Retrográdní Planety


08.03.2019 - 16:12
(Lev) Alberto
Retrográdní Planety
Předkládám materiál k prozkoumání možného významu retrográdních planet.
Vychází to z většího počtu konstelací s mými astrologickými žáky + díky za pomoc Štepánu Tušjakovi.

Merkur
http://ografologii.blogspot.com/201…

Venuše
http://ografologii.blogspot.com/201…

Mars
http://ografologii.blogspot.com/201…

Jupiter
https://ografologii.blogspot.com/20…

Saturn
https://ografologii.blogspot.com/20…

Uran
https://ografologii.blogspot.com/20…

Neptun
https://ografologii.blogspot.com/20…

Pluto
https://ografologii.blogspot.com/20…

Upozornění: články většinou nezohledňují postavení planety ve znamení, domě a její aspekty. Jde spíše o edukativní uvedení do tématu - abychom si byli schopni představit základní rozdíly mezi direktivním, stacionárním a direktivním pohybem u každé planety. Popis archetypů je tak amplifkován - dovedený do většího extrému, aby vyplynuly na povrch vzájemné rozdíly díky kontrastu mezi nimi. Pokud chceme pochopit povahu jednotlivce, musíme tyto zesílené obrazy zmírnit a do celkového výkladu horoskopu citlivě zakomponovat. Nebudete číst charakteristiku jedince, o němž (a to jen z části) nějak vypovídá celý jeho horoskop. Budete číst charakteristiku určitého typu, který se tu více tu méně u daného člověka projeví. (Podobně jako mluvíme o extraverzi a introverzi, které se v daném jedinci mísí v nějakém poměru, ale ryzích typů je v populaci málo). Dále chci upozornit, že heslo karma, představuje v našem pojetí odpověď na otázku, kterou jsme v konstelaci pokládali - a to, proč se někdo narodí s daným postavením? Co tomu přecházelo? Na co to navazuje? Jaký typ člověka obdrží v horoskopu planetu s daným pohybem? Zajímala nás logika za tím. Pokud je pro vás karma planým konceptem, můžete tuto pasáž přeskočit.

Příspěvky v diskuzi

Stránka: 3 2 1
Řazení:
02.04.2019 - 19:43 | Filtr
(Vodnář) Znovuzrozená » Alberto
díky :74:
"vysoká umělecká a estetická citlivost"....jo, tak v tomhle se poznávám... :3: :1:
02.04.2019 - 19:41 | Filtr
(Vodnář) Znovuzrozená » CapRising
já si myslím, že Merkur v Kozorohu je ctižádostivý, asi se dokáže látku našprtat, ale v tomhle případě (...."nemusela jsem se učit"...) to opravdu připisuju tomu trigonu na Uran. :3:
01.04.2019 - 14:00 | Filtr
(Lev) Alberto » CapRising
Odlišil bych u MBTI, kde každý z typů může mít sice tendenci k nabehu na nějaký druh poruchy osobnosti. Ale určitě tam nemůže být rovnítko! Můžeš mít většinu lidí u Entp či jakéhokoli typu, kteří žádnou poruchu ani trauma nemají. Typologie fungují právě proto, že neprevadime jednu typologii na druhou. Např živel oheň nerovná se automaticky cholerik, ale ano, je tam nejaka pravděpodobnost prekryvu. Stejně tak jde říct, že u Enfp bude v extrémních případech větší tendence k hysterii, ale v žádném případě nelze říct, že každe Enfp = hysterická (histrionska) porucha osobnosti. Na to pozor.
01.04.2019 - 08:44 | Filtr
(Blíženci) CapRising » Alberto
Tak vidím, že synchronicita bezpečne funguje.
Už týždeň rozmýšľam presne nad týmto, t.j nad traumou, ktorú si človek nesie a ani o nej nevie a nechá si život pretiecť pomedzi prsty.
Pre ENTP je toto celoživotný boj (strhnúť ten neptúnsky závoj), podľa mňa ENTP ani nie je typ osobnosti, ale diagnóza - diasociatívna porucha ako reakcia na traumu. Traumatizované bolo to, existenciu čoho si ENTP odmieta pripustiť, teda hlavne Se a Fi (čo je dosť blbé, keďže život sa odohráva hlavne v Se a Fi).
Celkovo si myslím, že NT typy sú odpoveďou na traumu, a ako dobre ju zvládajú, o tom hovorí, aký majú vzťah práve k Fi a Se.
NTJ typy sú na tom lepšie (poznám dva, čo uznávam nie je mnohopočetná vzorka, ale kde ich má človek hľadať...) V duši NTJ podľa mňa je vedomie, že život sa môže každú chvíľu zvrhnúť v boj o holú existenciu - preto tá silná Te, tá snaha mať všetko pod kontrolou, plán A, plán B, a záložný plán. Obaja, ktorých poznám, majú južný uzol a severný uzol v na ose 2. dom, 8. dom - Váhy, Baran - čo by sedelo, náhly vpád niečoho - Baran a boj o prežitie - 2. dom. Jeden nedokáže pozerať nič s vojnovou tematikou a druhá zas hlboko prežíva osudy utečencov. Obaja majú silný Saturn, stačí počuť ich mantru - čas, čas, sa nesmie premrhať, nemám čas na hlúposti, musíme využiť každú chvíľu...
NTP to chce hrať úplne na istotu - a žije iba v hlave. A tie svety, čo v tej hlave vybudujú, už v detstve... Jeden človek raz nazval ENTP ľudí hologramy a mám pocit, že nebol ďaleko od pravdy. A tiež sa dá dohľadať aj trauma, aj ten kontakt s Neptúnom v horoskope.
01.04.2019 - 07:20 | Filtr
(Ryby) thééé » Alberto
Jsi úžasný :15: můj obdiv.
Moc se mi líbí, že pracuješ na mužských tématech a k tomu terapeuticky :68:
...
Cheiron - stojí opodál a přitom se stará o energetickou rovnováhu celého Vesmíru :30:
...
Snad se mi podaří k tomu napsat později víc. Mám cheiron v beranu, v 11.domě, k tomu saturn ve znamení as. a mars v kozorohu..k oběma aspekt.
Vůle k životu je celoživotní téma a smrtelné nemoci pro mě nejsou tu správnou hrozbou, která by otřásala základy :4: hrozbou je "vrhat se do života"
31.03.2019 - 23:01 | Filtr
(Blíženci) CapRising » Znovuzrozená
Já byla vždy premiantka třídy, do školy jsem chodila ráda a nemusela jsem se učit, většinu věcí mi stačilo si přečíst...
Možná je to ale tím, že můj Merkur je v trigonu na Uran s Plutem. :3:

Ja si myslím, že nie, myslím, že je to tým, že ten Merkúr je v kozorožcovi - najmä tá premiantka je taká kozorožia.
31.03.2019 - 20:00 | Filtr
(Panna) mg » Adriana333
Ak by ste si o Chironovi v Blížencoch prečítali v doporučovanej knihe, tak z toho by na túto prácu zodpovedalo, že máte špecifickú alebo jedinečnú formu komunikácie
a v tejto práci (s autistami) to môže byť práve potrebné.
31.03.2019 - 19:21 | Filtr
(Lev) Alberto » Argyll
Nedovedu říct. Mě to vždycky docvakne až když znám konkrétniho člověka a mluvím a ním, tak mě přesně vyskoci okénko, co to u něho konkrétně je.
31.03.2019 - 19:19 | Filtr
(Lev) Alberto » Adriana333
Více v knize od Martina Lass - Chiron, uzdravení a růst vědomí.

Neznám postavení CH v blizencich tak dobře jako třeba v beranu a býku.

Jde o standardní rozvinutí archetypu blíženců, v němž člověk nějak cítí deficit (subjektivní komplex). Příklady: nejsem dost chytrý, neumím dost jazyků, nemám dostatecne vzdělání, nejsem dost na něco zručný, nemluvím dost spatra a přirozeně před spoustou lidí, nevím, jak se socializovat. K zablokování může dojít během základní školy (vyčlenění z kolektivu). Problém se sourozencem, nebo se po sourozenci hluboce touzi a on není. Osamělost, intelektualizace a racionalizace emočních problémů. Strach projevit sebe sama, bloky v 5. čakře, neklid, nutkavé myšlenky. Snaha vše vysvětlovat jen objektivně, vědecky, logicky. Atd.
31.03.2019 - 13:02 | Filtr
(Beran) Adriana333 » Alberto
Alberto, prosím okrem toho čo si popísal o cheironovi v blížencoch je ešte o ňom známe?

Mám ho tiež a venujem sa práci s autistami.
30.03.2019 - 00:21 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Alberto
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Bezva, květnový termín zatím vypadá, že zvládnu.
Btw. co by řekl autor článku na horoskop, ve kterém je Cheirón držadlem vědra? :)
29.03.2019 - 11:29 | Filtr
(Lev) Alberto » Bosch
Ne vyškolené, "vysklené" :-)) vyškolené až pak po čase
29.03.2019 - 11:29 | Filtr
(Lev) Alberto » Bosch
Typické je, že na tematu cheirón je slepá skvrna, vymalovano, druhý neví vůbec o čem mluvíš. Právě to dělá cheirón, máš nějaké téma vyškolené. Proto se těžko dopracovat k nějakemu prověření hypotéz.
29.03.2019 - 11:21 | Filtr
(Lev) Alberto » Alberto
Konkrétní příklady. Teď jsem se bavil s několika zenami, které mají cheirón v blizencich. Diskutovali jsem tema pochybnosti o duševních schopnostech, adhd, základní škola, sourozenec atd. Pořád jakoby "nic". Po nějaké době jedná žena řekla: počkej a když celý život pomáhám lidem s autismem a adhd, může to být ono? Já na to: bingo! Druhá žena pracuje se schizofreniky. Obě obětují Cheironovi v blizencich svůj život, ale prozatím nemají tušení, že by neco takového bylo j někde v nich. To je právě ona externalizace. Může nevědomky běžet 30 let a člověk neví , že je to "i v něm". To dané téma.
29.03.2019 - 11:21 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Alberto
jj právě s tím mám taky problém to odlišit to cheironské, od obecného. Mělo by se už asi jednat o jakousi duchovní rovinu.
29.03.2019 - 11:16 | Filtr
(Lev) Alberto » Bosch
Je to spíš možnost, asi nejde říct, že by to mělo sedět na všechny ženy. Kazdopadne díky. Souhlasím, že obecně je těžší pro muže přiznat si své slabosti a problémy a jít s nimi něco dělat. Otázka je, zda to, co teď popisujeme je opravdu ono cheironske.
29.03.2019 - 09:22 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Alberto
Ahoj
Mně nedá abych se neoptal, ten direktní cheiron.. zkušenosti vyplývají z konstelací? Mně se nezdá že by u 60% žen byl přítomen prvek ve smyslu "Já nemám problém, problém máš ty." Cheironský problém/komplex častěji externalizují.
Spíše si myslím že se právě tenhle rys projevuje u mužů. Obecně tedy. Ženy spíše myslím svoje traumata/hambu atd zatlačují do pozadí.
Skvělý film na tohle téma běžel včera na jednotke Jacqueline Sauvage. "Takhle jsem byla vychovaná..mlčet." Ženy často zamlčí i znásilnění, pedofilii na nich spáchanou v dětství, traumata považují to často za svoje vlastní selhání. Většinou potřebují dodávat spoustu odvahy aby věc řešily, externalizovaly. Externalizace vyžaduje jistou sebestřednost a ta ženám od přírody vlastní není. Tahle věc mně na tom neštimuje.
https://www.csfd.cz/film/…
29.03.2019 - 08:12 | Filtr
(Rak) aktigram » Alberto
Nikdy som sa nezučastnila konštelácií ale tieto ma nesmierne lakajú, ale ste tak daleko.
29.03.2019 - 01:06 | Filtr
(Lev) Alberto » Argyll
Přidal jsem další termín. (SO 20.4. nebo SO 16.5.2019)
29.03.2019 - 01:05 | Filtr
(Lev) Alberto » Znovuzrozená
Konjunkce Cheirona a Venuše: Jacques Brel, Charles Baudelaire, Wiliam Blake, František Gelner, Friedrich Nietzsche. ("Rozjitřelá anima", vysoká umělecká a estetická citlivost, bohémství).

Cheirón ve znamení Ryb (1960-1968, 2010-2019). Pocity na způsob "bože, proč jsi mě opustil?". Osobní pocity křivdy a nespravedlnosti ve vztahu k Bohu nebo vesmírnému řádu. Jak se mi to mohlo stát? Jak to bůh mohl dopustit? Pocity zavržení Bohem. Při neintegraci militantní ateismus, skepse, chladná ironie, existencialismus, nihilismus. Při integraci, při pochopení, jak to celé tehdy s tou údajnou nespravedlností vlastně bylo, se obnovuje víra, důvěra v Boha, řád, vyšší smysl - jakkoli to nazveme. Dochází k obratu ve víře. Filozofové s tímto postavením: K. Marx, B. Engels, S. A. Kierkegaard (hovořící o "skoku víry"), A. Camus (revoltující Cizinec při umírání kněze ani víru nepotřebuje), ale i Martin Luther (!) (Filozofy uvádím pro zajímavost, protože mi připadá, že jejich vnitřní trauma se nějak čitelně promítá i do jejich filozofie, kteroužto tím však nikterak nesnižuji.) Patří sem mimochodem i horoskop Československa z r. 1918 jakoby ilustrující "český ateismus".

http://ografologii.blogspot.com/201…
28.03.2019 - 20:56 | Filtr
(Vodnář) Znovuzrozená » Alberto
bezva odkaz :1:

co Cheiron v konjunkci s Venuší? (1.d, Ryby) a to celé v opozici na Uran s Plutem ?
28.03.2019 - 13:30 | Filtr
(Rak) aktigram » Alberto
No tak ten Cheiron na mňa sedí a taký stalinovsky. Ja ho mám v Kozorohu v opozícií na Slnko a Uran, v kvadratúre na Neptún a v kvinkuxe na Pluto. No a je R a je v 11 dome. Od malička tak nejako vnímam že moje choroby patria do tohto sveta a predsa nie sú odtiaľ. Ten iný domov ma celý môj život vábi, takže tomu už viac chápem.
28.03.2019 - 08:42 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Alberto
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Dík za Cheiróna :15:
Na konci je odkaz na konstelaci Cheirón-Lilith. Jeden termín už proběhl a další nezvládnu (mimo ČR). Nebude nějaký další? Na žádné konstelaci jsem nikdy nebyl, ale tady bych udělal výjimku :)
28.03.2019 - 06:16 | Filtr
(Lev) Alberto
Retrográdní cheirón
https://ografologii.blogspot.com/20…
21.03.2019 - 23:48 | Filtr
(Lev) Alberto
Zvu vás na konstelační seminář věnovaný retrográdním planetám.

ografologii.blogspot.com/2019/03/retrogradni-planety.html
Příspěvky: 65-41 40-16 15-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »