Živa - a kdo pečete chléb?


31.07.2018 - 18:09
(Býk) Khalia Zvlčelá
Živa - a kdo pečete chléb?
Oslovilo mě, sdílím i s vámi. :68:
Diskutujte samozřejmě o čem je libo, pokud se k tomu dá něco doplnit. :1:

Pro mě je doplňující otázka na vás - kdo doma pečete chleba a jaký je váš oblíbený? Recepty samozřejmě vítány! :18:


***
:64:

Po úplňku se zatměním luny jsme doputovali do půlky léta a času první sklizně. Suché a horké léto vrcholí, zbarvuje sebe i vše kolem do zlata, zraje a osvěcuje nás letním sluncem, abychom pochopili, že sklízíme jen to, co jsme zaseli. Slovanské dožínky i keltský lughnasadh čili lammas nám ukazuje vstřícnost, plodnost a hojnost Země a celé letní přírody. Stromy jsou obtěžkané (letos doslova) dozrávajícím ovocem. I my můžeme prožívat obdobnou sklizeň v našich životech - vědomě či nevědomě. A uctít ji - třeba vlastnoručním upečením chleba z právě sklizených obilných zrn.

I v tom vedru se snad cítíme živí. Když ne, můžeme se spojit se slovanskou bohyní léta Živou. Pobývá na jihozápadě medicínského kruhu a z místa posvátného snu nás inspiruje, jak se dá náš osobní posvátný sen realizovat, žít a propojit s posvátným sněním ostatních.
Živa je zralá žena celá ve zlatě slunce i obilí, s bujnými zlatými vlasy a zlatými klasy i lučními květy v náručí, personifikovaná Země v čase sklizně. Postavou Věstonické Venuše zosobňuje archetyp královny a matky, plodnost a rození.
Je Živým symbolem naplněného života, léta a zrání. Na věčnosti je ženou Velese, boha podsvětí, měřitelného času chronos a plození, z čehož plyne i jeho starání se o pasoucí se stáda.
Spolu symbolizují prolínající se jednotu života a smrti. Vyjadřují doplňující se rovnováhu ženské a mužské energie a sjednocení obou principů - hieros gamos. Z toho plyne vzájemný respekt a harmonická stabilita jejich svazku, jenž se stává každodenním zasvěcováním a znovutvořením mystéria posvátného spojení protikladů.

Se Živou se můžeme se uzemnit, zabydlet ve svém fyzickém těle, vystředit se a vyživit. Můžeme navázat hluboký kontakt s letní Zemí skrze všechny smysly i živ-l-y, a tak podpořit prožívání přítomnosti i svou vnitřní ženu. A rituálně uctít svou životní cestu i své putování létem až sem, kam jsme došli v čase sklizně.

~ autorkou jest K. L. Lorencová

Příspěvky v diskuzi

Stránka: 1 2
Řazení:
31.07.2018 - 20:37 | Filtr
(Střelec) bubobubo
Peču když mě to popadne.Nejraději klasiku z tmavé mouky.Nemám ráda,když se do chleba cpou bylinky,česnek,cibule a bůhvíco ještě. :3:
31.07.2018 - 21:46 | Filtr
(Panna) mikiduc
Peču často, nejradši klasický kváskový, pšenično žitný :1:
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
31.07.2018 - 23:34 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
bezlepkový
mouka po 1/4 celkem 500g rýže jáhly pohanka čirok
350ml vlažné(!) vody
1g xantan
lžíce mouky z tapioky
koření chlebové sonnentor
sůl
domácí pekárna lidl
droždí německé Hefe 1,5 sáčku(ne české a ne čerstvé ale sušené)
pekárna dává optimální výsledek se sušeným
https://shop.rapunzel.de/produkte/…
mívají ho ve zdravé výživě stačí i oetker hefe
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
01.08.2018 - 10:02 | Filtr
(Blíženci) kopretina4
No moje pokusy nic moc, ale lidi co znám a pečou tak mají pekárny)teda domácí :3:), máte zkušenosti s klasickou troubou? nebo to ani nemá zkoušet dál... :63:
01.08.2018 - 10:03 | Filtr
(Blíženci) kopretina4 » mikiduc
ten je nádherný :15: :15: :15: z trouby ?
01.08.2018 - 10:12 | Filtr
(Býk) Khalia Zvlčelá
Díky všem za odpovědi a krásný chlebíky. :15: :1:
01.08.2018 - 10:16 | Filtr
(Býk) Khalia Zvlčelá » kopretina4
Moje mamka peče i v klasické troubě, můžu se jí poptat, jak na to, jestli chceš. :1:

Přikládám ilustrační foto jednoho z jejích bochanů. :18: Tento je žitno-špaldový.
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
01.08.2018 - 10:28 | Filtr
(Blíženci) kopretina4 » Khalia Zvlčelá
mňam mňam mňam, úplně cítím tu vůni :30: :30: :30:

to bych moc ráda, kdyby mamka podstoupila recept :17:
další krám do baráku(pekárnu) nechci, ale umět takový boží dar, to by se mi líbilo

předem děkuji :86: :86: :86: :86: trocha ochlazení po síti :15:
01.08.2018 - 10:31 | Filtr
(Býk) Khalia Zvlčelá » kopretina4
Sice je máti teď vytížená :4: ale prý se máš určitě mrknout na stránku http://www.maskrtnica.cz/ - odtamtud čerpá a tam je všecko. :15: Když najedeš na recepty, jsou tam chleby v jedné rubrice. Mamka je nejvíc zvyklá péct ty klasické kváskové. :1:
01.08.2018 - 10:44 | Filtr
(Blíženci) kopretina4 » Khalia Zvlčelá
moc díky, i mamince,

čtu stránky...paráda, mám z těch fotek hlad :61: krása!
01.08.2018 - 14:31 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » kopretina4
Dvakrát jsem to vyzkoušel přímo v troubě (pekárnu rovněž nemám a neplánuji) a jde to. Ale už je to let! A ten s nastrouhanou bramborou byl fakt luxusní (recept nemám, ale určitě se jich dá spousta nalézt). Asi někdy zase zkusím upéci. :69:
01.08.2018 - 21:22 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
hmmjůů, ten vypadá na bezlepkový skvěle, určitě si píšu a zkusím vyzkoušet :4: :15:
01.08.2018 - 21:59 | Filtr
(Štír) Anna83
Já mám v pečení chleba už nějaký čas přestávku, ale určitě znovu začnu. Bavilo mě to. Ještě se nepovažuji za excelentní pekařku, tak jsem si to občas kompenzovala úpravou vzhledu chlebíků :-) Pekla jsem kvasový i z droždí.
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
01.08.2018 - 22:07 | Filtr
(Štír) Anna83
...a těch různých druhů mouk, co by nebylo špatné vyzkoušet... amarantová, čiroková, hroznová, jablečná, kaštanová, žaludová, lupinová...
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
02.08.2018 - 00:37 | Filtr
(Střelec) Drzá Fikce
Na chleby bacha, bývají přecitlivělý... :75:
02.08.2018 - 07:17 | Filtr
(Blíženci) kopretina4 » Anna83
teda. nádhera, ani bych ho nechtěla rozkrojit :15: :15: :15: :30: :30: :30:
02.08.2018 - 07:20 | Filtr
(Blíženci) kopretina4 » Sosna zvlčelý
zjistila jsem, že mám v blízkosti paní co by snad poskytla kvásek, tak hurá na chleba, teda až ta trouba co je venku poleví :27: :27: :27:

brambora do těsta, to je dobrý nápad, dává se do spousty receptů tak proč ne do chleba, díky za tip a krásný den :86: :86: :86: :86:
02.08.2018 - 10:21 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
dej pak vědět jak jsi uspěla
nakynout bezlepek není žádná švanda :4:
02.08.2018 - 15:26 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
A dáš mi postup?
Dneska zkouším bezlepkový s psyliem.
A ty čirokové placky děláš?
02.08.2018 - 19:18 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
zatím nemám úplně vychytaný ale zkouším stále
důležité je mít kvalitní droždí a to neznamená čerstvé ale sušené, protože s čerstvým mi to moc neślo, v návodu na pekárnu i píšou že je stavěná na droždí sušené
takže kupuju rapunzel hefe s tím to jde fajn
a pak ta voda musí být alespoň vlažná spíše mírně teplá aby to droždí stihlo narůst
zbytek udělá pekárna ale i tak se musí hlídat přesně mn vody moc je špatně málo taky a např rýž mouka vysušuje jáhly taky takže dolívám dle potřeby
dobrá je guarová guma ta udělá těsto vazké jako by bylo z pšenice
psylium je jen vláknina bude sát vodu je jí tam zapotřebí pak více
ale možná to bude dělat dobře že těsto pak nespadne vyzkouším může to být gut
pokaždé to dopadne trochu jinak i když postup opakuju stejně
rozkrájím na plátky a co hned nesním zamrazím když to pak rozmrazuju je to dokonce měkčí než čerstvé ony ty obilniny jsou pak docela tvrdé jako chléb, když používáš mouku z rýže čiroku jáhel, takže je lepší více pohanky

čírokové placky dělám občas na pánvi s olejem anebo nasucho v troubě
finta aby se to těsto lepilo je ta že do mouky naliješ horkou vodu a hned to stěrkou uhněteš
studená voda to nespojí
dělám pak v rukách malé placičky dá se to jíst ke všemu jako pečivo
mouku melu na kamenném mlýnku čerstvou
čirok se považuje za protirevmatickou obilninu
ale myslím že je to přehnané tvrzení
obilniny by se měly střídat aby nevznikala intolerance což platí pro všechny potraviny
lovci sběrači měli mnohem pestřejší stravu než my a taky lépe prospívali
my s našimi monokulturami jsme na tom dost bídně
tak to chce aspoň dostatečně střídat co jíme

tady jsou dvě bezlepkové pekárny(prodejny) pečou skvěle, nepoužívají mouku z kukuřice což je přínos ta je těžká na trávení, ale postup tají neřeknou přesně co a jak dělají že dosáhnou vynikající výsledek, no kupují hotové směsi
možná scher mouku ta je very drahá ale kvalitní dává dobrý výsledek ale já mám radši když vím co tam je takže melu mouku svoji i když je to o něco tvrdší
v té scher bude nějaké měkčidlo chtělo by to zjistit co to je
s jizerkou nic moc dávají tam moc kukuřičné mouky na chleba se to moc nehodí
no a mimo chlebů tam pečou i skvělé zákusky veky rohlíky prostě celý sortiment k nerozeznání od pšeničné mouky
já upeču s bídou ten chleba ale i to jsem rád že nemusím často kupovat stojí kolem cca 100/bochánek
02.08.2018 - 20:43 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
Ouu diik :62:
A můj první bezlepek! :75:
Je stokrát lepší, než kupovaný balený. Dělala jsem z mouky Doves farm, složení dobré, v kupovaných je hodně škrobu.
To psylium se dává přes noc do vody.
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
02.08.2018 - 20:46 | Filtr
(Vodnář) mili111 » Khalia Zvlčelá
stránka s receptama je perfekt.....díky za ní :15:
jinak peču, ale jak kdy
a miluju, když je v tom zakomponováno všechno....především: vlašské ořechy, dýňová semínka, dýně, brambora atd.....jen pak občas je třeba dodat i kousek droždí...bo vlastně mouka už tam skoro není a nemá co kynout s kváskem :4:
02.08.2018 - 23:14 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
tak kupovaná mouka dává lepší výsledek
já dělám takové komisárky podobné dřívější moskvě
takže i tužší
vypadá to dobře to ale není z domácí pekárny?
já pekl včera ona pekárna má ty hnětače i když je vytáhneš zůstanou tam dírky po hřídelích
a forma vždy stejná prostě cihla :-)
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
03.08.2018 - 05:54 | Filtr
(Ryby) thééé » Bosch
Jojo z domácí pekárny.Ta forma - tvar prostě není nic moc, a navíc dole s dírou. A taky se to hůř krájí. Ty máš ale jak vidím tu na dva hnětače, obdélníkovou, a já tu čtvercovou, na jeden.
03.08.2018 - 11:05 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » thééé
ta pekárna se hodí výborně na marmelády
ale dá se v ní udělat jen to těsto a pak ho překlopit do ošatky a do trouby což jsem ještě nezkoušel
nejdříve musím dořešit tu tvrdost aby byl chleba vláčný alespoň po několik dní
chce to nějaké humektanty
Příspěvky: 1-25 26-37
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2018
Lunární kalendář
Luna ve Střelec Střelci
ukázat kalendář »