Záhada nevědomí


14.03.2018 - 11:54
(Kozoroh) Bosch
Záhada nevědomí
V současné době převládají dvě představy o tom jak funguje naše podvědomí.
První představa je ta že neocortex (povrch mozku, vývojově nejmladší oblast) je spojen s racionálním prožíváním, zatímco co limbický systém vývojově nejstarší je spojen s procesy nevědomými, které ovlivňují vědomé prožívání.

Druhá představa říká, že ty procesy nevědomé probíhají v mozku všude, a hranice mezi tím zda procesy projdou do prostoru vědomého prožívání závisí na synchronizaci.

Nové metody výzkumu mozku jsou zaměřeny na to aby hodnotily právě tento přechod z nevědomého do vědomého prožívání. Tento přechod je dán synchronizací na 40Hz vizuální kůry paritálního cortexu a dalších oblastí mozku kdy si začínáme uvědomovat "o co se jedná" a tímto vzniká bdělé uvědomění.

Zdá se že první způsob fungování mozku je spíše překonaná záležitost, pozornost je dnes více věnována právě přechodu z nevědomého do vědomého stavu.
Tato hranice je zdá se být dána jakýmsi prahem uvědomování, na který jsme nastaveni a který jsme schopni do jisté míry i ovlivnit.

Uvedené poznatky naznačují, že žádný zjistitelný fyzikální předěl mezi bdělým vědomím a podvědomím neexistuje, ale že naše bdělé vědomí i podvědomí jsou obé přímou součástí téže reality která v daný moment má v případě bdělosti pouze tu vlastnost že synchronizuje různé části mozku v obraz který dává smysluplnost.
Zdá se tedy že tato hranice možného vnímání je závislá na naší vůli více než si dokážeme připustit, a to pouhým soustředěním na věci vnější (což hranici uvědomování posouvá směrem k extroverzi), anebo na věci vnitřní (což posouvá hranici uvědomování k introverzi).

Dalším velmi zajímavým jevem je objev takzvané sítě defaultního módu mozku, který objevil dr.Reichl po 25 letech výzkumu. Tento muž známý svým článkem "Co mozek dělá když nic nedělá" zjistil, že určité (defaultní) části mozku jsou více aktivní právě když je mozek nezatěžován vnějšími podněty.
To vedlo k lokalizaci těch částí mozku které nabývají významu v klidovém režimu, kdy se věnujeme sami sobě, introverzi, naopak dochází zde k útlumu když se věnujeme vnějšímu světu.
Zajímavé je že tato část mozku je tím aktivnější, čím více klidového režimu jsme schopni v sobě navodit. Má se zato že zde právě aktivujeme naše podvědomé části mozku se kterými takto jsme(začínáme být) ve spojení. Je to vlastně brána do našeho podvědomí.

Takovýto stav je vlastní například stavu meditace, případně odpočinku, relaxace, bdělého snění..
Zda tedy dojde k překlopení z nevědomého na vědomý mód prožívání je spíše záležitostí upření pozornosti, a není zde omezení nějakou předem danou předdefinovanou oblastí kam se nelze dostat. Tato hranice mezi vědomím a nevědomím je dána právě jen synchronizací vjemů v dané(v podstatě jakékoli) oblasti uvědomování aniž by záleželo na tom zda se jedná o objekty vnitřní anebo vnější.
Závěr který z neurovýzkumu mozku plyne je ten, že neexistuje oblast našeho vědomí která by nešla propátrat (zvědomit). Jde jen o to kam upínáme svoji pozornost. V tomto smyslu lze naše vědomí i nevědomí prožít jako součást jednoho a téhož celku, nikoli jako jen "zde" a "tam" jak se v duálním bipolárním světě (druhu myšlení) domníváme.
Upřením pozornosti do nitra jsou naše vnitřní obsahy stejně objektivizovatelné jako ty ve vnějšim světě, budou však více výrazné neboť niternější. Budou více zahrnovat naše vnitřní obsahy, emoce..méně obrazy a tvary.
Hranice za kterou se rozkládá tento vnitřní (podvědomý, snad dosud archetypový) svět zle nazvat prahem možného vnímání a práce s ní je otázkou tréninku.
Tato hranice je v některých parametrech měřitelná laboratorně.
Poznání a propojení oblastí dosud zahaleného "podvědomí" s vědomím bdělým (zvědomění podvědomých obsahů mysli) pak lze nazvat poznáním, sebeuvědoměním, osvícením.
Myslím si že moderni neurověda docela dobře odhaluje způsoby k poznání sebe sama, k zodpovězení základních lidských otázek o naší podstatě kterou je v důsledku neomezené vědomí.

Příspěvky v diskuzi

Stránka: 1 2
Řazení:
14.03.2018 - 16:49 | Filtr
(Váhy) Buddha/2
"povím ti jedno tajemství
úplně všechno jsou jen dosud nevyvrácené hypotézy čekající aby mohly být nahrazeny hypotézami jinými"

Poznáváš to :3:?
Na jednu stranu mám za to, že mozek se hrozně přeceňuje a hledá se tam i to, co tam není :4:. No a to co jsem ocitoval platí v tomhle oboru výzkumu daleko víc než jinde, si myslím :20:
14.03.2018 - 18:57 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Buddha/2
nevadí že hypotéza bude jednou vyvrácena
to je v pořádku protože náš pozemský život je proces
jde o to jestli očekáváš poznat nějaký definitivní stav "pravdy" anebo chápeš že vše je pohyb
a v tom případě se jedná jen o změny
tedy nic podstatného co by vyvracelo smysl toho procesu samotného
protože to je symptom bytí, je to pro nás důkaz že žijeme a to potřebujeme k potvrzení myšlenky "jsem"
i ve vnitřním významu vzniká bdění tedy bdělé vědomí (jako opak nevědomí) jen ve vztahu mezi dvěma signály(entitami)
jinak nedochází k polarizaci a mysl není schopna vnímat, není totiž co
a svět za hranicí možného vnímání je pro běžnou mysl natolik abstraktní, že by byl nepostřehnutelný
proto není špatné s hypotézami pracovat

vše má svůj čas, je to jako by jsi řekl že jednou stejně umřeme tak nic nemá smysl, z pohledu věčnosti ano, ale tento pohled zatím není aktuální, a nikoho nezajímá
v podstatě je to jen taková hra
14.03.2018 - 20:30 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Petr204, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Vždyt to říkám pořád,že mysl plná myšlenek je k hovnu.Všechno je až za myslí a pokud se to někomu podaří,tak vlastně realizuje sám sebe.Několik odvážlivců to dokázalo,já na to zatím odvahu nemám.Je to fakt zajimavá studie,už i věda bude muset uznat,že je na takové věci krátká.
14.03.2018 - 20:36 | Filtr
(Býk) Ase
Kto je autorom toho textu? Nieje tam nejaká chyba s tou hodnotou frekvencie? K frekvencii 40Hz google nič nevyhladá na prvých troch stránkach vôbec nič.
14.03.2018 - 20:55 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Už roky to tvrdím že vedomie a nevedomie sú spolu a predelené možno len takým jemnučkým závojom, záleží len na nás či vieme poodhrnúť ten závoj.
Takisto roky tvrdím že pre človeka je najlepšie ked bude vedieť byť ticho sám zo sebou, že to ešte nie je vžité stále môžte vidieť v čakarňach pred ambulanciami kde ľudia znervoznia všetkých, lebo ten je tam dlho a všetko možné, ale každý chce byť riadne vyšetrený. To je znakom toho že ti ľudia nevedia v tichosti žiť sami so sebou. Niekto sa dopracuje k tomu iba meditáciami a niekto inak, ale už naši predkovia vedeli že človek sa to musí naučiť a až vtedy sa rozvíja ten iný potenciál v našom mozgu.
Takže áno súhlasím s tou druhou variantou aj ked neviem to meranie a pod. veci lebo to ma nikdy netrápilo.
14.03.2018 - 21:25 | Filtr
(Rak) dan162
Mne se zdá, že platí oboje. Mozek myšlenek, mozek emocí a plazí mozek jsou vývojové fáze, kterými člověk prošel řekněme od dinosaurů, a které v sobě všichni máme.

Událost je jen to, o čem lidi vědí (například o čem se píše), neboli existuje jen když se situace dostane do vědomí, jinak neexistuje. Když v těle obrátíme svou pozornost k nějaké své části, tak můžeme o ní zjistit vše možné, i to, co jsme předtím netušili. Pozornost obrácená k nějaké emoci včetně pojmenování je nástroj, jak emoci přesunout do vědomí, případně přijetí. Introverze se svým zvykem obracet se do sebe si myslím že má před extroverzí náskok.
14.03.2018 - 21:59 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Ase
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Kiyoko, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
K frekvencím dva odkazy: http://www.radostnezpravy.cz/leciva…

a https://www.mentem.cz/blog/…
14.03.2018 - 22:11 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Ase
Jiří Horáček na 14.minutě má o tom krátký vstup
existují vizualizační testy při kterých vyvstávají obrazy z "chaosu" a tam se měří ta frekvence, bod uvědomění něčeho z ničeho
https://www.youtube.com/watch/…
YouTube
14.03.2018 - 22:27 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » dan162
současný společenský trend podporuje extroverzi což vede k odcizování člověka sobě samému
zajímavý poznatek je také že neurony, (dá se uvažovat že mozek je něco jako vesmír v malém), mají tendenci se organizovat a komunikovat v menších celcích
méně už pak se spojovat a vyměňovat informace s těmi většími
je to taková systémová vlastnost neuronů jak si vyměňují informace, impulsy, což bylo při výzkumu objeveno
takto se vlastně chovají všechny organické, organisované celky a jejich podcelky..také i společnost
z toho se dá odvodit i to že společnosti mají tendenci se rozdělovat do menších skupin které mají snahu se organisovat samy atd atd až na další a další úroveň
to jsou všechny minulé i současné snahy o separaci samostatnost brexit czexit atp což je vlastně normální proces organizované biologické soustavy
striktně neměnné soustavy mají jen krystaly
kupodivu neurony mozku silně připomínají organizovanou společnost, mnozí tvrdí že vesmír, symbolicky, samozřejmě
v principu platí že celý vesmír je "jen" v našem mozku, nějaká paralela tam možná bude
14.03.2018 - 22:42 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Kiyoko
k tématu mozkových frekvencí a stavů vědomí vypracoval MUDr.Antonín Bayer studii v 60.letech minulého století
stojí zato si ji přečíst celou zde jen část


"..Elektrická aktivita mozku je charakterická pro různé stavy vědomí. Intenzivní soustředěnosti a vysoké bdělosti odpovídá aktivita beta s frekvencí 14-25 Hz dennímu vědomí bez intenzivního soustředění odpovídá aktivita alfa o frekvenci 8-13 Hz.

Je-li denní vědomí snížené a dostavuje-li se ospalost, vykazuje mozek aktivitu prvního stadia spánku, charakterizovanou alfa-vlnami, které se rozpadají a zase obnovují. Při silné ospalosti se dostavuje aktivita druhé stadia spánku a převládají beta vlny s příměsí theta-vln o frekvenci 4-7 Hz. Dostaví-li se spánek jako takový , tzn. Třetí stadium spánku, převládají vlny o frekvenci 3-4 Hz v nichž se objevují tzv. spánková vřeténka o frekvenci 14-18 Hz. Hlubokému spánku odpovídají delta-vlny s frekvencí 1-2Hz. Stadium spánku, při němž se objevují rychlé pohyby očních bulv a mizí svalový tonus, je spánek snový neboli paradoxní. Je charakterizován elektrickou aktivitou prvního a druhé stadia spánku.

Tyto změny elektrické aktivity se projevují rovněž jako odezva na různé typy soustředění. Užší souvislosti stavů vědomí z změn elektrické aktivity mozku a za různých typů soustředění byly zjištěny ve spolupráci a s výkladem K. Minaříka.."
.........................................................................
"..Podstatnou ideou, kterou mají dobré jogické systémy na zřeteli, je sestup schopnosti evidentního vnímání ze sféry mozkové kůry do centrencefalonu a dále do míchy. To je vlastně opačná cesta, po níž se ubíral vývoj tvarů směrem k rozvinutí schopnosti empirického uvědomování. "Když se tento postup podaří, ocitne se uvědomování v raných dobách tvůrčího procesu. Psychická cesta se pak vine sférou různých praforem živých tvorů a především pak jejich schopností, z nichž nejvýraznější je jasnocítění, " říká Minařík.

Cesta tohoto druhu je však problematická. Blokáda alfa-vln na jedné straně a výskyt theta-vln na straně druhé je silným předpokladem rozvoje snění a jiných nezdravých stavů. Rychlý úspěch v blokování reflexní činnosti smyslů a denního vědomí, který pro tento postup příznačný, nemůže často převážit vliv uchvacující duševnost, který se manifestuje blouděním v abstrahovaném světě. Při správném soustřeďování tedy nedochází ani ke snížení amplitudy vědomí, ani ke zúžení vědomí, ale naopak ke zvýšení amplitudy vědomí a k rozšíření vědomí. Výsledkem soustřeďování jsou následující: je-li dosažené téže rovnováhy, ale navíc subjekt uchoval uvědomění těla, pak se při zastavení duševní činnosti dostavuje nirvikalpasamádhi, které přináší osvícení, moudrost a bezprostřední vnímání skutečnosti.

Nedojde-li k zastavení duševní činnosti a převažuje-li bdělost nad hloubkou relaxace, nedostavuje se nirvikalpasamádhi, ale je možné sestoupit do podvědomí, poznat transcendentní svět a pochopit zákony soudržnosti psychofyzické existence živé přírody..."
http://www.osviceni.unas.cz/veda/…
14.03.2018 - 22:44 | Filtr
(Rak) dan162 » Bosch
Převaha extroverze je daná evolucí - bylo potřeba víc lovců než myslitelů. I myslitelé jsou potřeba, ale jako příměs, menšina. Současný společenský trend nemá sílu změnit statisíce let vývoje. Co se dochovalo, má svůj hluboký důvod, který neleží v současnosti.

xxexit je si myslím aplikace věku vodnáře, větší svobody a méně předešlého rybího hejna.

k ostatnímu nemám co říct, nevím.
14.03.2018 - 22:47 | Filtr
(Býk) Ase » Kiyoko
Dík, asi som zadal zlé heslo do vyhladávača.
14.03.2018 - 22:56 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Kiyoko
Tudíž ten výrok že "Každý jogín také ví, že ve stavu aktivace Theta vln dochází k prohloubení intuice a v některých momentech se lze setkat se svým vlastním nevědomím.." je velmi pochybný. U theta vln může jít klidně i o spánek, snění..se spoustou různých (pro účel vědomého pohroužení) nežádoucích jevů. Theta vlny se objevují běžně lidem co jsou na eeg po noční.
15.03.2018 - 07:31 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Theta vlny sú prítomné aj vtedy ak niečo tlačí na mozog a ten človek ma vtedy úplne iné vnímanie a naozaj môže vidieť veci ktoré sa skutočne stanú a predtým ani len takým veciam neveril, môžem dokazať z vlastnej praxe lebo takého človeka poznám, po odstranení nádoru sa už nikdy nevrátil k predošlému klasickému spôsobu života aj ked už nemal vízie ani nič také.
Takisto človek v stave zasvätenia - kým sa to robilo v chrámoch bude mať treta vlny prítomne aj v bdelom stave - dokazané. Takže zrejme snenie a vízie či splynutie s nevedomím môže byť rovnaké.
15.03.2018 - 09:18 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Kiyoko, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
ad výrok
Asi vycházíš z odkazu, který jsem poskytla asemu. No pravdou je, že odkazy jsem spíš vyvěsila pro přehled a další hledání souvislostí - např. ty rezonance jsou velmi zajímavé a také souvislosti, viz Fibonacciho posloupnost. Na "radostné stránky" jinak nechodím. Jsem realista a skeptik :5:
Osobně se víc zajímám o vliv hudby, resp. o její frekvenci, na psychiku člověka. Hudební průmysl apod.
15.03.2018 - 09:19 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Kiyoko, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ok, díky za tip :84:
15.03.2018 - 09:32 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » aktigram
Jen na základě frekvencí mozkových vln se nedá hodnotit kvalitativní náplň duševních stavů.
Taktéž se nedá žádnou chemickou ani manipulativní cestou dosáhnout to co lze v mystice nazvat zasvěcení. Neboť se týká kategorie jáství což je fenomén jiného druhu, ačkoli úzce souvisí s oblastí trojsítí kam defaultní síť spadá.
To co popisuje eeg a neurověda je jen struktura mysli, nemluví nic o obsahu, i když umí rozlišit biologickou rovinu konkrétního vnímání (zda člověk prožívá smutek radost..) jsou duchovní stavy mimo tuto kategorii v oblasti transpersonality.
V samádhí se podle takto zjednodušených náhledů nachází například hybernující medvěd. Evolučně tento hybernační stand by režim má i člověk a dá se aktivovat jako u medvěda. Dříve toto dělavali fakíři co se nechávali na určitou dobu zahrabat do země, minimalizovali metabolismus takže přežili zahrabáni v zemi i měsíce. Podobně na to jsou tibetští mniši v klausuře v jeskyních kde jsou v klidu a tichu i 12 let ale za zcela jiných mentálních podmínek kdy se nachází ve stavu bdělosti. Kdyby meditativní stav vysoké bdělosti u těchto mnichů souvisel s fyziologickou strukturou mozku, měl by mozek vysoký příjem energie (glukózy) což lze v podmínkách klausury vyloučit. V meditativních stavech se však mění způsob výživy tedy metabolismus mozkových buněk což je i z pohledu neurovědy a biologie zajímavý jev, "odkud se ta energie bere". Drtivou část naší přijaté denní energie totiž běžně spotřebuje mozek pře 20% celkově přijaté energie a při výkonu i přes 50%.
Na stav osvícení asi nebude mít ani nějaká DMT molekula vliv. Jelikož se jedná o stavy transpersonální budou obsahy takových meditativních sdělení probíhat mimo fyziologickou strukturu mozku. Tedy kvalitativně a v těchto oblastech i kvantitativně zatím (?) neměřitelné. Když vezmeme v potaz že mozek je "jen" brána.

To není ani tak reakce na tvoji zprávu jako spíše extenze tématu.
15.03.2018 - 09:51 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Kiyoko
frekvence a ladičky jsou vůbec zajímavá věc
nějakou dobu jsem se jimi zabýval
doporučuju na téma povídku Gustava Meyrinka "Hra cvrčků"
http://zridlo.net/hra-cvrcku-gustav…
15.03.2018 - 09:59 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Kiyoko
Rozdíl ve stavu mezi sněním a bděním dobře popisuje Meyrink také v jedné kapitole románu Zelená tvář.
Našel jsem ji i na netu musí se kliknout Gustav Meyrink a v textech na Zelená tvář.
"Klíč k moci nad vnitřní přírodou je zrezivělý od dob potopy.
Jmenuje se: -- být bdělý."
Vnitřní přírodou se myslí živlová podstata s duševní výbavou temperamentem atd.
http://www.osviceni.unas.cz/osobnos…
15.03.2018 - 11:54 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Kiyoko, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Já se tím zabývám stále, neb v tónu vnímám podstatu. Meyrink mě při mém putováním minout nemohl, ale stránky jsem neznala. Vypadají vskutku zajímavě. Děkuji převelice!
15.03.2018 - 12:04 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Kiyoko
Ze všech ladiček je podle mně nejlepší vlastní hlas.
15.03.2018 - 12:35 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Kiyoko, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Hlas je, tak to také vnímám, nástrojem pro tvorbu v rámci reality, která nás formuje. Proto i šamanské obřady a jiné rituály (náboženské) s hlasem pracují. Je to známý fakt i z lidových tradic - zaříkávání nemocí apod.
Lidé by měli věnovat pozornost tomu, co přijímají - a to nejen v hudbě, ale i v rámci vlastního ladění.
Přidávám zajímavý odkaz k australským domorodcům: http://www.rozhlas.cz/leonardo/…
15.03.2018 - 14:14 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buddha/2
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Kiyoko, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
jj, dobrý postřeh! :15: :4:
17.03.2018 - 00:27 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Neomezené vědomí by byl náš konec.Vlastně by se mozek dostal do stádia,kdy ho ovládáš a to je konec všeho.
17.03.2018 - 08:17 | Filtr
(Býk) Ase » bubobubo
To áno, to by bol koniec, neomezené vedomie - jeden by si prdol a vedeli by o tom všetci :61:
Příspěvky: 1-25 26-33
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »