Změna povolání


29.01.2024 - 12:16
(Váhy) rivka
Změna povolání
Dobrý den,obracím se na vás s prosbou jsem v nelehké životní situaci a potřebovala bych teď v průběhu změn stavebního zákona a uspořádání stavebních úřadů poradit zda zkusit jiné povolání které by mě lépe uživilo .. nevím jestli je to dobrý krok v souvislosti se ztrátou jistot , nicméně jsem za poslední dva roky prošla očistcem a bojím se cokoliv ucitnit špatně .
Bylo by pro mne lepší jít do soukromé sféry popř . Rozpočtování staveb. ? Vůbec o tom nic nevím a nabídek je dosti

Příspěvky v diskuzi

Řazení:
31.01.2024 - 16:14 | Filtr
(Střelec) verka96 » rivka
Ono je to v tomto oboru tak, že jsou období, kdy má člověk práce jako na kostele (to byl r. 2021 - nízká inflace, nízké úrokové sazby, realitní trh jel, ceny šly nahoru) a poté, když začala být vyšší a vyšší inflace (r. 2022 a 2023) - výstavba i rekonstrukce se velmi prodražili, tak byl útlum. 18% inflaci jsme za samostatného ČR ještě neměli navíc delší dobu. Další plus je platný nový stavební zákon, což proces větších staveb zjednodušší a urychlí (mnoho let to nejen developeři kritizovali a to také brzdilo výstavbu nových bytů), takže nyní se začíná zase zvyšovat poptávka po této práci.
Také jsem už po novém roce postřehla poptávku po zpracovatelích energetických štítků - to se taky více rozjede. Proto ta poptávka - ne že by to nechtěl "nikdo" dělat. Ale pokud jde o podnikání - práce podléhá výkyvům, jak psal Deam. Ale s tím musí člověk počítat, ne furt nadávat - to už lepší se nechat zaměstnat.
Já jsem taky řadu let pracovala na úřadě, až později jsem začala být úplně samostatná, měla jsem odbornost k nemovitostem, takže jsem začala fungovat i pro jiná oddělení ještě na úřadě. Pak po dokončení studia jsem šla samostatně podnikat - zároveň jsem se pořád učila. Člověk na to opravdu musí mít povahu, ale musím říct - fakt bych už neměnila. Snad jen brigáda navíc, když je málo zakázek a je třeba ekonomická recese....
Teď bych docela přivítala někoho, kdo je více zasvěcený do nového stavebního zákona. Je to opravdu složitý zákon, proces, hmotněprávní předspis, územní plánování atd.
Můžeš si někoho třeba najít v okolí a jen "na dobré slovo" vypomoci a učit se a aby sis udělala obrázek, jestli tě ta práce bude bavit a co všechno to obnáší. Jak jsem už psala, dříve jsem na některé zakázky brala s sebou mladého klučinu, který se učil. Pak když najdeš někoho takového ochotného, je to velké plus. Někteří fakt ochotní ani nejsou. Stejně tak, když jsem sama začínala s podnikáním, vzala jsem si seznam "kolegů" a prvního požádala, když něco nebudu vědět, že zavolám. Měla jsem štěstí, tak jsem byla moc ráda.

Ještě takový můj dotaz: je nový stavební zákon účinný už od 1.1.2024?
Plánuju navštívit vědeckou knihovnu, tam většinou vždycky něco seženu... Díky.
31.01.2024 - 12:24 | Filtr
(Váhy) rivka » verka96
Děkuji za Vaši podporu, právě pro to co jsem pro sebe za posledni dva roky dokázala jsem si říkala, že to zvládnu protože když se pro něco rozhodnu, tak na plno .. stavebním zákonem jsem se prokousala a povolování staveb a vše s tím související je právě taky dost náročná práce na hlavu, bohužel pro člověka možná málo doceněna ,a proto se musím rozhodnout nejspíše pro lepší ocenění .. pro to v té práci jsem. Všechno se dá naučit když člověk chce no a hlavně i když k tomu podle horoskopu má i trochu štěstí , ale záleží no ..proto jsem chtěla vědět vlastně konkrétně co to obnáší , je stali to není tak že tu práci nikdo nechce dělat třeba ?
31.01.2024 - 07:24 | Filtr
(Střelec) verka96 » Krok
Já to mela tak, že jsem si udělala kurz, součástí bylo i rozpočtování. Přednášela nám paní z praxe, takže jsem si udělala obrázek na co se ve své práci zaměřit, jak odpovídají tabulkové ceny realitě apod. Rozpočtová neumím, to ani nebylo záměrem, ale některé praktické příklady jsme měly.
Nevím proč někomu říkáte, že je to takové a makové, pak z toho vyzní, že se dotyčná k tomu nehodí, přestože se nevyznáte v astrologii. Navíc je to mladá žena, která má hodně toho před sebou, navic s dítětem je na trhu práce pro ženu skoro stigma, sama jsem si rok hledala zaměstnání, co jsem si musela vše vyslechnout... závěrem, se s vysokou školou nehodím ani na hnůj.. ? Jsem na takové řeči alergická....

Jestli ke stáří budu mít nějaký důchod, klidně budu dělat hajzlbábu, to už mě najake kecy budou ukradené... Anebo tam bude spíš nějaká kraksna na drobné nebo kartu, že.... :2:
30.01.2024 - 18:21 | Filtr
(Štír) Krok » rivka
Ve/na Vás není špatného nic. S tím člověk jen nějak nakládá, nějak to cítí. Každý jinak dle svých dispozic. Někdo to umí využít ku prospěchu, někdo se tím může trápit. Ale nedělil bych asi na dobré a špatné.
A nebojte se, tyto věci se často dějí recipročně. Tedy nejen že okolí Vás někdy mate, ale i okolí bývá Vámi zmateno. Což může působit na jedné straně potíže, ale na druhé Vám poslat do cesty i možnosti, které se jiným nedostávají. Dokážete se totiž na problém dívat z úhlu, který jiní nemají. Je v takovém případě vhodné s tím zkoušet pracovat a používat to, než jej potlačovat.
30.01.2024 - 18:05 | Filtr
(Štír) Krok » verka96
... a pak napíšete to samé. :4: Že jsou kurzy, aby se člověk nejprve něco naučil, než do toho skočí. To gró člověka stejně nenaučí žádný kurz, žádná škola, až praxe, ale bez nějakého základu to fakt zvládne plnohodnotně málokdo a můžete se mnou nesouhlasit, můžete proti tomu protestovat, ale to je tak vše, co... :3:
Proti tomu, aby člověk hledal své vysněné povolání, něco naplňujícího, bych nenapsal ani ň. To by bylo proti mému přesvědčení. Aby hledal a také aby nezapomínal na soudnost. Byl dotaz a tak jsem přispěl se svým střípkem, svým subjektivním názorem. Je naprosto v pořádku a potřebné, aby přispěli ostatní i s odlišnými pohledy na věc. :15:

PS
Nehodnotil jsem jiná povolání, jen v rozsahu dotazu. Člověk má v naprosté většině tolik jiných možností...
Ale proč lidé pořád operují s hajzlbábou? Tak moc si neváží práce i těchto lidí? Nebo je něco špatného na tom uklízet? Takoví lidé nejsou snad potřební? Za mě si zaslouží úctu.
30.01.2024 - 17:50 | Filtr
(Váhy) rivka » Mici Angóra
Jak je to prosím mysleno ? Nebo je to špatně ve mě ? Nebo já tak působím ?
30.01.2024 - 12:16 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » rivka
:1: "mám pocit že mě nejspíše okolí někdy mate"-to je docela vtipný popis toho Neptuna na dsc (i té opozice Mars-Neptun celkově).
30.01.2024 - 08:29 | Filtr
(Váhy) rivka » Mici Angóra
Děkuji velmi za radu , styk s veřejností mě naplňuje , na úřadě je jistota.. je pravda že vždy mohu dělat takové ty menší práce někde bokem ale přece jen mít tu jistotu ..napadají mě ty přestupky.. mám pocit že mě nejspíše okolí někdy mate a ve skutečnosti opravdu nevím kdo jsou mí přátelé ale teď v nejtěžších chvílich jsem to nejspíše poznala ..a stejně jsem tady za sebe a rodinu mám jen jednu .chtěla bych být detektiv nejradši ?a posvítit si na darebáky , mě jen tak někdo neoblbne ?
30.01.2024 - 08:10 | Filtr
(Váhy) rivka » MIKULAS
Velmi vám děkuji za vaši ochotu a odpověď , za poslední rok jsem dostala výživný kartáč,za to, že jsem neposlouchala svůj vnitřní hlas a skončila jsem se synem na všechno sama a tak zjistila že teď je skutečně chvíle kdy se po mnoha letech zákonitě vracím sama k sobě a nasloucham co mi mě vyšší já chce všechno sdělit.
Momentálně práve dělám ve veřejné správě a k tomu brigády , začínám zjišťovat že mnoho činnosti na jednou mě vlastně osvobozuje, práce s lidmi a naslouchání jejich příbehů je pro mne opravdu důležitá , jako by to zivilo moji duši ? Teď mě napadlo co třeba místo stavebního zakona - přestupky ? Tohle mě tak nějak láká.Ale jak si tímto teď přilepšit ,to nevím .. dokonce jsem zjistila že ano intuice a všechny tyhle záležitosti týkající se hypnózy atd. Jsou ve mně a nic s tím neudělám. Mnoho lidí by mě za to v normálním životě odsoudilo , jednu dobu jsem se za ten svůj magický zjev nenáviděla a možná i nenávidím ,ale co nadělat jsem to já a nyní se to v sobě snažím přijmout a nejspíš i hodně prohloubit , šamanismus , Indiani a to všechno okolo ,je to jako něco co bych už někdy uměla..jako kdybych se v tom cítila jako doma ..moje mentalita je hrozně široká , moje moudrost se stále rozpíná, někdy bych nejradši byla obyčejná křehká žena ale bohužel ....bohudík ..
30.01.2024 - 07:56 | Filtr
(Panna) Mici Angóra
Konkrétní povolání ti neporadím. Z mého pohledu bys ale měla pracovat na očích veřejnosti, s lidmi. Je otázka, jestli Neptun, který vládce 10. domu a teď se v něm pohybuje, značí v oblasti kariéry naprostou iluzi nebo naopak nalezení povolání snů. Jupiter ale bude dělat na Neptuna trigon, solár mluví o změně v povolání, takže vhodná doba je, určitě bych to zkusila :17: Akorát s tím Uranem, co pere do 5. domu bych asi nešla do podnikání nebo hodně opatrně.
30.01.2024 - 07:11 | Filtr
(Střelec) verka96
Když si čtu oba příspěvky, zejména od Kroka, to bych si to mohla jít rovnou hodit... Anebo celej život uklízet nebo dělat hajzlbábu... :46:
Ne ne, kdo nic nezkusi, nikam se nedostane, i když je to nekdy náročné.. Kdo někdy nezačínal? Nebrala bych to jen rozumem, naco máme intuici??? ?
Taky dá se říct se částečně pohybuju ve stavebnictví, hodnotím rozpočty na opravy, rekonstrukce a výstavbu.. Je to součásti mé práce. Trh se začíná rozbíhat, centrální banka začala snižovat úrokové sazby, díky vysoké inflaci bylo stavebnictví hodně utlumeno... Ano, pokud máš chuť se do něčeho pustit, něco se nového naučit, je dobré to zkusit. Pokud to tak má být, přijde ti do cesty učitel, který bude ochotný se ti věnovat nebo tě povzbudí, něco ti doporučí atd. Jsou kurzy, které si můžeš udělat při zaměstnání než do toho půjdeš naostro.. A uděláš si představu, co to obnáší, jestli se na to cítíš...
Já sama, když jsem měla dost zakázek, tak mě oslovil jeden mladý muž, co pracoval ve stavebnictví, ale chtěl dělat i to, čím se živím, byla jsem ráda. S něčím mi i pomohl, s klienty jsem se dopředu domluvila, že to bude trvat déle, než si nemovitost projdeme, zaměříme atd. Nějakou dobu jsme takhle fungovali, když mi přišla vhodná zakázka.
Bude nyní dost dynamický rok dřevěného Draka. Jako vodní Opice bys mohla pocítit dračí podporu. Ale jestli tvůj záměr vyjde nebo ne, nedokážu říci.
Přeju hodně štěstí.
29.01.2024 - 21:38 | Filtr
(Býk) Deam
Také mimo astrologii, tatík se živil rozpočtováním staveb od první poloviny devadesátých let, na vlastní triko.

Ve stresu, když bylo málo práce, ve stresu, když bylo hodně práce.

Dost často nadával na projektanty, ještě více na architekty, s ohledem na to, co všechno si dokázali navymýšlet.

Co si vzpomínám, bylo s tím dost piplání, spousta výpočtů na papíře, pak ještě spousta hodin hraní si s indexací cen za materiály a normohodiny v kalkulačním programu.

A taky hodně příležitosti udělat nedopatřením nějakou botu.

Bez důkladného proniknutí do oboru bych to určitě nikomu nedoporučoval.
29.01.2024 - 13:39 | Filtr
(Štír) Krok
Na astrologii jsou tu jiní koně, já třeba vůbec nedokážu z té změti říct, jestli je čas měnit teď povolání, natož takto konkrétně.

Ale vezmu to profesně, protože stavby se mého povolání také týkají. A v soukromé sféře pracuji.
Když vezmu v úvahu Vaši poslední větu, tak rovnou říkám, že ne. V soukromé sféře musíte mít výkon hned a pokud jdete na již zavedenou pozici, nemáte moc času na zaučení. I když Vám je přislíbeno, že Vás někdo zaučí, předpokládá se, že alespoň základy už máte a naučíte se již pouze konkrétní úkony, nikoli vše. Kdo Vás zaučuje nemůže sám naplno odvádět svoji práci, přestane stíhat. A to neudělá dobré vztahy na pracovišti, pokud pokrok nebude rychlý. Musíte růst rovnou před očima.
Jak se zapíšete na počátku, tak Vás v novém prostředí uvidí i později, pořád. Já bych do stavitelství z pozice, že o tom vůbec nic nevím, nešel v žádném případě. A taky mám nějakou sebeúctu. Nepotřebuji, aby na mě koukali jako na blbečka, co nic neumí. Jak si taky člověk má říct o nějaké finanční ohodnocení, když ví, že nic neumí? (Tak je dost takových, co neumí nic, ale nebojí se přesto požadovat nadprůměrnou mzdu. Takové jsem ve skupině měl taky, konce zkušební doby se nedočkali.) Nejprve bych se učil a až pak bych se někam hlásil, nikdy ne naopak. A v rámci zodpovědnosti ani v jiných oborech bych nešel naprosto do neznáma. To si člověk dneska může dovolit jen tehdy, pokud má na to žaludek, nějakého mecenáše, nebo pracuje sám na sebe. Taky bezdětní dobrodruzi bez hypoték to mohou zkoušet, proč ne?
Tak za sebe mohu říct jen to, že pokud si nechcete procházet očistcem na pracovišti, měla byste o tom něco vědět. Čím víc, tím lépe. Buď se porozhlédnout někde, v čem se vyznáte, nebo se nejprve něco naučit a pak to nabídnout.

Je ale možné, že někdo Vám na základě postavení planet řekne, že právě teď je ta nejlepší chvíle poslechnout hvězdy a jít. Nevím. Jsou chvíle, kdy bych naslouchal raději rozumu, než astrologům. Protože astrologové, já, kdokoliv Vám můžeme říct cokoliv, ale důsledky dobré i špatné vždy půjdou za Vámi, nás tížit nebudou.

Přeji šťastnou volbu při rozhodování.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v KozorohKozorohu
ukázat kalendář »