Palachův týden


16.01.2019 - 20:35
(Kozoroh) Bosch
Palachův týden
jedinečný úkaz vzdoru, na české poměry jev nevídaný.
Tak Jan Palach nakonec dosáhl svého. O dvacet let později.
Symbol jenž rozhýbal dění které nakonec vedlo k pádu železné opony.
Bděme, ať se něco podobného nemusí již opakovat.
https://www.ceskatelevize.cz/porady…

https://www.youtube.com/watch/…
YouTube

Příspěvky v diskuzi

Stránka: 1 2
Řazení:
16.01.2019 - 20:50 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
"Žeň komunistické moc byla bohatá. V průběhu boje o květinu bylo perlustrováno 2021 občanů, zadrženo a předvedeno 851 lidí. K trestům natvrdo byli odsouzení Jana Petrová, Ota Veverka a Václav Havel. Vše jen dočasně. Neuplynulo ani 10 měsíců a totalitní režim se zhroutil."
16.01.2019 - 21:08 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
a tohle je taky hodně dobré
Zemřel živý člověk a mrtví zůstali žít. Autorský dokument Milana Peera o smrti Jana Palacha a společenské rezignaci (1969)
https://www.ceskatelevize.cz/porady…
16.01.2019 - 22:31 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jan Palach ničeho nedosáhl. Režim se zhroutil prakticky sám, bez pomoci.
16.01.2019 - 22:56 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Iteza
Samo se to? Samo se nestane vůbec nic. Jen je dneska taková doba kdy je moderní snižovat význam odporu tehdejšímu režimu. Čistí se tím vlastní svědomí těch co jen přihlíželi. Zadarmo to nebylo tisíce lidí trpěly a přály si změnu mnozí pro ni dělali hodně. Pro většinu národa představoval socík šedou beznaděj. Význam odporu bych nepodceňoval. Teď nehodnotím co se stalo po r89 a kdo převzal moc. O tom tahle diskuse není.
Palach byl 20 let jedním z nejsilnějších symbolů odporu proti režimu. Ten mohl být podle mého názoru silnější ale kdo žil v té době ví co znamenala svoboda slova. Vůbec žádná neexistovala.
Národ má sice slabou vůli ke změnám ale přecejen nějakou, a alespoň tu bys mu nemusel upírat. Anebo myslíš že jsme úplně všichni do jednoho čučkaři?
16.01.2019 - 23:34 | Filtr
(Rak) aktigram
No vidíš a ja nikdy nepochopím prečo to urobil. Nemusite si klepať na čelo, jednoducho život by nám mal byť vzácny a toto je typ sebevraždy. Nepochopila som to ani vtedy kedy som bola pubertiačka.
17.01.2019 - 09:39 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Mnohem víc si vážím těch, co odporovali režimu živí, byli opakovaně mučeni, tvrdě makali v kriminálech a stále odporovali... živí. Mají z toho podlomené zdraví, zničilo to celé jejich rodiny a odporovali a odporovali... živí.
17.01.2019 - 10:01 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele josefí23, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Je zaujímavé pozorovať, ako sa niektorí ľudia nedokážu vyrovnať s tým, že ľudia ako Palach sú vlastne väčšine ľudí úplne ľahostajní. Darmo, v hľadáčiku našich záujmov sa popri všetkom nešťastí, krivdách a trápeniach, ktoré dnes musíme prežívať už len ťažko nájde miesto, pre akéhosi čudáka, čo sa pred desiatkami rokov podpálil na námestí. Srdce nám skôr zvierajú ľudia, ktorých k nešťastiu dotlačili exekútori, dôverčiví dôchodcovia, ktorých okradli vypočítaví obchodníci s rôznymi sadami hrncov a iným pochybným tovarom, nešťastní ľudia, ktorí napriek tomu že denne pracujú, nemôžu svojim deťom dopriať to, čo by si želali, chorí, ktorým systém nedoprial adekvátnu zdravotnú starostlivosť, chorí, ktorí musia žobrať o vrchnáky z fliaš, len aby im nejaká firma "vdľkoryso" zaplatila liečbu, deti, ktoré nevidia svoje matky celé týždne, lebo tie musia v Rakúsku utierať zadky starým ľuďom, starí rodičia, ktorí ani nevidia svojich potomkov, lebo tí odišli do Anglicka. Vlastne je veľmi veľa ľudí, ktorých osud nás bolí a trápi, veľmi veľa takých, ktorí musia horko ťažko bojovať o svoje vlastné prežitie v tomto bezohľadnom systéme. Tí sú pre mňa hrdinovia, pred nimi mám obrovský rešpekt a im by som dala postaviť pamätníky a písať oslavné ódy na ich silu, odhodlanie a hrdinstvo. Pre nejakého čudáka bez zmyslu života, čo sa podpálil na námestí tam už naozaj nezostáva miesto.
17.01.2019 - 10:16 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele silentium, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jsou věci - důležité pro naplnění života člověka. Je tou věcí i dobrovolný odchod, který má důvod, přesahující vlastní "důležitost". Palach daroval všem, kdo nemyslí jen na sebe, světlo.
:17: :17:

Je mi líto lidí, kteří netuší, co vlastně udělal a následně svoji malost dávají ještě veřejně najevo, či už "nezájmem" nebo třeba "vydávaním snahy o materiální zisk za hrdinství" :14:
17.01.2019 - 10:17 | Filtr
(Střelec) endymion
Člověk musí bojovat proti tomu zlu, na který právě stačí


https://www.youtube.com/watch/…
YouTube
17.01.2019 - 11:04 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » aktigram
To není povinné. Asi u něj převládlo v daný moment kolektivní svědomí nad osobním zájmem.
17.01.2019 - 11:04 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele josefí23, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Život je najväčší dar, aký človek dostal. Považujem to za hriech, ak človek spácha samovraždu alebo zoberie život inému človeku. To, že sa Palach upálil, je znakom zúfalstva a bezmocnosti, a nemalo to zmysel, nesplnilo to žiaden účel, lebo nič tým nevyriešil. Iba spôsobil svojim blízkym smútok a ešte väčšie utrpenie. :9:

Real Hero Wesley Autry in NYC subway: " I did what Anyone could do and what Everyone OUGHT to do."
17.01.2019 - 11:20 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » josefí23
Já si nemyslím že Palachův čin je komukoli doopravdy lhostejný i když si svůj život překryje malými lidskými starostmi o svoje osobní blaho.
Mluvíte o dětech odešlých do anglicka a rakouska kde musí chudáci pracovat a rodičové je ani nevidí..
Tak proč tito vaši "hrdinové" neuchopí vládu věcí svých do svých rukou a nezačnou přetvářet život tam kde bydlí k lepšímu tak aby byl jejich život snesitelný? A nemuseli odcházet "za lepším" za dolary librami a šilinky aniž by udělali něco pro zlepšení situace doma? To má být to Vaše hrdinství? Já mám pro to jiné pojmenování. Zaprodanost a zbabělost. Raději polezou jiným do zadku než by se popasovali s domácí situací. Neořou svoje pole nesejí a nevláčí. Prodávají se jiným. A pak si ještě stěžují.
Ale co je úplně zbytečné, porovnávat tehdejší situaci s dnešním mentálem současného člověka. Což ukazuje na Vaše celkové nepochopení významu odkazu Palacha. Neumíte si uvědomit souvislost doby. Takže Vám podstatné zcela uniká.
17.01.2019 - 11:23 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » silentium
To jsem rád že jsou i dnes lidé kteří chápou.
Myslel jsem že ta diskuse bude pietou za Palacha. Ale málokdo už rozumí věcem které se netýkají jen jeho bezprostředního okolí.
Tak si někdy říkám že ta opona padla příliš brzy a příliš snadno. Bez větších zásluh, a ty zásluhy co byly snažíme se co nejdříve zapomenout aby nám nepřipomínaly naše špatné svědomí.
Ale ještě je naštěstí dost těch co úplně nepropadli ovárovému konzumu.
17.01.2019 - 11:25 | Filtr
(Rak) aktigram » Bosch
Mýliš sa takéto akože sebaobetovanie je hlavne o inom.
17.01.2019 - 11:38 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » endymion
Live free or die. Death is not the worst of evils.
17.01.2019 - 11:47 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » josefí23
Dobře už jste vyjádřila svůj názor a myslím že ostatní Vás pochopili.
Tahle diskuse nemá nikoho přesvědčovat, pokud to tak vnímáte pak to vnímáte špatně a je zbytečné neustále opakovat jak bylo Palachovo rozhodnutí marné.
Tahle diskuse je připomínkou na čin a dobu který je součástí našich (českých) dějin.
Proto prosím respektujte že si tady připomínáme ony události pietně v určitém meditativním duchu a nikoli v konfrontacích názorů lidí kteří se cítí Palachovým činem pobouřeni.
Pro chválu hrdinů co "museli" v dnešní době materiálního blahobytu a osobních svobod odejít za prací do anglie si založte laskavě vlastní vlákno. Děkuji.
17.01.2019 - 11:57 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » aktigram
Ale o tom já s tebou nehodlám diskutovat o tom tohle vlákno není. Spíše jde zde o sdílení náhledů na dobu a události z kolektivní perspektivy. Né z osobního odporu vůči sebeupálení. Že s jeho činem nesouhlasíš jsme už slyšeli. A není třeba to zde dookola opakovat a přesvědčovat. Díky za respektování.
17.01.2019 - 16:09 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » josefí23
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
ahoj, včera proběhl na čt vzpomínkový večer a smysl mladíkova činu tam krásně vystihl tomáš halík.

z mého pohledu mluvit o tom co nejméně,
ale kontemplovat o tom a zažívat to co nejvíce.
17.01.2019 - 17:22 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buh je tlak
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele josefí23, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Kontemplácia (z lat. contemplare) je sústredené premýšľanie, rozjímanie, uvažovanie, ponorenie sa do seba. Pri kontemplácii ide o nenásilné združovanie mentálnych a vizuálnych vznetov a ich udržiavanie v ucelených zväzkoch. Pri kontemplácii subjekt pozoruje objekt a toto pozorovanie ho celkom pohlcuje. Subjekt sa ho snaží predĺžiť do nekonečna s akýmsi pocitom šťastia, pričom navonok vyzerá pokojne a nehybne.

myslíte, že práve o takejto smrti sa kontempluje? A že to povedal práve Mons.prof.PhDr.Halík ThD....

Sústrasť pozostalým... :14:
17.01.2019 - 17:24 | Filtr
(Váhy) caro
:17:
17.01.2019 - 18:31 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » josefí23
Ano Palach je bezesporu jedním z nejlepších kontemplačních objektů podobně jako Jan Hus, Ježíš, Jan Zajíc, všechny spojuje transcendentní téma oběti. Čistého nicneočekávání protože smrt je definitivní vzdání se, ztráta všeho osobního.
17.01.2019 - 18:32 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » caro
Evžen Plocek, o něm jsem donedávna vůbec nevěděl.
Komunista, ale..
Jen málokdo ví, že tragické gesto Jana Palacha následoval začátkem dubna 1969 i jihlavský občan Evžen Plocek. Jaký smysl měl jeho čin tehdy a jaké poselství v něm čteme dnes? Dokumentární pátrání režiséra Martina Řezníčka
https://www.ceskatelevize.cz/porady…
17.01.2019 - 19:02 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele josefí23, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
tu sa buď porovnávajú, alebo premiešavajú hrušky s jablkami...
17.01.2019 - 19:57 | Filtr
(Vodnář) Znovuzrozená
Zajímavý je jeho radix, několikanásobný Lev s kvadrátem Pluta (a přidružených planet Slunce, Merkura i Saturna) na Cheiron ve štíru - sebezničení před "publikem ": :23:
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
17.01.2019 - 20:02 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » josefí23
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
ANo, kontemplaci beru jako stav, kdy je člověk pohroužen do sebe.
Více dovnitř než ven.

V takovém stavu je schopen "nechat na sebe působit podněty", které v běžném stavu racionální mysl zpochybní nebo třeba i popře.

Nechci to tu moc rozebírat, dokonce mi dělá problém napsat byť jen jméno toho studenta. Přijde mi to nějak nevhodné, nepatřičné, nechci to prohánět mediálním prostorem. Podle mě je to celé vnitřní téma a zevnitř - ne zvenku - by taky měla přijít odpověď.

myslím, že tomáš halík to řekl jasně, já to povím jinými slovy.
Ten student byla šokující otázka.
My jsme odpověď.
Kdo je schopen tuto otázku zachytit, v kom ta otázka kontempluje, dává na ni svým životem odpověď.

šedesátá léta byla jiná v tom, že se jednalo o střet nás co ccheme být svobodní a těch "venku", kteří nám tu svobodu neumožňují.

teď žijeme to samé, jen díky kontextu, který se posunul, je celé to drama uvnitř nás samých.

téma pochodně je tu stále.
my můžeme být pochodně a svítit na cestu, ale sami sobě.
a neuhnout před tím, co tam potkáme.
Příspěvky: 1-25 26-37
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »