12 rozhněvaných mužů - nesmrtelnej...


16.07.2018 - 23:35
(Býk) player
12 rozhněvaných mužů - nesmrtelnej...
Padly na něj 4 dcl Chardonay a opět jsem ukápl slzu. Film , kterej se odehrává v jedné místnosti , bez efektů a přesto - tak neskutečně úžasná věc...

Příspěvky v diskuzi

Řazení:
17.07.2018 - 07:20 | Filtr
(Blíženci) kopretina4
jen doplním pro ty co neznají

https://www.csfd.cz/film/…

Dramatický příběh natočený původně jako televizní film, což ovlivnilo jeho výraz, který se zdánlivě vymyká filmové praxi, neboť se celý odehrává v průběhu devadesáti minut v uzavřené soudní síni. Dvanáct porotců má jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladého muže, který je obviněn z vraždy svého otce. Porotci jsou průměrní Američané s obyčejnými zájmy a zaměstnáním. V průběžném hlasování jedenáct hlasuje za vinu, jenom porotce číslo 8, architekt Davis, je proti. Vyslovuje vážné výhrady k průběhu soudního jednání a kritizuje i způsob šetření celého případu.
17.07.2018 - 17:18 | Filtr
(Panna) Mici Angóra
To jo, existuje i nedávno natočená audiokniha, ale to si nedokážu představit, v tom musí mít člověk bordel, co kdo říká, i když jsou tam výrazné hlasy typu Preiss :4:
17.07.2018 - 21:41 | Filtr
(Blíženci) tajga
Znám jen ruskou verzi https://www.csfd.cz/film/…, patří mezi moje nejoblíbenější filmy. Na ten původní se musim taky někdy kouknout.
18.07.2018 - 22:05 | Filtr
(Ryby) MG34
Shodou okolností jsem se teď také díval, ale první dojem je po těch x opakováních (viděl jsem to víckrát) dávno pryč, spíše jsem se soustředil na kontroverzi, kterou to ve mně vyvolává. A ta je čím dál větší.

Jednak ta obrazová schématičnost vytvářející nereálné situace - třeba kdy druhý nejstarší dědek zaujatě žvaní a všichni se od něj postupně odvrací až tam je "sám" - tohle obrazově funguje třeba v oficiálním klipu k písničce Behind the Wheel nebo ve Starcích na chmelu, ...ale v zákulisí soudní síně je to dost laciné.

A celý ten anglosaský soudní sytém s porotou, přípustnými důkazy, precedenty a podobnými hovadinami... Co kdyby tím obviněným hochem byl třeba Rath, Bakala nebo Babiš a tím proviněním by nebyla vražda, ale nějaká hospodářská kriminalita, kterou ožebračili spoustu lidí (a kteří by pak následně chtěli napravit způsobenou křivdu). Celé to totiž není o tom, že to ten hoch neudělal (on to nejspíše udělal), ale o tom, že mu to "dostatečně" neprokázali.

Kájínek - taky by to mohlo být o něm. Já to beru tak, že kdo s čím zachází, s tím také schází. Hoch byl rváč, Kájínek taky (a k tomu zloděj). Možnost nespravedlivého odsouzení mi v takovém případě přijde (souzený nemá čistý trestní rejstřík) mnohem méně společensky nebezpečná než neodsouzení někoho, kdo je skutečně vinnen - to by byla opravdu vážná chyba.

A to je přesně naopak, než to staví film a celý anglosaský právní systém.
21.07.2018 - 13:23 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
Skvělý film i výkony herců.
Výborně je podchyceno právě to schéma zevšeobecňování a paušalizování házením všech "těch" do jednoho pytle což je děsivý model chování který se stále znova v každé době vrací.
Jsme takto často tlačeni společenskými klišé do situací kdy rozhoduje většina na základě zmanipulovaných emocí. Když je však čas a prostor tyto vzorce myšlení rozmotat věci můžou vypadat zcela jinak než se jeví.
V běžném životě je ovšem málokdo pozorný a trpělivý věnovat čas důkladné analýze.
https://i.pinimg.com/originals/26/…
05.11.2018 - 21:26 | Filtr
(Beran) e.s.o.rimmer » MG34
Možná by se vám líbil film Man from Earth(Pozemšťan) :3: :73:

https://www.csfd.cz/film/…


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »