dispozitoři


02.09.2019 - 09:48
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Žihadlo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

dispozitoři
Vládce domů chápu. Ale jak přesně ovlivňuje dispozitor planetu? Jak mění její chování v různých znameních a její sílu? Sledujete i pozici dispozitora v domech? Máte někdo nějaký odkaz k této problematice?

Kdo nemá nic k tématu, prosím, ať nepíše!
Děkuji.

Příspěvky v diskuzi

Řazení:
02.09.2019 - 23:26 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Snad někdo odpoví nějak fundovaně. Za sebe bych řekl jen tolik, že při aspektu mezi planetou a jejím dispozitorem je vliv planety velmi posílen. Tady se planeta projeví mnohem silněji v souladu s povahou znamení. V případě harmonie se projevuje vliv planety spíše pozitivním směrem, u disharmonie je to komplikovanější. Ovšem nemluvil bych zde o příznivém a nepříznivém působení planety jako takové, ale že v jednom případě člověk v souladu s planetou roste skrze pozitivní prožitky, ve druhém případě skrze ty méně příjemné, kdy musí více zabojovat.
Jinak ano, dispozitory sleduji vždy, zabarvují vliv planety, ale nikdy jej nepřebijí.
07.09.2019 - 12:32 | Filtr
(Rak) Martin_B_D
V helénskej astrológii existuje princíp, ktorý sa dá preložiť ako protiakcia.

To je napríklad vtedy, ak je planéta dobre postavená, ale jej vládca je postavený zle. Tým pádom ťahá tú planétu do horších podmienok. Napríklad je planéta v X. dome, čo je pozitívny dom, ale jej vládca je v XII. dome. Vládca planéty sa často prejaví až v druhej polovici života.

Môže nastať aj opačný prípad, napríklad je nejaká planéta zle postavená, ale jej vládca je dobrý, tým pádom ten vládca ťahá tú planétu do lepších podmienok. Napríklad by bola planéta v VI. dome a mohla by symbolizovať chorobu, ale jej vládca je v X. a v dobrom stave a môže tej chorobe zabrániť.

Ak je planéta v nejakom znamení, je ako keby na návšteve u jej vládcu a je závislá od nej. Firmicus Maternus k tomu dal taký obraz, že to je podobné, ako keď je niekto na návšteve. Ak je hostiteľ bohatý, zdravý, tak aj hosť sa cíti dobre, je o neho postarané, ale ak je hostiteľ chorý, chudobný, tak hosť zdieľa jeho utrpenie.

Je ešte jeden princíp, ktorý sa nazýva recepcia. To je vtedy, ak planéta robí aspekt na svojho vládcu a ideálne aplikatívny. To potom tiež funguje ako podpora pre tú planétu. Napríklad Mesiac je v Blížencoch a robí aplikatívny trigon na Merkúr.

Odporúčam používať len pôvodných vládcov, nie Urán, Neptún a Pluto.
07.09.2019 - 13:46 | Filtr
(Váhy) Žabí sen
Planeta je na dispozitorovi závislá. Nějaké planeta se nachází třeba ve znamení Vah. Sleduje se, kde je Venuše. Venuše může byť např.: ve Skopci, Štíru... Ta planeta ve Vahách bude odrážet zabarvení Venuše. Bude vic do Štíra, Skopce...

Taky když má někdo třeba planetu/stélium v padajícím domě, ale vladce je v domě rohovém, tak se k tomu musí přihlížet. (Planeta už je mnohem silnější.)

Pokud je planeta se svým dispozitorem v aspektu, tak se plně rozvíjí. Pokud je to aspekt nepříznivý, tak se rozvyji plně nepříznivě.

S tím souvisí recepce tj. když jsou planety ve znamenich prohozené. Např.: Mars v Blížencích a Merkur ve Skopci apod. Recepce je příznivá.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »