Pokora


03.12.2018 - 23:50
(Kozoroh) Bosch
Pokora
Myslím si že wiki skrze všechny svoje nedokonalosti poskytuje i docela slušný návod na dosažení individuální dokonalosti.
Kdo má uši k slyšení slyš.

Pokora (latinsky: humilitas, německy: Demut, anglicky: humility, rusky: smirenomudrije) je jedna ze sedmi ctností, je to pocit, kdy si člověk uvědomuje vlastní nedokonalost či závislost na někom. Člověk si uvědomuje závislost na tzv. „vyšších mravních požadavcích“ a má tak důvěru, když se to od něho očekává, a ne když potřebuje neúměrně velebit sám sebe. Opakem pokory je pýcha (lat. superbia). Také by se dalo říct, že opakem pokory může být „neustálé srovnávání sebe s druhými: ten je víc, ten je míň, v tomhle jsem byl zkrácen“, neboť „pravá pokora je pravdivost, uznání skutečnosti: respektuji jedinečné povolání své i každého člověka a nesnažím se je srovnávat, posuzovat, hodnotit“[1].

Pokora se projevuje skromným chováním a nesobeckostí, což jsou rysy člověka, který respektuje druhé. Pokora vyrůstá z vědomí vlastní jedinečnosti a zároveň pocitu vlastní slabosti a nedokonalosti vzhledem k požadavkům vyšších bytostí.

Sv. Tomáš Akvinský považuje pokoru za ctnost ctností.

V každém náboženství existuje rituální metodika. V křesťanství je to pokání v modlitbě, v buddhismu osvícení v meditaci, v hinduismu vysvobození od karmy vykoupením z reinkarnace - meditací nad osvobozením od viny, nabývané špatným životem, v judaismu dodržováním příkazů tóry a modlitbami na svátky, především na Nový rok a Den smíření. V islámu je pokora před Bohem vyjadřována dodržováním příkazů koránu a sunny (šaríja) a vnějšími gesty při modlitbě a vstupu do mešity, atd.
V judaismu patří pokora - šiflut (שִׁפְלוּת) mezi ctnosti.

A to světlo nad člověkem vyjadřuje míru lásky jeho duše k bližnímu. Souznění duší v lásce je předzvěstí souznění s láskou Boží. A souznění muže a ženy je souznění, kdy oba přestávají cítit hranice svého bytí a jsou jedno tělo a jedna duše. A to je Početí v pokoře a lásce Boží k sobě navzájem skrze lásku lidskou.

https://cs.wikipedia.org/wiki/…

Příspěvky v diskuzi

Stránka: 1 2
Řazení:
04.12.2018 - 00:29 | Filtr
(Býk) player
Jsem velmi pokorný člověk. Možná jsem měl mít přijmení Pokorný.
04.12.2018 - 00:48 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » player
To se dá dneska změnit ! :3:
04.12.2018 - 09:37 | Filtr
(Rak) aktigram
Na zamyslenie - ale teraz je naozaj vhodný čas adventný.
Bolí ma ked ezoterický človek stále hovorí o pokore - ako idú biedy na ľudí lebo sú málo pokorní a stále a dookola - no tu pokoru potrebuje v prvom rade ona.
To je smutné že si ľudia vnútia svoju pravdu o pokore
Myslím že by som ju mala poslať na Wiki.
No ale v celosti tu vidieť dve roviny pokory - tých ktorí sú priprodzene pokorní a ani nevedia o tom, ale žijú život v súlade so svojimi srdcovými zákonmi - lebo to srdce je zároveň aj vesmírom.
Potom sú tí ktorí stále a dookola o pokore hovoria a pritom by chceli mať iba moc nad inými.
04.12.2018 - 17:55 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Jane123, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Moje mamka byla za svobodna Pokorná,ale co ji znám, tak nikdy moc pokorná nebyla:) To spíš její tatínek, děda kterej zemřel dost brzo , takže si ho skoto nepamatuju. Byl to prej uvnitř krásnej člověk, co si rád často zpíval hlubokým basem a byl vynikající doktor - internista a hodně lidem pomohl, přednášel na univerzitě medikům, dostal spoustu cen za zásluhy a přesto si o sobě nic nemyslel, zůstal vždy svůj, pokornej a normální, .
Myslíím že pokora sluší hlavně lidem, co něco vyjímečnýho umějí, nebo převyšují většinu lidí něčím a ví to o sobě ale chovaj se jakoby nic, vědí že není třeba se nad nikým vyvyšovat , Když jsem kdysi objížděla celou republiku abych našla někoho, kdo by mě uměl říct co mi to vlastně je a příp co s tím , nebot doktoři první roky marně hledali kam mě zaškatulkovat, moje důvěra se řídila instinktivně hlavně mírou pokory, kterou daný léčitel nebo doktor vyzařovali,...
Jana
04.12.2018 - 22:42 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Jane123
:74:
05.12.2018 - 09:15 | Filtr
(Vodnář) NikaHavek
To je téma nad kterým premýtam velkou část života protože pokora nikdy nebyla moje doména. Vybrala jsem si za rodiče dva lidi, kteří mi přesně dali do výnku co jsem potřebovala, nepokoru a celý život se to snažím nějak pojmout, zpracovat v sobě. Možná mám uz část cesty za sebou, ale jistě ne celou.
Je to tak dva dny co jsem víc v sobě zase otevřela to téma, zajímavé jak pracuje ta síla myšlenky a přečtu si pak toto, což jsem potřebovala definovala jsem si tím co jakštakš zvládám a taky kde naprosto selhávám.
Roky jsem se mámy jako malá ptala co to pokora je a nikdo mi to asi pořádně nebyl schopen vysvětlit i když se u nás o ní hodně mluvilo...
Děkuji
05.12.2018 - 10:23 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » NikaHavek
Pokora je nejspíše stav který se musí postupně budovat a není od narození vlastní. Dokonce se asi do značné míry vylučuje s lidskou přirozeností konkrétně s jástvím které jde svojí povahou jakoby proti.
Tudíž je pokora asi jakýmsi produktem obrušování lidského charakteru morálkou podobně jako broušený diamant. V syrovém stavu nemá takovou hodnotu.
05.12.2018 - 11:13 | Filtr
(Štír) tronco » Bosch
... no... myslel jsem na podobnou věc. Pro pokoru cestou "sebezapření"...
Ty uvozovky dávám úmyslně s vědomím těch často nepostřehnutelných niancí balancujíc na ostří hranic Já-já, hrdost-pýcha, sebevědomí-egoismus atd... A být absolutně pokorný ...hmmm... tak to chce obrovskou porci odvážlivosti. Nenechat se nasrat ani plivancem do obličeje od svého trýznitele ... když to vezmu do extrému... :16:
05.12.2018 - 12:36 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » tronco
Já nevím jestli se dají na pokoru vztahovat měřítka vnějšího chování.
Z konvenčního pohledu na správnost morálku pravdu atd snad ano.
Ale v extrému jde snad i pokorně někomu dát na kokos a asi ani emoce nevylučují pokoru.
V životě asi být pokorný a současně v něčem neucápnutý tak nějak úplně nejde.
Když nepokora je asi samotnou podstatou naší existence.
Sebezapření je asi fenomén sám o sobě vyžadujíc podrobného zkoumání.
K pokoře však zhusta podstatný.
05.12.2018 - 13:42 | Filtr
(Štír) tronco » Bosch
Reaguji v podstatě na Tvojí první větu....
K dovysvětlení... pokora není jen o závislostí na někom, ale spíše na něčem. Třeba vyšší moc, síla. V křesťanství je to Bůh. Takže jak o sobě mohu říci, že jsem věřící, když nedokáži žít bohulibý život? K čemu se obhajovat znalostmi o víře a jak je silná a hluboká, když stále vědomě (!) hřešim? Jak mohu říci, že jsem pokorný, když někoho kopu na zemi? Směřuji to v podstatě k tomu důležitému. A co tím důležitějším je? Názor, přesvědčení, víra, nebo skutky? Prostě v okamžiku, kdy nežiji pokorným životem, nemohu říci, že jsem pokorný. ... no... co se týká toho stáda lidí, kteří slepě posilují tu špínu a nekalé praktiky mocných toužících jen po penězích bez ohledu na životy lidí, taková civilizace není pokorná k vyšší síle, ale spíše pokořená vládou moci .... hm... a tady narážím na můj osobní letitý problém. Jak Bože mohu kurva být pokorný k těm zmrdům, kteří jen zneužívají slabosti druhých ve svůj prospěch? ... Jako faj... vemte si daně, však jsou to vaše peníze a já se v práci nepředřu, jak je vidět, když mám čas si tu diskutovat... ale kde vezmu na jídlo, to zatím netuším....
05.12.2018 - 13:51 | Filtr
(Štír) tronco
.... Je asi i rozdíl mezi pokorou a pokořením.... Skromným životem, či pocitem vykořisťování ... Pokora v podstatě uvědomnění si své ubohosti a slabosti před zraky Boha Stvořitele milosrdného (!) a nebo submisivitě vůči člověku, který je stejně ubohý jako každý jiný.....
05.12.2018 - 13:59 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » tronco
to je ta otázka..
05.12.2018 - 14:00 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » tronco
a to je ta odpověď :15: :4:
05.12.2018 - 14:25 | Filtr
(Vodnář) Putes » Bosch
Já tedy nikdy pokorná nebudu, budu pořád bojovat za svá práva na život, i kdybych měla třeba 100x dostat přes zobák. :85: Pokorná jsem byla velkou část svého života a nebylo to dobrý vůbec k ničemu. Měla jsem hned chytit klacek a všechno to mlátit po palici. :61:
05.12.2018 - 17:09 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Putes
Mělas jim nařezat pokorně. Co ti v tom bránilo..? Nedostatek pokory?
05.12.2018 - 18:08 | Filtr
(Blíženci) cimi
Jakoby to tu bylo pro mě....asi jsem musela být moc pyšná, když teď dostávám samý ťafky....

Já vidím pýchu jako zapomenuté dítě...
A pokoru jako přijetí toho že nic není špatně, tedy hlubokou důvěru...ale ne ve smyslu alibismu ale jako poznání a vědomí sama sebe, svého středu, svého místa....a taky jak je to pěkně napsaný - vědomí vlastní jedinečnosti a současně slabosti a nedokonalosti....
Pokora je pravdivost....

To je moc pěkné téma :17:
05.12.2018 - 19:34 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Jane123, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
V mé představě je opravdu plně pokorný člověk nejen skromný, inteligentní ale i velmi vědomý, dávno má sám sebe zmáknutýho,tedy je naprosto sebevědomý a sebeuvědomělý, ví o co jde v životě a co je opravdu důležité a nic na světě ho nerozhodí,. Tam kde by jiní reagovali agresí, on se nanejvíš pousměje, někdy s lítostí,jindy s pobavením či ironií, ale nikomu se nevysmívá.
Vlastně to není tak dávno, co jsem jednoho takového člověka měla čest poznat, Můj kamarád Vláďa mi letos v létě přivedl na návštěvu svýho kamaráda, kterej pracuje jako fotograf a režisér dokument filmů pro ČT a část roku žije v USA ,kde dělá obdobnou práci pro nějakou NY televizi, a je docela dost proaslulej. Vyprávěl mu o mě a on mě chtěl poznat a něco mi poradit ohledně léčení, ten člověk byl tak ,milej, skromnej, normální, oblečenej do prachvobyčejnejch odřenejch kratasů a bílýho trička, a nevadilo mu ani když na něj vyjel můj naprosto trapnej otec s tím,že jakýho bezdomovce to sem Vláda přitáh a že nestojme o žádný debilní léčitele.......bylo mi fakt trapně za něj.Můj otec coby bejvalej striktně alopatickej lékař s naprosto intolerantném přístupem vůči celostní i alter medicíně a se svou naprosto nepokornou příšernou povahou vidí rudě, když vidí léčitele, nevím jak na to přišel že ten muž je zrovna léčitel, no a on byl úplně v poho, mu to v klidu vysvětlil a táta nakonec zmlknul a odešel. Takže tak:)
05.12.2018 - 20:01 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » cimi
Skoro si myslím že není problém pýcha samotná. Tu máme nějak někde každý. Ale jak se s ní ne/vyrovnáváme.
Pak to jde na klouby, srdce.. Vysýchání, vznětlivost, zneužívání vůle.. Pokora může být cit pro věc(luna neptun pluto) versus projev jáství skrze slunce saturn mars jupiter..
05.12.2018 - 21:15 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » cimi
Jedinečnost, slabost, nedokonalost - to všechno jsou relativní pojmy.

(nemůžeš být jedinečná ve všem, vždycky se najde někdo slabší než ty, a dokonalost bez nedokonalosti nedává smysl :4:)
06.12.2018 - 07:52 | Filtr
(Štír) tronco » Bosch
A což tak být skromný. Mít tak skromnosti na rozdávání :75:
06.12.2018 - 10:09 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » tronco
To by pak u tebe stály fronty :3:
06.12.2018 - 13:39 | Filtr
(Býk) player » cimi
S pýchou se těžce vychází...
08.12.2018 - 18:15 | Filtr
(Blíženci) cimi » Bosch
Pýcha.... Ad jak se s ní vyrovnáváme, jak s ní vycházíme....
Jak by se s ní teda člověk měl vyrovnávat/vycházet s ní?
(Trochu abstraktní pro mě....)
09.12.2018 - 00:30 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
A proč být dokonalý? Čím jsem starší, tím víc si uvědomuji své nedostatky, ale pravdou je, že se jim směji. Jsem tak nedokonalá, až jsem z toho šťastná...
09.12.2018 - 02:53 | Filtr
(Štír) Svá štírka » bubobubo
A já jsem pyšná na to, že nejsem pyšná. :61: :61:Bez humoru to nejde, to bych vážně umřela. :3:Ale čím jsem starší, tím si víc říkám to svoje a nenechám si nas**t na hlavu. Dřív jsem mívala strach z "autorit" a teď na to kašlu. Buď se dohodneme nebo ať jde dotyčný s neoprávněnými nároky do :71: :3: Snažím se nezaměňovat pokoru za strach. :63:
Příspěvky: 1-25 26-37
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »