Je vydírání regulérní životní strategie?


22.03.2019 - 15:15
(Ryby) MG34
Je vydírání regulérní životní strategie?
Nebudu to složitě rozepisovat, uvedu prostě ilustrační idealizovaný příklad, který není z reálného života.

Když dělám nějakou "nepravost", tak mne třeba rozbolí hlava, necítím se dobře, nic nezapadá. A když pak začnu všechno dělat "správně", tak se všechno uvolní je to příjemné a dobře to plyne. Pokud by mne někdo hypoteticky řídil, tak mne tím vyloženě vydírá.

A protože neplatí ono okřídlené "účel světí prostředky", tak je celkem jedno, jestli jsem vydírán nebo vydírám směrem k něčemu "lepšímu" nebo "horšímu".

Čím dál víc mi krystalizuje, že vydírání je úplně normální, byť je mi proti srsti (na obě strany).

Příspěvky v diskuzi

Stránka: 1 2 3
Řazení:
22.03.2019 - 16:49 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Žihadlo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ono podle mě vůbec nejde o to, cos napsal. Vůbec tu nejde o princip akce a reakce. Že když udělám "nepravost", rozbolí mě hlava.
Je to jen o tom, že vím. Já sám to vím, že jsem nedokázal něčeho dosáhnout bez nepravosti (třeba bez toho vydírání). Že stojím za hovno.
A nejlepší je, že to vím ještě dříve, než tu nepravost udělám. Nestojím za hovno kvůli tomu, že dělám nepravosti, naopak dělám nepravosti, protože stojím za hovno už před tím. A jsem si toho navíc velmi dobře vědom. Sám sebe jsem už odsoudil.
Samozřejmě se najdou lidé, kteří si to navenek obhájí. Ziskem se chvíli opájí, někteří i dost dlouho. Z krátkodobého hlediska vydíráním někdo dosáhne toho, aby se věci děly způsobem žádoucím pro něho, ovšem základ takových věcí bývá velmi vratkým právě z důvodu vědomí dotyčného. Nepřinese uspokojení (proto jdou do stále dalších a dalších nepravostí).

Odpověď na Tvoji otázku pro mne zní: Ano, vydírání je regulerní životní strategií. Každý má právo se pro ni rozhodnout. A já jim to s jistou škodolibostí přeji.
Možná by se to dalo vzít ještě šířeji: Nepravosti jsou regulerní životní strategií. Což neznamená, že těm, jež se na nás pokouší nepravostí nějak parazitovat, nemáme život pořádně znepříjemnit. Mlaťme je hlava nehlava! I to totiž může být regulerní životní strategií. :4:
22.03.2019 - 19:06 | Filtr
(Ryby) MG34 » Žihadlo
Nechápeš to správně jak jsem to napsal.

Vycházím z přírody - v přírodě je vydírání běžné, není to nepravost v nějakém absolutním smyslu. To hodnocení dobra/zla je dané aktuální morálkou, která je prostě nějak nastavená, ale rozhodně není absolutní. Když to rozšířím třeba na kradení - zvířata normálně kradou - sobě navzájem - je to normální životní strategie. Ale tohle není to podstatné.

Když ti morálka káže, že něco nemáš dělat, tak to neděláš, protože tě "bolí" to porušování morálky, máš zábrany - i ta morálka tě vydírá, takže tě vlastně vychovává amorálním způsobem - a to je hlavní téma, které v tomto vlákně řeším. Ten rozpor mezi tím co nesmíš ty a co ti může udělat "princip".
22.03.2019 - 19:30 | Filtr
(Rak) aktigram
To nie je ale vydieranie - jednoducho tvoje svedomie ti hovorí toto nie je dobre - ale v podstate si to ty. Takže ak vydieraš tak vydieraš sám seba.
Vydieranie nebolo a nie je ani dobre a ani správne.
22.03.2019 - 20:49 | Filtr
(Beran) nutelina » Žihadlo
Myslím že dobrý člověk se cítí na hovno a ztracený už cítit nechce.. anebo už vůbec necítí a jde přes mrtvoly.. však ten případ nejsem ale znám takové.. Co jsem si všimnul že to omezuje vědomí.. u těchto lidí..
22.03.2019 - 20:51 | Filtr
(Beran) nutelina » MG34
Prosím tě kde v přírodě je vydírání běžné? Na vydírání asi musíš umět jazyk, když neuděláš X udělám Y....?
22.03.2019 - 20:55 | Filtr
(Ryby) MG34 » aktigram
Je otázka, jak moc jsi svědomí ty a jak moc je to jen vnější indoktrinace vpálená bezbrannému dítěti. Zvlášť křesťanská a pak komunistická morálka zanechaly v lidech hodně falešných stop, kterých se potom složitě zbavují resp. většinou ani o nich neví a nerozpoznávají jejich škodlivost.
22.03.2019 - 21:04 | Filtr
(Ryby) MG34 » nutelina
v přírodě většinou při párových námluvách, ve smečkách při stanovení hierarchie a z toho plynoucích situacích - buď mne pustíš prvního ke kořisti nebo... atd.

jazyk není nutný, resp komunikace nemusí být verbální
22.03.2019 - 21:40 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Žihadlo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
S tím druhým odstavcem souhlasím, tedy alespoň částečně. I s tím, že jsem neodpověděla k tomu, co jsi chtěl. Ale na to asi nemám co dodat. Snad jen, že morálku si určujeme hodně sami, ne jen druzí. A někteří v tom chodí a nic je nazatěžuje.

U prvního odstavce bys měl uvést konkrétní případ vydírání zvířete zvířetem. Kradení a vydírání je dosti rozdíl, to nejde srovnávat. Protože kradení mezi zvířaty je velmi rozšířená věc, ale vydírání...? Fakt neznám případ. Ale jelikož o to ti tu nejde, nemusíš se s odpovědí obtěžovat.
22.03.2019 - 21:42 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Žihadlo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Vida, tu příklad je. Ale při vší snaze ve stanovení hierarchie, jež je přejímána, udržována, budována, tam nevidím vydírání.
23.03.2019 - 07:53 | Filtr
(Rak) aktigram » MG34
No tak ja som potom reagovala na niečo iné. Takéto veci ako že sa ti nedarí určite nefungujú na prebraté vzorce ale naopak. Ak si dostatočne otvorený a vieš že vzorce sa dajú rozpustiť a vrátiť sa k podstate tak až vtedy sa dostavuje to oznamenie našho mozgu o tom - robíš veci nesprávne, daj si pozor.
Tieto prebrané vzorce fungujú skôr pri deťoch - rodič bude hovoriť ako je nešťastný lebo ho nepočúva a pod. a niektore dieťa ma pocit že naozaj e to tak a on ubližuje. Samozrejme že opak je pravdou, rodič ho vydiera a ono je iba dieťaťom a možno malo dostať po zadku.
Takže u mňa forma ktorú si opísal nepatrí na prebraté vzorce ani komunistov ani kresťanov. Možno pri určitých uchylkach, ktoré sa preniesli z detstva, ale vyrovnaný človek nie.
23.03.2019 - 09:57 | Filtr
(Ryby) MG34 » Žihadlo
Když nedodržíš hierarchii, tak tě fyzicky napadne alfasamec nebo zbytek tlupy nebo tě vyženou z tlupy nebo tak něco - tzn. je to vydírání hrozbou fyzického násilí nebo vyobcování - je to jeden ze základních společenských postupů, jenom tomu občas má někdo zábrany říkat pravým jménem.
23.03.2019 - 10:05 | Filtr
(Ryby) MG34 » aktigram
nene, reaguješ přesně na to - vzorce jsou skoro všechno, dítě se rodí jako tabula rasa (když zrození počítám jako okamžik vzniku vědomí už v rámci prenatálního vývoje) - vědomí je formováno vpodstatě jen okolnostmi

tzn. jakékoliv "nevzorce" se hledají dost těžko - snad jen pudy do nich nespadají, ale to je zase jiná kapitola
23.03.2019 - 10:53 | Filtr
(Rak) aktigram » MG34
Skús porozmýšľať nad tým že tvoje telo nereaguje zle na prebraté vzorce ale na svoju podstatu, ak to tak nie je tak treba hľadať riešenie.
23.03.2019 - 14:09 | Filtr
(Beran) nutelina » MG34
Dobře ale myslím že velká součást vydírání musí právě být krz jazyka ale budíž...
23.03.2019 - 14:30 | Filtr
(Panna) Wiké » MG34
Já vidím na příkladu sebe, že dítě není tabula rasa.

Třeba například jsem viděla nachystané komlexy asi tak 2, kdybych byla chlapeček. Vídám je a jsou v těle zřetelně otištěny v pravém oku a v pravé ruce, když tam podržím pozornost a přitom se mi ty věci vůbec nestaly. Buď to jsou nějaké otisky z předků nebo kdybych se narodila jako chlapeček.

Takže narozené dítě si myslím není tabula rasa, je tam už snůška všeho možného.
A pak se do toho nastřelí nějaká duše a ta se snaží s tím nějak zacházet, ale taky není tabula rasa, kdyby tam byla jiná, tak to celé funguje jinak.
23.03.2019 - 15:17 | Filtr
(Ryby) MG34 » nutelina
nonverbální (kam spadá i celkem pasivní "povaření ve vlastní šťávě") a verbální komuniace může být za určitých okolností stejně mocná - neřekl bych že je tam nějaký řádový rozdíl
23.03.2019 - 15:23 | Filtr
(Ryby) MG34 » aktigram
všechno co píšeš je špatně - není nic "třeba", není nic "zle" - a hlavně i kdyby bylo, tak to je právě to vydírání, které tě nějakým způsobem manipuluje - tzn. nemáš jistotu, že když mu ustoupíš, že to je "nejlepší" (co je vlastně "nejlepší"?)

stejnětak ani nevíš, jestli "ty" jsi nějaká chimerická podstata anebo ve skutečnosti "ty" jestli nejsi jen to, co je v těch vzorcích
23.03.2019 - 15:27 | Filtr
(Ryby) MG34 » Wiké
může to být i chiméra, přelud - a většinou i bývá, předpokládám že i u tebe a toho, co "vidíš"

navíc "narozené" v mém pojetí znamená okamžik, kdy v nitroděleožním vývoji získá vědomí, což je dost dlouho před narozením, jak je běžně chápáno - je dost prostoru, jak v této době získat spoustu nezmapovatelných vlivů a formujících okolností - a takyže je tehdy získáme
23.03.2019 - 16:30 | Filtr
(Panna) Wiké » MG34
To může být chiméra cokoliv si nadefinuješ a jakékoliv pojetí čehokoliv.

Bez ohmatání toho a empirické zkušenosti to stejně nebudeš vědět a bude to jen nadefinované.
Když třeba řeknu: plod má vědomí okamžitě jak vznikne, může to být moje chiméra a zrovna tak může být chiméra obecně společností přijímané tvrzení, že je to o něco později. Nakonec se to v dějinách různě posouvalo. Takže všechno je chimerické: to i to.
23.03.2019 - 17:17 | Filtr
(Rak) aktigram » MG34
Myslím že som si prešla vzorcami ako každý a som dosť stará na to aby som vedela prijať život aj z tej peknej ale aj tej horšej stranky. Nie som chimera som človek a žijem svoj život v súlade so svojím srdcom. Už dávno ma prestalo zaujímať čo si myslia iní. Takže hurá do toho, ži svoj život ak si myslíš že ťa niekto vydiera ok tak ži proti tomu, je to tvoja VOĽBA.
23.03.2019 - 20:02 | Filtr
(Ryby) MG34 » Wiké
Ne, jenom se tu teď snažíš uniknout z lopaty relativizace, na které se zákonitě usmažíš - protože na ní neumíš žít. A přitom to je jediné, co tu je.

Nedokážeš si připustit, že zemřeš, aniž bys zmínila, že všichni ostatní zemřou taky. Teprve až připustíš, že zemřeš jen ty jediná a nikdo jiný - teprve pak budeš věci vidět nezastřeně.
23.03.2019 - 20:03 | Filtr
(Ryby) MG34 » aktigram
necháš se vydírat svým srdcem?
23.03.2019 - 20:26 | Filtr
(Panna) Wiké » MG34
Tak to se pak nedá nic dělat.
23.03.2019 - 20:27 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele AL8EX, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Nechápu jak to myslíš...tedy jako že tě "vydírá" osud (někdo tomu říká, Bůh, Jednota, Všehomíra..)

Teda jako že si nemůžeš dělat vždy co chceš a jak chceš ty..a že tě prostě život usměrňuje...TZN. PRO TEBE JE TO VYDÍRÁNÍ ???
23.03.2019 - 20:33 | Filtr
(Ryby) MG34 » AL8EX
Ano, nazývejme věci pravým jménem.
Příspěvky: 1-25 26-50 51-75
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »