Dotaz - opozice


25.09.2020 - 16:01
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Žihadlo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

Dotaz - opozice
Mám dotaz, který aspekt je škodlivější?
A) Opozice Mars Beran – Saturn Váhy?
B) Opozice Mars Váhy – Saturn Beran?

Našla jsem k tomu dvě protichůdná vysvětlení:

Jedno tvrdí, že A) je horší, než B), protože v A) jsou planety ve velmi silném postavení (domicil, povýšení), takže tím silněji a tíživěji působí i opozice. Naopak v B) jsou planety ve slabém postavení (exil, pád) a proto je škodlivost opozice slabší, není tak trvalá.

Druhé tvrdí opak; B) je horší A), protože v A) jde o opozici planet, které jdou v souladu se znameními, samy o sobětím získávají lepší vlastnosti a problém je pouze v jejich protichůdnosti dané opozicí. Naopak v B) jde o opozici škůdců na druhou.

Vynechala jsem úmyslně domy, ať se to nekomplikuje. Taky aplikaci a separaci, další aspektaci k těmto dvěma planetám atd. Když někdo kromě svého názoru a argumentace připojí i zkušenost na příkladu (klidně i s jiným aspektem), bude u mě mít malé, ale celkem významné +. :15: Díky

(Prasení k tématu povoleno, mimo téma zapovězeno! :40:)

Příspěvky v diskuzi

Řazení:
05.10.2020 - 00:03 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
Samozřejmě že v A nejsou planety poškozené.
Mars v domicilu sat v povýšení.
V B je mars v exilu sat v pádu.
V takovém případě se opozice bude projevovat horšími stránkami.
Což vyplývá z logiky kvality esencí.
Že by se dvě planety vzájemně ničily více proto že mají kvalitnější esenci je nepodložené s takovým pravidlem se v klasicke literatuře asi nikde nesetkáš.
Je to jako se vztahem dvou vyspělých a dvou méně vyspělých.
Ti vyspělí se snadněji domluví.
04.10.2020 - 23:54 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Martin_B_D
:15:
03.10.2020 - 16:02 | Filtr
(Střelec) Do-u-ší
Často pročítám diskuse, ale jen velmi zřídka se do nich zapojuji. Tentokrát se však musím ozvat: "Jako jáák jako...škodlivější aspekt B)?!?!?"
Mám Saturn v Beranu(i v 1.domě) a Mars ve Vahách(v 7. domě) a rozhodně bych to nechtěla mít opačně! //i když 13. a 19.stupeň asi sami o sobě už tak hlasitě neřvou: "Pozor, bacha, jsem hrůzostrašná opozice dvou zlověstných planet!!!", ale nějak uvnitř v sobě vnímám, že mi Saturn s Marsem po sobě navzájem pošilhávají.

...no, schválně, uvidíme, jestli se dodatečně rozhoupu napsat k tomu něco víc.
Teď ale musím letět na noční......

Všechny vás tu zdravím
03.10.2020 - 09:28 | Filtr
(Panna) funky
Ad povýšení a pády (přinejmenším tak, jak je chápe naprostá většina astrologické obce) jsou úplná... limitovka. :4:
03.10.2020 - 09:27 | Filtr
(Panna) funky
Zatím asi to nejlepší, co jsem v češtině na téma četla - http://www.neptunica.cz/kontrapunkt… :3:
30.09.2020 - 15:19 | Filtr
(Rak) Martin_B_D
Škodlivejšia je opozícia planét Mars v Váhach, Saturn v Baranovi. A priaznivejšie pôsobí Mars v Baranovi v opozícii na Saturna vo Váhach.
Je potrebné si uvedomiť, že je rozdiel medzi silou planéty a jej kvalitou.
Sila planéty je určená napríklad postavením v dome. Planéta je silná v rohovom dome.
Kvalita planéty sa odvíja napríklad od jej postavenia v znamení. Kvalita znamená, že sa prejavuje lepšie, priaznivejšie.
Nemám síce príklad z praxe na presne túto opozícii, ale stretol som sa napríklad s kvadratúrou Saturn vo Vodnárovi - kde je doma s Mesiacom v Býkovi - kde je povýšený. A táto kvadratúra fungovala oveľa miernejšie, ako to obyčajne u kvadratúry Saturna a Mesiaca býva.
30.09.2020 - 10:16 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Jsem nad tím ještě přemýšlel a myslím, že yknuf to vystihla nejlépe. :3: :15:

Hele, jistě víš, že i planeta v domicilu nebo povýšení nemá jen samé klady. Sice se tam lépe projevuje, energie znamení a planety jsou souladné, ale může to vést třeba k velikášství a co já vím co.
Takže musíš to posoudit vždy kus od kusu, člověka od člověka.
Myslím si nadále, že na zvládnutí je náročnější varianta B). Na zvládnutí! To neznamená, že je sama o sobě škodlivější. Může to být totiž pro někoho daleko lepší podnět ke konání, ke změnám a v konečném důsledku i k úspěchu.

Víš, že astrologie je jako mapa. Mapa Ti pomůže s orientací v prostoru. Ale jsi to Ty, kdo musí zjistit, kde se na mapě nacházíš. A jsi to Ty, kdo rozhodne, jakou cestou se vydáš. Mapa za Tebe nerozhodne vůbec nic. A astrologie taky ne. Takže pokud se někdo sám rozhodne, že si nechá nějakým aspektem škodit, není to rozhodnutí aspektu, ale jen jeho vlastní.
29.09.2020 - 16:42 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » funky
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Žihadlo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Takže ten třetí. :4: :15:
27.09.2020 - 04:25 | Filtr
(Panna) funky
Žádný
26.09.2020 - 15:43 | Filtr
(Blíženci) cimi
Znám jen osoby s marsem ve vahách nebo saturnem ve vahách, beranské varianty ani jednu, ale pocitově mi přijde velmi náročná varianta saturn v beranu nehledě na aspekt. Blokovat berana saturnem není asi nic moc...hmmm takže jak moc mohou tomu člověku škodit? Přijde mi že tato varianta bude více introvertnější než ta druhá varianta, kde by byl mars v beranu a saturn ve vahách...tedy myšleno tak, že ta škodlivost se v případě marsu v beranu může víc projevovat navenek, kdežto v druhém případě víc uvnitř... :32:
26.09.2020 - 02:34 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
S výhradami (takové obvyklé řeči o vytrhávání z kontextu atd. :20:) považuji za "horší" variantu B.
(Je opravdu takový aspekt škodlivější, pokud pomocí něho je nám umožněn růst?)
Nejde to paušalizovat, toto musí být posuzováno vždy s příslušným člověkem a musí být posuzovány i přidružené aspekty.
Ale jako náročnější pro nositele (nebo někdy jeho okolí) bych viděl "béčko". Možná zkusím někdy později rozepsat, ale neslibuji to.
25.09.2020 - 19:55 | Filtr
(Blíženci) tajga
Řekla bych, že jednoznačně je horší možnost B :). Že by slabá planeta slaběji škodila mi přijde podivný způsob uvažování, spíš to beru jako dvojnásobné znevýhodnění. Znala jsem velmi dobře člověka, který měl v horoskopu právě možnost B a přišlo mi, že nebyl vybaven na to, aby mohl "unést" život, že tenhle aspekt nepřináší dostatečnou vůli překonávat překážky, pokud je horoskop i jinak náročný. Nehledě na tenhle příklad, ze kterého se stejně nedají dělat závěry, mi prostě dává větší smysl, že mít silné planety v horoskopu je lepší, ať už mají jakékoliv aspekty.
25.09.2020 - 18:54 | Filtr
(Panna) Mici Angóra
Konečně něco zajímavého k zamyšlení :1: Chápu obě stanoviska, ale asi bych se přikláněla k tomu, že postavení planet v domicilu, povýšení je v základu dobrý, AKORÁT mají mezi sebou blbý aspekt, čili je to dobrý + blbý. Planety v exilu a pádu jsou obě blbý a NAVÍC mají mezi sebou blbý aspekt. Takže tam fakt není kde brát energii. Jako příklad mě k tomu napadá třeba můj vlastní kvadrát Mars v Raku-Pluto ve Vahách, obě jsou blbě, takže mi to odebírá energii. Pluto v jiném znamení si netroufám hodnotit, ale mít třeba Mars v Beranu nebo v Kozorohu by bylo v základu určitě lepší, energie by proudila líp si myslím, a je jedno, jestli konstruktivním nebo destruktivním způsobem. Takhle energii prostě nemám (podpůrné aspekty k tomu Marsu teď pomíjíme) a ten kvadrát likviduje spíš mě. Mars je planeta akce, takže je lepší mít ji v nechcíplém znamení, aspekty neaspekty. Opozice je trochu něco jiného než kvadrát, ale žádnou nemám, takže nemůžu sloužit.
25.09.2020 - 17:10 | Filtr
(Blíženci) Lupi » Žihadlo
Já jsem se škůdci a dobroději zabývala jen chvilku, než jsem zjistila, že mi to absolutně nevyhovuje a od té doby k tomu přistupuju spíš tak, jak moc je dané světlo "slyšet", jak jasně a zřetelně jej vnímáš. Asi tak, že má-li kdo Mars v Beranu, tak ho můžou doma masit jak chtějí, ukázňovat a drtit, stejně se prosadí.
Saturn mám ve Vahách - i když těsně konjugovaný Neptunem - a můžu říct, že je tam benevolentní, až skoro hravý a nikdy ti nedělá drastická opatření. ale uznávám, že to je zčásti i tou konjunkcí.
S tím jak je "slyšet": mám Jupitera v Blížencích a skutečně jsem musela hoodně zapracovat, abych ho vůbec dokázala vnímat - ale tam je zase konjugovanej Slunkem, takže co vymyslím, to mě posune a naopak. Ale strašně dlouho jsem nebyla s to uvědomit si, že mě to fakt někam poposouvá a proč to tak je. Myslím, že je to jednoduché - čím je světlo dál od domečku, tím logicky musí být hůře vnímatelné.
Mně teda připadá, že daleko víc má vliv výchova - dejme tomu když budeš Luně v Kozorohu setrvale natloukat do hlavy, že má bejt frí a kůl a že je pitomá, když se drží pořádku, tak jí naděláš takovej mišmaš, že nebude tu Lunu vnímat už vůbec - a že už je tam takhle slabá. Leda by mělo dotyčné mládě Slunko v Raku a tudíž úplněk - tam se ta Luna připomíná jasně.
25.09.2020 - 16:53 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Lupi
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Žihadlo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Díky.
Já bych to nerada omezila pouze na Saturn a Mars, ty jsem vzala z důvodu, že bývají vnímáni jako "škůdci, zlé planety". Přitom by to mohlo být třeba o Luně (Jupiteru) proti Marsu v Kozorohu a Raku; Merkuru a Venuši v Rybách - Panně atd.
Vím, že někdo bere planetu obyčejně vnímanou dobrodějně jako škůdce, když ta je v pádu/exilu. Naopak Saturn a Mars bere v domicilu a povýšení jako dobroděje. Vlastně i to by mě zajímalo, jak s tímto kdo zde pracujete?
Nevím, jestli formuluji srozumitelně. Moc mi to už pár dní nemyslí.
25.09.2020 - 16:23 | Filtr
(Blíženci) Lupi
Škodlivější....škodlivý je lítat z jednoho konce na druhý a když jsi na jednom, druhý nevidět. Vím, o čem mluvím - mám opo Venuše - Saturn/Neptun.
Ale řekla bych, že b) je měkčí a tedy i asi snadněji zvládnutelná. Mars v Beranu bude hoodně chytlavej a takovej umanutej, kdežto Saturn tamtéž sice ostřejší, než jinde, ale pořád si vynucuje kázeň - zatímco Váhy Marta rozhodně umírní.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Lev Lvu
ukázat kalendář »