Vládce planet


31.03.2019 - 15:17
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele lion-monk, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

Vládce planet
Zdravím, Jan Kefer ve svý Praktický astrologií píše to, co zasílám v příloze (Praktická astrologie str. 156 kapitola 7) a týká se to vládců.

"Zkoumání jednotlivých vládců a tím i vládců planet, jež se v domech nachází.." vs. "Vládcem je ona planeta, která ovládá znamení v němž se prvky nachází" jsou dvě tvrzení, který nedávají jednoznačnou odpoveď na určení vládce planety. Například hrot Asc bude na 29. stupni panny, 3 planety pak ve Vahách a I. domě. Je vládce těch planet Merkur podle prvního tvrzení nebo Venuše podle druhýho?

Příspěvky v diskuzi

Řazení:
05.04.2019 - 15:01 | Filtr
(Rak) Martin_B_D » lion-monk
Toto je dobrá kniha

https://www.amazon.com/Heavenly-Sph…
04.04.2019 - 20:05 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Martin_B_D
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele lion-monk, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Můžeš něco doporučit?
04.04.2019 - 19:52 | Filtr
(Rak) Martin_B_D » lion-monk
V podstate v každej literatúre je to definované tak, ako som napísal
04.04.2019 - 19:42 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Sosna zvlčelý
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele lion-monk, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jo takhle to dává smysl. Dík.
04.04.2019 - 19:30 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Sosna zvlčelý
Ještě to zkusím jednodušeji:
O vládci (dispozitoru) rozhoduje vždy znamení, v němž se prvek nachází. Za prvek zde ber planety, body i hroty domů.
U domů však dochází i k tomu, co na Tebou přiloženém radixu vidíš u 6./12. domu - vpadlé znamení (ve Vahách a Beranu se nenachází hrot žádného domu, celé znamení je "vpadlé" do domu. V takovém případě se vládnoucí planeta těchto znamení stává spoluvládcem domu, ve kterém se nachází (VE v 6., MS ve 12. domu).
Ne každý astrolog však toto interpretuje stejně. Někdo tvrdí, že vliv takových planet se projevuje později, někdo je dokáže vzít i za hlavního vládce domu, pokud tento je v silném postavení, zatímco vládce dle hrotu je v postavení slabém...
04.04.2019 - 19:19 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » lion-monk
Já to jako rozpor nevidím. Myslím, že při praxi pochopíš, zde je to jen kostrbatě napsané, ne vysvětlené polopaticky, ale rozpor v tom není.

Takže na Tvůj dotaz k Marsu zní odpověď, že jeho dispozitorem je skutečně Merkur. Venuše však vládne 1. domu, proto vlivy je zde však nutno kombinovat: Mars se projevuje na způsob Blíženců, tento vliv se projeví hlavně v záležitostech 1. domu, který je ovládán Býkem - Venuší. Toto je ono propojení (překrývání, kombinování) působností, avšak Venuše se nestává dispozitorem Marsu!
Toto odpovídá oběma Tebou uváděným větám. Zkrátka zkoumáš dům jako celek. Tedy hrot a určíš vládce domu (tedy i jejich umístění ve znameních a domech). A zkoumáš vše v příslušném domu - planety, jejich dispozitory (vždy podle polohy ve znamení, kde se nachází, tudíž nemusí být ve shodě s vládcem domu; dále bys měl zjistit, kterým domům planety vládnou, protože tento vliv vnáší do domu, kde se nachází!
Vlastní kombinování je pak náročné, protože vládce ASC (VE) je v Rybách (vliv Ryb se zde projeví na záležitosti 1. domu) v 11. domu (11. dům ovlivňuje / je ovlivňován záležitost(m)i 1. domu. Rovněž domy, jimž (spolu)vládne Mars (zde 7. a 12.) jsou propojeny se záležitostmi 1. domu.
04.04.2019 - 18:29 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Mici Angóra
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele lion-monk, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
To že z toho kontextu vyplývá, že vládce a dispozitor jsou synonyma mě napadlo a píšu to v dalšim příspěvku, ale to neřeší můj problém. V obrázcích posílám příklad horoskopu a v mym dotazu jde jen o tohle: Jakej je vládce Marsu? Merkur? Ok. Jakej je vztah mezi Marsem a Venuší, vládkyní prvního domu? Spoluvládne nebo co?

Tvrzení "Další důležitou součástí zkoumání horoskopu je zkoumání vládců jednotlivých domů a tím (tím pádem) i vládců planet, JEŽ SE V DOMECH NACHÁZEJÍ." Chápu tak, že vládce záležitostí určitýho domu, vládne planetám "jež se v domu nacházejí".

To je ale v rozporu s další větou "Vládcem je ona planeta, která ovládá ono zvířetníkové znamení, ve kterém se prvky nacházejí", pokud dojde na situaci jako v horoskopu, co posílam a vládce má bejt jeden.
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
04.04.2019 - 14:10 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » lion-monk
Vládce a dispozitor je podle mě jenom jiné označení téhož, je to zaměnitelný pojem. Takže může vládnout čemukoli, domu podle znamení na hrotu nebo planetám a bodům v onom znamení. :17:

V naskenovaném textu jde jen o blbou formulaci nadpisu, z těch závorek by taky mohlo vyplývat, že se jedná o alternativní označení.
04.04.2019 - 09:57 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Sosna zvlčelý
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele lion-monk, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
"Vládcem je ona planeta, která ovládá zvířetníkové znamení, ve kterém se prvky nacházejí." - Co jsou prvky? Hroty, body, planety atd. Kdyby to bylo tak, jak uvádíš v prvním odstavci, tak by to tvrzení znělo asi takhle: Vládcem domu je ona planeta, která ovládá zvířetníkové znamení, do kterého spadá hrot domu a vládcem ostatních prvků je vládce domu, ve kterém jsou prvky uzavřené.

Nemáš odkaz na nějakou literaturu, kde je jasně definovanej pojem vládce a současně i dispozitor? Z textu, co sem uváděl se nedaj považovat za víc, než synonyma.

http://www.astrologie.cz/slovnik/…
01.04.2019 - 18:13 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Kdepak, to nejsou dvě tvrzení. Když je hrot domu v Panně, je vládcem Merkur. A když jsou planety ve Vahách, je dispozitorem Venuše (povšimni se změny v termínu, již to není vládce, nýbrž dispozitor; má to svůj význam, není to jen slovíčkaření).
Důvěřuj klidně dál svým očím. :3: 1. dům přesahuje do znamení následujícího a někdy i třetího, právě tak umí být uzavřen v jediném znamení (ASC i hrot 2. domu v témže znamení). Výjimkou je systém domů, jenž popsal Martin_B_D. Tudíž planety v domu mohou mít a mívají velmi často jiné dispozitory, než je vládce domu. V onom odstavci toto není rozporováno, jen to není tak podrobně vysvětleno.
31.03.2019 - 15:56 | Filtr
(Rak) Martin_B_D
Vládca domu sa odvádza od hrotu domu. V tom prípade je to Merkúr.
Vládca planéty sa odvádza od znamenia, v ktorom planéty sú. V príklade to je Venuša.

Toto platí napríklad v systéme domov placidus.

Ale v systéme domov celých znamení sú znamenia a domy to isté, takže takýto problém tam nevzniká.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v KozorohKozorohu
ukázat kalendář »