Kategorizace myšlení


20.04.2018 - 11:58
(Kozoroh) Bosch
Kategorizace myšlení
V naší kultuře jsme silně pod vlivem kategorizace myšlení která začíná prvním rozlišováním na ano/ne a pak tvorbou skupin a podskupin vlastně všech oblastí které nás obklopují.
Původ kategorizace myšlení lze dohledat v době vzniku primitivních náboženství pouštního typu kde šlo o přežití, a tedy odpovědi na základní otázky byly odpověďmi života a smrti. Šlo například o určení trasy k nejbližší oáze kde i malá odchylka představovala jistou smrt. Je to tím směrem 8 dní tečka ano vše ostatní je ne-smrt. Blíží se bouře ano ne vše mezi tím nemá místo protože když se včas neskryjeme jsme mrtvi. Nepřesnost se nepřipouštěla a jediný způsob jak přežít byla potřeba kategorizovat jevy na základní otázky a odpovědi sdělitelné i tomu nejprimitivnějšímu tvoru i jen kýváním hlavou.
I tak povstalo dualitní myšlení se svým bohem a ďáblem dobrem a zlem a všemi dalšími kategoriemi co nás obklopují a zřídka kdy si uvědomujeme jak moc jsme v jejich zajetí.
Jsi muž/žena, muž ano-žena-ne(co homosexuálové bisexuálové metrosexuálové asexuálové..?)
Bůh/ďábel..a co nevěřící? Třetí možnost? Zabít bezvěrce! Jak snadný nástroj moci, že? :-)
Aneb kdo nejde s náma jde proti nám. Dualitní dělení světa na ano/ne, dobro/zlo je příčinou nepochopení jednoty jakožto základu ze kterého vše vychází a do kterého se opět navrací.
Vaše názory vítány. :27:
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)

Příspěvky v diskuzi

Stránka: 1 2
Řazení:
20.04.2018 - 14:27 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
Takhle to pak nějak dopadne když se počítač snaží namalovat akt.
Krásky z binárního světa. Něco tomu chybí. :25:
https://www.lui.cz/co-se-deje/…
20.04.2018 - 16:55 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Já ti nevím, podle mě je přesah dualitního vnímání umožněn přijetím paradoxu jakožto konstanty, která je pro člověka, který s sebou vleče své "pouštní" dědictví nevyhnutelně bolestná... :)
20.04.2018 - 18:05 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Argyll
To ano s tím souhlasím.
Jenomže nepřijetím toho paradoxu se stáváme zase něčim jako robotem zajatým v konceptuální mysli. Ztráta sebe sama, duše. Může to být ale i sladké zapomnění svého já, odložení toho otravného zřece připomínajícího nám neustále kým jsme a za co vše neseme odpovědnost. Obojí může být velmi náročná ale i žádaná pozice.
Žádost po žití v dualitě, anebo zřeknutí se této žádosti ve smyslu prožívání jednoty. V těch žádostech může byt háček bolesti myslím si větší.
22.04.2018 - 09:15 | Filtr
(Ryby) Maek
V naší kultuře se podle mého názoru a ten nemusí být správný, příliš spoléháme na myšlení, tedy na ano a ne.
Řekl bych, že Život je víc než ano nebo ne :1:
Můj názor.
22.04.2018 - 10:16 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Maek
Taký mám ten dojem že život je něco více než rozhodování sežrat nesežrat, zabít nezabít..
Spíše se vždy jedná o poměrné zastoupení jednotlivých složek bytí.
Naši bytost skvěle manifestuje horoskop s planetami a znameními.
Jednotlivé planety představují zástupce našeho já, každý má dle postavení v horoskopu svůj hlas a dohromady probíhá neustále sněm, politická rozprava ze které vyplývají následné činy řídící osud.
V naší hlavě tedy není nikdo kdo by rozhodoval v mezích ano/ne ale spíše jsme řízeni konsenzem řízeným vzájemnými postoji jednotlivých funkcionářů kterými planety v našem horoskopu jsou.
Nejsme tedy jen jedno já ale jsme více já především slunce jupiter mars a pak další já jako luna atd.. kteří spolurozhodují na vnitřní a vnějším dění každého z nás.
Naše bytost je tedy fragmentovaná čehož si všimli i psychologové. Fragmentovaná do jednotlivých psychologických celků které planety jako symboly představují.
Horoskopie je tedy psychologická nauka o nás, takových jací jsme.
Je ovšem pravda že pohled na horoskop nám dává jen pohled na vrchní vrstvu ledovce. Drtivá část zůstává skryta v zákulisí.
24.04.2018 - 02:11 | Filtr
(Blíženci) les osika » Bosch
A co opravit v sobě některé porouchané ladičky? Třeba by se paradox ukázal jako podvod binárního kódování. Slyší-li člověk hudbu, která povznáší jeho ducha, nepotřebuje binární taháky, které mu říkají, co to slyší.
24.04.2018 - 10:19 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » les osika
Kde jsou dva můžou být i tři čtyři..to je jen taková symbolika. Jednota a mnohost mezi nimi není žádná hranice tudíž všechny kategorizace jsou jen představou naší mysli stejně jako binární kódování.
Mysleli jsme si že jsou muži a ženy a ono jehle už jsou zde min.4 kategorie lidské sexuality.
Člověk vnímá svět černobíle anebo barevně. Černobílé vidění světa je oční vada. Takový člověk asi barevný obraz nenamaluje a neocení jeho krásu.

Naši existenci spíše vyjadřuje procesující já které by mohlo být nazýváno jak již zmíněno vortexem.
Není to žádný ano/ne computer ale je to jen stále dopředu se deroucí ano, slunce které doprovází skupina entit, planet, dvořanů svého krále..když už u toho má hrát ta povznášející hudba.
https://www.youtube.com/watch/…
24.04.2018 - 22:08 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Tak jde o zjednodušení situace,které nemusí být platné vždy a za všech okolností.Někdy je to přínosem a někdy ne.Zase je to o výběru každého kterého individua.Jednotu bych do toho vůbec nezahrnovala.
24.04.2018 - 22:10 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » bubobubo
Naopak to vše je zahrnuto do jednoty.
24.04.2018 - 22:18 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Tak jde i o to,co si kdo pod pojmem jednota představuje.
25.04.2018 - 00:17 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » bubobubo
Akauzalita?
25.04.2018 - 01:29 | Filtr
(Blíženci) les osika » Bosch
Člověka s černobílým viděním možná ani nenapadne, že by mohlo existovat vidění barevné a může něco takového pokládat za smyšlenku, atd. A to třeba jenom proto, že má poškozený nejaký rezonanční obvod, ladičku, ať už z jakéhokliv důvodu.
Pokud např. žena začne užívat hormonální antikoncepci, velmi pravděpodobně si tak přeladí jisté své rezonanční okruhy na jí nepřirozené. A tak se stává nepřirozenou a jelikož "výrobu" těchto preparátů neovládá, ještě k tomu závislou.
A (paradoxně) tendence být nepřirozený a závislý je v současné době masivně podporována. Opak je naopak dehonestován.

Určitě to není jenom hudba, která dokáže člověka duchovně povznést, t.j. zde připomenout mu stav před poškozením některých jeho rezonančních obvodů. A pak je člověku, jestli se bude opíjet duchovním povnášením a nebo si tu a tam něco opraví a tak se trochu sjednotí...
25.04.2018 - 09:35 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » les osika
Ano jenže v rámci neexistence ohraničených kategorií (černobílé/barevné..vznikly například i mulati méně snědí více tmaví bílí..) prosakuje jedna kvalita vždy do druhé i když někdy jen v esenciální homeopatické formě.
To je pak příčinou minimálně podprahového tušení takových černobílých osob že "něco není v pořádku".
A tak se i lidstvo jednou opět znovu pozvedne nějakým tím svým způsobem.
Třeba bude opět donuceno rozvíjet empatii a starost jeden o druhého. Příroda má své nápravné prostředky, pilulky, třeba antikoncepce povede právě k eliminaci nevhodných lidských druhů. Nechceš se množit? Tak zanikni.
Uvolníš prostor těm kteří žít chtějí. Hlavním motorem života zde na zemi je bezpodmínečná touha žít. Je egoistická a bezohledná. Tudíž vesmír (bůh) si na správnost korektnost morálku atd nehraje. Je logické že sem nažene imigranty a my půjdeme do háje, neboť jsme jako kultura přírodu zklamali. Už jen tou antikoncepcí. Koncepce života znamená plodit, množit se. Tu naplňují jen imigranti a cikáni.
26.04.2018 - 02:42 | Filtr
(Blíženci) les osika » Bosch
Předpokládejme, že vesmír je v otázce imigrantů spíše nestranný, pokud neznáme jeho záměry.
Nemáme-li vhodný nástroj, kategorizace myšlení nás nezachrání.
Zřejmě to tak bylo v každé době, pokud chtěl člověk reletivně dlouhou dobu přežít, musel si opatřit vhodný nástroj. Zemědělec pluh, mnich schopnost správně se soustředit.
Rozvoj empatie a starosti o druhého je také nástroj, jak ledacos "opravit". Možná zajímavější než imigranti :1:
26.04.2018 - 09:51 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » les osika
Teď je zajímavá otázka která se vynořuje, přežívají ušlechtilejší druhy anebo ty méně ušlechtilé? Extraordinaire anebo vulgaris.
Zkušenosti říká že ti lepší umírají první. A pak že co to tu máme za sebranku..co se chce sama ještě dokonce i zachránit..
26.04.2018 - 14:23 | Filtr
(Blíženci) les osika » Bosch
Asi to bude tím, že příliš přemazlené myšlení se stává obtížným i pro genus superiora. V době úpadku se moci holt ujímá lůza...
26.04.2018 - 14:50 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » les osika
a kdy ten úpadek začal?
abych si mohl srovnat kdy tady vládly elity.. :25:
26.04.2018 - 15:30 | Filtr
(Blíženci) les osika » Bosch
To je obecná zkušenost všech úpadků.
26.04.2018 - 21:52 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » les osika
právě že možná je to jen zevšeobecnění individuální zkušenosti
dá se to nějak objektivně hodnotit?
na základě jakých měřitek?
26.04.2018 - 22:23 | Filtr
(Rak) dan162 » Maek
Jako člověk se silnějším myšlením souhlasím, černobílost/myšlení/logika/dedukce je svůdná jasným a přehledným systémem - s rizikem žádné souvislosti s realitou.

Pro Bosche - savčí emoční mozek se svou škálovatelností se ukázal být méně akceschopný než lidský logický ano/ne. Kdyby emoce uměly nejlépe rozhodovat, tak by se ten logický mozek u nás lidí nevyvinul, zůstali bychom na savčí úrovni stáda, případně opičí smečky.
26.04.2018 - 22:41 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » dan162
Lze pochybovat o tom zda rozum(logika) rozhoduje nejlépe. Třeba je to jen taková vnější nálepka na mozku ta logika a v reálu jednáme převelice emočně, možná že zcela iracionálně. A pak si to logicky jen doložíme proč jsme to udělali.
27.04.2018 - 02:16 | Filtr
(Blíženci) les osika » Bosch
Proč jen?
Pokud máš na mysli hodnotit z absolutního hlediska, co by na to řeklo absolutno? Nevím.
Čím větší časoprostorový úsek je tvor schopen obsáhnout, tím platnější podobná zevšeobecnění bývají. Co může soudit jepice o životě člověka? co člověk o životě hory...
Člověk sice může načerpat o životě hory kopec binárních informací, ale rezonanční zkušenost to takhle nikdy nebude. Asi by bylo těžké indiánského šamana balamutit binárními průjmy.
Když se povede sladit binární zkušenost s rezonanční, je to ale pěkné :75:
27.04.2018 - 08:14 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » les osika
Popravdě v nějaké absolutno moc nevěřím.
Když vytvořím nějaký názor postoj stanovisko je to vždy mé osobní.
Když se sejde více takových je to obecné. Ale množství ještě podle mně nic nedokazuje. Skupina se může mýlit jak už to tak bývá. Protože každý z nich hodnotí z pohledu sebe sama. Vše je nakonec jen náš mozek o kterém nevíme co vůbec dokáže. Což bude jako s jádrem dokud člověk nevěděl, jakmile člověk objeví moc je zle. Jde se zničit, dá se to hodit na neznalost nevědomost ale v jádru je za tím vždy touha po moci.
Mysl je mrcha myšlení je to slepá ulička, nejlepší co s ní udělat je nechat ji běhat do kopce nahoru dolů dokola.
Tibeťani a indové a asi i jiní pravoslavní to řešili tak že odříkávali mantru a na nic víc nemysleli. Tím si vyčistili zorné pole uvědomování a měli klid a jasno.
27.04.2018 - 09:35 | Filtr
(Rak) dan162 » Bosch
Je to nejnovější mozek, tak se dochoval proto, že jeho držitelé v něm měli a mají konkurenční výhodu.

Ano, emoční savčí mozek je silnější než lidský, je odzkoušený desítky milionů let praxe, novější lidský mozek je sice nad ním, ale je specializovanější, nezintegrovalo se to celé. Takže ten spodní/starší mozek stále řídí toho zatraceně hodně a lidský mozek to blbě ovlivní.

A taky platí, že plazí mozek je silnější než savčí emoční, ten je zase odzkoušen stovky milionů let. A je mezi plazím a savčím mozkem stejná vazba jako mezi lidským a savčím - ten plazí toho řídí překvapivě taky dost, do čeho nemáme co mluvit.
27.04.2018 - 10:37 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » dan162
Já se jen zdržuju úvah nad tím že jeden je lepší než druhý, sfektivnější atd což je věcí silně subjektivního hodnocení. Potřebovali bychom vyjádření různých druhů mozků od plazů létavců pavouků atd abychom mohli usuzovat kdybychom jejich výstupy dali to tabulek a hodnotili podle kritérií každého kterého druhu jak jsme na tom ve skutečnosti co nejobjektivněji my, lidé. S naším neokortexem.
Možná že se jen zamotáváme do vláken myšlení jako bourec morušový abychom zajati ve výtvorech naší představivosti našli své vězení nebo smrt druhu. To že se jiné druhy nevyvíjejí stejně neznamená že se vyvíjejí špatně nebo hůře a otázka primitovnosti a jiné by mohly být zodpovězeny teprve s odstupem v řádu miliónů let, pak bychom se možná i divili. Své pýše bílého člověka vládnoucího všem ostatním svým nástrojem nového mozku který není vlastně nic jiné než sofistikované tesáky aliena na planetě.
Příspěvky: 1-25 26-45
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Úplněk ve Štír Štíru
ukázat kalendář »