Drak a blázinec


15.11.2017 - 23:34
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Drak a blázinec
(Dlouho jsem neměl sen ve snu. Ale občas je mi tato zvláštnost dopřána.)

Nevím jak a proč jsem se tam octl, ale byl jsem zavřený v blázinci. Zda oprávněně, to jsem ze snu nedokázal posoudit. Ale pocity ve snu prožívané byly nepříjemné, bylo to skutečné vězení, kdy jsem nemohl opustit oddělení. A byl jsem přesvědčen, že tam nepatřím, ale za co jsem tam byl, to se ve snu nedalo zjistit.
Snad pro své přesvědčení jsem odmítal léčbu a polykal léky, když to šlo, jen na oko. Někdy jsem je polknout musel. A závistivě jsem koukal zamřížovaným oknem ven na ty venku, kteří měli volnost (často také pacienti, kteří však mohli opustit oddělení alespoň někdy).
A pak jsem ve svém pokoji v léčebně spal a zdál se mi sen, kterým jsem se přenesl do svého dětství. Viděl jsem sám sebe jako kluka. Byl podzim a pouštěl jsem někde na poli draka. Bylo tam více dětí a více draků, ale já se soustředil jen sám na sebe. A cítil jsem takový ten dětský strach, aby drak letěl, ale aby se neutrhnul (a neuletěl). Možná i kvůli ostatním, aby se mi nesmáli, že můj drak neletí. Skoro tam byl až pocit, jako by drak byl živý (v reálu k některým věcem takový vztah mívám). Tak jsem viděl malého sám sebe a vnímal své pocity, když jsem mu povoloval a přitahoval šňůru.
Najednou jsem já dospělý (snící - pozorující) pochopil, že ten drak musí uletět, že jsem jako dítě udělal chybu, že jsem ho nenechal uletět. A křičel jsem na sebe: "Pusť ho! Musí uletět!" Jako bych nejednou věděl, že když ten drak uletí, tak já nebudu v blázinci a nebudu mít svobodu jen v snění! Ale ať jsem křičel, jak jsem křičel, tak to dítě toho dospělého neslyšelo a naopak se bálo, aby drak neuletěl... A přitahovalo ten špagát... A já jako bych visel na druhém konci, tak připoután a neschopný odletět, jenže mne na špagátu drželi ti v blázinci, kteří mi berou svobodu a nenechají mne letět...

Řazení:
16.11.2017 - 04:54 | Filtr
(Štír) tronco
Kdyz se v blazinci na vyklad snu zeptas terapeuta, psychologa a takovych specialistu, kteri pry lidem s problemy pomahaji, jak je vseobecne tvrzeno, vis, co by ti bylo odpovezeno ?
Jaky vyznam dle vas ten sen ma ?
Ty: Ja myslel, ze by jste mi mohli odpovedet na to, co mi chce me snove vedomi rici.
.... myslite, ze je pro vas dulezite bavit se se svymi sny ?
Ty: Predpokladam, ze jako odbornici na lidske psyche by jste mi mohli pomoci to objasnit.
... myslite, ze jsme tu od toho, abychom lidem pomahali ?
16.11.2017 - 07:49 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » tronco
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele koczka.zlobywa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Poslední dny si sny zase začínám uvědomovat. Už ve snu mám radost, že se mi zdá

Mám ale veskrze realistické sny, žádné vtělování do zvířat ani moc nadpřirozeného, dost realita se známými lidmi. Jen spíš nelogické blbosti, ale to mě právě baví.

Často mám ve snu prvek tajných chodeb, které ústí v domech, ve skalách, jde o zkratku nebo únikovou cestu. Dnes např. skrz kopec, v hlíně vykopán vertikální točitý tunel, na mě trochu užší no žádná klaustrofobie. A měl mezipatra, ústil v několika cizích domech.

Jako malá jsem měla únikovou cestu přes gauč, častější využití zpravidla před gestapem (nevhodné filmy zřejmě). Přitom se stísněných prostor bojím, ale ve snu pohodička a častý motiv - chodby, tunely, zkratky. Říct to tam u vás, hned budu podezřelá z útěku :4:
16.11.2017 - 11:36 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » siili
Popravdě nevím, co ve snu znamená "papírový" drak.
Ale je jasné, že ten drak na šňůře byl vlastně totéž, co já v blázinci.

Já vlastně nejsem tím, kdo by sny nějak moc řešil. Ale tu a tam je někdy nějaký sen tak zajímavý, že nad ním člověk musí přemýšlet, i kdyby to byl v podstatě jen film, jehož je každý sám režisérem...
16.11.2017 - 11:39 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » tronco
Odpověděl bych nejlépe smajlíkem, který tu však vůbec není (a asi nikde). :3:
Ale dík za radu, v blázinci si nechám své sny pro sebe.
16.11.2017 - 11:42 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Nedávno se mi taky zdálo o blázinci, jak z něj utíkám :1:

Já mám blázinec spojený s nějakým konstruktem mysli, který mě omezuje, ale ví o něm jenom podvědomí. Možná je to prostě nějaký specifický typ myšlení, který si neseš z dětství.

S drakem asi neporadím, taky nad ním uvažuju.

Každopádně to, že teď už víš, že ten drak musí (může) uletět, považuju za velice pozitivní :1: :15:
16.11.2017 - 13:29 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Žihadlo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Tohle mne zaujalo! Hlavně to, jak to pasuje na Tvůj radix! :15:

Papírový drak a jeho pouštění přímo odkazuje k dětství, k radosti (a sám sebe v části snu ve snu vidíš jako dítě). Jenže místo užívání si bezstarostného pouštění draka se bojíš, jestli poletí, jestli se neutrhne a neodletí, co na to druzí... To poukazuje k odpovědnosti, která je svazující (špagát zde není jako spojení s drakem, vnímáš ho sám jako pouto, omezení). A to dítě nemůže ještě takovou odpovědnost unést - přebírat odpovědnost.
Dokonce se tak vidíš sám z pohledu dospělého a chceš ze sebe sejmout tu tíhu, která Tě časem mohla (měla) dovést k dalšímu omezení - blázinec. Ale jelikož ten sen ve snu je skoro cesta do minulosti (do dětství), tak jsi jen pozorovatel. Nemůžeš změnit minulost, ale současnost ano.

Tvůj Uran ve Štíru přímo na ascendentu (máš-li správný čas) je ten drak. Smybol volnosti a radosti, zde možná až anarchie. Ale je to současně doplněk vzdušného živlu (Uran jako vzdušná planeta), kterého se Ti v radixu velmi nedostává. Právě ten nedostatek v kombinaci s Uranem může vést občas k vyslovené rebelii. Z principu.
Jako Kozoroh (podpořeno Saturnem v elevaci a v těsném trigonu se Sluncem) však odpovědnost cítíš, máš rád věci pod kontrolou. Dokonce můžeš dělat i opatření, aby věci byly pod kontrolou (zde můžeš využít i potenciál Štíra). Výsledkem je pak neuvěřitelně velký rozptyl od anarchie k naprosté zodpovědnosti, vše prorostlé navzájem, málokdy je to buď a nebo. Vlastně nevím, zda jsem se s tak velkým rozptylem u někoho setkala.
To množství voleb Ti nezávidím. Tam, kde jiní vidí dvě možnosti a snadno si vyberou, Ty vidíš nekonečně mnoho cest a tušíš možné následky (tíha odpovědnosti). Ať jdeš, kam jdeš, stále Tě odpovědnost může tížit.

Kdybych to měla shrnout (sen + radix), tak bys neměl pociťovat odpovědnost za druhé! Příliš si ji nakládáš, ale nejsi za jejich štěstí zodpovědný. Pusť toho draka a raduj se z toho, jak se třepotá ve větru... Jen se raduj!
16.11.2017 - 13:49 | Filtr
(Štír) tronco » koczka.zlobywa
Vedomi toho, ze se Ti to zda, byva brano jako dusevni vyspelost. S gestapem to mivam tez boje. Zajimave....
16.11.2017 - 20:41 | Filtr
(Štír) tronco » Sosna zvlčelý
Prvni psycholozka se mi sama priznala, ze na me nema kapacitu. Druha mi pochvalila za zpetne vazby na druhe pacienty, ze jim hezky radim a zapojuji zkusenosti ze sveho zivota, ale mne samotnemu neni schopna porozumet. Dnes dalsi dve dohromady mi rekly, ze nevi, jak by mi mohly poradit. Ja tez nevim, jak bych jim poradil, aby mi radily, kdyz jsem sam se sebou spokojeny ... je tu fajn. Jidlo, obleceni zdarma. Exukutorsky urad mi sem chtel poslat exekutora. Ptal jsem se na kdy jej mam objednat, aby nemel problem se stravou, jako ja ze zacatku. Mame tu hezkou televizi, nejake naradi na zahrade i v dilnach, nekolik koz a kone. Vse dle libosti ;) Vse jak ve snu.
P.S. Vlastne jsem drak v blazinci. Se Ti zdalo mozna i o mne.
16.11.2017 - 22:15 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » tronco
Hele, víš, že mne to napadlo? První věc po probuzení (z tohoto snu jsem se probudil) byla myšlenka na Tebe (co Ty mi lezeš do snu :21:). Což mne překvapilo, protože krom příspěvků na najdise o Tobě nevím nic.
Tím netvrdím, že se mi fakt zdálo o Tobě, to ne, ale ta první myšlenka po probuzení byla Tvá. :15:
Vlastně... Neměl bys Ty pustit draka? :44:
16.11.2017 - 22:23 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Žihadlo
Dík za ten rozbor. Čas mám správně.
Nevím, zda ten sen s tím až tak souvisí, ale to astrologické vím, znám moc dobře. Jen podotknu, že zodpovědnost sice je, ale neubírá mi na radosti za života. Naopak, u mne není místo pro melancholii a pesimismus. Jako ne že bych byl pořád jen vyjuchaný, ale na cestě ke smrti dokážu jít vzpřímen a než se sehnout a hrbit, to si raději i s tím břemenem občas poskočím. :15: :74:
Odpovědnost za druhé? Milá zlatá, já cítím odpovědnost za všechny! Za celý svět. A přece se umím smát. :41: :20:
16.11.2017 - 22:26 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » siili
Já tomu snu v podstatě asi taky rozumím. Není nečitelný. Na druhé straně si neumím dát do souvislostí zcela to pouto (provaz). Nepřipadám si nyní něčím tak moc omezen ve svobodě.
Ale pravdou je, že ten sen jsem hodil jako zajímavost. Takové sny se mi běžně nezdávají. A pak taky někdo může přijít s něčím zajímavým.
Díky. :74:
21.11.2017 - 17:29 | Filtr
(Beran) Háňa*
Papírový drak ... asi je dost zranitelný. Kdyby ho pustil, pravděpodobně by brzy došel k nějaké úhoně - někam by se zamotal, pak by na něj pršelo a časem by se rozmočil, vítr by ho potrhal ...
Když ho Sosnička pustí jen občas proletet a pak jej zase s láskou uloží někam do garáže, dá se předpokládat, že si bude své lety užívat děle, než jednu sezónu a v pocitu bezpečí.
Z pozice Sosny a Sosničky je to všechno násilné poutání. Sosnička poutá draka, Sosna školí Sosničku, co má dělat, ale žádný se nezajímá, jak to vnímá ten drak. Třeba to nevnímá jako omezení, ale jako jištění - že je v bezpečí a večer se vrátí zpět do garáže - do sucha, bezvětří .... Třeba je takhle spokojený a jen se hrozí, co ti dva vymyslí - hlavně ten velký - ještě, že je zavřený v blázinci a nemůže to moc ovlivnit.
21.11.2017 - 18:03 | Filtr
(Beran) Háňa* » Sosna zvlčelý
Trochu jsem to upravila - a zkrátila na to podstatné.
Často se rozkecám až moc. Když se rozjedu, kam se na mě hrabal Hrabal :4:
Ale ano, věta "Byl jsi tři", tam byla. A původně ještě s dodatkem "vítej v klubu zralých na vopravdickej cvokhaus".
21.11.2017 - 17:59 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Háňa*
Byl jsem tři! :22:
Tak proto občas trojčím? :39: :3:


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Váhy Vahách
ukázat kalendář »