lunarni uzly na hlavnich osach horoskopu


28.08.2017 - 17:34
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Znouzecnost, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

lunarni uzly na hlavnich osach horoskopu
Ahoj vsem, poradil by mi nekdo, co znamenaji lunarni uzly posazene primo na hlavnich osach horoskopu? Zesiluje se tim vyznam uzlu v danem nativu? Mate tip na nejakou literaturu, kde je tema rozumne popsane? Na internetu jsem zatim nic moc kloudneho nenasla. Predem dekuju :17:

Stránka: 1 2
Řazení:
28.08.2017 - 20:15 | Filtr
(Rak) Martin_B_D
Zjednodušene, severný lunárny uzol má jupiterský charakter, znamená rozvoj, južný má saturnský charakter a znamená obmedzenia, prekážky. Poznám viacero prípadov, kedy mali ľudia severný uzol na ASC a južný na DSC a prejavilo sa to ako prekážky v partnerských vzťahoch. Čo sa dá ešte dočítať, severný uzol by mal znamenať to, na čom by mal človek pracovať a južný to, čo by mal zanechať. Takže u týchto ľudí so severným uzlom na ASC to zjavne značí, že by sa mali zamerať na svoj osobný rozvoj a zanechať vzťahy. Ako je to v ostatných prípadoch čo sa týka hlavných osí, to bude potrebné odvodiť analogicky, hoci nepoznám také konkrétne prípady, ale pozícia južného uzla v dome často znamená miesto, kde človek naráža na prekážky a osi sú začiatky základných domov, takže takto by som na to išiel.
28.08.2017 - 20:23 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Martin_B_D
jupiterský charakter zanechat a saturnský rozvíjet?
to se mi nějak nezdá.
28.08.2017 - 20:28 | Filtr
(Vodnář) Znovuzrozená
O uzlech všeobecně je velmi málo literatury.
Mám jenom Schulmanna:

http://www.martinus.cz/?uItem=3442
28.08.2017 - 20:49 | Filtr
(Rak) dan162
Nemám literaturu, nemám zkušenost s takovým postavením, moc nepomůžu, zkusím si vypsat co je obecně známé, třeba mne něco napadne.

Jižní uzel beru jako ten princip, který máme zvládnutý od narození, lze ho karmicky vykládat, severní ten, který se učíme, je nám neznámý. Jižní přes veškerou bravuru postupem věku zůstává brilantní, ale nic nepřináší, severní ten, který nás posunuje, problémy zlepšuje, odtud severní uzel jako budoucnost, vývoj, cesta dál dle karmy. Můžeme si také dost volit, do jaké míry se pracně naučíme severní uzel. A nyní bych to bral přes opozici nebo konjunkci k ASC nebo DSC. Za druhé bych si všiml témat os, třeba téma osa Váhy - Beran jako téma Já/Ty a směru toho tématu. ASC bych mohl vyložit jako hlavní téma vnitřního rozvoje (co obtiskávám do okolí, ladím okolí) a severní uzel jako hlavní téma vnějšího rozvoje (co přijímám z okolí, slaďuju se s ním). Když budou obráceně, tak je to Hlava XXII a s výkladem jsem v koncích.
28.08.2017 - 20:50 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Znovuzrozená
něco málo se i najde na netu
toto různé pojímání mužského a ženského horoskopu u schulmanna myslím ani není
koncept a práce s karmickými uzly nejsou v západní astrologii nijak zvlášť zdůrazňovány na rozdíl od východní

Rahu (North Node) is amplifier and present future karma to made and Ketu (South Node) is attenuator past karma to be resolved.
In a partner relationship women feel good when they receive and man feel good when they give. This is a normal feminine and masculine energy relationship mind set between man and women biologically. If it goes other way round relationship can be ruin.
http://wantastro.blogspot.cz/2014/…
28.08.2017 - 21:02 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » dan162
severní ..má charakter saturnský..severní uzel jsou našeptávači.
pojď sem pojď..jen pojď..něco jako jezinky..
rahu je zobrazován jako démon.
požírající slunce
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/…
28.08.2017 - 21:05 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Bosch
přesněji řečeno rahu je obsesivní záležitost
http://www.shrivinayakaastrology.com/…
28.08.2017 - 22:26 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Bosch
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Já bych úplně indickou astrologii do té západní netahal...
Jinak to rozšířené klišé, že ocas je to, čeho bychom měli zanechat a hlava je, co bychom měli naopak rozvíjet, je nesmysl. Je to osa, která pracuje obousměrně a zároveň. Od své "minulosti" na jižním uzlu se navíc dost dobře odstřihnout nejde. Naopak, je třeba ji do sebe přijmout, akceptovat, vnímat ji jako svou součást...ale vnímat jí zároveň se severním uzlem, který na minulost navazuje zase současností a funguje jako jakýsi kompas, kudy se v tomto životě ubírat, tak, aby byly energie sluneční, vědomé, i lunární, nevědomé, v souladu.
28.08.2017 - 22:40 | Filtr
(Rak) dan162 » Iteza
Nemám zkušenost, že osa uzlů funguje obousměrně, vidím to jako jednosměrku - co je zvládnuto ze severního, to už nikdy nezmizí, plácat se v jižním takový člověk už nebude. Jinak jo, nejde se odstřihnout, pracuje současně. Ano, přijetí jižního uzlu je fajn formulace, protože briskní používání není totéž co vnitřní přijetí, vyrovnání se s tímto přístupem, bez přijetí, bez vědomí, že jižní uzel bude se mnou vždy, že není nepřítel, se k severnímu uzlu nejde dostat. Ano, až díky posunu do severního uzlu se obnovuje rovnováha energií, jsme tak poněkud tlačeni se posouvat.
28.08.2017 - 22:45 | Filtr
(Rak) dan162 » Bosch
Nevnímám to tak.

A zda lze přiřadit saturnský charakter severnímu uzlu nemám názor, zatím jsem nepotřeboval charakter uzlu stanovit.
28.08.2017 - 23:37 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Iteza
nejsem zastánce rasové astrologické čistoty
dnes lidé užívají slova jako karma jin jang prána čchi meditace a spoustu dalších aniž by měli ponětí co tato slova doopravdy znamenají
stojí zato vědět co znamená karma když vyslovuji slova karmický uzel
mně není cizí ani tento přístup který možná nejblíže odpovídá dotazu autorky diskuse - lunární uzly na osách, Dane Rudhyar

Velmi důležité indikace nastávají, když se osa spojující uzly kryje s horizontem nebo meridiánem. Pak je základní struktura osobnosti velice ovlivněna uzly. Situace je však rozdílná od té, kdy je v těchto místech Luna sama. Protože v případech, kdy se jedná o uzly, má na osobnost vliv lunární oběžná dráha místo Luny jako tělesa, jde o vlivy mnohem hlubší a mnohem instinktivnější. Okamžiky, kdy se uzly kryjí s horizontem a meridiánem (pokaždé dvakrát za den) jsou velmi důležité, protože zaostřují charakteristiku vztahu Země - Luna na VĚDOMÍ A IDENTITU (ASC) a SCHOPNOST OSOBNÍ A SPOLEČENSKÉ INTEGRACE (MC) u lidí v tomto okamžiku narozených. Takový vliv je mnohem osudovější než při východu a kulminaci Luny.
http://www.astrologie.cz/texty/…
29.08.2017 - 07:01 | Filtr
(Štír) Nabi*
Ahoj :-) já ti to bohužel nevyložím, ale diskuze mě zajímá, protože to mám jak ty, i když v rozestupu více stupňů od osy ASC/DSC a v jiných znameních. Tak aspoň posílám nahoru, třeba se ještě něco dozvíme :3:
29.08.2017 - 07:04 | Filtr
(Štír) Nabi* » Bosch
Přemýšlím. Nesedí mi saturnskost na Severní Uzel. Symboliku buddhistických maleb (stejně jako v bibli) podle mě nelze vykládat "přesně", jen z toho, co odvozujeme z obrázku. Severní Uzel vnímám jupitersky. To, že se Rahu popisuje jako, cituji: Rahu is greed incarnate, přece neznamená jen jednu stránku věci. Podle mě to znamená, že v tomto bodě má člověk touhu a potřebu expandovat, rozšiřovat se. Je to pohyb navenek, sbírám, hromadím, ať už je to v kterékoliv oblasti. A ano, může dojít k tomu, že se to vymkne kontrole. A s tou obsesivností bych v tomhle případě určitě souhlasila.
Každopádně nemám ráda tento rigidní postoj některých nauk, kdy jsou fixně dané nějaké popisy. Věřím, že všechno má svou stinnou i světlou stránku. Východní astrologie na můj vkus pracuje s příliš neflexibilními slovními obraty.
Jižní Uzel vnímám saturnsky spíše. Jsou to staré struktury, zvyky, minulost, můžou to být i hodně přínosné věci, které jsme se naučili v minulých životech a v novém z toho můžeme čerpat (takhle to vnímám z mé osy ASC (Jižní Uzel)/DSC (Severní Uzel). A jak tu někdo psal, nevymažeš ani jedno (to už spíš tak píšu obecně ke všem), je to propojené. A z každého si můžem vzít, co potřebujem.
29.08.2017 - 08:05 | Filtr
(Rak) dan162 » Nabi*
To mi zní pěkně.

K čemu je důležité nebo použitelné stanovit, zda uzel má saturnský nebo jupiterovský charakter - nemůže mít charakter svůj ? K pochopení mi nepomáhá vzdálená analogie typu "meloun není jiné jablko".

Mimo téma, nechme proto zde zapadnout, aby se diskuze nestočila: Poslední věta pak mi rezonovala ještě navíc, pohrával jsem si s ní, se slovy, a vnímal posunuté významy: "...A z každého si můžem vzít, co potřebujem." (jin) vzít si, co si vzít dokážeme (jang). Co dokážeme potřebovat (aktivně posunujeme svůj vnitřek, což se odráží změněnými vnějšími potřebami). Co potřebujeme (si) dokázat/umět (měníme své schopnosti, které svým používáním kýženě ovlivňují vnitřek).

Zpět k tématu - zajímavá pak je ještě osa IC-MC, jako též osobnostní osa, zde opravdu už obousměrná, kde si individuálně mohu snadno volit svou aktuální polohu, s robustní základnou v IC a těžko dosažitelnou/udržitelnou špičkou v MC.
29.08.2017 - 08:18 | Filtr
(Štír) Nabi* » dan162
No, mě to rozdělení jupiterský/saturnský pomáhá v lepším procítění a pochopení téhle (mé) aspektace.

:15:

Tak určitě by mě zajímalo vidět takový nativ, kde jsou Uzly na téhle ose. I když nevím jak moc snadné je opravdu volit mezi IC a MC. Nebo spíš asi nechápu cos tím myslel, když píšeš obousměrná a pak to takhle rozdělíš :4:
29.08.2017 - 10:11 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Nabi*
Ano symbolika je symbolika má málo společné s reálnou stránkou života.
Démon polykající slunce má ambivalentní tvar podobně jako mahakala nebo kálí.
To není v našem západním světě běžné což je škoda. Nechápeme ambivalentního boha ale říkáme že je jen dobrý. Ďábel pak ten zlý. To je takový dětský přístup.
Někdy je rahu zpodobňován jako mahakala pojídající svět, zemi, se všemi nebesy i pekly. Hrozivá božstva jsou personifikacemi živlů, zjevují se například v posmrtném stádiu. Nejde o pevné útvary z masa a kostí ale symbolicky znázorňují vnitřní prožívání člověka.
Severní uzel bývá barvy černé nebo šedé a je vnímán v astrologii negativně podobné jako saturn. Obyčejně člověk v období rahua prožívá období spíše krizová. dlouhodobě nepříjemná. Tyto cykly počítá i západní astrologie.
Jde i o to jak vnímáme slovo karma, jestliže jako projekt který chceme následovat anebo záležitost které se chceme nejlépe zbavit.
Karma je z pohledu východní filosofie něco jako závoj, zlo které nás drží v područí nevědomosti. Ano v západní astrologii je brán rahu spíše jako místo kde je zapotřebí se realizovat, dostat se tam.
Myslím že ten rozdíl je dán rozdílným vývojovým stupněm nahlížení západu a východu.
Západ je oblast materialistického nahlížení na svět. Neuvažuje příliš o vykoupení z procesu karmy. Chce si to tady na světě jen tak trochu zpříjemnit.
29.08.2017 - 10:12 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » dan162
Meloun je zelenina, jablko je ovoce. Jde jen o schopnost správného rozlišování.
K tomu jsou zapotřebí i znalosti, nejen pocity.
29.08.2017 - 10:17 | Filtr
(Štír) Nabi* » Bosch
Hej ty jo, Bohušu, kdybych ti měla odpovědět, tak musím rozebrat asi každou tvou větu, takže si nechám zajít chuť :5:
29.08.2017 - 10:45 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Nabi*
Myslím že není třeba, chce to vyzkoušet v praxi.
Zkus si najít rahu v domech dle toho inda link nahoře a pak rahu v domech podle Rudhyara obě adresy jsem uvedl.
Porovnej.
Mně ta saturnskost rahua celkem vychází. V 10 domě je jeho nejlepší postavení vůbec. Je to možnost velkého dosažení což nese řadu nástrah a překážek. Jižní uzel je pak místo kde by se člověk nejraději rozvaloval ačkoli ví že mu to nic nepřináší. Takový překynutý zakyslý jupiter honza za pecí. Komfort přecházející v diskomfort.
Například, kamarád má ketu v d.2. zdědil několik domů v praze je velmi bohatý. Ale, starosti o majetek mu ubírají z nálady takže by nejraději se všeho zbavil a odešel do..bezdomoví. :-)
Souhlasím s názorem že západní astrologie má přístup exoterní zatímco východní esoterní. Od toho se pak odvíjí příslušné náhledy. Mně jsou oba náhledy blízké ve smyslu zůstat stát na zemí s hlavou v oblacích.
29.08.2017 - 10:47 | Filtr
(Rak) dan162 » Nabi*
obousměrností jsem myslel to, že po ose IS-MC se volitelně pohybuji, je to moje volba, zatímco po ose uzlů jen jednosměrně od jihu na sever.

dík za vysvětlení k čemu je saturnský/jupiterovský uzel dobrý.
29.08.2017 - 10:55 | Filtr
(Štír) Nabi* » dan162
Aha, tak to myslíš. I když já si myslím, že i na ose uzlů se můžeš pohybovat oběma směra, v tom omezení osobně nevnímám.
29.08.2017 - 20:12 | Filtr
(Kozoroh) Alffie
Stejně jako u Tebe, tak i u uživatelky Chava je severní uzel v 7 domě. Znamená to, že se oba učíte fungovat ve vztazích. To je to, oč v tomto Vašem životě běží. Naznačuje to šťastné manželství, více manželství i dětí. Je dost možné, že třeba aktuálně v žádném vztahu nefigurujete, tomu by pak odpovídala charakteristika jižního uzlu v 1 domě či přímo na ose ascendentu.

No a dále podle znamení se pozná charakter té cesty od individuality k partnerství.

Jinak ten severní má jupiterský charakter - ukazuje nám cestu, rozkvět.
ten jižní je saturnského charakteru - ukazuje nám počátek naší cesty k rozkvětu. Zde bychom neměli moc dlouho setrvávat, ale přesto vnímat jižní uzel, jako základnu k naší cestě rozkvětu.

pokud máte více informací, kdyžtak písněte zprávu děkuji.
31.08.2017 - 07:08 | Filtr
(Rak) dan162 » Nabi*
K té oboustrannosti - kdykoliv použiju jižní uzel (váhy), je to jako bych se dál plácal v bahně. Až beranní ráznost s něčím pohne. Dokud chci vyhovět, dohodnout se, vidět i hledisko druhé strany, je to jen horší. Kdysi princip vah znamenal schopnost projít úzkým průsmykem za respektování všech silnějších vlivů, okolností. Dnes stejný princip znamená s velkou jemností zapadnout v bahně - ilustrační příklad byl, když jsem jel po polňačce, která se vytrácela, bylo mokro, a na trochu suchých místech jsem jemně přidával, na mokrých udržoval setrvčnost, měnil trasu dle ostrůvků trávy. Výsledek ? Místo projetí jsem zapadl bez možnosti návratu. U principu berana bych na začátku v prvním bahně uvízl a nemuseli by mne tahat z půlky pole. V tomto ohledu jde o svobodu si něco zkomplikovat.

Za druhé domy- jdu z 8. do 2. a pozoruju v životě slastnou okolnost, že existuje něco, co drží. Věci, které jsou oporou. Lidi. To nebývalo. Vše povolilo, jakmile jsem se o to opřel. Život je o dva řády jednodušší, když je o co se opřít. A opět si nemůžu moc volit - ponořit se do sebe je jen setrvání na místě, zatímco najednou mohu například mít hezké a příjemné věci a a ty mají zpětný dopad. Nepřijde mi to jako obousměrné. A už vůbec ne krátkodobě volitelné. Zatímco IC-MC jsou vlny řekněme den, týden, a mohu si volit své naladění, tak uzly nejsou vlny. Tak to vidím k té obousměrnosti uzlů.
01.09.2017 - 20:53 | Filtr
(Kozoroh) Bosch » Znovuzrozená
U nás ještě dostupný sládeček, karmická astrologie.
Tohle je taky zajímavý pohled.
https://www.youtube.com/watch/…
YouTube
01.09.2017 - 21:46 | Filtr
(Panna) Eldria » Alffie
aj ja mám Lunárne uzly na osiach Asc., Desc., mám Severný v 7.dome vo Vodnárovi a Južný v 1.dome v Levovi.
Zaujímavé je, že môj exmanžel, otec mojich detí, ich má tiež na osiach, ale na osiach IC, MC.
Severný má tiež vo Vodnárovi na IC a Južný v Levovi na MC.
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
Příspěvky: 1-25 26-39
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »