Domácí štěstí ? Aneb proč vztahy ztroskotávají???


27.12.2009 - 20:31
(Vodnář) Siraels
Domácí štěstí ? Aneb proč vztahy ztroskotávají???
Proč naše partnerské vztahy ztroskotávají? (v průměru každé druhé manželství u nás v republice končí rozvodem,ovšem i předmanželské vztahy často spějí k předčasnému zániku). Na počátku to bývají "velké lásky",které ke konci přerostou v určitou formu přátelství (v lepším případě)nebou mohou vyústit až v celkové znechucení či averzi.(v extrémním případě to bylo zachyceno ve známém filmu "Válka Roseových" s M.Douglasem v hlavní roli).Jaké jsou příčiny? Jednu z příčin bych viděla v tom,že každý vztah se vyvíjí (tedy,že časem prochází proměnami,jakýmisi "vztahovými evolucemi).Psychologové často poukazují na skutečnost,že čerstvě zamilovaný člověk se projevuje velmi iracionálně a je jakoby "láskou zfetovaný". Tento interval trvá individuálně dlouhou dobu a pravděpodobně je za něj zodpovědný endorfin a "hormon štěstí" serotonin.Jakmile tato etapa pomine,následuje "vystřízlivěný" a s ním spjatá určitá "vztahová kocovina". Dalším faktem je,že teprve v průběhu vývoje vztahu můžeme blíže poznat partnerovy slabé stránky (-a on samozřejmě zase ty naše),které v začátcích vztahu nevidíme nebo je ani vidět nechceme,či je dokonce vědomě potlačujeme. I samotné charakterové a osobnostní vlastnosti mají tendenci se časem prohlubovat (spořivost může přejít v lakotu,"puntičkářství" v pedanterii,podezíravost v neúnsnou žárlivost,konzument alkoholu často vyústí v alkoholika). Další příčina může souviset s tím,že máme sklony si v počátcích nového vztahu si svého partnera idealizovat. Tzn,že tomu,kdo se nám líbí fyzicky,přikládáme podvědomě automaticky ty "nejlepší vlastnosti" (a svým způsobem toto platí opačně -tedy,ten,kdo je nám myšlenkově a povahově sympatický se nám jeví i jako fyzicky hezčí)-fenomém subjektivních sympatií. S postupem času pak zjistíme,že partner není takový nežli ten náš "domělý ideál" a přichází etapa "náhlého rozčarování".Tento nedostatek však nesouvisí s chybami partnera,nýbrž s naší vlastní mylnou projekcí -tedy s omylem nás samých.A kde vidíte příčiny Vy?? :27:

Stránka: 2 1
Řazení:
01.01.2010 - 14:46 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » spimajim
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele hunter, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Rozhodně by se dalo souhlasit s vědomím dočasnosti daného vztahu a ideální by bylo,kdyby to zvětrání vztahu potkalo oba současně,což se bohužel neděje a to způsobuje to,že jeden z nich je neštastný při tom "čestném" rozchodu.Ten co přestane milovat je ve značné výhodě a pak je možné mít tento nadhled..ale co ten druhý,který třeba stále ještě miluje na plné koule :9:??To,co píšeš,že vztah může být přínosem i když nevydrží - s tím souhlasím,pokud ten vztah ukončím já..ech ...ale ne,když dostanu kopačky na vrcholu své zamilovanosti...jeden je sice naplněn a obohacen,ale druhý je zničen :9:..proto je ta láska tak složitá a proto se píší básně,sonety a malují obrazy,prostě proto je láska inspirací,štěstím i bolestí..
31.12.2009 - 20:22 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Pietra di Luna
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janíčko Skútrista, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Myslim ze to prve je pre nas blizsie.Ak tuzime po niekom,tak ho vzdy pritiahneme k sebe.Ak vsak chceme solidneho partnera,tak zalezí na uprimnosti tužby.Tú ovplyvnuje hlavne pohlad,ako sa na opacne pohlavie pozerame,co pre nas znamena a tak.Skrátka,ako prežívame druhe pohlavie.Mnoho nam napovie aj nas vztah k rodicom.Dcery k otcovi a syna k matke.Z toho mozno tiez vyvodiť,ako si v skutocnosti važime opacne pohlavie.

Vzhladom k tomu,ze su nase tuzby viac spekulatívne nez uprimné a vzhladom na rebricek hodnot ktory mame,tak pritahujeme k sebe obycajne tiez podobne mysliacich partnerov.To je zakon rezonancie.

Opacne pohlavie si musime nanajvys važiť a hlavne ho vnímat,ako naprosto rovnocenneho cloveka.Ale musime to tak citit a nie si to len myslieť.Pravé manzelstvo z duchovneho hladiska sa vyznacuje rovnakymi zaujmami oboch partnerov a dobrovolnym podriadovaním sa jeden druhemu a opacne.Pokial su splnene tieto predpoklady,tak mozu zacat muz a zena riesit problem pohlavneho života,v ktorom na pasivnom ciniteli - totiz na žene zalezí,aby bola pri akte božia /aby sa tak cítila/ kdezto na aktívnom ciniteli - mužovi zalezí,aby videl v žene božiu obeť,t.j.prostredníka medzi sebou a duchovnym stavom,ktory ma dosiahnuť.

Dolezite je totiz pochopenie,ze partner sa nam nema stat cielom naplnenia,ale len prostriedkom k naplneniu.

Pritom platí,ze harmonia a zhoda vôlí medzi muzom a zenou v zalezitostiach sexu su tak dolezite,ze ich neexistencia pretvara manzelstvo v tzv.vyssiu prostituciu /konkubinát/ co sa bohuzial v uplnej vecine vztahov aj tak deje.Preto je sex v tomto pripade skodlivý a nie prínosný.Vtedy manzelstvo predstavuje cestu dole,do stale horsych dusevnych stavov a napetí,ktorymi sa posiluje svetskosť,hmotarstvo a vobec materialisticke ponímanie nielen vztahu,partnera,ale i inych sfer života.
31.12.2009 - 19:51 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Janíčko Skútrista
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
A co tedy musí v minulých životech člověk udělat, aby stále přitahoval partnery, resp. kdy je člověk natolik čistý, že už nikoho nepřitahuje a nepotřebuje mít žádný vztah?
31.12.2009 - 19:49 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buddha/2
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jeee tak ty bych chtěla znát taky :12: :27:
31.12.2009 - 16:16 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buddha/2
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janíčko Skútrista, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Bez tuzob uz ale nic nemoze vznikat,takze clovek uz potom existuje len ako skutocnost na zaklade minulych predpokladov.Az ustanú i tie,prechadza potom vsetko co ho predstavovalo,do stavu dokonalej rovnovahy,cize Absolutneho Kludu.To je onen najvyssí ciel,ktory predstavuje uspokojenie vsetkych tužob.

Manzelstvo teda bez tuzby nemoze vzniknuť.Moze byt nanajvys len dosledkom tuzob ktore ho vyvolali a trebars v tomto živote sa vyplnili,cim sa vlastne realizovali.Preto sa hovorí,ze ak ma niekto vstupit do vztahu,tak do neho vstupi ci momentalne chce,alebo nechce.Ak ale mu to nie je sudene - t.j.nevyvolal v minulosti k tomu predpoklady,tak nemoze jednoducho vztah vzniknuť aj keby ho momentalne chcel a ziadal si ho.
31.12.2009 - 16:06 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Janíčko Skútrista
Souhlasím s Tebou i s Buddhou :15: :4:
Já jen chtěl říct,že je možné manželství i bez touhy,což jsem viděl a chápu,že je to pro většinu lidí nepředstavitené.
:27:
31.12.2009 - 15:53 | Filtr
(Ryby) už zase ocelová žena » KOZLÍK
Jééé, kozlinda - nebyla jsi náhodou s chlapem...? Hm..., je to tak nějak. Říkám, že když se nedomluví ani dva (navíc, ti, co se mají rádi), jak pak nemají být války...?! :23: :63:
31.12.2009 - 15:47 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buddha/2
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janíčko Skútrista, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Utek to urcite nieje,pretoze tuži i ten kto momentalne koli nejakej frustracii od vztahov uteká.Je to to iste,ako ked niekto tuži po smrti a spacha samovrazdu,tak sa takisto narodí ako ten,kto chce žiť.O tom cosi hovoril i buddha ked predniesol k ziakom,ze tuzba po živote,alebo po smrti ženie život stale dalej...pretoze je to proste tužba.No a co sa bezne nevie je to,ze vsetky tuzby sa plnia....skor alebo neskor.Pretože prave tuzbami davame cosi do pohybu.
Cize vobec sa netreba obavat,ze ostaneme sami.Pokial mame v sebe tuzby - co iste mame - tak urcite sa z niekym stretneme ci v tomto,alebo buducom zivote,to je uplne jedno....skratka k stretu dojde.Spustena lavina sa uz zastavit nedá.
31.12.2009 - 15:41 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Janíčko Skútrista
:1: i to je možnost,jedna z mnoha
...ale aby to nebyl útěk :3:
Znal jsem manžele,kteří už neměli co čistit,..a věř nebo ne, byli spolu a rádi :62: :18:
31.12.2009 - 15:16 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buddha/2
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janíčko Skútrista, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
A je tu este tretia alternatíva a tou je,ze si uz nepritiahneme k sebe nikoho,pretoze sme sa vnutorne stabilizovali do tej miery,ze jednoducho prestaneme po niekom túžiť.Potom nam prirodzene uz nikto nemoze prijsť a pole sa tak postupne zacne čistit a život tým zjednodusovat a vracat sa tak k svojmu pociatku odkial vzisiel.

A to je vychodisko vobec najlepsie.

:1:
31.12.2009 - 15:03 | Filtr
(Rak) Saly » Buddha/2
:74: :16:
31.12.2009 - 14:51 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Saly
Rozumím :17:
Takhle to opravdu většinou je.
Asi proto,že neumíme milovat "jen tak".
Myslím se to dá poznat podle toho,že s dotyčným/dotyčnou chceme být, prostě jen proto,že už jen jeho/její blízkost nám stačí ke štěstí.A ne proto ,že nám snáší "modré z nebe"
31.12.2009 - 14:48 | Filtr
(Beran) miluška medvídková » Lolo Bear
to máš přesně pravdu, jen vydržet!!!
31.12.2009 - 14:41 | Filtr
(Lev) Lolo Bear
Láska se drží, jen pár let, pak je to hodně o toleranci, zvyku a důvěře.. Z přítele se stane partner a z partnera přítel.. :12:
31.12.2009 - 14:37 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Pietra di Luna
Přesně tak.
Proto si například vybíráme stejný typ tak dluho,než se sami s problémem vyrovnáme.Proto si například žena potřetí přitáhne alkoholika.
Dokud se něco nezmění v nás,je naivní doufat,že ten další bude jiný...
31.12.2009 - 12:14 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » heyyou
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:3: :6: :6: :27:
31.12.2009 - 11:35 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buddha/2
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
No jo, to je zajímavé....na tom asi něco bude :1: Máš tedy na mysli, že s určitým partnerem se naše negativní stránka zesílí, resp. on se stane tím, kdo nám nevědomky ukazuje, že v nás je něco špatně?
31.12.2009 - 10:40 | Filtr
(Střelec) bilgis
bohužel to teť taky prožívám, je to po17,5 letech těžké. U nás to byly peníze, moc, alkohol,milenky a nevážení si toho druhého, z lásky a z potřeby zachování rodiny jsem to schválně přehlížela a snažila jsem se, moc jsem se snažila. Ale jak už tu někdo psal, na to jeden nestačí, musí chtít oba........ :42:
31.12.2009 - 10:29 | Filtr
(Ryby) heyyou » Pietra di Luna
já si myslím, že uživatelka "pietra di luna" teď z mnohem starších lidí tady udělala naháče..brava! :15:

Taky mi připadá, že pod pojmem "člověk se mění a proto každý partnerský vztah má svůj život" je jen výmluva jak se vykroutit ze "pracování ve vztahu" samozřejmě na vztah musí být oba, neberu v potaz alkoholiky, extra žárlivce a násilníky, tam, pokud se dotyčný nechce zlepšit, nemá cenu setrvávat..
Ciao

31.12.2009 - 08:14 | Filtr
(Rak) Saly » Buddha/2
To či je to Láska, ktorá dvoch ľudí spojila sa ukáže podľa mňa až časom... pri prvom stretnuti a kratkom čase poznania cítime len určitú naklonnosť, očakávania, príťažlivosť, idealizujeme si toho druhého, máme predstavy, túžby, potreby, a keď nám ich tá osoba začne napĺňať nazývame to "Láskou" :12:
Je možné, že niektorí ľudia vstupujú do vzťahu s "Laskou" ale väčšina do vťahov vstupuje pre niečo úplne iné, čo sa za lasku zamieňa :74: Ide o učenie a o obchod...

Moj nazor :1:
30.12.2009 - 19:31 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Pietra di Luna
A pokud má dotyčný nějaký problém, který narušuje normální soužití dvou lidí, jako je žárlivost, majetnickost, neschopnost vcítit se do druhého, je hysterik či hysterka atd. tak ten problém bude mít vždy, bez ohledu na to, jaký je jeho partner či kolikátý už prožívá vztah.
..........................
jen malinko bych doplnil...přitahujeme si nevědomě takového partnera,který nám bude dělat zrcadlo,tedy ne jakéhokoli.
A dokud se my nezměníme,bude v zrcadle náš obraz,ať se nám to líbí ,nebo ne
30.12.2009 - 19:30 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Pietra di Luna
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Janíčko Skútrista, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ano presne tak.

Clovek sa uci nielen cely zivot,ale sa bude este ucit po niekolko x životov.Myslim ze mnohí z nas tu sa uz nachadzame vo faze chapania istych skutocností,pretoze si uz kladieme otazky a preberame veci,ktore ostatní koli zaujatosti dennymi starostami a povinnostami prehliadajú.A nasou ulohou je teraz to pochopené postupne uvadzat do života.Cize znova,ako kedysi davno v minulych inkarnaciach vstupime do vztahov,ale uz na inej urovni,cize akymsi spiralovitym sposobom.Stupen vyvoja cloveka je dokumentovany schopnostou chápať a obsiahnuť tym istu oblasť života.To sa deje po nazhromazdeni mnohych skuseností z minulych zivotov prienikom do vedomia,takze su najprv zasahovane esencialne zlozky,akymi su vedomie,mysel a rozum.Preto je vzdy spravidla pochopenie pred uskutocnovaním,ktore je uz zalezitostou srdca a teda tzv. zloziek substancionalnych.
30.12.2009 - 19:14 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Všimla jsem si, že hodně lidí v této diskuzi považuje rozchody za něco přirozeného a dalo by se říci potřebného - Člověk se vyvíjí, mění se jeho názory, náhled na život, mění se on sám a postupme času mu jeho nynější partner přestává vyhovovat, tak se rozejde. Alespoň tak nějak jsem pochopila reakce většiny v této diskuzi.
Podle mého jsou rozchody přirozené jen do určité míry a do určitého věku.
podle mě se člověk vyvíjí celý život, a neexistuje v životě ta fáze, kdy si může říci - tak, teď jsem připraven/a na všechno, teď jsem dostatečně uvědomělý/á a můžu začít kvalitní vztah který mi vydrží protože teď už vím, jak na to atp. Omluvou podle mého není ani věk. Znám lidi, jejichž první vztah byl také vztahem jediným a v tomto vztahu byly nadevše spokojeni a klapalo jim to. A naopak lidé, kterým je 35 nebo 40 let a stále hledají, vymlouvají se na to, že tu pravou či pravého ještě nenašli s osobou opačného pohlaví jsou jen za účelem sexu. A pak ti, co se unáhlili, brzy se oženili či vdali, a pak zjistli že, svého partnera vlastně vůbec neznají, a i přesto, že už mají dvě děti atd. tak se rozejdou.
Mně jen přijde, že spousta lidí neví, co doopravdy chce, a očekávání, že jednou najdu to duchovní dvojče, moje druhé já, je trošku naivní. K tomu vůbec nemusí dojít v tomto životě a pokud ano, kde je psáno, že jím musí být potenciální partner!?!?...A pokud má dotyčný nějaký problém, který narušuje normální soužití dvou lidí, jako je žárlivost, majetnickost, neschopnost vcítit se do druhého, je hysterik či hysterka atd. tak ten problém bude mít vždy, bez ohledu na to, jaký je jeho partner či kolikátý už prožívá vztah.
Myslím si, že ve vztahu jsou důležité vzájemné sympatie, tolerance, důvěra, přitažlivost, schopnost dohodnout se ve věcech týkajících se financí, domácnosti, dětí.
Lidé by měli počítat s tím, že taková ta bouřlivá zamilovanost nevydrží celý život...jenže na vztahu se musí pracovat, být připraven/a na to, že ne vždy to bude pohádka...je to i o kompromisu. Rozejít se umí každý a každý to dokáže zdůvodnit, ale bohužel existuje daleko méně lidí, kteří jsou schopni mít kvalitní trvalý vztah se vším všudy. Přitom to jde...Stačí chtít a sudnat si růžové brýle
30.12.2009 - 19:10 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Saly
je to jen názor..ale..vztahy si přinášíme z minula ,už hotové,takže ten začátek je vlastně jen pokračováním.
A to co píšeš,by se dalo chápat i tak,že láska vznikne během vztahu k někomu,kdo uspokojuje naše potřeby.Tož,zdálo by se mi to smutné. :44:Pokud ovšem mezi ty potřeby počítáš i potřebu milovat a být milován,pak je to OK :75: :18:
Příspěvky: 46-22 21-1
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »