Jupiter jako dobroděj za všech okolností?


10.10.2018 - 06:06
(Štír) Nabi*
Jupiter jako dobroděj za všech okolností?
Nevím jak ujmout téma, aby zaujalo :4:
Vysvětlím :4:
Setkávám se stale častěji s názorem, že Jupiter, i když je poškozený v nativu, tak vlastně působí pozitivně. Nevím, možná jsem to někde po cestě blbě pochopila, ale mám pár otázek:
1. Působí Jupiter pozitivně i když je třeba v kvadratuře nebo opozici?
2. A pokud ano, dá se říct, že takhle působí i v tranzitech?
3. a synastriích?

Já mám Jupiter ve 12d. v kvadratuře na hrot T-kvadratury Mars/Venuše a opo Luna/Dračí hlava na DSC. A jestli něco cítím celý život naprosto jistě, tak to je to, že mám nad sebou obrovskou ochranu. Ale to bude asi tím 12.domem.
No každopádně bych ráda vaše názory a upřesnění. Jestli to pro vás platí, co jsem výše napsala nebo jen z částí a případně za jakých podmínek. Děkuji :27:

Příspěvky v diskuzi

Stránka: 1 2 3 4
Řazení:
10.10.2018 - 07:53 | Filtr
(Lev) Orfanikus
Podle způsobu,jakým se ptáte tak,evidentně holdujete moderní astrologii - důraz
na aspekty,tranzity,možná i uvažujte o stejné síla planety ve všech znameních a domech,nevím to z dotazu nevyplývá
V linii moderní astrologie vám odpoví na otázku někdo jiný,já jsem tento druh astrologie opustil,nedělám ho.

Tradice zkoumá především esenciální a acidentální hodnosti planety,zda
je planeta schopna splnit to,co v radixu,či v jiném druhu horoskopu slibuje.
Samozřejmě pokud je dobroděj velmi slabý, tak může v životě dotyčného i škodit
minimálně být neutrální,tedy nenaplní slib,který dává,ale to je na delší studium.
10.10.2018 - 08:01 | Filtr
(Štír) Nabi* » Orfanikus
Neholduju ničemu. Pouze přemýšlím nad různými věcmi a informacemi. Zajímaly mě pouze pohledy zkušenějších zda to u nich funguje, nefunguje, nebo je to zcela jinak. Nemám v tomto směru nic dané.
Nekladu důraz na nic, pouze jsem dala možnosti.
Dotaz jsem záměrně nespecifikovala, jelikož ani nevím jak ho specifikovat. Z druhé strany si myslím, že je tu dost protoru, aby se k tomu každý mohl vyjádřit podle svého. Občas je lepší nechat dotazy otevřené a nejasné, člověk se tím pak může i inspirovat a dozvědět věci, které by se třeba jinak nedozvěděl.
10.10.2018 - 08:48 | Filtr
(Lev) Orfanikus » Nabi*
Rozumím.

Já napsal ve velmi velké zkratce,jak se na to kouká tradice.
Pokud by byl zájem o tradici doporučuji studovat W.Lilly: Křesťanskou astrologii,
tam se člověk dozví mnoho věcí.
10.10.2018 - 08:54 | Filtr
(Štír) Nabi* » Orfanikus
Ok, děkuji za tip :15:
10.10.2018 - 09:50 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
Jupiter znamená expanzi, růst, už i sám o sobě neaspektovaný může znamenat přemíru neboť čeho je už moc toho je příliš což se může projevovat na různých úrovních různě.
10.10.2018 - 10:02 | Filtr
(Štír) Nabi* » Bosch
Ano, asi tak nějak to cítím. :15:
10.10.2018 - 10:27 | Filtr
(Panna) Mici Angóra
V nativu záleží na postavení a aspektaci planety, pokud bude ve znamení, kde se necítí dobře, v padajícím domě (třeba) a nebude přijímat žádné dobré aspekty, tak její dobrý vliv podle mě nijak zvlášť nepocítíš. Vím, že někteří astrologové tvrdí, že i napěťové tranzity od Jupitera jsou fajn (dokonce bych řekla, že je to i v Tranzitech od Handa, ale teď si nejsem jistá). Podle mé zkušenosti to tak není, napěťové tranzity Jupitera ukazují obvykle na podcenění/přecenění situace, přehnané reakce, utrácení, nevhodné chování (podle toho, co je v nativu)-zkrátka takovou jupiterovskou rozjívenost. Ze zkušenosti bych řekla, že například za tranzitní kvadratury nebo opozice ke světlům, vládcům 7. domu apod. probíhají často rozvody (už jako ten finální akt-sice to může ve výsledku znamenat, že si dotyčný polepší, ale proces rozvodu netěší asi nikoho, kdo je normální). Pokud tranzit zasahuje zdravotní oblast, často se projevují první příznaky nemoci (Jupiter je často spojen s rakovinou). V synastrii je to podobné, vzájemné napěťové aspekty často sice vypadají slibně (např. ve smyslu vzájemného rozmazlování), ale nikam to nevede (hlavně např. ne k legalitě svazku) :17:
10.10.2018 - 11:14 | Filtr
(Rak) aktigram » Mici Angóra
Súhlasim, ja kde je Jupiter v povyšení v Rakovi v 5 dome v zhluku planet, v konj. s Merkurom v trigone s Lunou a teda nejako sa ten dobrodej až tak veľmi neprejavil.
Ja vlastne aj v tranzitových dobrých aspektácií Jupiter nič super dobrodejské nájsť neviem. Skôr že nakoniec je všetko v poriadku alebo tak ako ma byť.
10.10.2018 - 11:48 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » aktigram
No já jsem psala o tom, kdy je špatně postaven, to ten Tvůj není, tak nevím, proč ho necítíš... :43:
10.10.2018 - 12:10 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Říká se, že každý aspekt Jupitera je v zásadě snadný a každý aspekt Saturna spíš těžký...já tomuto názoru úplně neholduju. Jupiter sice opravdu umí být i v napěťových vazbách celkem snesitelný...ale stejně tak může být fakt nepříjemný, že to jednoho až překvapí. Přece jen, nesmíme zapomenout, že Jupiter je krom jiného i hromovládce. Co se týče nějaké "míry", ano, může se to projevit, v napjatých vazbách spíš přehání, je nestřídmý, megaloman, sebestředný atd., prostě je "moc" (ve smyslu "too much"). Ale kromě míry je jeho doménou i pochopení, nazírání na svět z vyššího smyslu, zařazování věcí do souvislostí. Negativní aspekty pak mohou vytvořit třeba pocit marnosti, nesmyslnosti konání, nepochopení.
Zkusím nastřelit, jak by se podle mě mohl taky Jupiter projevit v jednotlivé aspektaci:

Slunce Jupiter: já jsem geniální a jedinečný, jak to, že si toho ještě nikdo nevšiml?
Luna Jupiter: já to tak cítím a tudíž to je svatá pravda!
Merkur Jupiter: jsem chytrý jak rádio, co ty mi budeš povídat...
Venuše Jupiter: jenom to nejlepší je pro mě dobrý...maličkosti jsou pod mou rozlišovací schopnost
Mars Jupiter: jsem don Quijote a jdu bojovat za správnou věc...že je to marný? Že se tím jen vyčerpávám...ale jděte...
Jupiter Saturn: přidávám plyn a zároveň brzdím. Chtěl bych se tak rozlétnout...a přitom zůstat na pevné zemi
Jupiter Uran: já jsem tak originální a rebelský...a nic mě neomezí v rozletu, kromě sebe sama
Jupiter Neptun: Jsem tak strašně ezo...jím vegansky, věřím ve světlo, a Klus (Dušek/Tolle/kdokoliv jiný) je můj prorok
Jupiter Pluto: jdu do hloubky...musím to cítit intenzivně, musí to bejt "velký"...jinak to není autentický. No a co, že ta síla tu a tam někoho smete. Takový je život...
10.10.2018 - 12:15 | Filtr
(Štír) Nabi* » Mici Angóra
Jj podceňování/přeceňování, tady souzním.
Aha, tak s tou rakovinou, to by mě nenapadlo. Přitom expanze, bujení, teoreticky logické :4: :15:
10.10.2018 - 12:17 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Iteza
Takhle by se asi dalo popsat i "spálení" uvedených planet sluncem. Slunce a jupiter mají nemálo společné. Ve starém řecku měli myslím jednu dobu i stejného boha.
10.10.2018 - 12:22 | Filtr
(Štír) Nabi* » Iteza
Díky za ten výčet, ty příměry se mi líbí :15:
10.10.2018 - 12:51 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Některé astrologické školy tvrdí (a teď fakt z hlavy neřeknu které), že dobroděj v exilu nebo pádu se stává škůdcem, oproti tomu škůdce (saturn) se v domicilu a exaltaci stává dobrodějem.
Nevím o nikom, kdy dnes takto jednoznačně tento postoj zastával. Ale je fakt, že když si toto občas uvědomím, zabrzdím a udělám náhled i (rozhodně nejen) z této strany, kdy samozřejmě člověk logicky dosadí vliv planety ve znamení a domu, pak to často dává smysl.

(V podstatě je otázkou, jestli označení "škůdce" a "dobroděj" je až natolik vypovídající. Pokud k růstu potřebujeme nějakého "škůdce", je pak onen skutečně škůdcem? Když při "dobroději" ustrneme ve vývoji, byl onen dobrodějem? A nemůžeme si za to spíše sami svým rozhodnutím?
Toto samozřejmě bych ponechal zejména v rovině planet! V rovině lidské raději ne! Tam hajzl je hajzlem. :21:)
10.10.2018 - 12:52 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » Nabi*
Chm, mám 4/9, vlastně 5 :39:
10.10.2018 - 13:05 | Filtr
(Rak) aktigram » Mici Angóra
Viem, ale mne príde že Jupiter vôbec nie je dobrodej alebo iba v skrytom význame.
10.10.2018 - 13:11 | Filtr
(Rak) aktigram » Sosna zvlčelý
Pokud k růstu potřebujeme nějakého "škůdce", je pak onen skutečně škůdcem? Když při "dobroději" ustrneme ve vývoji, byl onen dobrodějem? A nemůžeme si za to spíše sami svým rozhodnutím?
Tak Jupitera aspoň v tomto živote vnímam ja, podporí ma ale nenasype mi plné vrecka, lebo vie že tak by som možno nenaplnila svoju cestu. Podľa mňa stojí pri zrodencovi ako ochranca, nedovolí mu padnúť hlbšie iba tak ako je to vhodné. Aha, ja ho mám veľmi silného a mám celý život pocit že Mars ktorý je v Strelcovi sa javí viac Jupiterovský ako sám Jupiter.
10.10.2018 - 13:20 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Já mám Jupíka v pádu, ale zase konj. Luna a trigon na Slunce, tak snad se to tím zachraňuje. Akorát teda kvadratura na uzlík. :14: Ale tomu nerozumím, takže v pořádku. :61:

A jestli je dobroděj, pro mě... víš, že asi jo? Tak asi dobrý. :4: Ale já tak nejspíš nakonec vnímám všechno ve svým radixu...

:18: :12:
YouTube
10.10.2018 - 13:57 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » aktigram
Jupiter v Raku je v povýšení. :15: Ale i zde na Najdise se v minulosti vedly debaty, zda planeta v povýšení působí jednoznačně příznivě. Dle nějakých pouček, co mi utkvěly, mívá někdy člověk sklon planetu v povýšení zneužívat pro naplnění svých cílů, škodí skrze ni vědomě a cíleně druhým (pro vlastní prospěch). Takže není to bráno jako přímé škození nositeli planety v povýšení, ale údajně může škodit jeho charakteru.
Jupiter je v aplikační konjunkci s Merkurem. Na jedné straně jde o spojení sil, ale Merkur je vládcem znamení Blíženců a Panny, tedy znamení, v nichž je Jupiter v exilu. Je tedy otázkou, zda nahlížet na takové spojení jednoznačně příznivě.
(Dávám jen jako možný náhled, ne jako své jednoznačné stanovisko, většinou bych hledal více takových prvků v celém radixu, z jedné planety bych takto neusuzoval, je to vytržené z kontextu.
Navíc z trigonu s Lunou, svým dispozitorem, s níž je navíc v recepci bych usuzoval skutečně spíše k příznivému působení, které však nemusí být stálé, jakož i Luna neustále střídá své fáze.)
10.10.2018 - 14:07 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Sosna zvlčelý
jj v povýšení má sklon vyvyšovat se nad druhé
10.10.2018 - 14:25 | Filtr
(Rak) aktigram » Sosna zvlčelý
Ešte pred takými 20 rokmi som to rozoberala s jedným pánom ktorý sa venoval horoskopom a on ma presvedčil že nemám pravdu lebo jednoducho Jupiter je u mňa veľmi silný. Takže som rada že to nakoniec aj niekto iný vníma že to spojenie nemusí byť dobre pre mňa.
Veľmi pekne ti za tento náhľad dakujem, pre mňa dosť veci potvrdených aj mojim životom. :74:
10.10.2018 - 18:21 | Filtr
(Vodnář) Znovuzrozená » Sosna zvlčelý
.........Dle nějakých pouček, co mi utkvěly, mívá někdy člověk sklon planetu v povýšení zneužívat pro naplnění svých cílů, škodí skrze ni vědomě a cíleně druhým (pro vlastní prospěch). .........

to říkají ti, co žádnou planetu v povýšení nemají :2: :20:
10.10.2018 - 21:09 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Znovuzrozená
Možná máš pravdu. Hledal jsem a našel jsem jednoho astrologa, jenž toto pravidlo prosazoval: Alain Yaouanc. A skutečně neměl nic v exaltaci. :1: http://osobnosti.najdise.cz/zivotop…
Ale z jednoho případu bych závěry nedělal.
10.10.2018 - 21:13 | Filtr
(Blíženci) tajga
Mám čerstvou zkušenost z poslední doby, když jsem měla Jupiter v kvadrátu na Mars, (což mám i celoživotně), zároveň Jupiter v opozici na Jupiter a pro mě hodně důležitá věc dopadla dobře. Vědomí těch špatných aspektů mě deptalo, ale ukázalo se, že zbytečně. Zároveň ale bylo Pluto v trigonu na Jupiter, což asi přebylo svojí silou tyhle nepříznivé, ale přeci jen krátkodobější aspekty a určitě i jiné věci, které neumím vyčíst.
Posední rok, kdy sleduju tranzity intenzivněji, jsem zjistila, že kdykoli o něco hodně důležitého šlo a dopadlo to dobře, tak jsme měla nějaký příznivý aspekt, který se týkal Jupitera. Takže ačkoliv mám taky v nativu Jupiter poškozený, taky ve 12. domě, beru ho jako ochranu, rozhodně ne nějak super silnou, protože před neštěstím mě nechrání, ale štěstí v neštěstí zatim mám.
10.10.2018 - 21:22 | Filtr
(Vodnář) Znovuzrozená » Sosna zvlčelý
:61:
Příspěvky: 1-25 26-50 51-75 76-82
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »