Řeč a vyjadřování


24.11.2017 - 09:16
(Rak) andula1
Řeč a vyjadřování
Mám osmiletého syna a od jeho prvních slov řešíme problémy s řečí.Začal mluvit kolem 2 roku ,ale používal vlastní slova ...ponožky-momouny, šnek- baťa, atd. Byl celkem ustrašený a do kolektivu moc nešel.Kolem 4roku začal hrozně koktat. Někdy nezvládal říct ani máma, táta. S nástupem do školy se mu to celkem srovnalo ,ale koktání úplně nepřestalo.Kolem 7 roku si začal šeptat.Nechce mi nic říct,proč ,s kým ,o čem.

Dcera jako malá měla své neviditelné kamarády,ale bylo to jiné, otevřené.

Chodila jsem s ním na lgopedii,to pomohlo s výslovností,pak k psycholožce , ale to bylo spíš horší.

V srpnu jsme se stěhovali do jiného města. V tom starém bytě se syn bál a to hlavně večer a nedokázal spát sám ve vé posteli. Po přestěhování do nového bytu se stále večer bojí,všude svítí a spí stále u nás. V ostatních ohledech mu to stěhování prospělo.Je samostatný, těší se do školy a začal do ní chodit sám, víc se projevuje..

Nevím proč , ale myslím si , že tyto 2 věci spolu nějak souvisejí :63: Nevíte prosím někdo,nějakou možnou příčinu hlavně té řeči, nebo tu spojitost? :25: děkuji

Řazení:
24.11.2017 - 23:39 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Neferlin, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Vypadá to, ze je hodně citlivý. Každý máme ten emoční práh někde jinde. Zkuste si po přemýšlet, co se u vás dělo když mu byly čtyři roky. Přijde mi jako by ho něco škrtilo, nemoci se vyslovit. Na některé děti stačí i jedna špatně vyslovena mířená věta, jakožto spouštěč.

Pokud vidí, cítí či mluví s jemnehmotnym světem, tak mu to může vydržet do dospělosti nebo se to nutne časem. Hlavně být s nohama na zemi a žádné extrémy.
24.11.2017 - 22:42 | Filtr
(Štír) tronco
Mas dokonale deti. Neber jim to.
24.11.2017 - 12:16 | Filtr
(Rak) andula1 » andula1
V září 2017 jsme se stěhovali zpět a nějakou divnou shodou náhod jsme ve stejném domě , ale ve vedlejším vchodě. :63: Tenhle byt je o polovinu menší, nic z tamtoho nemá a přesto mi je tu líp :6:
24.11.2017 - 12:14 | Filtr
(Rak) andula1 » dan162
V září 2007 jsme se tam stěhovali. Ten byt měl duši, vůni,kouzlo a bylo v něm dobře.Kdo k nám přišel ,cítil se dobře... Až na to..po nastěhování jsem
byla bez práce a trávila dost času doma. Měla jsem stále pocit , jakobych měla někoho v zádech a i v ten okamžik mi byla vždy hrozná zima. Jednou při koukání na TV jsem v rohu místnosti vidla siluetu tmavé postavi a nohy měla skryté v podlaze.Pak to přešlo a už jsem nic nikdy neviděla a necítila. V té době jsem zjistila své těhotenství se synem.

V těhotenství jsem se o syna bála. Měla jsem nějaké problémy, ale porod byl z mého pohledu tak jak jsem si přála, vyprošenej, úžasnej :-) Z pohledu lékařů šílený.Přála jsem si určité skutečnosti a bylo mi jich trochu jinou formou dopřáno. Celé to trvalo asi 20 minut a z toho jsem 10 minut věděla , že rodím. Narodil se překotně na chodníku, ale cítila jsem ohromný klid, štěstí.
24.11.2017 - 11:52 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » andula1
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Porod je jedna z nejdůležitějších věcí, od které se odvíjí celý náš život. Může být.

Ale celkově mi ta situace připadá, že jsou tyto děti prostě "jiné". Mají svůj svět, svoje schopnosti a myšlenky a povahu, kterou okolí nemusí chápat. :1: Víc asi neporadím... pokud je tam strach apod., byla by dobrá kineziologie. I na tu řeč. Koktání není dobré... je to jak reakce na nějaké velké trauma.
24.11.2017 - 11:49 | Filtr
(Rak) dan162 » andula1
Určitě mohl, nemusel.

Včera jsem na terapii viděl místo pevné opory země ohraničený, hodně velký prostor, sice tam bylo světlo, ale prý to byla děloha a pohled vajíčka. Emoce, která tam byla, nejistota, obava, patřila mámě a vzal jsem si ji s sebou do života. Možná to tak je - myslím si, že na dítě se přenáší vše z mámy ještě před porodem.

Dále také je možné, že syn něco vidí/vnímá co ty ne, nesouvisí to s porodem, a jeho už je jak to interpretuje, hodnotí. Škoda, že po bývalém bytě se nemůže rozhlédnout někdo, kdo má cit pro nehmotné jevy, mohl by říci, co tam vnímá a dát se synem řeč.
24.11.2017 - 11:34 | Filtr
(Rak) andula1 » dan162
Mohl by na to vše mít vliv i porod ? :63:
24.11.2017 - 11:27 | Filtr
(Rak) andula1 » dan162
Nesnažím se to násílím lámat. Hledala jsem pomoc a když jsem viděla , že to vede k horšímu, nechala jsem to být. On se s řečí vypořádává celkem dobře a šeptání mu nezakazuji. Dala jsem mu jasně najevo, at´je to cokoli a bude mi to potřebovat říct, nemusí se toho bát at´se mu to zdá sebedivnější.

Doma jsem převážně sama. Manžel pracuje v zahraničí a když je doma, nevadí to ani jemu. Když se ho zeptám ,zda už chce spát sám, říká že u nás se cítí v bezpečí...Z mého pohledu, až bude chtít z té ložnice odejít, půjde.

Chtěla bych to víc pochopit a né to lámat.
24.11.2017 - 11:06 | Filtr
(Rak) andula1 » Tuatha Dé Danann
:16: mám pocit, že tímhle směrem jde dcera. Životní číslo 11 a je prostě jiná :2:
24.11.2017 - 09:58 | Filtr
(Rak) dan162
Nepovím příčinu, jen podotknu, že je si myslím dobré takovou minulost neuzavřít, neuzamknout, nechat ji živou do doby, než bude schopen ji uchopit sám. Shromáždit vzpomínky, zapsat si situace, vzít i vše co s tématem má dcera, dát stranou fotky, vzpomenout na události před tím, než začal koktat a dát to do krabice. Nevytěsnit to, občas o tom dát klidnou řeč v prostředí objetí/podpory/láskyplného domova a sledovat emoce. Určitě se k tomu vrátí, až bude moci.

Vlastní jazyk není nic špatného, vnímaví a citliví lidé to tak mají, a máme to i v dospělosti - vem si kolik argotových slov máme třeba pro peníze.

Píšeš o strachu, dopřej mu to, aby se bát nemusel. Milovací může třeba být holt jiná místnost než ložnice, nebo do jeho pokoje budou vždy otevřené dveře, může přijít kdykoliv, určitě nic, co by mu dělalo pocit oddělení, samoty.
24.11.2017 - 09:26 | Filtr
(Kozoroh) Tuatha Dé Danann
Treba je to jeden z tech vyvolenych, indigo, kristalovych nebo duhovych deti budoucnosti :3:
24.11.2017 - 09:20 | Filtr
(Rak) andula1
Ještě podotknu. Když je třeba u babičky, chodí po baráku sám a i v noci. Tam se nebojí.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »