Diabetes


09.04.2019 - 20:58
(Lev) kvitek
Diabetes
Myslíte že člověk se silnou cukrovkou na inzulínu mohou žít plnohodnotný život :17:

Příspěvky v diskuzi

Stránka: 1 2
Řazení:
09.04.2019 - 22:02 | Filtr
(Střelec) :o)) Nori
Áno... poznám ľudí, ktorí sa zmenou stravy a fyzickou aktivitou dostali do veľmi dobrej zdravotnej a fyzickej kondície.
A príkladom je aj Vladimír Kafka...
09.04.2019 - 22:17 | Filtr
(Lev) Salome
Život človeka s akýmkoľvek chronickým ochorením môže byť a často aj je plnohodnotnejší ako zdravého človeka. Pri akomkoľvek chronickom ochorení je dôležitý režim dňa a plánovanie. Aj keď sa zdá, že človek s ochorením je v živote menej spontánny, na druhej strane sa naučí plnohodnotne využiť svoj deň aj život a ten mu za odmenu ponúkne viac šťastných okamihov.
10.04.2019 - 14:07 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
Spousta lidí i s DM1 vede plnohodnotný život.
Omezení se dají do života zaintegrovat. I tito lidé dokáží třeba absolvovat treky v himalájích.
10.04.2019 - 14:08 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Lupi
Pokud šlo o DM2 pak to možné je.
U DM1 sotva.
Jako třeba zeman který si vyléčil cukrovku koláči. :3:
10.04.2019 - 14:33 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Je potřeba velmi rozlišovat, zda slinivka je alespoň částečně (byť minimálně) funkční, nebo zcela nefunkční v produkci inzulínu! U diabetes II jde často zjednodušeně řečeno o únavu orgánu vlivem životního stylu. Zde jsou proto diety na prvním místě a když přestaneme organismus zatěžovat, může dojít skutečně ke zlepšení stavu slinivky. Někdo pak i přestane dodávat inzulín. Jde jen o kázeň člověka, jestli je ochoten měnit návyky, nebo raději riskuje šedý zákal, amputace atd.
Má neteř má diabetes I. Slinivka vůbec neprodukuje (již od 9. měsíce života). A jelikož cukry jsou hlavní výživou nervové soustavy, tedy i mozku, zde v žádném případě nelze vynechat ze stravy cukry a sacharidy, je nutno zachovat je na potřebné hranici. Proto tito diabetici vše váží, přepočítávají na jednotky a podle toho píchají inzulín, aby ke štěpení cukrů docházelo a tělo si vzalo, co potřebuje.

Na případě neteře mohu říct, že žije plnohodnotně. Je to normálně zdravý člověk, který sportuje, studuje, řeší stejné problémy, jako vrstevníci (v 17 letech si je možná díky některým omezením více vědoma rizik stran zdraví, k čemuž ostatní jedinci dospějí až při jiných příležitostech). Není lepší, ani horší, jen si musí hlídat hladinu cukrů v krvi a reagovat. Prostě ve 3 letech se naučila sama si píchnout inzulín (v tomto věku jí samozřejmě dávku musí stanovit rodič), dokonce i do školky mohla; vzala ji asi až 4. školka, předchozí odmítly ze zdravotních a hygienických (nosila si odvážené jídlo z domova, což nechtěly předchozí školky umožnit, protože nesmyslné předpisy na 1. místě). V pubertě vlivem hormonů se jí rozkolísala více hladina cukrů v těle, tam bylo nutno to řešit již pumpou, která to hlídala sama. Byla to záležitost víceméně dočasná (u ní), teď zase hlídá sama.
Důležité je neudělat z těchto lidí chudáčky! Nelitovat. Hlavně v dětství ne. Jinak se s tím o to hůře srovnávají. Prostě to vzít jako fakt a jet podle pravidel, jak je dal život.
10.04.2019 - 21:28 | Filtr
(Lev) kvitek » Salome
sAMOZŘEJMĚ VŠE DODRŽUJI DIETU REŽIM A OMEZENÍ MÁM NEMŮŽU CHODIT DELŠÍ PROCHÁZKY :17:
10.04.2019 - 21:29 | Filtr
(Lev) kvitek » Bosch
HAHA :17:
10.04.2019 - 21:57 | Filtr
(Lev) Salome » kvitek
Je dôležité vedieť o aký typ diabetu ide. Dnes je známych viac typov. Od toho sa odvíja liečba. Užívate len inzulín alebo aj perorálne antidiabetiká? Aká je diéta? Diabetická v podstate neexistuje, aj keď ju tak nazývame. Jej princíp je pravidelná strava s definovaným množstvom základných živín, rozdelená do 5-6 porcií jedla. Alebo je to Nízkosacharidová, šetriaca, atď?
Pohyb je základný predpoklad využitia glukózy a teda pôsobí na zníženie Hladín glykémie. Nielen krátkodobo 1
-3 hodiny, ale dlhšie cca 12-16 hodín. Pravidelná fyzická aktivita zvyšuje bazálny metabolizmus a teda priaznivo ovplyvňuje hladiny glykémie dlhodobo.
10.04.2019 - 23:29 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Salome
I při low carb stravě se tvoří u zdravého člověka inzulín. Ten je vždycky nutný pro to aby se výživa dostala vůbec do buněk a člověk měl energii nutnou k životu. Low carb není no carb vždycky je nutný jistý přísun sacharidů pro udržení životních procesů a to v mn cca min 30g/den. Tělo si pak vyrábí další sacharidy i samo z proteinů pokud má málo.
U low carb diet přejde tělo na úsporný inzulínový režim protože sacharidů je málo a to je důvod obliby low carb u redukčních diet. Protože sacharidů se do buněk a hlavně zásob(v podobě tuku) dostává mnohem méně než při běžné sacharidové stravě nad 70g/d. Finta je v tom že při nízkém inzulínu se tělo učí spalovat i zásoby a brát energii z tukových buněk.
U DM1 jsou inzulínové buňky zcela zničeny takže by člověk bez dodávání inzulínu brzy zemřel. A jejich obnova je pro současnou vědu nereálná. Jediná možnost jak se dotování inzulínu vyhnout je transplantace pankreatu. Žádná strava produkci inzulínu u DM1 obnovit nedokáže v tomto smyslu je prakticky jedno co člověk jí. Musí akorát na snězené porce nadávkovat inzulín zvnějšku aby nezkolaboval.
11.04.2019 - 07:20 | Filtr
(Lev) Salome » Bosch
Áno súhlasím úplne.
Aj keď regulácia hladiny glukózy je veľmi zložitý proces, na ktorom sa podieľa viacero hormónov a im podobných látok. Aj typ diabetu nie je 100 % istý hneď od začiatku prejavov ochorenia, to ukáže až diagnostika a čas. Autoimunitná samodeštrukcia beta buniek pankreasu je hraničný stav. Oveľa vyšší je výskyt iných typov ochorenia.
Pri niektorých typoch diabetu alebo v určitých fázach ochorenia existuje bazálna sekrécia inzulínu, pri ktorých postačuje pri nízkosacharidové strava.
V podstate žiadna strava nie je no carb. 60 j. Inzulínu denne by asi nepokrylo skutočnú potrebu inzulínu, ak by išlo o stravu s bežným príjmom sacharidov u dospelého človeka.
11.04.2019 - 09:19 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Salome
Tak ano pokud existuje vlastní sekrece inzulínu pak low carb smysl má a asi i docela velký. Ale málo lidí je připravených do toho jít ono min ten začátek nepřináší moc příjemné pocity. Je to hodně o překonávání psychiky. Nedát si to sladké.
11.04.2019 - 09:33 | Filtr
(Lev) Salome » Bosch
Áno je to tak, nemajú zdroj informácií a odhodlanie.
Viem o čom to je, aj keď ja osobne nemám diabetes. Máme temer low carb stravu a sledujeme glykemické indexy. Bez sladkostí sa dá žiť v pohode. Bez sladkej chuti nie, tá podporuje vstup glukózy do bunky. V ére xylitolu. erytrytolu a stévie nevidím problém.
11.04.2019 - 10:36 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Salome
jj fruktóza sacharóza.. to jsou ty fyzické jedy moderní civilizace. A pak jsou ty psychické. Kvůli kterým saháme po těch fyzických.
11.04.2019 - 18:14 | Filtr
(Blíženci) il*ča » Salome
Ano, mam ve svem okoli lidi, kteri maji ruzne chronicke nemoci (treba zrovna se silnou cukrovkou) . Je to jak píses, musí trochu více premyslet,žádné hura akce, ale jde to. Důlezité je se nemoci nepodat,mít nějaké koníčky...jo a nespoléhat jen na doktory :4:
11.04.2019 - 18:15 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
tedy nechci se vás dotknout, ale je dost možné, že pokud jste ročník 58, většinu toho plnohodnotného života máte již za sebou.

možná by bylo lepší jen zkoušet a testovat, co se zvládnout dá a co holt ne a s tím se netrápit..?
11.04.2019 - 19:30 | Filtr
(Lev) Salome » il*ča
Presne tak, dôležitý je prístup človeka a snaha sa uzdraviť. Lekár nie je Boh. A každý lekár má množstvo pacientom s odlíšnými príznakmi, priebehom choroby a odlíšnými liečebným postupmi tej istej choroby. Pacient sa musí sledovať sám a spolupracovať. Najväčší úspech je, ak sám hľadá možnosti na uzdravenie.
11.04.2019 - 20:06 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Buh je tlak
tedy nechci se vás dotknout, ale je dost možné, že pokud jste ročník 58, většinu toho plnohodnotného života máte již za sebou.

V podstatě říkáš že už stejně patří do šrotu.
Pak je otázka co si pod pojmem plnohodnotný život představuješ.
Spojovat tento pojem s věkem mi přijde poněkud nešťastné neboť každá generace žije plnohodnotně právě to co je jí dáno a je pro ni. A nemusí to být jen výkonnostní měřítko jak si často mladá a střední generace myslí, přičemž svůj střední věk utratí zpravidla honbou za majetkem penězi a postavením. Neboť musí. Senior už nemusí a tak může začít žít.
11.04.2019 - 20:17 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » il*ča
"A pokud se marod nedokáže uzdravit, je jeho morální povinnost vpálit si kulku do hlavy. Protože přizpůsobovat se masochisticky omezením je pod lidskou důstojnost." :4:
Měli jsme na průmce spolužáka co se posmíval mladému mrzákovi který kulhal. Tak jsme na něj čuměli cože to dělá a on že prý je přesvědčený že to jenom hraje. A že kdyby se to stalo jemu tak se raději zabije. Nevím jestli se někdy do podobné situace dostal, aby prokázal své hrdinství, a ani nevím jestli by se o hrdinství jednalo. Spíše o tom pochybuju.
Spíše si myslím že choroby jsou v lidském organismu předem naprogramovány, a na nějakou z nich nakonec všichni umřeme. Často jsou opravným prostředkem pro naše zbytnělé ego.
11.04.2019 - 20:39 | Filtr
(Vodnář) Znovuzrozená » Bosch
a na to jsem se taky chtěla zeptat :63:..co je to "plnohodnotný život"...dle mých mladých kolegů to jsou zábavy, prohýřené noci, volný čas trávený na sociálních sítích, žádná odpovědnost, žádné rodinné starosti (ale ani radosti), neboť "mamahotel"... :4:
11.04.2019 - 20:42 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Znovuzrozená
No a dříve se chodilo do důchodů v 55. Dnešní hranice 65 je tudíž jen posunutím problému na úkor vegetativního přežívání. Senior byl vždy věk odchodu do důchodu, 55 let. :4:
11.04.2019 - 20:44 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Znovuzrozená
No většinou je člověk do doby min půlotočky uranu příliš blbé než aby žil plnohodnotný život. Spíše se ale nějaké životní moudro dá sklízet až po návratu cheironu. Pokud na tom člověk dříve pracoval. Jinak je to jen neblahé konstatování že mládí je v pr.. :4:
12.04.2019 - 08:21 | Filtr
(Blíženci) il*ča » Bosch
:4:

Myslim si, ze z nekterych nemoci je možné diky doktorum + vhodnemu zivotnimu stylu + nejake alternativni lečbe částečně vyhrabat, zmirnit nasledky na minimum ( třeba Crohnova nemoc, diabetes).
Ale pak jsou nektere nemoci, kde se clovek muže snažit sebevíc a stejně je mu porad mizerne. Jak jak jsi psal - ta chroma noha se jen diky pozitivnimu mysleni nenarovna, nedoroste.
12.04.2019 - 09:41 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
v podstatě jí říkám, že každá nemoc má nějaké limity.
a že výhra nad těmi limity je někdy srovnat si v hlavě přání a reálné možnosti.
12.04.2019 - 17:35 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Buh je tlak
nj jenže limity má každá generace jiné co je pro někoho plnohodnotné ve 30 už není ono v 60
bych to tudíž s věkem nespojoval
ale děje se je pravda že takhle je společnost nastavena
12.04.2019 - 17:39 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » il*ča
jsou zkušenosti že ti co se s počínající nemocí třeba chronickou začali prát a nastavili si plán co vše musí zkusit..pak se jim nemoc jen zhoršovala
protože v prvním sledu to chce totiž zachovat klid
to je základní předpoklad lepšení
né urputná snaha
kamarád chodil mezi rskáře mají klub, a ti co běhali po rehabilitacích sháněli furt sdíleli a přemýšleli šli dolů, pak ti druzí co si dali pivko a pekli na to byli na tom o poznaní se zdravím vývojově lépe
základ zdraví je totiž klid duše pak to jde samo
anebo taky ne, ale to už neovlivníš
Příspěvky: 1-25 26-40
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »