Zaniklá ulička a pramen


21.11.2017 - 16:52
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Zaniklá ulička a pramen
Abych nezdržoval lenochy se čtením, tak dávám stručný výcuc:
Zdálo se mi o uličce v našem městě, o které jsem nikdy neměl ponětí, že vůbec kdy existovala. A několik měsíců po tomto snu jsem čistě náhodou zjistil, že zde skutečně ulice byla. A já řeším, kde se tato informace vzala v podvědomí?
(Pokračujte na dotaz dole!)



A pro nelenochy delší (stále zkrácená) verze:
Sen se odehrával v současnosti, já tudy kráčel ve své současné podobě, ale místa měla podobu časů spíše mého dětství. V místech, kde dnes je velké parkoviště Billy v mírném kopečku, byla kdysi žulová opěrná zeď a na ní túje, přes které nebylo vidět do areálu (snad Mototechny).
(Takto si to skutečně pamatuji z dětství, kdy zde ještě nebyl kruhák kvůli vjezdu na parkoviště, stával zde další dům, který kvůli kruháku zbourali; ve snu stále stál.)
Odlišností byl pramen v té opěrné zdi. Chodil jsem totiž po městě s informací, že zde je několik pramenů, které jsem hledal. A zde jsem našel jeden z nich: Trubka ze zdi, z které proudila voda, dole byla kamenná zdobená nádoba (žlab) a voda odtékala pod zem. Kdo chtěl, mohl se napít. Ve snu mělo jít o léčivou minerální vodu, lidé sem chodili s kanystry.
(V reálu jsem zde nic takového nikdy neviděl. Ale je pravda, že již z dětství je mi známa informace, že Přelouč byla v 19. stol. lázeňským městem a lázně stávaly právě někde v těchto místech, byla zde artéská studna. O minerálních pramenech v naší oblasti mi není nic známo.)
Ve snu však vůbec nesouhlasila ulička, která k tomuto místu vedla. Taková ulička se zde vůbec nenachází. Tou uličkou jsem k místu přicházel. Byly tu takové malé chudinské domky jak ze starých časů, skoro bez pozemku kolem, mezi domy uzoučké uličky (tak metr, metr a půl). Místo mi ve snu přišlo naprosto známé, ale vím, že zde nic takové neexistuje.
(A ejhle: Před pár měsíci se mi do ruky v podstatě omylem dostala stará mapa katastru a zde jsem zjistil, že přesně v tomto místě skutečně kdysi ulice byla, jmenovala se hornická. A dokonce i ty malé domečky těsně u sebe tomu odpovídají alespoň polohou. Při řešení průtahu městem na přelomu 60./70. let byly všechny tyto domky zbourány a ulička zanikla.)



Ve snu se řešilo zejména téma těch pramenů, jejich hledání, nebráním se výkladu k tomu, ale můj dotaz zní: Kde se mi ve snu vzala informace o té uličce? Je to jen naprostá souhra náhod? Nebo jsem tuto informaci někde v minulosti pochytil, dávno zapomněl a podvědomí ji vytáhlo? Nebo je to všechno ještě nějak jinak?

Řazení:
23.11.2017 - 08:27 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Toto poznám, len ja som až po rokoch zistila že to naozaj tak bolo. Myslím že je to rodová pasmäť, sny nie sú nezmysly al iba odlišná realita. Vnímavý človek sa môže niesť svojimi snami, no pravda je že sú jedinci ktorí vedia snívať to čo naozaj chcú počuť a potom to môže byť na škodu.
No a sen o prameňoch je už sám o sebe prekrásny sen, aj zaniknutý prameň je sila, lebo on sa nestratil len sa spojil s iným. Krásne sny, takto snívaj aj dalej.
22.11.2017 - 20:45 | Filtr
(Beran) Háňa* » Sosna zvlčelý
Jo, je to propojené, krásné a vzrušující ... Miluju podobné zážitky :15:
22.11.2017 - 13:57 | Filtr
(Ryby) thééé » Sosna zvlčelý
á, tak to je ale taky hezká symbolika, přemostění..přemístění..převozník?? :15:
(kam? na nové místa, léčivé oblasti..k novým zdojům??)
22.11.2017 - 08:53 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » thééé
Původně to byl název Přeslučie, později zkomoleno na Přeslouč a nakonec se ustálila podoba Přelouč. V 11. století, kdy Přelouč byla jen vesničkou při brodu přes Labe na cestě od Kutné Hory (Prahy) do Hradce králové, byla Přelouč kromě Labe na severu obklopena pastvinami (loukami) z ostatních tří světových stran. Tehdy do Přelouče se chodilo "přes lučie/louč". Odtud původ názvu města. :3:
22.11.2017 - 06:16 | Filtr
(Ryby) thééé
:17: moc hezké, (i s výcucem :4: :15: někdy mi ten výcuc dává větší význam než rozbor, a dává nám ten Jupiterský nadhled)
A z čeho pochází "Pře-louč" víš? jakože louč a pramen, to zní jako krásné spojení..možná Tě to vede k tajemství Tvých kořenů...
21.11.2017 - 23:12 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Háňa*
Já abych upřesnil ten "omyl", tak on vlastně nebyl můj, ale paní na katastrálním úřadu. Zaměnila podobná jména katastrálních území. Žádal jsem o data z k.ú. Přelovice, ale poslala mi mapu k.ú. Přelouč. Ve skutečnosti mne tento omyl velmi potěil, protože jsem zjistil nejen to, jak vypadala Přelouč před sto lety, ale hlavně jak se jmenovaly ulice, které se dnes jmenují zcela jinak, že zaniklo několik náměstí, atd.
Je pravda, že podobných snů jsem měl v průběhu života více, dokonce již v předškolním věku (některé si matně vybavuji), ale zde jsem byl poprvé konfrontován realitou a potvrzením toho, že je to reálnější, než jsem si myslel.
Ono se to krásně poslouchá u druhých, má to takový nádech tajemna. Ale když to pak člověk prožívá sám, najednou to vnímaní je jiné. Takové propojené...
21.11.2017 - 18:21 | Filtr
(Beran) Háňa*
O minulých životech psát nebudu, to ti budou psát všichni :1:
Souhra náhod jistě ne, protože náhody neexistují. Tím spíš, že se ti "omylem" zrovna v době, kdy máš ten sen v paměti, dostala do rukou ta mapa. Omylem to určitě nebylo, všechno se děje z nějakého důvodu.

Podobné sny, o místech, která nejsou, ale po čase zjistím, že byla, mívám dost často a miluju je.
Jak se vzaly ... může to být jakákoli z těch možností, co jsi uvedl (kromě náhody), ale také to třeba může být předaná informace od předků nebo toho, čemu se říká kolektivní vědomí. Ta informace ti prostě PŘIŠLA.
Pátrala bych v historii, třeba bych v souvislosti s tím místem vypátrala nějakou zajímavost. A nebo to nechala, ono, co se má vyjevit, to se nakonec stejně vyjeví.
21.11.2017 - 17:11 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » koczka.zlobywa
Doufám, že jednou někdo nebude několik měsíců dohledávat, jestli jsi napsala či nenapsala, že Sosna je gentleman. :61:
21.11.2017 - 17:04 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » .
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele koczka.zlobywa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Vím, vím, no tohle g je malé :3:

Btw vážně mě to potěšilo :1: ale hlavně dost pobavilo :4:
21.11.2017 - 17:00 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » koczka.zlobywa
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Bacha, slovo "gentleman" už má i nelichotivý význam :4:
21.11.2017 - 16:59 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Rodová paměť :17:
21.11.2017 - 16:58 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele koczka.zlobywa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:61: ty jsi takový gentleman :61:


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »