Naplňování očekávání, která neexistují


02.12.2010 - 17:17
(Beran) Pan Božský Nesympatický
Naplňování očekávání, která neexistují
Znám jedno děvče, říkejme mu Hanka. Hanka chce být s druhými zadobře, takže se snaží naplňovat jejich očekávání. Je veselá, povídavá, akční, pořád se usmívá. Organizuje společenské události, baví druhé i sebe. Tak ji vidíme zvenku. Uvnitř má spoustu starostí. Její ex je stalker, psychické vydírání, napadání slovní i fyzické, několik let po rozchodu zažívala peklo na zemi. Stres, fyzická i psychická únava. Podezřívá nového přítele z nevěry, je unavena společenskými pochybeními svého nastávajícího, málo peněz. A k tomu všemu se na všechny usmívat a být ta veselá, aktivní Hanička sluníčko. Je jí třicet, už roky se snaží mít dítko, biologické hodiny tikají. Nikdo v práci netušil, že potratila. A tři dny po té velmi nešťastné příhodě se zase musela přetvařovat a usmívat se. Hanička se snaží naplňovat očekávání svého okolí. Kdyby to dělala, zeptá se: "Nevadilo by vám, kdybych občas měla svůj blbej den a vynechala firemní akci, protože se prostě necítím?". Jenže ona se nezeptá. Proto akci zorganizuje a jde na ni i přes únavu a starosti. Vůbec neví, co si přejí lidé z jejího nejbližšího okolí a řídí se tím, co si myslí, že si její okolí myslí. Takže naplňuje očekávání, která od ní nikdo nečeká, nikdo je po ní nevyžaduje. Naplňuje očekávání, která NEEXISTUJÍ. Můžu si dovolit o Hance tyto myšlenky mít, protože jsem strávil pár příjemných hodin s jejími přáteli a mé obavy mi potvrdili. Naplňuje očekávání, která si představuje, že ostatní mají. Ale oni žádné očekávání nemají. Jen se diví, proč se tak chová. To jen ona sama před sebou "musí" být papežštější než papež. NEMUSÍ. Nic nemusí. Pokud tím neomezí jiného člověka, může si dělat co chce a taky nemusí dělat co nechce. Cesta z pekla imaginárních očekávání je nesnadná. Chce to totiž změnit svůj charakter. To dokáže jen málo lidí. Ale jde to. Jen doplním obrázek Hanky o dva její největší hříchy. 1. Nikdy si neřekne o pomoc a ani nabídnutou pomoc nepřijme. 2. Nikdy neodmítne žádost o pomoc nebo pozvání do společnosti.

Stránka: 3 2 1
Řazení:
09.12.2010 - 22:22 | Filtr
(Býk) marijana
Znám holčinu podobného ražení a ta je ve 28letech v ID s únavovým syndromem.Řeknu vám,nic moc.
07.12.2010 - 04:13 | Filtr
(Rak) ardente » Pan Božský Nesympatický
Kniha je dobrá cesta k oboznámeniu sa s vlastným problémom,ale k zmene čítaním nedojde :17:
07.12.2010 - 00:24 | Filtr
(Beran) Pan Božský Nesympatický » Triniti111
Jsem trošku "sjetý" ...nějaký problém? :46:
07.12.2010 - 00:22 | Filtr
(Beran) Pan Božský Nesympatický » ardente
Jo, souhlasím, k pochopení některých souvislostí je potřeba mít zkušenosti a pochopení souvisejících souvislostí.

Teď čtu výbornou knihu, která velmi přesně vysvětluje, jak funguje naše podvědomí, na základě čeho jsou definovány naše modely chování. Doporučuji všem, kdo se zajímají o:
- sebevědomí
- úspěch v životě
- úspěch v podnikání
- osobní rozvoj
- motivace
- smysl života
- jak být šťastný

Napsal Ivo Toman, název: Motivace zvenčí je jako smrad

Odkaz:
http://www.jak-vydelat.cz//…

PS: kniha je vhodná jen pro ty, kteří dosáhli jisté úrovně sebepoznání...
06.12.2010 - 21:16 | Filtr
(Panna) Jaňajs » ardente
:15: :30:
06.12.2010 - 10:28 | Filtr
(Blíženci) Triniti111
bože bóžo, co ty sáně? :4:
06.12.2010 - 06:35 | Filtr
(Rak) ardente » Pan Božský Nesympatický
Jasné že v tom nič zlé nevidí,jej potreba byť "dokonalá",to je jej životný štýl......"Nedokonalosť" trestaná kritikou a odopieraním lásky v detstve.Takže ona to nerobí kvôli druhým,ale pre seba,preto,aby ju ľudia mali radi,aby bola obľúbená,aby ju príjmali,pretože ona sama sa nepríjma.Možno ten strach,že nebude prijatá,stále prežíva ako dieťa,nie ako dospelá,ak v detstve bola na ňu kladená prílišná zodpovednosť,a teraz sa cíti byť zodpovedná za všetko čo sa okolo nej deje,alebo nedeje.
Myslí si,že keby bola sama sebou,robila to čo chce,tak by stratila lásku okolia..pre ňu je totiž ten kúsok lásky,pocit že ju majú ľudia radi,vzácnejší než jej čas,energia,než ona sama..a bude to robiť do vtedy,kým nepochopí,že to je len jej komplex z detstva,a že to že keď vyhovie všetkým a dokonale zmapuje ich "potreby",vôbec neznamená,že ju všetci budú mať radi za to..Potrebuje dojsť k uvedomeniu,že v prvom rade sa musí naučiť milovať samú seba,a okolie sa už niejak prispôsobí :3:,
láska okolia už nebude prvoradá,lebo bude naplnená sebaláskou..pretože platí,že čím viac človek dopraje sebe,o to viac mu dajú aj ostatní,lebo si to pritiahne :27:.
A aby k tomu došlo,potrebuje odpustiť rodičom,prijať ich,a tým prijme aj samú seba.


Teória krásna,len škoda,že to nieje matematika a nedá sa vysvetliť,takže až také jednoduché to nebude,ku každému uvedomeniu treba dospieť a to je dlhá cesta :17:
04.12.2010 - 09:35 | Filtr
(Kozoroh) Tyna_Tynka » Pan Božský Nesympatický
No jo no

co se týče dotyčné - makej na tom, makej - když ji na to někdo konečně VHODNĚ upozorní, možná si to uvědomí a začne s tím něco dělat, což samozřejmě může jedině ona sama, ale otevřeně se zmínit by někdo mohl pohledem zvenčí, hmmm :3:

jinak ano - vypadá to na typické zažité nesprávné vzorce chování, ale nesouhlasím, že dospělí je nemění - můžou je změnit
bývá to hodně náročné, ale můžou

jak jsi to popsal
1. vzorec Buď silný! neboli za každé situace vše musím vyřešit jen já sám a to dokonale, jinak jsem špatný, špatný, špatný a naprosto jsem selhal
2. vzorec Potěš mě! neboli neumět říct NE, vždycky všem vyhovět v jejich přáních, protože jedině tak budu hodný a budou mě mít všichni rádi - mimochodem tenhle vzorec je zrovna u Čechů prý hodně častý, je to taková naše národní tradice zajímat se o to "co tomu řeknou lidi" víc, než o vlastní cítění a o to hlavně se za každou cenu zavděčit druhým... (samozřejmě zjednodušeně řečeno)

no, není úplně lehké se toho zbavit, ale věřím, že to jde
já zrovna tyhle dva vzorce mám taky, ale už se mi podařilo udělat docela velké pokroky v jejich zeslabení, řekla bych, i když stoprocentně jsem je ještě taky nezvládla, ovšem už teď jsem daleko svobodnější, než jsem byla dříve, takže to stojí za to, ale jde to samozřejmě jedině, když si to uvědomí DOTYČNÝ a jedině DOTYČNÝ s tím může něco udělat...
04.12.2010 - 09:34 | Filtr
(Panna) mikiduc » Pan Božský Nesympatický
Budou se vyrábět, vždyť je kouří i agent 007 James Bond :75:
04.12.2010 - 09:25 | Filtr
(Beran) Pan Božský Nesympatický » mikiduc
Hned jak za pětačtyřicet let přestanu masturbovat, zkusím. Snad se ještě budou vyrábět. Díky moc za tip.
:61: :61: :61:
04.12.2010 - 09:12 | Filtr
(Panna) mikiduc » Pan Božský Nesympatický
Dávám tip -Chesterfieldky :46: :4: Moje značka :69:
04.12.2010 - 09:01 | Filtr
(Beran) Pan Božský Nesympatický » exit
Vyhovuje? To asi ne. Spíš je naučená tím způsobem přemýšlet, od rodičů. Naučený zvyk se mění extrémně nesnadno, spousta lidí to ani změnit nedokáže. Vem si kuřáky, kolik jich zkoušelo přestat.

No, nevím co máš na mysli s tím převedením energie, ale mi z toho vyšlo, že zvyk (návyk) musíš nahradit jiným zvykem (návykem). Např. kuřákovu pozornost odvést žvýkačkou, tic-tacem, jídlem, sportem, počítačem, sexem, masturbací... :44:

Teď mě napadá, že by to mohlo fungovat i naopak. Až nebudu moct masturbovat, mohl bych začít s cigaretami. Které jsou nejlepší? Dá mi někdo tip?
:61: :61: :61:
04.12.2010 - 08:45 | Filtr
(Beran) Pan Božský Nesympatický » ardente
Ano, přemýšlí za ně. Velmi pěkně řečeno. A zkus někomu říct, že něco dělá špatně, i když tomu věnuje tolik energie. Nadšený nebude :63:

Dospělí nemění své vzorce chování, takže měnit ji nechci. Jen ji chci dát základní info, že až s tím bude chtít něco dělat, ať ví, kudy se vydat.
04.12.2010 - 03:37 | Filtr
(Rak) ardente
Tiež takú jednu poznám,ktorá sa usilovne nalaďuje na pocity druhých,a presne vie čo od nej okolie očakáva,nad všetkým premýšla či urobila dobre,alebo či to mohla urobiť ešte lepšie,čo si tí druhí myslia,alebo nemyslia,
jedným slovom "rozmýšla za nich" :25:
Je otrokom vlastnej mysle...A takto minie energiu na všetkých dookola,úplne nepodstatných ľudí pre ňu,ktorí to vôbec neocenia a skôr to začnú brať už ako samozrejmosť..
Takto si vyrába povinnosti,míňa energiu a potom jej neostáva energia ani čas na seba ani na riešenie svojich vlastných vzťahov a potrieb :8:
takže výsledkom je jej nespokojnosť,so sebou,aj so svojím životom..Ja som to zhodnotila tak,že si napĺňa svoju vlastnú potrebu slúžiť okoliu,a projektuje to do druhých,že to oni potrebujú a že sa to od nej očakáva..Ale keď jej to poviem,že si to sama vyrába,tak sa zbytočne urazí,takže na túto tému sa s ňou už radšej ani nebavím :14:
A vôbec,má význam niekoho meniť?
03.12.2010 - 23:22 | Filtr
(Panna) mikiduc
Takoví hodní lidé v očích jiných si silně zadělávají na nemoci, včetně rakoviny :19:
03.12.2010 - 23:08 | Filtr
(Blíženci) Triniti111
nic se nezmění, pokud nebude sama chtít :74:
03.12.2010 - 23:04 | Filtr
(Beran) Pan Božský Nesympatický » onka
Ano, další střípek do skládačky Hančiny osobnosti. Její rodiče jsou učitelé, pedagogové. Oba.

Její přítel je upřímný, nic neřeší, nic nekomplikuje, říká co si myslí a dělá co uzná za vhodné, má ji rád a neláme si hlavinku fakt s ničím. Svým přístupem však občas neúmyslně a neplánovaně vyrobí situaci, kterou Hanička hodně špatně snáší.

Vánoce:
ON: vyrobí dárek pro ni, svému taťkovi dá slivovici a mamce vínko.

ONA: protáhne obchody a každé osobě v rodině, i té neoblíbené dá "ze slušnosti" nějakou blbost. Plyšáci, kvalitní vína, nesmyslné ozdoby a neužitečné chujoviny pro asi dvacet lidí včetně jednoho synovce. Ona neopomene jeho otce a jeho maminku, se kterýma se nepotřebuje vídat moc často. Taky obdaruje asi 15 spolupracovníků včetně i těch co nemá ráda a ještě pár známých z okolí. Jen statistická bilance: ona rozdá 40 dárků, dostane 5, možná 10...
03.12.2010 - 22:19 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele onka, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
... myslím si, že chce-li být někdo za každou cenu hodnocen dobře od okolí, byly na něj v dětství kladeny vysoké nároky a uznání sklízel pramálo. Očekávalo se od něj, že je samostatný a bez cizí pomoci vše zvládne sám. Kdyby žádal o pomoc, byl považován za slabého, což je nežádoucí.
Ta dívka se asi trápí svojí nedokonalostí, ať bude dělat cokoliv, vždy uvidí jen své chyby a ostatní ji budou buď využívat (a v chybách utvrzovat) nebo jí prostě neporozumí.
... řešení je v uvědomění si své nedokonalosti a chyb jako něčeho přirozeného v životě lidském :74:
03.12.2010 - 21:58 | Filtr
(Beran) Pan Božský Nesympatický » Catwoman1
No, fakt je, že když nemá co na práci tak moc přemýšlí a moc rozebírá a vycházejí jí z toho všeho smutky. Možná by se jí hodil nějaký vypínač, jakože není co dělat, vypnout mozek a mohla by mít klid :-)

Ale to by neodstranilo příčinu. Pořád bude řešit to, co si o ní myslí ostatní lidi.
03.12.2010 - 20:37 | Filtr
(Beran) Catwoman1
A co ked sa ona len snazi zahnat svoje problemy neustalou aktivitou a spolocnostou inych?
asi nevie a nechce byt sama, lebo sa potom citi este horsie. tak radsej sa ide "zabavit" akoby mala doma depkovat.
02.12.2010 - 20:44 | Filtr
(Panna) Jaňajs » Pan Božský Nesympatický
Aha! :44:Tak láska jí chybí!Honem je třeba jí zaměstnat nějakým milým,který ji bude mít rád! :27:
02.12.2010 - 20:41 | Filtr
(Beran) Pan Božský Nesympatický » Jaňajs
Ona právě že šťastná není ani trochu a ráda by byla. A komplikuje si to tímto přístupem. Místo naplnění je vymačkaná jak citron. Právě že je to hodně destruktivní, proto mi to její chování přijde "špatné", chybné.
02.12.2010 - 20:35 | Filtr
(Panna) Jaňajs
Tak já nevím,jsem vejr moc,ale co je na tom tak moc zlé,že jakási Hanka chce pomoci?Kdykoli,kdekoli...I když padá na hubajznu,jde do toho.Není to spíš paráda!Třeba je jí tak moc dobře,že někomu udělá dobře (myslím dobře,jako na téj duši :43:),že jí to hodně moc naplní a je pak šťastná!Moc jí ode mne pozdravuj,i kdyby byla fiktivní!Je mi sympatická moc.Víš ,někoho obohatí to,že si jde s kamarády ven,někoho zasejc něco jiné,někdo dělá to a jiný tamto,ale jsou lidé,co se opravdu cítí moc dobře,když jsou potřební za jakoukoli cenu!Moc si jich vážím. :74:
02.12.2010 - 20:17 | Filtr
(Beran) Pan Božský Nesympatický » anavikar
Díky, já jsem v tom nevinně, to samo...

Co se týče rodičů, myslím, že ji k tomu vnímání světa vychovali. Hanička je v tom v podstatě nevinně, nemohla to ovlivnit. Já to vnímám jako nevědomou neúmyslnou chybu rodičů při výchově, ale popravdě, kdo jste dokonalí?
Chtěl jsem říci, kdo jsme dokonalí :46:
02.12.2010 - 20:13 | Filtr
(Hadoken) ži.va » Pan Božský Nesympatický
to je fakt, mám zajímavější na práci
Příspěvky: 52-28 27-3 2-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »