Síla domů: Proč je 12. dům nejslabší?


11.10.2023 - 16:59
(Štír) Krok
Síla domů: Proč je 12. dům nejslabší?
Hezký den přeji.
Měl bych dotaz na domy horoskopu. V příručkách se praví, že padající domy (3, 6, 9 a 12) jsou slabší než domy následné a zejména rohové. Nechci se teď bavit o tom, jak moc jsou silné a co to znamená, ale kde je ten důvod té síly?
Nejvíce mne totiž udivuje, proč je 12. dům považován za nejslabší? Vždyť planety vystupující na východě nad obzor vstupují právě přes ascendent do 12. domu, zatímco v domu 1. (rohovém) jsou ještě pod obzorem, neviděné, jen tušené.
Kdybych bral jako počátek dne předěl dnů, tedy půlnoc, tak slunce vstupuje právě přes IC do 3. domu - padající dům. Pokud jako počátek nového dne vezmu ráno (východ slunce), vstupuje Slunce do 12. domu (přes asc.), v pravé poledne vstupuje slunce do 9. domu (opět padající) a se západem jde do 6. domu (jaké to překvapení - padající dům).
Tedy jak je to s tou sílou domů? Nebo již dnes astrologové považují toto označení síly domů za překonané a příručky astrologie uvádí historii?

Děkuji za všechny příspěvky k tématu.

Příspěvky v diskuzi

Řazení:
02.11.2023 - 10:42 | Filtr
(Lev) Gryphon » Martin_B_D
Já se vždycky divil tradiční astrologii, že má takovou potřebu si jet v hodnotícím modu, "dobré vs. špatné". Zejména z toho důvodu, že například pro duchovní naladění se, oprostění se od všech světských vlivů, neřešení intelektem, inspiraci pro umění, básně, naladění se při meditaci atd., je tento dům naopak výborný. A včil co teda? Co platí?
Jasně, že pro cokoliv praktického, logického, je dvanáctý dům "špatný", protože se tak těžko uchopuje, definuje, vysvětluje... Jasně že pro intelektuální, lehce autistické astrology, kteří svůj emoční život aktivně potlačují, bude dvanáctý dům a všechno v něm obsažené, "zlem". Jestli ono to ale náhodou taky nezáleží na kontextu?
Pravda je, že dvanáctý dům může být "rizikový" v tom, pokud se z něj rozhodneme mít odpadkový koš zvěrokruhu. Pokud v něm budeme mít tendenci cokoliv dusit, potlačovat...klidně můžeme. A nějaký čas to nejspíš bude i fungovat. Ale jednou se to připomene.
Ve dvanáctém domě jsme jako křesťanští misionáři v džungli...nikdo nás tam vlastně nepotřebuje a jsme tu spíš jako pěst na oko. Domorodci jsou prostě mnohem "dál", než jsme my. My můžeme jít dál teprve tehdy, když se zbavíve všeho naučeného, a vrátíme se k jednotě s veškerenstvem, která nebude "vyčtená", ale jaksi žitá...V tom,to směru je jakákoliv naše víra pouze prostředkem, ale nikoliv cílem. Cíl je uvést to v praxi, žít to v reálu, podle sebe.
Dvanáctý dům nás takříkajíc "spojí s naším úlem", v něm konečně budeme vědět, že někam patříme, a slovem vědět nemyslím intelektuální vědění, ale vědění těla...jistota, kterou nikdo a nic nezmění. Najednou nejsme člověk, ale lidstvo. Nová kolektivní bytost se probouzí. Dvanáctý domov je náš kosmický internet, okamžik, kdy jsme doslova "napojeni". Tudy teče inspirace, tudy proudí básně, hudba a všechno, co se nedá "vymyslet, ale co se musí takříkajíc "vylíhnout". Samo. Je to dobře? Je to špatně?
02.11.2023 - 06:38 | Filtr
(Rak) Martin_B_D
1. Sila domov je odvodená presne ako ste napísal, tým, že tie domy nasledujú po vrcholoch (po rohových domoch), je tam pád, pád z tej sily.
2. Odhliadnuc od dôvodu prečo sa tie domy označujú ako silné/slabé, v praxi padajúce domy fungujú ako slabé.
3. Je dobre si ujasniť, čo to "slabé" znamená. Prvok, ktorý je v padajúcom dome, symbolizuje niečo, čo nemá stabilitu, čoho je menej, čo má menšiu kontrolu, čo je menej viditeľné - v úzadí.
4. XII. dom je navyše v averzii - teda nevidí na ASC (nerobí aspekt na ASC), a preto je nie len slabý, ale aj negatívny.
20.10.2023 - 12:15 | Filtr
(Ryby) Astroložka Irena
Žádný dům nemůže být silnější či slabší, každý dům má "to své téma" a záleží na člověku, které téma je mu bližší či vzdálenější a to podle jeho individuálního nativního založení.
Dvanáctý dům je "bránou" do sfér, které přesahují náš omezený časoprostor, v jakém se člověk právě pohybuje, a může nám z těchto "vyšších sfér" (jaké jsou v horoskopu symbolicky vepsány ve dvanáctém domě) přinášet inspiraci jakoby odnikud, vede nás zpět k sobě samým, k našemu božství, avšak stává se, že člověk cestou zabloudí, a ztratí se, nechá se ovlivnit cizí vůlí, zejména vůlí kolektivu na jinou cestu, a pak tápe, neví kým je, proč tu je, co je jeho úkolem...Takže dvanáctý vnímám jako napojení se na "cestu k sobě," rozpomínání se na to, kým jsem, co je mým posláním, avšak toto napojení vyžaduje "ztrátu hranic" kolem sebe, a tou ztrátou hranic je pak člověk více snadno ovlivnitelný vůlí lidí kolem sebe, systémem společnosti, a především snadno podléhá svému skrytému nepříteli, kterým si je však člověk sám a to tím, pokud si nedovolí jednat a přistupovat k životu z pozice své vrozené síly, ale podléhá svým slabostem, jaké upřesní znamení a planety v tomto domě...proto je to také dům "nemocnic, ústavů, vězení..."

Téma dvanáctého domu je samozřejmě mnohem širší, mohou tudy přicházet i energie z minulých životů, z prenatálního věku,...Aby člověk důvěřoval oné vyšší síle, která ho inspiruje a vede na "tu jeho cestu poslání," to často nejprve vyžaduje důsledné odpojení se od cizích vlivů, proto je to i dům "samoty", která dává příležitost odpojit se od rušivých vlivů zvenčí.

Znamení a planety ve dvanáctém domě ukazují, čím nejvíce je člověk "propojen" se svým božstvím, a tedy co ho nejvíce inspiruje a vede ke své pravé moci a síle, a tedy tento dům může být označován za "slabý" pouze tehdy, pokud je nepochopeno jeho těžko uchopitelné téma, protože pokud to člověk neuchopí, pak znamení a planety v tomto domě naopak poukazují, čím a v čem se člověk nechá snadno ovlivnit, čeho se stává obětí, čemu dává svou pravou moc a sílu a tak se stává slabým a bezmocným..
Více o tom píšu ve své knize "Velká astrologická hra", která je k zakoupení i na internetu :-)
www.osudypodlehvezd.estranky.cz
18.10.2023 - 15:28 | Filtr
(Střelec) verka96 » Gryphon
No, já mám ve 12. domě Lunu a slabá ani náhodou.... Na druhou stranu "trochu" mimo všeho dění, v současné době ji vnímám trochu pozitivněji. Obecně ji vnímám více po té pocitové stránce, negativně i pozitivně. Nic není černobílé, naopak.
18.10.2023 - 15:12 | Filtr
(Blíženci) Lupi » Gryphon
No třeba je to tím - taky tam mám Pluťáka. Mimochodem, to bys měl mít rentgenový oči - já to aspoň tak mám. Vidět dovnitř. Ale je pravda, že abych vnímala domy vůbec, musím se soustředit, takže jestli mně připadal slabý nebo ne, vlastně nevím.
18.10.2023 - 12:27 | Filtr
(Lev) Gryphon » Lupi
Já mám ve 12. Pluťáka, mně nikdy slabý nepřipadal ;)
17.10.2023 - 15:23 | Filtr
(Blíženci) Lupi » Gryphon
Mně to vždycky přišlo dost zavádějící tohle "silnější/slabší" a stejně jako tebe mě zajímá interakce, kontext. Nicméně jakožto bytost ohnivě-vzdušnou mně vždycky mátla taková ta vodní neurčitost, neschopnost či ne-potřeba vědět, kde je nahoře, kde dole, nepevnost prostředí, takové to bez kontur. Protože 12. dům je ovšem variací na Ryby, možná to bude tím. Tedy ne že by byl slabý jako takový, ale matoucí.
Čili kdo tu máte silné vodní vlivy - jak to vnímáte vy?
14.10.2023 - 13:41 | Filtr
(Lev) Gryphon
Ono je nutné se ptát slabší oproti čemu?
Vždycky posuzujeme nějaký kontext.
12.dům je slabý v tom, že v něm nedovedeme dost dobře věci uchopovat, není ničím osobní, většina nám jaksi "padá z rukou" a "ztrácíme kontrolu". Ale stejně tak můžeme říci, že ve 12.domě se nejlépe "ladíme", přizpůsobujeme, necháváme věci plavat, odejít, vzdáváme se jich. Je to silné? Těžko říci...
12.10.2023 - 22:05 | Filtr
(Rak) aktigram » Krok
Možno nie je dôležité ako ASC postupuje a aj ked sa to javí nezmyselná že z prvého ide do 12 a teda slabého domu - ja tvrdím že 12 dom ma nesmiernu hlbku a tak nie je veľmi viditeľné to v našom reále - ale akú silu a čomu sa pripisujú. Však si stačí zobrať znamenia ako idú za sebou a ako veľmi sú rozdielne. Však tu ide skôr o ten moment príchodu na svet a potom v tranzitoch to čo ich spája.
No po mojom dlhom uvažovaní o domoch v astrologií je toto niečo čomu rozumiem, skôr ma stále mätu tie rozličné domy a záleží na jedincovi ktorý typ domov si vyberie.
12.10.2023 - 20:03 | Filtr
(Střelec) verka96 » Krok
Jak vidím, zrovna ti 12. domem tranzitují některé planety (také Neptun), možná sám dojdeš v nastávající době poznání - tím mám na mysli vlastní zkušenost - empirii.
Nedávno jsem založila diskusi na téma Neptun, který souvisí s 12. domem. Některé věci musíme sami pochopit, zažít... O tom je sám život.
Často se mi stává, pokud chci znát odpověď na nějakou otázku, za nějaký čas ji dostanu ať už se mi "rozsvítí" nebo ke mě přijde nějakými okolnostmi.

Ještě bych dodala, že planety nad obzorem souvisí se společností - kolektivem jako lidstvem (12. dům představuje také kolektivní nevědomí), v objektivním slova smyslu. Prvky pod obzorem jsou subjektivní, přitom ve východní části řešíme sami sebe. Takže ve 12. domě přicházíme opět k sobě (ke své duši, zde se rozpouští ego) po prožitém životě, ale úplně jinak než v 1. domě - tam jsme jako děti, které přišly na svět.
Já už se na toto neptám - nečekám tedy odpověď typu tak to je apod. aneb že mi to někdo naservíruje :27:
12.10.2023 - 14:37 | Filtr
(Štír) Krok » verka96
Děkuji za odpověď. Ale neuspokojuje mě.
Píšete, že nejvíce energie je v tom začátku (kvadrantu, ročního období, cyklu). Tak bych to bral taky, ale... Planeta během dne prochází skrze domy nikoli v pořadí 1, 2, 3 atd., ale právě naopak. Takže v běhu času jde z hrotu rohového domu, třeba z ascendentu (silné působení) do domu 12. (propad do slabého působení), 11., 10, aby cestu tímto kvadrantem zakončila na MC (silné působení). Vyjma luny se ta planeta během toho čtvrt dne moc nepohne, v naprosté většině případů zůstane ve stejném znamení a opět mimo luny i na stejném stupni.

Nesnažím se to tu zpochybňovat. Netvrdím, že astrologie by takto neměla fungovat. Ale nějak mi nestačí jen tvrzení, že tak to prostě je. Snažím se pochopit taky proč. A zatím jsem zmatený. Ale třeba někdo zkušený to vysvětlí srozumitelně.
12.10.2023 - 09:33 | Filtr
(Střelec) verka96
Zdravím,
je to astrologicky zajímavé téma, proč tomu tak je. Astronomicky nemám odpověď, jen snad taková astrologická, že vše je odvozeno od pozorování - tedy empirií.
Asi víš, že analogie domů je podle základních znamení, ale shrnu to:
Beran (1. dům, jarní rovnodennost), Rak (4. dům, letní slunovrat), Váhy (7. dům, podzimní rovnodennost) a Kozoroh (10. dům, zimní slunovrat). Jsou to znamení předělu 4 ročních období, kdy něco začíná. U domů "padajících" zase něco vrcholí (dokončuje se). Pozorování přírodních zákonů, jejichž jsme jako lidé žijících na Zemi součástí.
Máme tedy 12 domů, 12 měsíců v roce. Každé roční období je 1 kvadrant, začíná 1. domem a má 3 domy. Tzn. třetí, šestý, devátý a dvanáctý jsou domy končící kvadrant (roční období), řekla bych, že tady energie slábne. Nejvíce energie je v tom začátku. Ale pro mě, kdy mám obsazené "padající" domy, tak bych řekla svoji myšlenku: na začátku je člověk "blbej" - jen z pohledu ze Země, že to tu nezná, ale i tak má nějaké dovednosti, se kterými se rodí. Na konci domu už něco pochopil, k něčemu došel, už se do ničeho jen tak nehrne a začíná další období - další dům, další cyklus. Proto myslím, že 3. a 9. dům jsou vzdělanostní domy, kde člověk už někam dospěl a chápe.
12. dům chápu jako velmi specifický (Neptunská, rybí energie), kde jsou obsaženy veškeré (fyzické) konce, absolutno, pochopení, sny, nekonečno, oceán konců a zase počátků všeho zrození. Aby člověk došel až nakonec, musel vším projít a na konci zůstává sám jako na samém počátku (Beran) – přijde na svět sám a odejde sám, prach jsi a v prach se obrátíš, ale už na vyšší úrovni. Tady se může spojit se svojí duší (je nesmrtelná), se kterou ve společnosti nemáme kontakt. Proto je tu i samota, člověk je už sám se sebou mimo společnost. A význam domů bereme podle nějakého společenského konceptu – proto myslím, že je tady nejtěžší – jak bereme společensky smrt, konce. Proto jej taky označujeme za padající - je to dáno společností.
Padající domy se označují i za karmické – těžké energie na zpracování, tady se už člověk fakt zapotí. :39:


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Vodnář Vodnáři
ukázat kalendář »