Strava - co k čemu ladí?


26.02.2016 - 23:36
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

Strava - co k čemu ladí?
Prosím místní metresky, zda nemají zkušenost se skládáním jednotlivých druhů pokrmů dle nějakého (vyššího? :2:)principu.Nejvíce je to známo pod pojmem dělená strava.Literatura ale praví, že principů nebo zásad jak seskládat jednotlivé složky menu k sobě, je vícero.Stručně - chci si zachovat pestrost stravy, ale přemýšlím, zda by se nedala líp poskládat k sobě - přílohy, oblohy, s polévkou, bez? (jsem polívkovej:)Např. K snídani mám většinou celozrnnej rohlík s máslem a k tomu malý ovoce, nebo sklenici džusu. oběd - základ je kvalitní polívka a malý hlav. jídlo - maso + příloha + ev. trochu zeleniny. večeře - polívka, rohlajs, nebo zeleninovej salát.jde to seskládat i jinak, pro tělo prospěšnějc?veselý víkend a tous! :3:

Stránka: 2 1
Řazení:
27.02.2016 - 10:01 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
No správě by se měl určit zdravotní stav člověka, váha, somatický typ atd. a z toho vycházet. Taky záleží, jak často se pohybuješ, jakou děláš práci. Od toho se pak odvozují zásady skládání pokrmů, ale nad nimi jsou ty obecné:

Celkově je dobrý jíst sezónní potraviny, např. pomerače v zimě nejsou zrovna šťastná volba. Pokud máš džus kupovaný, úplně bych ho vyřadila, zbytečně moc prázdné energie a sacharidů.
A k těm pokrmům: nekombinovat potraviny bohaté na rostlinné bílkoviny (luštěniny) s živočišnou bílkovinou (vejce, maso), nepřekombinovávat talíř vším možným, ale zároveň se snaži mít zastoupené všechny makroživiny - kvalitní sacharidy, bílkoviny a tuky, přičemž muži mohou mít o trochu víc bílkovin a ženy zase tuků ALE hodně to závisí na výše jmenovaných faktorech.

Z příloh volit ty pro tělo prospěšnější - rýže natural, brambory nejlépe klasicky uvařené, pokud máš ten den rohlík ke snídani a večeři, vyvarovala bych se knedlíků, těstovin aj. moučných příloh k obědu.

Každý jídlo se snažit doplnit zeleninou, nemusí být jen čerstvá, naopak teď v zimě je vhodná dušená, ochucená olejem, trochu soli, bylinky, nebo kvašená zelenina (tzv. pickles).

Aspoň jeden z těch rohlíků bych nahradila nějakým hodnotnějším pečivem, třeba kváskovým chlebem.

Pokud máš k večeři zeleninový salát, doplnila bych ho bílkovinami (buď luštěniny, nebo trocha masa, nejlépe ryby, popříp. ořechy).

Každopádně záleží, kolik masa za den sníš, jednou denně jinak bohatě stačí.

Polívky jsou dobrý :15:
Příspěvky: 26-2 1-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Vodnář Vodnáři
ukázat kalendář »