Psychický stav


16.01.2022 - 16:16
(Ryby) MG34
Psychický stav
Vypadá to, že jsem měl skoro celý život jednu psychickou poruchu. Narážel jsem na to často, ale vypěstoval jsem si asi dost nekorektní "přemostění", které mi jakože umožňovalo pobývat v realitě. Ale nebylo to dobré "přemostění" - jednak ta porucha občas probublala na povrch a jednak to "přemostění" bylo za určitou cenu - hodně věcí díky tomu nebylo v mých silách. A našlo se taky hodně lidí, kteří to ať už vědomě nebo nevědomě zneužívali.

Porucha je zatím celkem neznámá, ale blízko diagnóze byli možná v roce 1997 vojáci. Tehdy jsem tomu nevěnoval pozornost a porucha se pak sama bránila odhalení. Každopádně moje nehoda na kole "vymazala" to "přemostění" a najednou jsem si hodně věcí uvědomil, včetně reálné existence té psychycké poruchy.

Aktuálně o sobě vím, že nesnesu jakýkoliv (psychický) nátlak. Elementární nutnosti mi nedělají problém, ale problém mi dělá nátlak s reálnou možností požadovanou věc odmítnout. Je snadné mne oklamat, takže si pak třeba neuvědomím, že mám právo volby a "poslechnu" - o to horší je to ale potom, když zjistím že jsem jinou volbu měl a byl jsem oklamán.

Na vojně to bylo dost aktuální a možná i proto byli tak blízko nějakému zjištění. Mám vyžádanou zprávu z roku 1997 z archivu - uvidím, co se dočtu.

Teď se dá říct, že jsem se po nehodě zbavil dost vypěstovaných stereotypů a nacházím se jako zranitelné malé dítě někde na začátku života. Ale dává mi to velkou naději se poprvé (s nezkaleným zrakem) vyrovnat s nějakým mým dávným problémem..

Příspěvky v diskuzi

Řazení:
08.10.2022 - 19:15 | Filtr
(Ryby) MG34
Mám jedno menší "pokračování" - včera mi v nemocnici zjistili, že mám zápal plic. Dokonce si mne tam hned chtěli nechat a tlačili s tím na mne - dost nepříjemně (hlavně ty tupé zdravotní sestry). Naštěstí jsem odolal - oficiálně diagnostikovaný Aspergerův syndrom je v tomto směru úplně zlatý :-)

Takže to v klidu léčím doma předepsanýma antibiotikama a za 14 dní bych měl jít už jen na kontrolu, jestli su zdravý.

ALE

Dovedlo mne to k dost nečekaným úvahám - vždycky jsem si myslel, že ten autismus mám od báby a matky. Jenže on ho možná měl i děda - matčin otec. Byl to podivín, uzavřený do sebe, pěstitel kaktusů, truhlář. Vůbec s nikým si nerozuměl, jenom paradoxně se mnou..

A jak jsem na něj teď přišel? Při jeho smrti v roce 1999 (mimochodem v den mých narozenin) také hrál roli zápal plic, nemocnice a asi i ten autismus. On by se z toho zápalu plic i sám doma nějak dostal, ale sousedka zdravotní sestra zařídila v dobré víře tu nemocnici. Tam ho sice vyléčili, ale naplno se tam projevil ten jeho autismus (o kterém se nevědělo) a od té chvíle nikdo nevěděl co s ním - a bába (sama taky autistka, což se také nevědělo) se od něj distancovala a nechtěla ho vzít domů. Nemocnice ho tímpádem strčila do nějaké LDN, kde na něj nastoupili "dorážeči" - sebrali mu brýle, pravidelně mu dávali velkou dávku sedativ a do týdne byl na prkně (asi hladem nebo žízní).

No a teď po letech jsem hodně ocenil, že jsem nevlezl do podobné pasti jako on. Autista v nemocnici to má hodně těžké - ne s doktory, ti to respektují. Ale se všemocnými zdravotními sestrami a s ostatními pacienty..
07.04.2022 - 18:34 | Filtr
(Ryby) MG34
Mám už kontakt v PAS komunitě (PAS=poruchy autistického spektra). Uvidíme, jak to bude pokračovat. Nicméně sem jsem teď vůbec nechodil, protože se tu rozmohla klika agresivních (propagandou ovlivněných) lidí a necítil jsem se tu dobře.

Ale vypadá to, že někdo tomu učinil přítrž a to je dobře. Emoce a propaganda jsou mi úplně cizí - a stejnětak lidé, co jsou v tom chycení a tlačí to navíc ostatním pod nos - měl jsem je na blacklistu, ale z pohledu celé diskuze je to málo - smazání jejich účtu je lepší řešení..
10.02.2022 - 20:04 | Filtr
(Panna) mg » MG34
Pri tej dg.autizmus sa rodičia nachodia po rňzných vyšetreniach, keď to dieťa nerozpráva, aj či počuje a pod. A nikde nezistia dôvod, všetko má v poriadku, u nich, že je to nejako tak, že nerozprávajú aj keď môžu a vnímajú,lebo
oni si žijú taký svoj vnútorný život(majú svoj svet) a len keď sa im niečo veľmi nepáči tak vedia silno odmietať.
Mutizmus je vtedy, keď dieťa rozpráva len doma a len čo ho zoberie do mesta, škôlky začne byť ticho.
Sú psychológovia, ktorí sa zaoberajú len touto dg., tí by vám vedeli povedať viac ako bežný psychológ.
10.02.2022 - 18:57 | Filtr
(Ryby) MG34 » mg
Ano, většina toho co píšeš sedí. Ale jedna věc mne obzvláště zaujala - říkáš, že některé děti s tímto postižením nemluví?

Kam směřuju - po nehodě mi 14 dní zachraňovali život a různě mne operovali a byl jsem na plicní ventilaci skrze tracheostomii. Pak ale naznali, že už asi budu žít, vytáhli stehy a pár šroubů a tu hadici z krku mi vyndali a začal jsem normálně dýchat (ze začátku údajně i přes tu díru v krku) a dali mne na doléčení do jiné nemocnice. Nic si nepamatuju, vím všechno jenom ze zpráv. No a v té jiné nemocnici se hrozně divili, že vůbec nemluvím (i když už jsem mohl a vnímal jsem je). Trvalo to týden a teprve někdy na konci druhé nemocnice jsem začal trochu mluvit. Předtím měli podezření na "mutismus" - možná jsem to ale jako správný autista ze začátku pojal tak, že prostě mluvit nebudu. Možná je tohle správné vysvětlení.

Pak mne dali do třetí nemocnice blíže k domovu a ptali se, jestli už "je to lepší" - a já jsem údajně tvrdil, že ano, ale nedokázal jsem ani s nápovědou konkretizovat v čem. Zase to možná sousvisí s tím autismem, protože hned po nehodě to na mne asi dopadlo dost drsně (ale to tehdy nikdo ani já nevěděl).
10.02.2022 - 17:55 | Filtr
(Panna) mg » MG34
Túto diagnozu často riešia u deti, keď rodičia majú problém s dieťaťom,
porucha autistického spektra (PAS) sa prejavuje u každého trochu inakšie, takže niekto môže mať len niektoré autistické črty a niekto ich môže mať viac, niektoré tie deti napr. ani nerozprávajú. Niektorí s takou závažnejšou
poruchou odmietali nosiť rúško, tak mali výnimku.
Je veľa aj takých, ktorí sa veľmi zaujímajú o určitú oblasť napr. matematiku, techniku, počítače a pod. a sú v tej oblasti pracovne aj veľmi dobrý, ale majú problém v sociálnej oblasti. To je Aspergerov syndróm. Oni sa rokmi naučia, odpozorujú aj to ako sa správať v socialnej oblasti.
10.02.2022 - 07:09 | Filtr
(Ryby) MG34 » registrovaná
Ano - tak to vnímám :-) Jako šanci začít znovu a tentokrát jinak, správně.
08.02.2022 - 16:00 | Filtr
(Lev) registrovaná
Mne to znie veľmi pozitívne, ako znovuzrodenie, veľký optimizmus až radosť :)
07.02.2022 - 18:33 | Filtr
(Ryby) MG34 » tiferett
Porucha je hotová věc. Dnes jsem byl u psycholožky a dávala mi dlouhý test - rozpoznal jsem ho jako shodný test s tím z roku 1997. Zpráva bude na přelomu února a března, takže uvidíme.

ALE ... vyslovila ještě jinou hypotézu, podle které byla kdysi diagnóza často zaměňována a mohlo by to tak být i v roce 1997 u mne. Správně by diagnóza měla znít úplně jinak.

Autismus.

A z Internetových testů (co mi poslala) to vypadá, že se trefila.

https://autismport.cz/testy/rbq-2a/
https://autismport.cz/testy/eda-qa/
16.01.2022 - 19:32 | Filtr
(Střelec) tiferett
Nepovažovala by som to za poruchu, ani za chorobu - ale pre Rybu za bežný spôsob reagovania. Doktor ani nijaký terapeut vám s tým určite nepomôže. Myslíte, že niekto iný vás pochopí lepšie ako vy sám? Ryby sú dobrí psychológovia s výbornou intuíciou...Buďte sám sebe liečitelom, terapeutom aj lekárom. Nepochybujte o sebe. Verte si. a naučte sa s tým žiť. Žiť sám so sebou s takým, aký ste. Verte, že ste dokonalý.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »