Mesiac farebné foto


10.01.2016 - 20:23
(Býk) Ase
Mesiac farebné foto
Velmi zaujímavé farebné snímky Mesiaca:https://pbs.twimg.com/media/… na obrázok je z twiteru:https://twitter.com/AstroKosmoCZ/… som iba zopár farebných foto s Mesiacom. Farebné fotky urobilo len zopár nadšencov.Ďalšie:https://www.princeton.edu/~rvdb/…(stránky https://www.princeton.edu/~rvdb/… nám vzniká zaujímavá otázka. Prečo NASA nechce uvolniť farebné detailné snímky Mesiaca.... Aj keď fotoshop vytváral farebné vrstvy, dáta sú z pozorovaní, reálne čísla.

Příspěvky v diskuzi

Řazení:
26.07.2018 - 00:58 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Ase
Na první odkazu vidím Neptun :3:, ale pěkný :15:

Druhá fotka se mi celkem hodí do krámu v kontextu předešlé diskuse :5:.

A to zatmění si zítra zkusím vyfotit sám, byť nemám vybavení ke kompenzaci pohybu. Když to vyjde, hodím sem :64:. :1:. I tak to nebude bůhvíco :4:
26.07.2018 - 00:56 | Filtr
(Kozoroh) Tuatha Dé Danann
Zůstalo nám jen několik dní, tvrdí kazatelé. Údajně se blíží děsivá událost, která otřese Zemí

Kazatelé věří, že úryvky z křesťanských knih Skutků a Zjevení naznačují, že krvavý měsíc bude doprovázet stále blížící se konec dnů. Očekává se, že nejdelší úplněk 21. století se bude konat 27. července, takže nemusíme už dlouho čekat na apokalypsu. Píše o tom Daily Star.

https://ac24.cz/-/…?
26.07.2018 - 00:19 | Filtr
(Býk) Ase
Parádna farebná fotka:

Snímek Měsíce pořízený vesmírnou sondou Galileo při jejím odletu k Jupiteru. Vlevo nahoře leží Mare Imbrium tvořené hlavně ztuhlou lávou z období geologické aktivity Měsíce. Obrázek je výsledkem kompozice 18 snímků pořízených systémem několika instrumentů sondy Galileo.

http://www.eso.org/public/…

Väčšia foto:
https://www.nasa.gov/multimedia/…
22.12.2017 - 12:10 | Filtr
(Býk) Ase
Čína uvolnila snímky z Mesiaca, z toho ich vozítka Nefritového králika.

http://nasvesmir.cz/2017/12/…
10.12.2017 - 13:56 | Filtr
(Býk) Ase
Jedno pekné foto čiastočného zatmenia mesiaca: https://www.facebook.com/photo.php/…
01.10.2016 - 00:24 | Filtr
(Vodnář) Adrian » Ase
škoda, že si pánové Armstrong s Aldrinem neudělali v Moři klidu selfíčko. Na něm by se to určitě modralo víc než v pacifiku :4:
30.09.2016 - 22:50 | Filtr
(Býk) Ase
Pre záujemcov o Mesačný povrch, podarilo sa mi nájsť farebné foto Mesiaca priamo z misie Apolla :4:
(Vraj farebné foto nebolo... :46: )

tu:
http://www.lpi.usra.edu/resources/…

tu:
http://www.lpi.usra.edu/resources/…

tu:
http://www.lpi.usra.edu/resources/…

a tu:
http://www.lpi.usra.edu/resources/…



13.01.2016 - 21:27 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » endymion
Bavím se o technické stránce, konspiračních teorií je dost i beze mě.
Samozřejmě nejsem takový naivka, abych si myslel, že NASA hodí na web fotky UFO nebo staveb na Měsíci či pyramid na Marsu ve "full HD" :32:
13.01.2016 - 21:23 | Filtr
(Střelec) endymion » Buddha/2
myslím, že aj úplnému laikovi musí byť jasné, že tu nejde o technickú vyspelosť fotoaparátov, alebo zručnosť kozmonautov...

po tom všetkom čo nám Spojené štáty predvádzajú...
13.01.2016 - 21:13 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » endymion
To vážně nevím. Můžu se jen domýšlet. Ale protože fotím, už docela dlouho, přijdou mi některé konspirační teorie fakt úsměvné. Na ty fotky se nemůžeme dívat jako na fotky z Nikonu D800. Je třeba vzít v úvahu rok výroby a možnosti techniky v té době. Že barevné filmy nebyly v té době tak dokonalé jako dnes, optika taky ne, navíc nebyly určeny pro použití v tvrdém slunečním světle. Pak bych taky vzal v úvahu, že byly foceny z ruky - tedy z ruky ve skafandru (se to nezdá, ale je neohrabanej :4:) a navíc to fotili amatéři a pochybuju, že si hráli s korektní expozicí u každé fotky.
Jelikož ty fotky jsou barevné fakt minimálně, je celkem logické,že převodem do černobíla se nic podstatného neztratí (taky to u takových dělám) a tudíž pro informaci bohatě stačily. No ale my jsme dneska zmlsaní a chtěli bysme fotky jako z ajfounu :69: :4:
13.01.2016 - 20:59 | Filtr
(Střelec) endymion » Buddha/2
"už" v roku 2015 máme darček od NASA... farebné snímky Mesiaca

prečo nie hneď po nafotení ? prečo boli celé roky zverejňované len čiernobiele neostré snímky...?
prečo muselo mnoho ľudí - bývalých zamestnancov NASA zmiznúť bez stopy...?
prečo nebol použitý Hubbleyov teleskop na fotenie Mesiaca - je k dispozícii od r.1999...?

veľa otázok...bez odpovedí

13.01.2016 - 20:30 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » endymion
jen tak pro srandu :4:

http://technet.idnes.cz/video-z-mes…

Tady si můžeš prohlédnout 8400 fotek - dárek o NASA, foceno astronauty misí Apollo 7-17, skeny z jejich Hasselbladů. Jak moc je někdo "vylepšil" fakt netuším :20:. http://technet.idnes.cz/apollo-nasa…

Ale jestli jsou ty vygumované objekty z videa fakt od NASA, tak by měli někoho vyhodit z práce :47:, zfušoval to hůř než by to zvládl začátečník s klonovacím razítkem :4:
13.01.2016 - 20:23 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Ase
Ono jde o to, v jaké kvalitě máš zdrojovou fotku. Z 8bitového JPEGu (nebo ještě větší kompresi pro web) toho moc nevykouzlíš, zkus si vyfotit žárovku, oblohu nebo cokoli s plynulou změnou jasu. Další věc je rozlišení. Myslím si, že povrch Měsíce i Marsu hodně připomíná např. Saharu - jsou to v podstatě odstíny jedné barvy, u Měsíce v oblasti "moří" šedé, u Marsu rezavé. Krom vyvýšených útvarů, kde se neudrží písek - podobně jako horské vrcholky na Zemi. Pokud jsou vulkanického nebo meteorického původu, můžou se odlišovat barvou.

Nic takového netvrdím, naopak, myslím že tam poslali to nejlepší co měli :5:
11.01.2016 - 11:05 | Filtr
(Býk) Ase » Buddha/2
Je tam aj zaujímavá diskuzia, ako vzniká také skladnie, tie farby sú presýtené, ale z reálnych dát. Nieje problém vyfotiť farebný mesiac, tak ako nieje problém vyfotiť ostatné planéty farebne. To nieje tým že by na to nebola technika alebo že by sme pozorovali Mesiac len v iných spektrách.

Čo sa týka Marsu, znova záhada. Videl si prvý záber povrchu Marsu? Ten kto vypustil prvé, tie úplne prvé zábery povrhu Marsu, buď nevedome, alebo zámerne (môj názor) ponechal v rohu obrázku RGB paletu, akoby vzorkovník toho čo kamera v skutočnosti vidí, pre porovnaniet farieb na povrchu planéty. Pozorným ľuďom tento technický detail neunikol. NASA "pozabudlo" správne obarvit aj túto RGB paletu. To je určite velmi luratívny obchod, milionári radi "prispejú" za nápovedu, ako farebné fotky zreštaurovať :-). Tí samozrejme skutočné zábery šíriť nikde nebudú. Mecenáši musia mať nejakú výhodu pred ostatnými v prístupe dát.. :-) Dúfam že mi nechceš tvrdiť, že by amíci na Mars neposlali farebné kamery :4:.
:29:
11.01.2016 - 00:32 | Filtr
(Váhy) Buddha/2
NASA má spoustu nádherných fotek. Jen je dobré vědět, že spoustu z nich okem nikdy neuvidíme, protože jsou ve "falešných barvách" - to když jsou složené z fotek různých spekter, z nichž některé lidské oko nevnímá (rengenové, UV,IR, Gama...). Upravené jsou např. i snímky z Marsu. Jednak je to snaha je zatraktivnit, protože by jinak byly barevně nezajímavé a pak taky víc vyniknou detaily, působí kontrastněji.

Záslužné je, že Google Earth už umožňuje i prohlídku jiných těles sluneční soustavy :3:.

Na barvách bych zas tak moc nebazíroval, jsou dané osvětlením - na třetí fotce je vidět namodralý nádech - možná odraz Země, ale těžko říct kolik z toho má na svědomí photoshop :4:. Na té poslední asi hodně, protože to, co je tam tmavě modré, není moře, i když se to tak jmenuje, ale šedý prach :3:. Ale zas je krásná :15: :5:
10.01.2016 - 21:19 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
protože měsíc možná vůbec neexistuje a jsou to jenom jedničky a nuly seřazené za sebou v našem mozku nebo v počítači.
nadšencům 3x zdar. pěkné fotky. :15:
10.01.2016 - 20:40 | Filtr
(Býk) player
No , je to teda nádhera. Zajímavé je , co obrázek , to zcela jiné odstíny ...


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »