Hluční žebráci vers. tiše trpící v koutku


14.01.2018 - 17:45
(Ryby) MG34
Hluční žebráci vers. tiše trpící v koutku
No, docela mne nadzvedla ta poslední výzva na finanční obdarování rodiny, která je postižená požárem - jako kdyby umírali hladem (což ale zdaleka není pravda, jak jsem zjistil).

Tady v tomhle státě se pomoc řeší docela dost systémově - hlavně jde o zdravotnictví, záchranný sbor a sociální finanční oblast - když srovnám např. s USA, kde člověka nechají v klidu chcípnout, pokud předem nezaplatí...

Nějak moc si na to tady někteří zvykli jako na samozřejmost. Vrcholem drzosti bylo tuhle charitu požadovat peticí i po dodaveteli elektřiny...

A další nešvar je tuto charitu zkoušet "vyžebrávat" i v případě, že se jedná jen o pokles životního standardu, ale ne na neúnosnou úroveň (jak bylo i v tom výše zmíněném případu).

Měl jsem v nájmu jednu matku s dítětem. Potácela se s příjmy taktak, ale měla mít sociální dávky, takže jsem ji vzal - vypadalo to jako celkem jistý příjem. Jenže si vlastní blbostí a leností nechala ty dávky sebrat a současně s tím se snažila dítěti stále držet jakýsi zbytečně vysoký standard - drahé hračky, atd. No - jasněže na můj úkor - přestala platit nájem. Takže jsem se nedobrovolně ocitl v pozici přispěvatele na charitu, než jsem měl možnost se jí zbavit.

Docela mne tenhle trend "hlučně nastavené hladové ruky" irituje. Budu muset vymyslet, jak se s tím srovnat.

EDIT: a hlučnost se týká samozřejmě i "žebrání v zastoupení" - o to víc

Příspěvky v diskuzi

Stránka: 1 2 3
Řazení:
14.01.2018 - 19:30 | Filtr
(Ryby) MG34
Mám docela zkušenost, že ten, kdo si o něco říká(žebrá), to většinou vlastně ani nepotřebuje, kdyby se trochu uskrovnil. Jsou výjimky, ale třeba tady ten požár mezi nimi není. Úřady mají co nabídnout, obec se postará a přesto je jim to málo...

Je mnoho lidí, kteří by byli vděční i jen za to "úřady mají co nabídnout, obec se postará".

Dnes je prostě zvykem "hledět darovanému koni na zuby" a chtít více... Je to jistým způsobem takový ten přírodní machiavelismus, aplikovaný do naší společnosti - ale pak je potřeba ho dorovnat machiavelismem i z té druhé strany - ze strany poskytovatelů charity.

Je to určitá obdoba emancipace - mezi dárcem a obdarovaným jako celkově ve společnosti mezi mužem a ženou. Není třeba věci nějak zastírat - naopak je třeba nazývat je pravým jménem.
14.01.2018 - 19:45 | Filtr
(Ryby) MG34
Dnešní svět je bohužel plný Alanů Harperů... :8:
14.01.2018 - 19:58 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Neferlin, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Milý pane, myslím, že jste mimo mísu. Pokud vás to tak irituje, tak si uvazte uzlicek a odstěhujte se za moře. Nikdo po vas nechce přispívat, protože názor jste již jasně vyjádřil. A říct si o pomoc, není výrazem ega ani prospecharstvi.

Chtělo by to více empatie.

Az se to stane vám, aby jste nepocitil smutnou hořkost :29:
14.01.2018 - 20:05 | Filtr
(Býk) Onirique » MG34
Ale ne všichni mají zájem nazývat věci pravými jmény. Žít v iluzi je pro ně totiž mnohem jednodušší...
14.01.2018 - 20:10 | Filtr
(Ryby) MG34 » Neferlin
Ale já jsem bohužel už nedobrovolně na "charitu" přispěl (viz výše), takže úplně není pravda, že po mně nikdo nic nechce - ta částka, co oni mi dluží (a která je asi celkem nedobytná) není zrovna malá.

A další věc je ta, že obecní peníze taky nejsou "ničí", ale třeba v naší obci do kasy přispívám i já, takže kdyby se něco stalo u nás, zase bych to byl i já, kdo takto nedobrovolně přispěje skrze obec.

Je docela drzost, že něco takového napíšeš - vůbec je docela drzost a absence elementárního studu, když si někdo žádá o dar a ještě si k tomu klade podmínky a určuje morálku...

Pokud by se něco stalo mně, byl bych přesně ten typ člověka, co si o pomoc neřekne, protože si to ani nedokáže představit, že by se svým životem obtěžoval druhé. Vždycky jsem si musel pomoct sám a dělám si rezervu pro případ, kdyby to tak zase bylo.

Pro někoho je ale jednodušší si užívat a rezervu netvořit a pak v případě karambolu obtěžovat druhé. :8:
14.01.2018 - 20:15 | Filtr
(Ryby) MG34 » Onirique
no, přesněji řečeno oni žijí díky iluzi, kterou předkládají dárcům - a to je pro ně asi ten největší dar - stojí jakoby na správné straně a tou iluzí si vydělávají - něco jako žebráci před kostelem po nedělní mši...
14.01.2018 - 20:16 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Žihadlo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Tedy na to, jak tě to obtěžuje, tomu věnuješ docela dost času, ne?
Chováš se nyní jako žárlivec, kterému vadí, když potká svoji ex a vidí, co ona dělá (a s kým). Ale místo aby v poklidu odešel a nedrásal se tím, jde za ní a šmíruje. Trošku masochismus, ale proti gustu...
14.01.2018 - 20:19 | Filtr
(Býk) Onirique » MG34
Ano, ale myslela jsem to všeobecně (tady to taky platí, samozřejmě).
Když to vidím, je mi z toho smutno...když nevidí, neslyší, nemá šajn o co tu kráčí...
No nic. Jen jestli to není "boj s větrnými mlýny"?
14.01.2018 - 20:21 | Filtr
(Ryby) MG34 » Žihadlo
Je to pro mne téma a zatím jsem nezaujal definitivní postoj - dokud se mi to nepovede, klidně budu "šmírovat" a věnovat tomu můj čas. Jakmile se mi to nějak uzavře a budu na to mít "lék", tak to hodím za hlavu.

Jinak podobnost čistě náhodná (akorát tam chybí to citové vydírání):
https://www.novinky.cz/krimi/…
14.01.2018 - 20:23 | Filtr
(Ryby) MG34 » Onirique
boj s větrnými mlýny to není - to je na dnešní době pěkné - ze spousty trendů se dá velmi snadno osobně vystoupit a držet si svoje - není třeba se nechat vláčet proudem - jde jen o to, jak to udělat co nejelegantněji a nejschůdněji s ohledem na svou povahu :1:
14.01.2018 - 20:24 | Filtr
(Býk) Onirique » MG34
:17:
14.01.2018 - 20:35 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Doba ešte nedozrela k tomu aby to niekto verejne hovoril a obhajoval, takže nečakaj dobrú odozvu.
14.01.2018 - 21:10 | Filtr
(Býk) player » MG34
Považuješ tedy altruismus za pokrytectví? Jako - jdu si koupit odpustek k...ke komu - k Bohu , karmě či tak? Nebo ho dokonce považuješ za slabost či hřích?

Pamatuj si: je zakázáno si cokoli sebou brát do hrobu. A tudíž - otevřené dlaně a podpora jsou osobním rozhodnutím toho či kterého. Bohatej stejně nikdo brka nenatáhne.
14.01.2018 - 21:47 | Filtr
(Ryby) MG34 » player
no, do toho hrobu si nevezmeš ani ty skutky...

altruismus většinou asi pokrytecký je
slabost... jak kdy
"hřích" - když podporuje ty "nesprávné" anebo nějak demotivačně, tak to je rozhodně špatně
15.01.2018 - 07:37 | Filtr
(Ryby) MG34 » Jaňajs
myslím, že každý si může řešit co uzná za vhodné, jo a dávám tě zrovna na blacklist, nemám rád pitvoření (v horší variantě spojené s pochybným moralizováním)

ostatně tu možnost (dát si mne na blacklist) má každý, kdo má pocit, že reaguji tam, kde nemám
15.01.2018 - 08:50 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Jaňajs
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
On rieši sám seba, on nerieši tu rodinu - aspoň ja to takto chápem. Je už dosť ľudí ktorím tieto vydieračky vadia, nie preto že by nechceli pomôcť ale to ako je to podavané alebo vôbec že je to podavané - prispej ak neprispeješ si odľud či niečo podobné, ale takto to predsa nie je. Samozrejme že je mnoho tých ktorí prispejú a nikto o tom nevie, ale z principu neprispejú v takýchto rozmazaných veciach.
Trebars ta petícia či ako to nazvať - a nebolo by lepšie ak by niekoho našli kto im tu elektriku tie 3 mesiace zaplatí?
Toto nie je spravný model fungovania ani vo štáte a ani v rodine či v spoločnosti, ale je to u nás veľmi módne.
Ja sa priznám že som napísala koment pri tých postihnutých deťoch asi v tom zmysle o čom je aj táto debata, ale nemala som silu čeliť tomu a tak som ho neuverejnila.
Ani mne sa nepáči forma akou je to predostierané.
Je oveľa väčšie množstvo tých z druhej skupiny - tíše trpicí v koutko, ale kto by sa nad nimi trápil.
Neviem či som dobre pochopila o čo mu išlo, ak nie tak ma určite opraví.
Ak niekto vybočí z iluzornej cesty poznania ešte neznámená že je zlý, len vidí veci inak.
Aj mne je ľúto tej rodiny, bolí ma to že to dieťa takto skončilo, ale tiež mi ako prvé udrelo do očí to ako sa rodiačia z obidvoch strán nejak uťali - prečo? ak je zle tak rodina a v prvom rade rodina stojí pevne jeden pri druhom.
Ono takýto priebeh a prosba dosť pripomína reťazovky - ak si dobrý tak skopíruješ - ak si dobrý tak prispeješ - ak ti na mne záôleží tak daš like a pod.
Treba si uvedomiť žýe je toho veľmi veľa.
Ja verím že rodina nájde spôsob ako žiť dalej a aj v týchto pre nich neľahkých dobach - mne pomáhali slova môjho otca - Boh dopustí ale neopustí, nech to čo dostanú s úctou a láskou užijú a kiež by nikdy nikto nepotreboval takú pomoc.
15.01.2018 - 09:07 | Filtr
(Štír) Nabi*
Přečetla jsem si diskuzi od Nebešťanky a to, co se té rodině stalo mi nepřijde jako "hlučně nastavená hladová ruka". O jiných případech bychom mohli polemizovat, ale přijít komplet o všechno, mít manžela a dítě v kritickém stavu, kdy se neví co bude, jako to je něco je absolutně mimo toto téma. Ok, neznáme je, víme jen co bylo napsáno. Ale pokud je to skutečně takhle, zaslouží si pomoc. Kdysi ve vesnici, pokud se někomu něco takového stalo, přišla na pomoc celá vesnice. Každý přispěl svým dílem. Lidi si vzájemně pomáhali. Myslím, že případy lidí, co se prochlastali až k bezdomovectví, nemakačenka, kterým se nechce makat, to je jiný případ. Krom toho, podnájemníky si jde ošetřit tak, že se něma jdeš na sociálku a oni ti podepíšou, že měsíční částka se jim odepíše z účtu okamžitě jak jim dojdou peníze a jdou hned na tvůj účet. Takhle si to zařídil kamarád co pronajímá byty podobným lidem jako ty a od té doby nemusel řešit vystěhování!
V dnešní době se všichni bojí o sebe, lidem co pracují jsou utahovány opasky (ok, necháme si je utahovat) a potom už nezbývá prostor pro obyčejný lidský soucit a pomoc. Tohle je absolutně špatně. Je to všechno sice pochopitelné, ale špatně...
Podle mě je třeba posuzovat každý případ individuálně, není jeden mustr na všechny případy lidí, kteří zůstanou bez domova. A sakra, proč by v době blahobytu měl vůbec někdo zůstávat bez domova a základních věcí? Je to absurdita dnešní kapitalistické doby, kdy je na zemi tolik jídla a přece miliony lidí hladoví. To už jsem dostala sice trochu jinde, ale tohle zas irituje mě. A nečtu to po sobě, tak případné chyby nějak přežij.
15.01.2018 - 09:10 | Filtr
(Ryby) MG34 » aktigram
víceméně to je tak, jak píšeš - dříve když někdo žádal o pomoc, tak si nekladl podmínky a tu pomoc potřeboval - takže se to ani moc nerozporovalo

dnes je to jinak, takže je namístě s tou nataženou rukou i "smlouvat", případně se od ní distancovat
15.01.2018 - 09:17 | Filtr
(Ryby) MG34 » Nabi*
no, kámen úrazu je v tom, že oni nepřišli o všechno (už jen pouhým okem je tam vidět zahradní traktor a část domu je celkem nezasažená + je dost možné, že to mají pojištěné) a jejich vesnice se o ně právěže postará (tuším že k tomu měli na neděli mimořádné zastupitelstvo)

a v kontrastu s tím je tam požadavek, že "zaslané věci nemají být úplný odpad", ale raději peníze a nejlépe trvalý příkaz... - to je ta hlučně nastavená ruka

oni potřebují kolem sebe pár lidí, co jim to trochu pomůžou zorganizovat, ale rozhodně ne celonárodní sbírku...

edit - jako na zavolanou další podobný případ (kterých jsou ve světě mraky), ale bez nutnosti celonárodní sbírky:
https://www.novinky.cz/krimi/…
15.01.2018 - 10:27 | Filtr
(Ryby) MG34 » nebešťanka
nene, trvám na tom, že tohle je finančně ošéfované už dostatečně a jen to znevažuje institut celonárodní sbírky

něco jiného může nastat v případě možné budoucí léčby dítěte - pokud přežije - ale do té doby nemá smysl nic organizovat

Navíc... možná je to jenom můj dojem, ale něco tam jakoby chybí a je divné, že nestihli utéct. V jednom článku je popsáno trochu víc a vypadá to tak, že když ta plynová bomba bouchla, otec klidně mohl být se třetím dítětem ve školce - že by přijel k už hořícímu domu a musel do ohně pro poslední zapomenuté dítě. To mi už dává trochu smysl.

Tzn. že ho tam předtím matka nechala a proto ji to psychicky vzalo víc než by se dalo čekat - nese břemeno špatného rozhodnutí nebo zazmatkování, když bylo třeba zachovat chladnou hlavu. A možná i proto se tu svou chybu snaží za každou cenu kompenzovat celonárodní sbírkou (místo aby se hlavně sama dala ve jménu dětí dohromady).

Jak jsem psal, ta matka je klíč, musí se především zapřít a začít fungovat. Pak půjde i všechno ostatní (a na to rozhodně zatím nepotřebuje celonárodní sbírku).
15.01.2018 - 10:57 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele aktigram, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ešte jedna skúsenosť u nás na dedine - stará pani vyhorela, dedina sa zomkla a postavili krásny a väčší dom, firmy pomohli s materiálom, všetci robili zadarmo, iní nosili jedlo pre majstrov. Dom veľmi rýchlo stal a v plnej kráse, ešte aj omietnutý. Aké veľké prekvapenie sa stalo - dom predali - toto dedinu položilo do kolien. Nebolo to až tak dávno 2011, odvtedy už dedina nepomáha prečo? lebo ich niekto oklamal.
15.01.2018 - 12:45 | Filtr
(Ryby) MG34 » aktigram
jj, i tohle přináší nová doba a je třeba s tím počítat - čím dál více mi krystalizuje, že jediný správný přístup je systémový - přesně podle pravidel:

integrovaný záchranný sbor, zdravotnictví, pojištění majetku, sociální systém

tzn. jediné správné přispívání na charitu je to systémové - placení daní, pojištění a případně pojištění majetku (ne kvůli sobě, když mi nic nehrozí, ale kvůli ostatním, které tím kryju)

tzn. teď půjdu a pojistím si dům i když to nepotřebuju - a tím dostatečně přispěju (a nebudu nadávat na daně, protože i z těch jsem dostatečně přispěl, i když to stát částečně prošustroval i na jiných věcech)
15.01.2018 - 12:50 | Filtr
(Ryby) MG34 » tajga
Tvoje pomoc se přece realizuje skrze systém, do kterého přispíváš - tak jaká rezignace?
15.01.2018 - 13:29 | Filtr
(Býk) player » Jaňajs
Čau vejre. :3: To si nesmíš tak brát. Pozemšťan je svůj. Neber si nic osobně.
15.01.2018 - 19:58 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » tajga
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele :):):), který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Sbírku ještě k tomu nepořádá rodina...

Ano, tohle mi napadlo taky. To, že nežebrají ti, jichž se to týká a tady je to tak prezentováno (i v druhé "diskuzi"). Oni třeba nemůžou ani za to, že to napadlo kohosi jiného, kdo chce pomoci.Tedy nedohledávala jsem to, jestli někde píší, že psychicky zničená žena si osobně vymyslela sbírku pro jejich rodinu...Myslím, že je na každém, zda a čím dobrovolně přispěje.
Ten, kdo nebyl nikdy na pomyslném dně (kam se člověk dostane někdy i zcela nečekaně viz. tato situace), nemůže nikdy pochopit pocity lidí,kteří se tam ocitli.
Příspěvky: 1-25 26-50 51-68
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »