jsem si koupila celozrnný tmavý chleba..., tím jsem neskončila :4:, no je to hodně těžké a vyžaduje disciplínu...
Zajímalo by mě, zda opravdu by došlo někdy k tomu, že imunitu posílím tak, že bude jako kdysi.Zatím dostávám imunoglobulin.
01.06.2017 - 15:27 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » R5
Ano neolyt a kultivace zrna pro potravinářské účely je nejpravděpodobnějším důvodem vědeckotechnického pokroku. To mají na svědomí sacharidy coby výživa cns.
Jako když naleješ vysokooktanový benzín. Takže vše má své pro a proti.
Lektiny jsou i v luštěninách.
Osobně nemám dobrou zkušenost s rozkladem lepku kvašením například v kváskovém žitném chlebu. Ten rozdíl se mi zdá nepodstatný.
Co ale u kváskového chleba oceňuju je jeho vliv na střevní mikrobiom. Je úžasný.
Kváskový chléb z bezlepkové mouky (hlavně ne kukuřice) je jedním z nejlepších probiotik a prebiotik.
V principu se již starám jen o mikrobiom, zeleninou vlákninou kvašenými atd a pak modifikace bakterií bylinami což je jeden z nejúčinnějších způsobů léčby ačkoli dnes už bylinoléčba nemá ten zvuk, myslím že byly někde ztraceny klíče k jejímu užívání. V tomto směru zůstalo největší množství vědění v ajurvédě ale né každý má přístup k těm klíčům. Dnes je to všechno více o komerci než o člověku.
Chce to nakrmit ty potvory ve střevech aby se nažraly daly pokoj a produkovaly to co maj. Pak má člověk energii a klid včetně toho mentálního například k meditaci.
01.06.2017 - 13:09 | Filtr
(Rak) R5 » Bosch
Pokud to máš obsáhnuté do hloubky, tak proč ne...

O hormonu leptinu v zrnech nevím. Měl jsi na mysli lektiny, že? No, ale ty jsou v podstatném množství přítomny i v luštěninách a jinde. Proto je vhodné to buď tepelně zpracovat, nebo nechat fermentovat. V pšenici je lektin aglutinin(WGA) především v klíčku a ten v normální bílé mouce jen tak nenajdeš. A těžko bys ho pohledal i v celozrnné, protože se vesměs dělá tak, že se mixnou otruby s bílou. Klíček by v rozemletém stavu snižoval trvanlivost mouky kvůli přítomnosti tuků.
Lepek je známější nešvár. Budeme-li se bavit o našem tradičním plniči břicha - chlebu, tak v případě toho poctivého kváskového dochází k modifikaci lepku na snáze stravitelné molekuly. Pomohla by tomu příprava z celozrnné mouky (kdyby byl přítomen klíček s enzymy). Ale to by musel mít koncový uživatel obilí skladem a mlít si to sám. Kupná celozrnná (otrubová) sice i tak efektivně vymete střeva, ale přidaná hodnota enzymů z klíčků je nejistá. Ultimátní metoda k redukci lepku má být kombinace naklíčení + fermentace. Ve velkovýrobě, kde se jede na kvantitu ala Tricatel, myslím sci-fi, ale pořád lepší náš chleba, než to toustovací zlo v zahraničí.
Naklíčené, nebo fermentované věci se dají střídat/prokládat s potravinani, které neuškodí zasyrova. Nebo použít rozumnou tepelnou úpravu(+kombinace ingrediencí, které buď vyruší negativní efekty jednotlivých složek, nebo popoženou trávení k jejich zvládnutí - viz jak zmiňuješ koření).

Energetická hlediska v tradičních systémech jsou částečně "latina". Tenkrát neměli názvosloví ani způsob, jak identifikovat jednotlivé látky, tak se zabývali účinky, jaké mají určité kombinace a taky chutěmi, které to složení odrážely. Vezmi si TČM a Ájurvédu. Jsou tam podobnosti, ale třeba typologie i živly jsou jiné. Celkem slušná je i novější typologie dle krevních skupin. Minimálně se s tím dá hlídat překyselení organismu.

No, dříve nedostatky stravy kompenzoval aktivní režim. Jídelníček taky nebyl dokonalý, ale z principu nebylo tolik nadbytečných chemikálií v oběhu(konzervanty, obalové materiály). Fungovala krása jednoduchosti.

Kdyby nic jiného, tak přechod z lovce-sběrače na pěstitele nastartoval kulturně-technologickou revoluci.
31.05.2017 - 22:24 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » R5
Já to už takto chemicky přes vitamíny nevnímám připadá mi to zjednodušené.
Jsou ještě další úhly pohledů jedny můžou potvrzovat jiné vyvracet.
U obilnin může být problém v leptinech látkách které zrno vypouští kvůli své ochraně aby jej savci nesežrali. Jestli pomůže všude fermentace je otázka a vše obilné se zase fermentovat nedá to bychom jedli samé kvašené.
Jsou i hlediska energetická, kvalitativní..
Mně určité množství sachridů problém nedělá spíše naopak.
Což souvisí zase s konstitucí a aktuálním stavem organismu.
Né každý je stavěný na jeden druh spalování například na ketorežim.
Něco jiného je léčebná dieta a něco jiného normální strava zdravého člověka a našly by se další a další pochybnosti o tom co je to hodnotná strava.
A dříve se jistě taky nejedlo jenom zdravě, že bychom se měli vracet ke stravě předků tak to myslím taky není úplně ono.
Problém stravy lovců sběračů (nebo spíše náš) je ten že oni měli k dispozici velké množství druhů potravy přes 230 druhů základních plodin které dnes vymizely používá se cca 13 základních, skoro 20 násobně menší pestrost stravy. Pak nám samozřejmě chybějí enzymy mikronutrienty.. Díky likvidaci lesů vypalovaním zakládáním monokulturních osad a ukončením kočovného způsobu života který zajišťoval pestrost živin. Intenzifikace je pak už poslední kapka, a šlechtění je už u mnoha druhů plodin hřebík do rakve.
Vůči kysaným mléčným výrobkům například nic nemám. Dobré jsou oligosacharidy ve skoro každé formě. Maso je bílkovinný základ a nějaké tofu ho nenahradí. Ale to už jsou moje osobní preference. Základ je pro mně zelenina a maso. Trocha přílohy k tomu.
Dobrá strava je korejská hodně zeleniny i kvašené trocha masa trocha rýže. Pálivé koření jim zajistí že stráví vše nezbydou nestrávené zbytky které pak ve střevech dělají bordel. Takové čili žádný parazit nepřežije. Občas je dobré česnek trocha pepře nebo zázvoru. Cibule..
31.05.2017 - 20:08 | Filtr
(Rak) R5
"-pěstováním obilovin a mléka, začali civilizační choroby"

Ty začaly spíš až s nesprávným nakládáním s těmito látkami. První možný problém u obilovin je šlechtění - mění se poměry látek v zrnu(+sem tam genetická manipulace). Když k tomu pak přidáš nesprávnou přípravu, máš na problémy zaděláno. Stačí se podívat po světě, jak se kde tradičně nakládalo s obilovinami, než se konzumovaly. Klíčová slova: nakličování, fermentace

S mlékem je to něco podobného. Cesta z vemena ke spotřebiteli je značně klikatější než kdysi. Pasterizuje se, odtučňuje se. Z jednou pasterizovaného mléka už zkysnutím neuděláš stejně hodnotný produkt, jako u nepasterizovaného. Budeš tam mít méně B1, B2, B6 a kyseliny listové. Fanda mléka nejsem, ale při správném nakládání to může být velice hodnotná surovina v místech, kde toho jinak mnoho nevypěstuješ(vše co spase zvíře, člověk nemůže).

"-mnoho vegetariánů mají buď podváhu a jsou celkově vyčerpanější, což je způsobeno špatnou přípravou stravy, nebo jsou obézní, což jest způsobeno tím že maso nahrazují sojou a konzumují příliš sladkého, byť v přírodní podobě."

To první souvisí s nedostatečností B řady vitamínů, které jsou snadno vstřebatelné z toho, co oni nejí. Málo B12 = nedokonalá krvetvorba a odtud je pak i vyčerpanost.
31.05.2017 - 18:20 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Buh je tlak
s první částí souhlasím

druhé části nerozumím. co máš na mysli kvalitními sacharidy?
jak se větším množstvím nekvalitních sacharidů zbavuje tělo energie při trávení?
31.05.2017 - 16:12 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
vůbec ale není zohledněn energetický výdej.

je nesmysl říkat někomu, že jeho tělo potřebuje pro správnou funkci denně lžičku cukru když dotyčný pracuje např jako dělník na stavbě.

a další věc je, že i ty sacharidy musí být kvalitní. pokud nejsou, musí jich být logicky více a tím se tělo zbavuje energie při trávení
31.05.2017 - 14:44 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » tulačka
autoimunita je záležitostí dobře fungujících střev
detoxy diety a půsty vedou k likvidaci střevního biomu
základ je dobře a pravidelně jíst
31.05.2017 - 13:27 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » tulačka
no přece všemi těmi body předtím
a pak mnoha dalšími..
aktivním tělesným pohybem..
pravidelným..
31.05.2017 - 13:26 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Moc fajn, souhlasím :15: :1:
Příspěvky: 35-11 10-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v RybyRybách
ukázat kalendář »