Chiron-Cheiron


25.09.2018 - 13:05
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

Chiron-Cheiron
onehdá jsem tu od někoho dostal za uši s chakteristikou cheirona jako místa ukazující naše nativní zranění a způsob jak ho léčit.
v generaci která ho má v býku, by se mělo jednat o oblast těla, hmoty, majetku.
z mé strany je to v pořádku, ale pokud existují další roviny výkladu,


tak bych rád věděl alternativní pohled na tuto planetu a výklad.

díky

Příspěvky v diskuzi

Řazení:
25.09.2018 - 16:09 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Chiron je bod přítomného bytí. Reálně s ním nemáme zrovna moc zkušeností, naše logické vědomí žije v lineárním čase, ale většinou v minulosti nebo budoucnosti. Jeden ze způsobů, jakým se spojujeme s pocitem "tady a teď" je bolest. Zranění. Máme bohužel vymakané obranné mechanismy, které nám velí unikat kamkoliv jinam, než do přítomnosti, a Chirona tak obcházíme. Jakmile v bolesti zůstáváme, nevyhýbáme se jí, najednou zjišťujeme, že nás zpřítomňuje. Dává nám nohy pevně na zemi. Z bolesti se rázem stává jen zkušenost. Zůstat v bolesti prosím pěkně neznamená se v ní masochisticky rochnit. Jen jí zpřítomnit, zvědomit, přijmout jí takovou, jaká je.
O Chironu se říká, že to je nevyléčitelná rána. Je to něco, co se zdá být jakoby nespravedlné, je s tím spojen pocit křivdy, nedocenění atd. Může to být jak pocit, že jsme se tady na zemi inkarnovali, aniž bychom s tím souhlasili, tak třeba pocit, že nás ostatní zradili, opustili, zranili. Může to být cokoliv. Princip Chirona je, přijmout to, jak to bylo, bez podmínek. Nejde vůbec o nějaké odpouštění, roztrhání jakýchsi vazeb...to jsou jen hry pro duchovní ego. Klíčové je přijetí. Nejen na intelektuální bázi, ale přijetí bytostné. Úplné. Ano, můj příklad. Ublížily mi ženy, se kterými jsem něco měl. Opustily mne, zradily. Matka se mi nevěnovala, otec byl furt pryč. Ve škole nepoznali, že jsem chytré dítě a snažili se mě vtěsnat do nějakých škatulek. V práci nepoznali mé schopnosti a soustavně mě podceňovali. Přátelé mě mají zafixovaného jen z nějakého pohledu a jinak mě vůbec neznají. Všechno mě to může natisíckrát srát...ale přijímám to přesně tak, jak se to stalo. Přijímám tu bolest, která s tím je spjatá. To je Chiron, první fáze. Ta druhá, důležitější, je to zpřítomnění. Najednou jsem v klidu, cítím se být ve středu, bolest se přetavila ve zkušenost, kterou mohu začít využívat i pro druhé lidi. Mohu jim ukazovat, že i oni se mohou svých bolístek zbavit...tím, že si je nebudou hýčkat. Že je přijmou. Že nebudou hledat viníka, rozhřešení, nebudou se snažit si to nějak vykonstelovat k ideálnímu obrazu. Ideální obraz byl ten, který proběhl. A který nás bolel. Mimochodem, nemusel. Kdybychom nebyli plní očekávání a programů, že je něco žádoucí a něco ne, kdybychom neřešili čas a zůstávali v přítomnosti, pak by to bylo jiné.
Chiron je mimochodem i planetka šamanství. Původních kultur, které nejsou odstřižené od zemské energie. Které na rozdíl od nás, neodešly z ráje. Ano, Chiron je i náš pocit viny za to, že jsme jako Adam s Evou zhřešili. Ve skutečnosti jsme jen udělali něco dřív, než na to byl ten správný čas, a nikdo nás odnikud nevyhnal, odešli jsme sami a dobrovolně. Chiron může být to uvědomění...i ten návrat.
26.09.2018 - 15:59 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Iteza
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
díky za popis, nepřijde mi to jako protiklad nebo popření toho co jsem psal, spíš rozšíření. zakontempluju, promyslím a určitě se budu vracet. :29:
15.10.2018 - 19:32 | Filtr
(Střelec) verka96 » Iteza
Děkuji za příspěvek. Mám v nativnim horoskopu Chirona na ascendentu, je tedy velmi zviditelněný, ale něco o této planetce najit není lehké. Navíc nyní mi přes asc. tranzituje Uran, který je v 7. domě, tak jsem ve víru změn. Ale nevím souvislosti s Chironem? Jak to prosím vnímáte? Děkuji.
16.10.2018 - 13:19 | Filtr
(Střelec) tiferett
Treba si prečítať...Stručné odpovede v týchto diskusiách veľa nepovedia...

Kniha CHIRON od Barbary Hand CLow.
16.10.2018 - 14:42 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » tiferett
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Barbaru Hand Clow bych tedy zrovna úplně nedoporučoval. Na můj vkus je to šílená ezoomáčka, tu čakry, tam věk Vodnáře, tu Nibiru, tam Atlantida, ale praktické využití vesměs nijaké. V češtině ještě vyšla kniha tuším od Richarda Tarnase, tam to je pojaté sice psychologicky, ale aspoň trochu srozumitelně. Jinak vzato prakticky - Chiron se nedá pojímat úplně intelektuálně, nemůžete úplně "pochopit", co je zač. Takže se vykašlete na hledání nějaké definice a na učebnice, které vám řeknou co znamená to, když je Chiron v nějakém znamení domě a aspektaci...Dá se to spíš prožít, fyzicky, přijmout tu zkušenost...která pro nás může být kolikrát i dost (intelektuálně) nesrozumitelná, nepochopitelná. Nejlíp se s ním pracuje, když ho prostě přijmete tak, jak je. Bolest, nedostatek, rána, je jen jedním z mnoha jeho projevů, kterými na sebe upozorňuje. Pokud už bych hledal nějakou definici, líbí se mi pojetí Chirona jako "mostu".
16.10.2018 - 15:45 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Iteza
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
dík žes to znova otevřel myslím na to už asi dva týdny, ale ten čas.. :43:
17.10.2018 - 15:15 | Filtr
(Blíženci) Lupi » Iteza
Hm......no, já bych tě mohla kopírovat stran zkušeností, ale že by zrovna Cheirón? Každý sice má nějaké trpké zážitky, ale rozhodně jich nemají všichni stejně, zatímco Cheiróna má každý.
Já mám například Cheiróna v Kozorohu a marně tak přemítám, jak to zařadit.
Ledaže bych na zdolání svých traumat používala kozoroží přístup - rozvážně, rychlostí přizpůsobenou terénu, vytrvale a neochvějně.
To by pak sedělo - takže co říkáte na tento přístup? Že by pozice Cheiróna signalizovala způsob, jak se s ním vypořádat?
18.10.2018 - 05:32 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Lupi
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Chiron ukazuje jak na naše traumata, tak i na způsob, jak se s nimi (ne)vypořádáváme. S tím, že postavení v domě je směrodatnější, než ve znamení. Taky je fajn sledovat aspektaci. Pokud není v konjunkci s osou, světlem nebo planetou ani nesvírá přesný úhel, pak se nejspíš tolik projevovat nebude.
18.10.2018 - 13:09 | Filtr
(Blíženci) Lupi » Iteza
Tak to ti to bohužel musím trochu nabourat - aspektace žádná, hezky volně se tam vznáší - a traumat něúrekom.
Dům pátý....to mi se způsobem JAK (to řešit) nesedí, tam sedí fakt ten Kozoroh, jako prdel na hrnci.
Třeba ten pátý dům indikuje obsah? Ale nějak se v tom nemůžu najít - povídej, třeba na tom něco bude.
18.10.2018 - 14:05 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Lupi
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Každá planeta vytváří určitá traumata, Chiron v tom není nijak výjimečný. U Chirona jde spíš o trauma bytostné, existenční, hluboké, zasahující samou podstatu bytí. Trauma z odštěpení. Proto jsem psal, že Chiron může představovat i most. Podobné se léčí podobným.
K traumatům obecně...Lidi si myslí, že zrovna to jejich trauma je to nejzásadnější a přitom houby s octem. Skutečný Chiron by přitom nejspíš své trauma zbagatelizoval, popřel nebo zlehčil. Upřímně, mě tam ten tvůj pátý dům sedí. "Hele, mám trauma, a jaký!" Kozoroh tomu dodá zdánlivou důležitost, zdánlivou váhu.
Chiron v Kozorohu si nemusí svého rozštěpení vůbec být vědom. Protože nějakým způsobem vždycky "drží pohromadě", nějak se udrží v základním funkčním nastavení. A jeho nastavení je, že co funguje, tak to je dobré. Ten omyl spočívá v tom, že trauma nemusí znamenat, že se nám to sesype pod rukama úplně, že nejsme schopní vůbec ničeho. To trauma může znamenat jen to, že v něčem používáme příliš kontroly...případně se nám ona kontrola rozpadá pod rukama. Trauma z toho, že nejsem "dost". Že musím udělat ještě mnohem víc, aby to bylo nějak optimální.
V pátém domě je trauma ze samotného bytí, existence, že jsem si tu jen tak dovolil sobecky se narodit, sobecky prosazovat své zájmy, trauma z toho, že hledám radost, potěšení a příjemné a pozitivní věci, zvláště pak, když je svět v takovém stavu, v jakém je. Trauma ze sobectví, že to je moc velký luxus, myslet na sebe, subjektivně, zaujatě. Ano, to zaujetí je klíčové. Zahořet pro něco. S tím je amozřejmě taky spojeno trauma z toho, že něco neumím, že to neumím vytvořit, že něco neumím poslat do světa, že si nehraju, že nemiluju, nebo že miluju příliš, že mám/nemám rád(a) sex ve své hravé podobě. A pak jedno z hlavních chironských traumat v pátém domě: děti a jejich (ne)přítomnost. Hodně bezdětných lidí, jak ti, co se rozhodli dobrovolně děti nemít, tak ti, kterým to tak nějak vyplynulo, ale i ti, kteří fyzicky nemohou...všude se tam může dost často najít společný jmenovatel - Chiron v pátém domě. Ale protože pro každého to znamená něco trochu jiného, "mít dítě", nedá se říci, že ona traumata jsou společná. Někdo to bere jako fakt, zatímco druhý se trápí, třetí to bere jako nespravedlnost...
18.10.2018 - 15:00 | Filtr
(Blíženci) Lupi » Iteza
Jo tak to ano, to trauma "ze samotného bytí" by sedělo. A ze "sobectví". Napadlo mě trauma, související s tím hraním si - ale až když jsem odeslala příspěvek.....
Co se týče definice Cheironského/necheironského traumatu, tomu rozumím stejně, samosebou jsem měla na mysli traumata skrytá, latentní, blbě se hledající.
Děti - u mě obráceně: nejenže jsem byla schopna být těhotná na mrknutí, ale ty děti, co mi zbyly, jsou mi velikou radostí a pýchou a vychovávat je byla ohromná zábava.
Možná by se dalo k tomuhle tématu podotknout, že BUĎ bezdětnost, NEBO naopak děti jako lék.
Takže nakonec to vlastně sedí hezky obojí - díky :117:
Jo ještě to odštěpení: nevím, jestli v tom má prsty zrovna Cheiron, ale odjaktěživa nejsem schopna stát se součástí davu. Ani když chci - pokud už se mám stát sou-částí, má to velmi delikátní podmínky, vede k tomu velmi jemný a delikátní proces stálého balancování a ověřování a je to velmi křehké.
Tak nevím - sedne ti to na Cheirona Kozoroh/5.dům? Protože já to připisovala životní sedmičce - ale nejspíš se to tak pěkně doplňuje.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Úplněk ve Štír Štíru
ukázat kalendář »