Manipulativní matka a vymezení hranic


07.01.2018 - 02:02
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Flame, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

Manipulativní matka a vymezení hranic
Ahoj :6:
Rozhodla jsem se alespoň částečně obnovit kontakt se svou mámou(již poněkolikate po delsi pauze,viz diskuze ego vs.sebeúcta).Prostě Vánocema sem vyměkla a tentokrát sem opravdu byla psychicky připravená být sama,ale prostě to dolehlo.Je jí 64,ma zdravotni problemy,je na vse sama,a i kdyz si za vetsinu veci muze sama,je to furt mama a bylo mi to lito.Tak jsem si rekla,ze aspon na ty Vanoce muzu toho cloveka pozvednout ale i potom treba nakupem,kafem a pokecem atp.Jenze od tech Vanoc(cca ani ne 14 dni)mam pocit ze si narokuje vse -vse ve starych kolejich-kdyz neodpovim na zpravu do dvou hodin,tak sms-odpovis,odpovez ap.Tlaky,chce abych vymyslela darek pro jeji kamosku k narozkam,rozhodla za ni,pise jen o tom co vse se ji za den posralo,at napisu neco hezkeho,at vymyslim neco na jeji narozeniny(30.12),v sms mi tak neprimo naznaci ze darek k narozeninam nebyl asi ode me vhodny.Samozrejme reaguju jinak(minimalne a se slusnosti a prechazim)ale stejne to proste nedavam,v podstate mam min.prostoru na vse.Jeste nez ja sama stacim neco udelat tak me zahlti.A i kdyz se snazim(vim,ze i kdyz pojedu na severni.pol a nevyresim tohle sama v sobe,tak svobodu mit nebudu,resim to i terapii uz nejakou dobu,presto mam i sny o ni,jak me neustale provokuje k reakci)Tak tohle se proste neda vydrzet,sem od ty doby furt cim dal vic nasrana,pridusena,a vim ze to bude hosrsi a horsi.Proste s ni neumim bejt.Furt me ma na haku, a to mi kolikrat dojde az pozdeji.Prominte ze sem flakam vse co napadne.Mam proste problem prijmout realitu,to ze kdyz vzdy budu s ni,musim bejt PoRAD ve strehu.A dlouho vim,ze tahle moje paranoia je opravnena.Otazka teda zni-jak si vymezit svoje hranice a je to vubec mozny a jak odbourat pocit viny?Dekuji

Příspěvky v diskuzi

Řazení:
16.01.2018 - 12:37 | Filtr
(Rak) dan162 » ptáci ČR
krásné shrnutí, moc se mi líbí :15:
16.01.2018 - 11:51 | Filtr
(Rak) ptáci ČR
Ahoj, ze své zkušenosti a práce na mém vztahu s mou mámou, který řeším dlouhodobě, ti mohu poradit toto...
Mámu ber takovou jaká je, nikdy se nezmění.
Jediné co lze změnit, je tvůj přístup a tvá práce na sobě.
Jestli něco stále nefunguje a řešíš stále dokola stejnou věc, jsi stále ve stejném zažitém, nefunkčním programu který je třeba změnit...ať už to bude naučit se asertivnímu chování, kde beru ohled na své potřeby, pocity a vhodným způsobem je sděluji a nečekám až vybouchnu. Je to hlavně o tobě, jak se k tomu postavíš... máš tři možnosti.... přijmout to takové jaké to je a netrápit se tím nebo začít pracovat na změně, vykročit z nefunkčního programu, anebo odejít. Jinak se totiž stavíš do role oběti a to ti nic dobrého nepřinese.
Zaměř svou pozornost sama na sebe, na své koníčky, sebevzdělání kde budeš nacházet více a více vhledů do těchto situací a měj se více ráda....
Jestli do toho dáváš energii a nevrací se ti, přestaň to dělat a utni veškerý výdej těchto energií, protože jestli si toho ten člověk neváží a bere tvou energii jako samozřejmost není to o lásce ale sobectví... jakýkoliv vztah je o harmonii, to je .... já dávám ale i přijímám....jakmile nepřijímáš, jsi samozřejmě nešťastná a vycucaná..... to znamená, nerespektuješ se, nemáš se ráda.... měj se ráda, nemrhej energií... počkej až také druhý začne vysílat energii k tobě a do té doby se nestresuj a žij si svůj život, tvoř :)
08.01.2018 - 00:29 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Flame, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Moc děkuju za prispevky,pomohlo mi to a zase se odpichnu dal z tyhle momentalni schizy.
07.01.2018 - 21:54 | Filtr
(Beran) Háňa* » Flame
vnitrne me ma furt na haku

Bude to tak tak dlouho, dokud ti bude záležet na tom, jestli tě chce respektovat - ona, sama od sebe.
K čemu to potřebuješ ? Potřebuješ od ní nějaké ujištění, že máš právo na svůj život, že už jsi dospělá ?
Proč, vždyť to přece víš.
Tak se podle toho jen chovej, nebuď dítě závislé na tom, co ti matka dovolí - už to není potřeba :1:
07.01.2018 - 19:44 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
https://psychologie.cz/hranice-ve-v…
Tady v tom článku je to srozumitelně vysvětleno. :1:
07.01.2018 - 14:59 | Filtr
(Rak) dan162 » Flame
Má tam být jen jedno, jen hněv. Jednou to ze sebe vyházet i se vztekem, ale pak už pouštět hned, často, pak to je jen hněv. Vztek je agrese, něco nevyřešeného ve tvé půlce, to můžeš ovlivnit. A naučit se hněvat lze tréninkem, nezvládnutou situaci si dodatečně znovu přehrát a prožít ji znovu, správně zareagovat do šuplíku. Mohu říci tohle, tohle, a tamtu větu tu už ne a říct to vrbě.

U komunikace slovní bude asi u tebe charakteristické hromadění napětí, ale hněv můžeš dát najevo třeba i činem od dupnutí po kopnutí, bouchnout do stolu, nádobí taky moc nevydrží... :-) Pak by se to nemuselo hromadit ?

Nakládá ti přesně do té doby, než se začneš bránit, kolik sneseš tolik dostaneš, je to tak? Takže raději vybuchnout dřív, bránit se dřív.
07.01.2018 - 12:04 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
potřebuješ si vymezit hranice a naučit se je hlídat/hájit
luna jupiter pluto velký vodní trigon jsi řízená především city i když slunce beran
jižní uzel na hrotu váhy/štír v blízkosti pluta ukazuje na to že ty sama se nejspíše snažíš věci uvádět "na pravou míru" za což dostáváš pecky které tě posouvají směrem k uzlu sever kde máš svoje slunce
a to má se stát dominantním v postojích tudíž dostáváš dobré lekce
jednou za to mámě poděkuješ
hodinu asi správně mít nebudeš?
časem pochopíš že to ty sama do matky neviditelnými vlákénky zavrtáváš a ona reaguje (pluto u již uzlu) z tvého povídání je to i zřejmé a sama si to nejspíše uvědomuješ neb pluto nebývá nevědomé ale jde mu o vědomé uchopení moci
(přestat se s ní přetahovat :-) )
nedáváš jí jasně najevo meze, necháváš jí veplout do svého nitra a nasáváš její mentální auru jakožto materiál k budování vlastních hranic které velmi potřebuješ abys mohla plně projevit svoji beraní sílu "slunce - životní energie" která ti takto zatím uniká.
vodní forma velkého trigonu je přizpůsobivá což berana vyčerpává, dokonce je i možný výsledek z celého procesu ten že potřebuješ se vzdálit na nějakou dobu a zcela přerušit kontakt což tě uklidní a načerpáš sílu
pak zase vstoupíš do akce vzdálíš se a znova oscilovat jako práci na sobě
v dané konstelaci se asi nedá najít ten střed(v tom zůstat jí trvale na blízku) ale nedá se ani nesnažit se jej nalézt
tudíž tak jak to teď děláš je zcela v pořádku a v souladu s tvojí nativitou
je to transformativní záležitost kterou řídí do značné míry tvé pluto (transformace-regenerace) a to je dobrý
od pluta ti jdou samé příznivé aspekty tudíž jsi v dobrých rukou
no a jasně, mars kozoroh opo luna rak, tak do matky asi i šťúráš a možná ona spoustu věcí tak ani nemyslí jak si je interpretuješ.. :-)
07.01.2018 - 11:13 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Háňa*
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Flame, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Vim,ze je to jen o me dlouho,pracuju na tom uz nejakou dobu.Jen mi asi nejde ten poradek nastolit v sobe.S ostatnima to jde uz,ale s ni proste ne.Dostala jsem se do takovyho viru emoci a uzkosti ,a to jsme v kontaktu pouze 14dni,ze to proste v sobe nedavam-vnitrne me ma furt na haku.Nejde mi se z toho uz konecne vymanit.
07.01.2018 - 10:42 | Filtr
(Beran) Háňa* » Flame
To už je jeho věc. Pokoušet se může, když má tu potřebu, na to má právo.
Každý dělá, co on pro sebe potřebuje. Když ti někdo buší na vrata, jsi to ale ty, kdo se rozhoduje, jestli otevře nebo ne a kam až dotyčného případně pozve.
Já o manipulativních matkách (a nejen matkách) vím tolik, že by to až bolelo, kdybych si už dávno neudělala pořádek - JÁ.
Právě proto ti to píšu - všechno, co se týká tebe, je na tobě. Cizí snahy, potřeby a emoce, nech jim.
07.01.2018 - 10:37 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Háňa*
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Flame, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
S tim souhlasim.A co kdyz ten druhy ty ne hranice nerespektuje nebo ignoruje,pokousi se je znovu a znovu narusit,a pak treba na zaver sms pripise jakoby nenucene,no jak myslis,rada te uvidim,uslysim,eventuelne me napis neco hezkeho.Ten kdo o tematu manipulativnich matek nic nevi,nic mu to asi nerekne a za magora sem ja.
07.01.2018 - 10:22 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » dan162
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Flame, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Oboje.A jeste k tomu smutek,zklamani,pocit menecennosti,zoufalost,uzkost,nenavist.Sem casovana bomba.Tyhle pocity tam byly ale i kdyz jsem s ni v kontaktu nebyla,a vzdycky prichazely v navalech najednou.Protoze to jen tak nezpracujes.V kontaktu s ni jsou pritomny neustale a silnejsi.Mozna je to dobre.Ale s ni mam pocit,ze je nemam ani prostor zpracovat.Cejtim se s prominutim jak pytel sracek a naklada dal a dal.Proste je to psycho a ja komunikaci s ni nezvladam!!
07.01.2018 - 10:20 | Filtr
(Beran) Háňa*
Jen ty rozhoduješ o tom, kam až druhé lidi pustíš, jak velký vliv na svůj život připustíš, aby měli a jestli a jak moc se necháš citově vydírat.

07.01.2018 - 10:08 | Filtr
(Rak) dan162 » Flame
A je to hněv nebo vztek ? Mluvíš jen o svých emocích, postojích, náladách, doufání, těšení, zklamání, smutku ?
07.01.2018 - 09:56 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » dan162
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Flame, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Vim,co tim myslis.Kdyz dam hnev najevo ji,tak je to ale presne ta situace,kdy me dostane tam kam chce.Provokuje me k tomu neustale.A kdyz se vymezim vuci ni,tak me ceka peklo-reseni,nekonecene sms jak jsem spatna,co stalo blbe v minulosti,co delam spatne ted.A ze vlastne cela ma reakce neni v poradku a je neopravnena☺A jak sem takhle rozlozena,tak kdyz ma pristup,tak se dokonce snazi regulovat me emoce,k jejimu-jako netvar se takhle,tvar se takhle,jaktoze cejtis tohle,mela bys tohle.A pokud me zas bude mit na haku-tak se to bude opakovat,vim to jistojiste.Zkousela sem snad vsechno-vymezit se vsema zpusobama.Ale nepomaha nic.Ji je to ukradeny.A ja ten kontakt s ni nezvladam,a sem nasrana na sebe,jaka ironie☺
07.01.2018 - 02:49 | Filtr
(Rak) dan162 » Flame
Tak. Raději ublížíš sobě, než druhým.
Zkusme si představit, že nějaký příspěvek byl fakt přes čáru. Dokážeš ten hněv hlava nehlava vytáhnout ? Mlít co ti slina přinese, své pocity házet ven ?

Chce to zpočátku trénink, klidně i doma, kde si to dovolíš snadněji. Nebo si najdi nějaký příspěvek ve foru, který je očividně přes míru, řekni si, že byl určený tobě, a mluv do zdi, nebo piš písmena, ničím s enebrzdi. A zapamtuj si pocit, jaký jsi měla poté.

Jediné, co obnovuje hranice, je fakt hněv. Ne vztek - není to agrese. Kdyby náhodou byla, tak příště opravíš, bóže. Hněv je něco, co říká jak moc ti něco vadí, co cítíš, co ti překáží.

Když ten hněv nevyhodíš ven, ale spolkneš dovnitř, tak se dost ničíš, ostatní povzbudíš k nechtěnému chování.

Neřešíme polovinu tvé mámy, ale to, aby nepřekračovala tvé hranice. Hněv se nijak nevylučuje s láskou.

07.01.2018 - 02:46 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » dan162
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Flame, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Udusim to,nebo to vrhnu hlava nehlava,ale spis to prvni,vlastne urcite.Protoze neurazim prece nekde si to "nemuzu dovolit"-pokrytecky ☺
07.01.2018 - 02:29 | Filtr
(Rak) dan162 » Flame
U tebe až se to nahromadí, tak to bouchne, je to tak ? Nebránit se výbuchu. pěkně bezohledně.

Tady v diskuzi tě nekdo zvedne, dovolil si moc. Co cítíš ? Není to nikdo z rodiny, je to o vinu očištěné, je to líp vidět. Jak zareaguješ ?
07.01.2018 - 02:25 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » dan162
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Flame, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Super.Ctu o nem kudy chodim,nejsem schopna tu emoci vubec prijmout a pojmout.Tak se ptam na realne zkusenosti....Diky☺
07.01.2018 - 02:14 | Filtr
(Rak) dan162
3) Hranice - hněv. Vina - prožít.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Lev Lvu
ukázat kalendář »