umelecké sklony - tvorivosť a pohľad na ne


20.04.2018 - 19:44
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

umelecké sklony - tvorivosť a pohľad na ne
Ešte pred rokom som niekde čítala článok o tom ako sa zle urobilo s prepuknutím tvorivosti, mne sa zdal dosť taký sektársky, ale nejako vo mne zarezonoval a občas mi v mysli naskočí. Teraz som to nikde nevedela nájsť. Takže v skratke čo sa mi zachovalo v pamäti - vlastne prudkým nárastom tvorivosti a podpory tvorivosti sa vlastne zvrhlo tvorenie ako niečo umelecké a vyššie.
Jednoducho nemôže byť 90% ľudí ktorí budú všetko tvoriť, lebo jednoducho logika je taká že nikto neprežije pre nedostatok. Oni tam aj uvádzali že ten enormný nárast kurzov a všetkého potlačil skutočné umelecké duše a tak dal rovnosť tam kde nikde nemala byť.

Ja, duša ktorá je veľmi kreatívna a občas veľmi v živote nepraktická to už roky vidám, hlavne v časoch ked som chodila po trhoch a jarmokoch predávať aj ja. Vtedy som stretla množstvo ľudí ktorí vedeli vyrobiť krásne veci, ale boli to iba kópie iných, dokonca beda ak nebola taká farba, nedošlo jej že môže dať inú konbináciu farieb.
Alebo mnoho hlavne žien, ktoré mi tvrdili ako si paradne vyžijú z toho čo predajú - ceny ale mali relatívne nízke a tak mi to nešlo do hlavy a viem si urobiť oceneneie nejakej práce - to mi ostalo ešte z ekonomickej, no a aké prekvapenie ked nakoniec z jednej vypadlo: - ale vieš ja si neplatím odvody, to za mňa platí manžel, ja neplatím energie to platí manžel no a farby mi kupoval ešte pred pol rokom, takže mňa to nič nestalo a to všetko ostáva mne a je to môj zárobok. Ak si myslite že to bola jediná, mýlite sa, takto uvažujúcich bolo mnoho. Ja som vlastne okrem jednej krajčírky nenašla nikoho kto si zaplatí sám všetko a ešte muostane aj mesačný zárobok aby mohol fungovať, našla som všetkých tak že musia mať bud nejaký pracovný pomer alebo niečo také aby akotak prežili.
Verím že sú aj výnimky, ale ja až tak veľmi tomu neverím.
Odkedy tu študentka písala o tom ako chce nechať školu a chce písať, mi to chodí po rozume.
Koľko bude detí šťasteny? v terajšom svete kedy každý druhý píše či niečo tvorí, školy chrlia umelcov do zbláznenia a mnoho ich skončilo tak že sú predavačky či niečo iné.
Čo ma zaujíma je hlavne to či je dobré ak tvorí hand made každý či skoro každy, sú všetci umelci alebo nikto? Poznám maliarov ktorý oficiálne nepredali jediný obraz, ak tak iba za zlomok ceny aby mali na farby a pritom z môjho pohľadu maľujú pekne, ale tiež poznám maliara ktorý nacapa všetko možné v opileckom vytržení a obrazy predáva, aj ked sa on sám z toho smeje.
Čo ak v tom článku bolo predsa len niečo pravdy.

Příspěvky v diskuzi

Stránka: 1 2 3
Řazení:
20.04.2018 - 19:58 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
Více je bohužel těch co prohrávají.
Dokud si nepřenastaví žebříčky hodnot.
Ale má to riziko že z nouze pak člověk dělá ctnost.
Pak je asi lepší být tím pyšnějším úspěšným.
Lepší je být zdravý krásný a bohatý než nemocný škaredý a chudý. :4:
20.04.2018 - 20:15 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
piš ty příspěvky co nejdelší, a můžeš používat i různý žargon, nářečí apod.
dělá mi dost dobře číst si ve slovenčině. :97:

druhá věc je, že kreativně se dá dělat vše, obyčejná chůze může být kreativní.
obyčejný pohyb těla je taky kus umění. netřeba ho hned zpeněžit.

a naopak, věcí - předmětů, co se dnes produkují, je takové kvantum, že do kolonky umění se dnes vecpe každý výplod mysli.

kreativita je spíše způsob bytí a úvahy zda se jí živit či ne jsou do určité míry neopodstatněné. svědčí o tom, že tazatelka nemá s kreativitou mnoho co do činění:)
20.04.2018 - 21:05 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Žanda001, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Znám člověka neuvěřitelně umělecky nadaného a teď si dovolím napsat, že ten člověk podle mě strčí do kapsy i umělce jménem Picasso a jeho slátaniny :2: Tento člověk nemá potřebu se prezentovat.Dělá to pro sebe a srdcem.Je spousta lidí, kterým se tento směr líbí, chtějí se tím živit, ale nejde jim to od srdce a tak na všem, co vytvoří něco chybí, je samotný to v tomto směru nikam neposune.Nemají co tvořit.Já sama miluji už od dětství umění, jakéhokoli druhu.Ale musí mě to oslovit.Samozřejmě, co neosloví mě, osloví jiné...
20.04.2018 - 23:25 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Díky za fajn počteníčko. Myslím, že teda vše podstatné už bylo řečeno, včetně toho, že mě taky baví číst ve slovenštině. Ten hlas v mojí hlavě má hodně vtipnou výslovnost. :4:

No, ale k tématu... nazývám uměním vše, co stvoří člověk - jak hmatatelně, tak mentálně, a to i v rámci kopírování jiných. Pořád je to něco, co prošlo jeho ´rukama´, i když je často poznat, že v tom není jejich srdce a vlasní nápad. To ale řadím zase jinak a jinam...

A jestli se někdo chlubí tím, jak si hrabe do vlastní kapsy, zatímco vše platí manžel, to asi nebude tak úplně o umění, jako o tom, že dotyčná sice nemá hluboko do kapsy, ale možná do hlavy :4: Ovšem jestli jsou takhle oba spokojení, inu... dříve bylo normální, že makal chlap a žena stála za plotnou, jestli někdo i dneska vyznává tuhle myšlenku, tak mu ji neberu, ty generace jsou pořád mezi námi... :1:

Co se týče zmíněné diskuze ohledně slečny, co se chtěla vzdát školy - přišlo mi, že se všichni chytají zmíněného psaní, ale ona napsala "psaní knih A UMĚNÍ"... což jsem si vyložila tak, že psaní knih zjevně nebude jediná věc, které se chce věnovat. Proto jsem jí také poradila odchod... ale ono se říká - podle sebe soudím Tebe, že :6: A pochybuju, že oním uměním myslela směr, kterým se ubírám já sama. Ale budiž. I tak nerada koukám na to, když se někdo nutí do něčeho, co ho nenaplňuje. Asi jsem zvyklá sázet vždycky vše na jednu kartu. :15:

Osobně si myslím, a i moje zkušenost tomu nahrává, že v dnešní době (ač se to nezdá) je možnost umělecky prorazit podmíněná hlavně tvrdou dřinou; neustálou pílí a touhou se zdokonalovat + porozumění marketingu a hlavně lidem, lidské psychice. Toho, co chtějí, co vyhledávají, umět na ně působit přes emoce nebo se je touto cestou pokusit stimulovat třeba intelektuálně, i to lze. Emoce jsou ale top, hlavní pohon naší společnosti. Dneska mají umělci navíc jednu extrémní výhodu - umění už dávno nemusí být jen něco hmatatelného - digitální rovina dala všemu nový rozměr plný téměř nekonečných možností, a tam je pořád co objevovat. Trh opravdu zdaleka není tak nasycen, jak by se mohlo zdát.

Takže... jo. Kdo tvoří, je pro mě tvůrce, umělec, i když tvoří napodobeniny. To, jestli se mi to líbí nebo ne, jestli to uznávám nebo ne, to je jiná kapitola. Tohle je zrovna věc, kde se řídím poučkou ´žij a nech žít´.
Je fakt, že se v místních uměleckých kruzích moc neorientuji, takže nedokážu moc soudit, jak na tom kdo je. Ale zase vím dost o muzikantech... to je bída, velká bída. To už je lepší dělat někde učitele, to i ti za kasou mají lepší platy. Stojím si za tím, že bez cílení do zahraničí to opravdu nejde. A raději teda sám za sebe nebo za vlastní kapelu, než nedej bože za orchestr... Pár směšných tisícovek za cestu do Číny s filharmonií, do hotelu plnýho plísně, švábů a krys... toho už jsem taky byla svědkem. Fuj.
No, odbíhám.. :4:


Už to tu zaznělo, ale připadá mi to z celého tohoto mého obkecávacího slohu nejdůležitější - umění je stav bytí. Kdo má umění jako stav bytí, to už je v podstatě ten úspěch. A finanční potom už dorazí sám. Jenže u stavu bytí jsou finance dost nepodstatné... a jsme zas na začátku.. :3:
20.04.2018 - 23:48 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Když dovolíš, tak to roztáhnu více do šíře, netýká se to titiž zdaleka jen umění, uměleckých předmětů, ale toto se alespoň u nás děje v mnohem větší míře v jiných oborech a je to dokonce podporováno (ba aktivně šířeno) státem.
Uvedu příklad, kdy kosmetička studovala svůj obor 4 roky. Při denním studiu měla i zdravovědu, dermatologii, studovala estetiku, měla 4 roky praxe...
Mezi tím Úřad práce začal aktivně nabízet rekvalifikační kurzy pro kosmetičky, protože nevěděl, co s těmi nezaměstnanými ženami jiného. Za tři týdny měly hotovo a měly oprávnění k podnikání v oboru. O dermatologii to něvědělo nic, typ pleti a kožní problémy to nerozpoznalo vůbec, ale vesele začaly ve velkém ubírat práci těm skutečně kvalifikovaným.

Další příklad byl prakticky totožný, jen se týkal masérů. Středoškolští studenti měli po 4 roky denní studium zaměřené na masérství, ale v téže době nějakého chytráka napadlo, že budou rekvalifikovat nezaměstnané na maséry a masérky. Ti s kursem byli hned hotoví a rozjeli podnikání. Jaké překvapení čekalo na absolventy s mnohem lepším vzděláním, když zjistili, že se už na trhu práce neuchytí. A co s nimi bylo dál? Skončili na pracáku a rekvalifikovali se v rychlokurzech na něco jiného, pokud chtěli mít zajištěnou obživu, ačkoli by jako maséři byli většinou těmi lepšími.

No prostě jsem chtěl říct, že nejen v umění, ale všude je průser, když se do odborné práce (a to je právě i umění) naženou neodborníci. A když je tam cíleně nahání stát (v tomto případě pracák), je to ještě horší, protože ten tím vědomě poškozuje ty, kteří něco umí, zatímco neodbornost se dočká podpory.
21.04.2018 - 06:54 | Filtr
(Štír) tronco
To mne zase beha v hlave to, ze vsichni prepocitavaji v hlave vse na penize. Tady je ten problem, protoze si myslime, ze bez nich se neda zit. Potom tedy v ramci "ekonomiky" musis vyrabet takove prodejne veci, aby jsi oslovila sirokou skalu lidi a prodala co nejvice kycovitych nekvalitnich kusu (i proto, ze tomu s ohledem na cenu nemuzes venovat kvalitni material a praci). Vsak nejbohatsi lide na svete ziskali svuj majetek legalni cestou vyrobou treba kulicek a pruzinek do propisek, zapalovacu, plastovych obalu na bonbony, papirovych kapesniku. Chapes? Miliardove mnozstvi vyrobku nizke kvality tak, aby se musel co nejdrive koupit dalsi vyrobek a byl obrat. Umelecke dilko muzou byt i drevene hulky v asijskem bistru, ale kdyz na nich chces vydelat, nemuzes vyrabet jedny pro cisarskou rodinu za par desitek tisic dolaru pul roku s brilianty, ale desetitisice jednorazovych z nekvalitniho materialu, jen aby pripominaly nejakou kvalitu a vyroba muze zabrat jen nekolik vterin... vis, marketing...
21.04.2018 - 08:11 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » .
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
wau,wau,wau - odpovedala mi duša na podobnej mojej úrovni, ale neodpovedala si mi na to hlavne čo som chcela a to že v tom článku oni písali akoby tou roztrhnutou tvorivosťou zabili skutočné umenie, to niečo vyššie čo v umelcoch je - to je to čo mi v hlave rezonuje, priblížil sa sosna a tak to myslím aj ja, tie rychlokvašky sú všade.
Inak pre mňa človek ktorý nemá fantáziu ale iba okopíruje je remeselník čo je tiež dobre ale nie je umelec.
21.04.2018 - 08:13 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Sosna zvlčelý
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
áno a toto sa mi už spája s tým čo bolo v článku, aj s nadaného a pracne na sebe vydretého urobili iba priemer.
21.04.2018 - 08:21 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » tronco
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
No ved preto umelci nikdy neboli bohatí alebo väčšina z nich, ale žili svoj život.
Lenže tých umelcov bolo možno 10% z populácie ale teraz je to 90% a ešte stále im pracak ponúka nech si založia živnosť ked tvoria atd.
21.04.2018 - 08:27 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buh je tlak
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Neviem či si to myslel v tej prvej vete sarkastický či nie, ale ja píšem v slovenčine.
No a to máš pravdu umenie je aj pohyb tela a nespeňaži sa. No a to mi dáva pre mňa odpoved že v tomto období naozaj skôr ide o remeslo ako umenie. Remeselmík robí za peniaze aj umelec len trochu inak, lebo ta bohemskosť je v ňom.
21.04.2018 - 12:12 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » aktigram
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Sarkasmus to nebyl,byl to kompliment.kdyz mi bylo 17,chtel jsem chodit na navstevu k dospele zene do vily.varili bychom spolu,popijeli na terase a ona by mi davala rady do zivota. Tuto zenu jsem propasl,vize asi zustala. ***Myslim ze ta dama tenkrat Klidne mohla mluvit jako ty.
21.04.2018 - 12:33 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buh je tlak
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Krásne
21.04.2018 - 14:56 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » aktigram
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jo jo, Sosna to napsal pravdivě. :15:

Já se té odpovědi vyhla trochu úmyslně, jelikož je často dost těžké poznat, co je a co není originální. Když někdo bude chtít někomu uškodit, vždycky na jeho tvorbě najde něco, co už lze vidět jinde. Někdy se nedá tak dobře poznat, nakolik je dílo inspirováno něčím jiným. Už jsem poznala i spoustu případů, kdy si umělec kompletně vymyslel něco svého a ouha - ono to už někde jinde existovalo. Tak trochu cimrmanovské, že... "teď tu byl" :4:

A samozřejmě - jiná věc je strávený čas, píle, péče... to se samozřejmě poznat dá a dělá to hodně.. :1: Souhlasím s Tebou.
21.04.2018 - 18:34 | Filtr
(Štír) tronco » aktigram
A vlastne zit skromnym zivotem je tez umeni :3:
22.04.2018 - 09:25 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele silentium, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Vidět, citit a tvořit "originálně" či tedy "po svém" je i formou bytí (možná). ...Vlastně nevím co odpovědět - vždy, když někde najdu něco, co jsem ještě "neviděl", pozorně vnímám. A tiše, nebo raději nahlas obdivuji a chválím. To chválení pro to, že již vím, že to je nejkrásnější odměna za sebenepatrnější (ale zato ryze osobní) vložení SEBE do formy něčeho. :50: :74:
22.04.2018 - 10:05 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » silentium
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
To si vystihol prekrásne - môj zážitok u nás z Radvanskéhojarmoku, boli sme iba v nedeľu teda posledný deň, niečo sa aj predalo ale najviac rezonujú vo mne slova dvoch pánov. Robím veci farebné lebo ma oslovil slovanský štýl a moje náhrdelníky sa veľmi páčili. No a prišiel pán a hned si myslel že to tvorí moja dcéra, ale ona hovorí nie, to moja mama ma túto fantaziu a cit pre farby a vtedy prišiel ku mne a poprosil o rúčku a pobozkal mi ju s naozajstvou poklonou - tieto rúčky by sa mali každý deň bozkávať za tu krásu čo vyrobia.
Druhý pán, mladší aj ten poprosil o moju ruku aby mi ju bozkal a povedal že na celom jarmoku nevidel nič krajšieho. Toto je niečo také silné čo je oveľa viac ako nejaký peniaz, toto bolo naozaj ocenenie mojej práce a umu a samozrejme chceli k tomu výklad, ktorý som si naštudovala v ruských a ukrajinských archivoch o tom koľko stúh na svadobnú partu a aké farby pre harmoniu vzťahu, či prečo som začala vyrabať tie náhrdelníky na hrdlo, tak aby zakryli jamku na hrdle a aké to bolo veľmi dôležité pre slovanské ženy.
22.04.2018 - 21:32 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » aktigram
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele silentium, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:74: :74: :74:
23.04.2018 - 00:24 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Umělecké sklony má každý.Jen je umět prodat.Spousta lidí je prodala po smrti no.A tak tvořme...a třeba si nás po smrti všimnou. :4:Spíš ne... :61:
23.04.2018 - 07:33 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » aktigram
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Slovanská parta a svadobný náhrdelník
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
23.04.2018 - 07:33 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » aktigram
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
s kyticou
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
23.04.2018 - 07:56 | Filtr
(Panna) a.p.r.i.l
Musím potvrdit já jsem naposledy malovala jako dítě a před mesicem a půl jsem si koupila štětce a barvičky. Už mám víc jak 10 obrázků a některé už si našli i majitele:))))
23.04.2018 - 08:03 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » a.p.r.i.l
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Tak to je pekné. Nech sa ti darí aj nadalej. :17:
23.04.2018 - 11:18 | Filtr
(Ryby) MG34
"Čo ma zaujíma je hlavne to či je dobré ak tvorí hand made každý či skoro každy, sú všetci umelci alebo nikto?"

je to jednoduché - aktuálně žijeme na úkor ostatních - nejčernější práci (zejména stavby) tu vykonávají gastarbeitři a zbytek outsourcuje třetí svět - za pakatel se sem dováží zboží, které bychom museli sami pracně vyrábět - tím myslím zejména potraviny a jiné spotřební záležitosti. A technický pokrok za nás odedře taky někdo jiný a my z něj kořistíme - to jsou i ty počítače/mobily, ze kterých se píše do této diskuze

kdybychom všechno dělali sami (klidně i jenom to základní pro přežití), tak nejenže nezbude čas na umění, ale ani na takovéto dotazy :5:

Tzn. tvé otázce by měla předcházet ještě jedna otázka - chci se ohlížet na zbytek světa nebo nechci? A podle toho by teprve následovala odpověď na tvoji původní otázku.
23.04.2018 - 11:48 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
V prvom rade mi neschádzal z rozumu článok o tom že niekto vypustil tvorivosť aby ju vlastne zničil. Takže si myslím že tu si nemusím predkladať žiadnu otázku alebo už som si otázky dávala, ale mi rezonoval v hlave a tak som chcela poznáť iný názor.
Na tu otázku " - chci se ohlížet na zbytek světa nebo nechci? "
Neviem odpovedať, až tak ma nikdy netrápilo čo mali vo svete a u nás nie a asi ma to netrápi ani teraz, hlavne ked z toho sveta prišlo k nám toľko zlého. Takže nech si ma každý to svoje, mne sa páčilo žiť aj v tom strašnom socializme ako píšu, viem sa prispôsobiť aj dobe aj krajine.
23.04.2018 - 14:34 | Filtr
(Ryby) MG34 » aktigram
To není dobré. Schopnost přizpůsobit se "tomu" ještě neznamená, že "to" je správně.

Nicméně když ti nevadí, že vykořisťujeme lidi z třetího světa, tak by ti nemělo ani vadit, že se tu rozvíjí ta dekadentní exploze pseudo-tvořivosti.

Já si přiznám, že žiju na úkor třetího světa a hledám skulinku, jak se napravit. Možná naivně, ale snahu mám. Takže mi nečiní problém tu dekadentní explozi "umění" sabotovat kde to jenom jde, protože to je (když to přeženu) tanec nad hroby zemřelých afrických dětí...
Příspěvky: 1-25 26-50 51-66
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »