Introvertnost a vypořádávání se s kolektivem


01.05.2020 - 08:13
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Prairie, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

Introvertnost a vypořádávání se s kolektivem
Diskuze a můj dotaz je spíš směřovaný na ty z vás, kteří jste také introverti - jak jste se vyrovnali s tím, že po delší době jednoduše nedáváte lidi, konkrétně práci nebo diskuzi ve skupině lidí?

Já to mám tak, že po cca hodině v kolektivu začínám být vyšťavená - čím delší doba, tím horší. Čím více lidí, tím horší. Zvlášť, pokud mám s nimi interagovat. Nedokážu přemýšlet, inspirace totálně bloklá. Jsem typ člověka nepoužitelný na brainstorming ve skupině větší než jsou 3 osoby.

Vlastně jsem měla pocit, že jsem se s mojí introvertností vyrovnala, přijala to. Teď ale více a více narážím na situace, kdy si připadám jako neschopný marťan. Mám práci, ve které jde o nápady, kreativní řešení věcí. Jenže nejsem typ, co si sedne s 8 lidma a díky diskuzi něco vymyslí. Mě napadají věci postupně, nebo náhle, intuitivně, ve snu, a hlavně a převážně o samotě. Takže si na takových skupinových sezeních připadám nepoužitelná a tak trochu blbá - zvlášť, když všichni mají čím přispět a já jen sedím a mám dost co dělat, abych tam vydržela sedět a nevyběhla ven :1:

Po jednom dni, kdy se nástřádají třeba dvě nebo tři taková sezení, to absolutně nedávám. Většinou pak večer sedím a koukám třeba hodinu do blba, někdy i brečím - spontánně tak ze sebe dostávám ten "nános" ostatních, nebo jak to nazvat.

Zásadní změna nastane, když si povídám jen s jedním člověkem - na někoho pak působím i extrovertně. Zajímám se o druhého, poslouchám, spolupracuju, jsem přátelská, spontánní.
Kolegové si asi musí myslet, že jsem fakt :32: nebo nevím.

Už jsem přemýšlela, že to lidem vysvětlím, že řeknu, jak to mám. Na druhou stranu si říkám, proč bych měla vysvětlovat, kým jsem a obhajovat se? Momentálně hledám hranici mezi tím, kdy je dobré se přizpůsbit, zkousnout to a překonat se (a prostě ty tři hodiny plus třeba dvě následující ve skupině nějak přežít), a kdy už to jde proti mě.

Příspěvky v diskuzi

Stránka: 2 1
Řazení:
10.05.2020 - 22:48 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Áta22
Muze, nemusi. To nelze uplne jednoznacne rict z jednoho ukazatele.
Osobne mam i s uvadenymi symptomy zkusenost. Jsou veci vrozene, naucene, a ty ktere vznikly vyvojem jinak.
Prostredi, vychova, dna..
Tak trochu to tak je, voda zem smeruji dolu ohen vzduch nahoru.
Tech ukazatelu je cela rada.
A meni se v prubehu zivota.
Tvrdim ze introvert nemusi mit zadny problem pobyvat mezi lidma, vse je jen zpusob energetiky. Extrovert se muze taky lehce hroutit. Takovy hysterik napr.
10.05.2020 - 18:36 | Filtr
(Rak) Áta22 » fanik
Ano, ale občas by mohli dát pokoj a nechat člověka vydechnout :46:
10.05.2020 - 18:34 | Filtr
(Rak) Áta22 » Bosch
Pulsová diagnostika mi nic neříká, vím jen, jak se měří puls na zápěstí, nebo krkavici. Takže oheň, vzduch - extrovertní naladění; voda, země - introvertní naladění?
Četla jsem to tak, že mars v rybách spojuješ s nedostatkem energie a introvertností; tak asi blbě...
10.05.2020 - 17:29 | Filtr
(Blíženci) fanik » Áta22
No, to tak už bývá, že když si pořídíš milované tak je nemáš jen
když zrovna dočteš knížku a než začneš číst další,ale pořád :4:
10.05.2020 - 12:24 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Áta22
Introvert extrovert spise souvisi s celkovym mnozstvim orvku v zivlech, jejich zastoupeni.
Nutno sledovat ve znamenich, domech, zohlednit aspekty.
Zivly, tedy temperament se da zjistit dobre pulsovou diagnostikou, je spolehlivejsi nez nativita.
Co se tyka popisu intro/extro, klonim se k popisu caprising, jung.
Myslim si stale ze introvert ani v extremu neznamena plizeni podel zdi.
Jsou to spise takova klise.
Mars v rybach nemusi byt nutne introvert, ryby jsou podvojne znameni. Muzou to byt i rybi dravci extroverti. Napriklad. Coz opet ale neznamena ze introverti jsou ti vegani.
09.05.2020 - 23:43 | Filtr
(Rak) Áta22 » Buddha/2
Ale jo, já už jsem to tady někde v diskuzi psala, že se mi osvědčilo vyjít extrovertům vstříc; na půl cesty. Hlavně v práci. Oni pak lépe spolupracují, když ze začátku prohodíš pár vět o tom, co je momentálně zajímá, popovídáš si s nimi o jejich soukromém životě a pak přejdeš k práci... Nejsem proti, mám je ráda, jsou fajn, jen to musí být recipročně vyvážené. Z mé strany to není - tak to mám já a basta... Jenže to samé požaduji i zpětně a to je trošičku potíž. Rozumíš tomu? :5: :3:
09.05.2020 - 23:37 | Filtr
(Rak) Áta22 » fanik
Odpočívat umím a dělám to hrozně ráda, jen moji milovaní extroverti nemají pochopení a mají tendence mě vyrušovat a šťouchat do mě, jestli žiju, jestli nejsem nemocná, nebo mi něco není, když chci být chvilku sama, třeba s knížkou, nebo jen tak :4:
09.05.2020 - 23:34 | Filtr
(Rak) Áta22 » mg
Aha, tak děkuji za výklad; astrologii až tolik nerozumím.
09.05.2020 - 23:32 | Filtr
(Rak) Áta22 » Bosch
Reagovala jsem na tohle: "viděl bych to na nedostatek energie - mars v rybách..." = introvert?
09.05.2020 - 23:25 | Filtr
(Rak) Áta22 » Bosch
Možná máš pravdu, ale podle mě extrovert čerpá energii a dobíjí baterky ze společnosti jiných lidí, kdyby týden nikoho neviděl a měl být sám se sebou, tak mu hrábne. Asi nehrábne, to je přehnané, ale bude nešťastný, nervní a nevrlý. Introvert regeneruje a dobíjí baterky o samotě, nebo s jedincem, který je hodně blízký; tomu "hrábne" když bude týden na ostrově s ukecanými extroverty, nedej bože takovými, co se rádi poslouchají a potřebují jen publikum, které je poslouchá; ten introvert ho prostě nezajímá, nechce vědět, co si myslí, jak žije... stačí mu jen loutka, která občas přikývne a je tam fyzicky přítomna. Znám kolegy introverty, se kterými se potkávám roky a ti např. nedokážou říct ani dobrý den a plíží se podél zdi, snaží se do ní vpít a být neviditelní. To už je možná nějaká sociální fobie. Ale to jsem schválně popsala extrémy. Myslím, že introvertnost/extr. s energií až tak nesouvisí, jen oba typy lidí využívají a získávají energii jinak a jinde.
09.05.2020 - 19:46 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » CapRising
Ano.
09.05.2020 - 19:44 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Mici Angóra
S nedostatkem energie. Vzdyt to porad pisu.
Introvert neni diagnoza ani hendikep ktery se neumi vyrovnat s tim ze musi nebo je ve skupine lidi a timpadem trpi na vycerpanost.
Nedostatek, spatne zachazeni s energii. Napriklad hormonalni nerovnovaha.
09.05.2020 - 16:00 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Áta22
No neumíme ... to je právě to. Ono to může být i o nechuti se to učit - ta zas o pocitu diskomfortu :3:. Záleží na tom, z čeho vycházíš. Když to bereš jako danou vlastnost a basta, pak musíš počítat s konfrontací. Když to vezmeš jako "tvárný materiál", dává to i jiné možnosti :5:
09.05.2020 - 11:23 | Filtr
(Blíženci) CapRising » Bosch
Otázka je, čo sa myslí pod pojmom introvertnosť, extrovertnosť. Veľa ľudí si pod tým predstavuje práve niečo ako sociabilitu, schopnosť dobre vychádzať s ľuďmi a potrebu styku s ľuďmi. Ak to chápeme takto, tak potom môže intro/extrovertnosť mať biologický základ a dá sa pozorovať už úplne v útlom detstve. Súvisí so schopnosť človeka reagovať a tolerovať veľké množstvo podnetov. Veľmi malé deti nechali hrať sa s hračkou a tú im po určitom čase menili. Niektoré deti na zmeny reagovali plačom (intorvertnost), kým iné boli fajn (extrovertnosť). Ďalej sa uvažuje o citlivosti na dopamín, o rozličných častiach mozgu, ktoré sa aktivujú u intro/extrovertov atď.
Ak ale rozumieme intro/extrovertnosť v zmysle Junga, ktorý s nimi prišiel, tak tu ide o to, čo je pre človeka ten hlavný bod, z ktorého pristupuje k svetu a hodnotí ho. Pre introvertov to bude vždy ich vnútorný svet, to, čo cítia a myslia si, ako sa vidia, to budú chrániť pred prílišným vplyvom okolia. To, že by sa mali vôbec prispôsobovať, sa im zdá ako tlak extrovertnej väčšiny.
Pre extrovertov je existujúci svet objektívne platný, neznamená to, že s ním nekriticky súhlasia, ale ich sebaidentita sa odvíja a je ovplyvnená okolitým svetom, ich úlohou v spoločnosti. Pre extrovertov je často pátranie v hlbinách duše nepríjemná zbytočná aktivita, a k sebaspoznaniu ich často donúti až nejaká kríza.
09.05.2020 - 08:28 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » Bosch
"Pokud spolecenstvi vycerpava to s introverzi nesouvisi."

A s čím to teda souvisí? :22:
08.05.2020 - 16:11 | Filtr
(Panna) mg » Áta22
Dalo by sa povedať, že Mars nemá silné postavenie v horoskope (aj keď je doma), je blízko Chirona, ktorý ho môže ovplyvňovať.
Slnko v zn.Raka a tiež Merkúr v zn. Raka budú mať silnejší vplyv (voda)a tiež, Merkúr je retrogradný (takí ľudia idú v akoby v protismere - inak vnímajú situáciu ako tá väčšina, ktorá ide priamo).
Aj Luna v Baranovi je v poslednej štvrti, tam je poslanie tých ľudí inakšie ako napr. narodených v prvej štvrti.
08.05.2020 - 07:21 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Áta22
Spousta introvertu je dobrymi sefy, vedou kolektivy, mitinky..
Pokud spolecenstvi vycerpava to s introverzi nesouvisi.
08.05.2020 - 05:20 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » thééé
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Elisa001, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
ono je to vždy zajimavé od kud ty věci pochazejí, ale osobně tomu nechci dat tolik váhy a brat to směrem k nemoci.
To by mně asi utlouklo, i když někdy jsem sama ze sebe nemocná :4:
být do sebe je taky velká vyhoda, akorát když se kvůli tomu vyskytnou problemy v zaněstnáni, tak je to nadělá starosti.
jestli máme jako introverti nějaké společné vlastnosti co ti druzi třba nemaji, ale to by bylo extra zajimavé thema.

:74: :74:
07.05.2020 - 22:57 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Áta22
Byt introvert neznamena ze clovek musi byt unaveny z lidi. Ze sezeni s nimi. Z kolektivu.
Kdyz ma te energie navic na rozdavani.
07.05.2020 - 21:40 | Filtr
(Blíženci) fanik » Áta22
Tak jsi jen unavená..to znám dobře, s marsem v beranu se to musí umět hlavně odpočívat :46:
07.05.2020 - 20:05 | Filtr
(Rak) Áta22 » Bosch
A když mám energie na rozdávání ( Mars v beranu) a jsem introvert? Kde je jádro pudla? :25:
07.05.2020 - 19:58 | Filtr
(Rak) Áta22
Nečetla jsem celou diskuzi, takže nevím, co ti kdo poradil, ale mám to podobně; moje reakce by byla, že řeknu nadřízenému, že takto nemůžu pracovat a myslet, několika hodinový brainstorming by mě zabil a domluvila bych si jiné podmínky, pokud by to nešlo, tak jdu o dům dál. Nenech se zničit zdravotně - psychicky (následně fyzicky), jsi kdo jsi a ty sama rozhoduješ o svém životě. A neznamená to, že jsi hloupá, nebo méněcenná. Tohle jsem se musela naučit. Oni ti extroverti jsou hlučnější a akčnější a sypou myšlenky, jak na běžícím páse a vlastně moc nepřemýšlí. Co na jazyku, to vysypou... Ale jako tréning je to fajn, trošku se přizpůsobit a proniknout do světa extrovertů. Jen tě to nesmí moc vyčerpat a hranice si určuješ a znáš jen ty sama. :17:
07.05.2020 - 19:48 | Filtr
(Rak) Áta22 » Buddha/2
No, a když to právě neumíme, nebrat si to; dělat to stejně a nic neřešit; dobrá rada :4:
05.05.2020 - 20:46 | Filtr
(Váhy) Buddha/2
Tady už by to vydalo na knihu Asociálové mezi námi :4:

Si to moc bereš. Kolegové to příliš neřeší tak to dělej stejně :46:
04.05.2020 - 20:24 | Filtr
(Rak) aktigram
Akoby si písala o mne, chápem ťa viem ako sa cítiš. Ako som starla tak to bolo lepšie ale je pravda že potrebujem byť sama zo sebou, vtedy rada tvorím a mám množstvo nápadov, no porady som so zovretým žalúdkom prežívala. Nuž teraz povedia aspergerov syndrom, áno je to tak ale ja som to nikdy nebrala ako chorobu, len moja senzibilita neznášala to množstvo ľudí a zaujímavé je to že aj ked sme boli niekde na výlete či dovolenke - tak čím väčšie mesto tam bolo a čím viac ľudí ale pre mňa anonymnych tak som sa cítila nesmierne sama - neviem napísať ten pocit, lebo sama som rada a to aj teraz, tam som sa cítila opustená a tu som JA sama lebo to mi vyhovuje, aj ked už zvládnem aj väčšiu skupinu ľudí.
Příspěvky: 43-19 18-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »