Oprávnění


01.05.2024 - 08:11
(Ryby) MG34
Oprávnění
Začnu trochu zeširoka. Zlo definuji jako snahu o získání neoprávněné výhody. Ale co je potom oprávnění?

Uvedu asi ilustrační případy a k nim nějaký rozbor/diskuze.

Hlad .. hlad je zvým způsobem zdroj přirozeného oprávnění, jeden z mnoha a v dalších příspěvcích uvedu i jiné příklady. Ale má to samozřejmě mnoho odboček a podmínek.

Je určitě rozdíl mezi hladem vzniklým závislostí na cukru nebo na stálé konzumaci jídla - a hladem člověka v koncentračním táboře.

Pak je rozdíl třeba mezi hladem trestance na útěku někde v pralese a hladem trestance ve věznici, kde kuchař okrádá vězně a dává jim malé porce jídla (protože z toho má nějaký zisk, když to pak pod rukou prodá někomu jinému).

Pak je rozdíl mezi hladem trestance, který sedí za zištnou vraždu a hladem trestance, který zapomněl platit daně, protože měl nějaké psychické problémy a problémy s pamětí (zde nechytat za slovo - prostě někdo, jehož trest je dost sporný).

Příspěvky v diskuzi

Řazení:
08.05.2024 - 13:04 | Filtr
(Ryby) MG34
V poslední době často bývám svědkem celkem charakteristického boje, který provází zlo už od začátku.

Boj o oprávnění.

Ono to oprávnění je často dost na vodě (většinou vlastně ani žádné není) - ale prakticky všichni původci zla se snaží vyvolávat dojem, že všechno dělají oprávněně. A že tedy žádné zlo nedělají. Ale přitom to zlo dělají a přesně v té definici, které málokdo věří - neoprávněná výhoda.

Je to takové zvláštní potvrzení, že definice je správná. Ono jí sice moc lidí nevěří, ale oprávnění si hlídá (resp. vyvolává jeho iluzi) úplně každý. Takže definice je evidentně správná.. A nejnepokrytější zlo je zlo, o kterém nikdo nepochybuje, že je "bez oprávnění". Jinými slovy lidé řeší jedině takové zlo, u kterého neexistuje ani nějaká falešná iluze oprávnění.

"Já na to mám právo"
"Musíš mne poslechnout protože..."
"Nikdo jiný tohle za daných podmínek nenabízí, takže moje nabídka je oprávněná".
"Odhlasujeme si oprávnění"
"zvolíme si někoho, kdo nám dá oprávnění"

.. a podobné falešné výkřiky do tmy
04.05.2024 - 11:52 | Filtr
(Ryby) MG34 » MIKULAS
Zmiňuješ několik směrů, ze kterých může pocházet oprávnění.

Žízeň navazuje na už mnou zmíněný hlad - jenom zde platí ještě více "ale" - a jsou mnohem složitější. O žízni člověk tak dlouho nevydrží jako hladem, takže míra žízně je mnohem ostřeji odstupňovaná jak míra hladu. Je také mnohem vyšší rozdíl mezi "návykovou" a přirozenou žízní (viz "žízeň na pivo" a podobné excesy). A při o tolik ostřejším odstupňování míry žízně (která dá nebo ještě nedá nějaké opravnění něco vykonat) je také všechno pod mnohem podrobnějším drobnohledem. Například jediná studánka s vodou v oáze někde hodně daleko v poušti - u ní se oprávnění bere úplně jinak než u pumpy s vodou na něčí zahradě. A další komplikace oprávnění je třeba důvod, proč by se vůbec někdo vydával tak daleko do pouště.

Odpočatost a vyprázdněnost - podobné zdroje oprávnění, navíc podobně jako u žízně jsou více urgentní.

Ale v zástupu za tím přichází mnoho dalších zdrojů oprávnění, které už jsou o dost spornější a složitější. A urgence je u nich také hůře odhadnutelná. Například kulturní potřeby, potřeby rozmnožení a různé další zdroje.
03.05.2024 - 14:51 | Filtr
(Střelec) MIKULAS
Voda, jídlo, vyměšování, odpočinek - nástroje a proměny mezi zvířecí šikanou a lidskostí.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »