O štěstí a smyslu života - jedna z mála poctivých knih na toto téma


10.02.2018 - 09:34
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Daisybunch, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

O štěstí a smyslu života - jedna z mála poctivých knih na toto téma
Velmi mile mě překvapila knížka od psychologa Mihaly Csikszentmihalyiho, který dělal výzkum v oblasti lidského prožívání a štěstí. Vychází ze zkušeností stovek, ne-li tisíců lidí napříč světem, kteří se do výzkumu zapojili a kteří dokázali svůj život proměnit ve smysluplný a šťastný.

Mihaly tvrdí, že za vším stojí schopnost prožívat tzv. plynutí.

A nějaké úryvky:

"Zaujatost vlastním já spotřebovává psychickou energii." Tomuto se pak věnuje v celé jedné kapitole - člověk, který je příliš soustředěný na sebe, nemůže být dlouhodobě spokojený, protože vše hodnotí pouze dle toho, nakolik to vyhovuje jemu a jeho přáním. Jeho vědomí je plně spoutáno vlastními cíli, takže se pak lehce nechá zdrtit neúspěchem.

"Klíčovým prvkem optimálního zážitku je to, že se stává sám sobě cílem"

O těch, kteří přežili koncentrák (viz také např. Viktor Frankl - Člověk hledá smysl - úžasná kniha): "nejdůležitějším rysem těch, co přežili, je individualismus neuvědomující si vlastní já"neboli silné zaměření na nějaký cíl, přitom zcela nesobecké. Lidé, kteří mají tuto vlastnost, se snaží o dosažení cíle ze všech sil a za všech okolností, ale přesto jim nejde v první řadě o jejich osobní zájmy. Protože jsou vnitřně motivovaní pro to, co dělají, nedají se snadno rozptýlit vnějším ohoržením. Díky tomu jim zůstává dost psychické energie na to, aby pozorovali a analyzovali své okolí objektivně...."

atd.. :1:

Příspěvky v diskuzi

Řazení:
11.02.2018 - 07:25 | Filtr
(Štír) tronco
Narazime na tema "flow"-proudeni, plynuti. Na tom je postavena temer jakakoliv zavislost. Potom jsou veci nezdrave, podminene nejakou psychoaktivni latkou a nebo prirodni zdrava verze byt opojen cistym zivotem. Hezka myslenka. Ik :49: :27:


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »