Čo znamená "separačné" a "aplikačné" v aspektoch horoskopu?


23.06.2017 - 19:26
(Rak) Saly
Čo znamená "separačné" a "aplikačné" v aspektoch horoskopu?
Zaujímalo by ma, ako si vysvetliť tieto aspekty. Konkrétne, čo znamená to "aplikačné" a "separačné", objavujúce sa pri aspektoch v horoskopov.

Ešte mi nie sú jasné popisy aspektov. Napríklad, ak sú niektoré aspekty protikladné, napr. v jednom sa píše o konkrétnej schopnosti a v druhom sa táto schopnosť popiera. Berie sa do úvahy viac tá tendencia, ktorá ma nižší stupeň, teda tesnejší aspekt, viac sa ten tesnejší aspekt prejavuje v živote jedinca, lebo je silnejší?

Príklad:


Severní uzel trigon Slunce (7°40’, Separační)
Súlad

Severní uzel trigon Merkur (0°13’, Aplikační)
Súlad

Severní uzel kvadratura Saturn (5°17’, Aplikační)
Nesúlad

Řazení:
23.06.2017 - 21:06 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Aplikační znamená přibližující se, přesný aspekt teprve nastane, dá se zjednodušeně říci, že téma aspektu se projeví v budoucnosti, separační znamená vzdalující se, přesný aspekt už nastal, téma aspektu už je nějakým způsobem uzavřeno v minulosti, i když může mít stále nějaké dozvuky...
23.06.2017 - 21:42 | Filtr
(Lev) Orfanikus
Planeta aplikuje,když se blíží do přesného aspektu - v horární astrologii znamenají
aplikační aspekty budoucnost.
Planeta separuje,když se vzdaluje od přesného aspektu - v horární astrologii
separační aspekty znamenají minulost.


Nevím,jestli vám dám odpověď na ten druhý odstavec,schopnost/neschopnost se
v tradiční astrologii se zjišťuje z hodností planet ve znameních a domech,
aspekty mají dejme tomu až třeba druhořadou vypovídací schopnost o věci.
Pokud jsou planety velmi dobře postavené ve znameních a domech radixu,ani disharmonické aspekty mezi nimi nemají na život jednotlivce destruktivní vliv.

Tady tyto tři vztahy,které uvádíte :
Severní uzel,jako Jupiter (prvek spojení) trig. Slun - separační -rozcházející
harmonický aspekt mezi dobrodějnými planetami,je slabší než aplikační
ve druhém řádku.

Třetí řádek to je diharm.aspekt od škůdce v asplikační narůstající
fázi,kdy disharmonie narůstá.

Důležité upozornění,je špatné vykládat v astrologii vztahy mezi prvky
schematicky,musíte brát v úvahu celek a všechny vlivy v radixu.

Společenské časopisy vykládají vztahy planet velmi primitivně - jeden
prvek plus druhý prvek = dobrá událost a je vymalováno.

V nebulvární astrologii zjistíte,že u toho jednoho aspektu je ještě
třeba sedm jiných často protichůdných vlivů a student astrologie
se má pokusit všechny vlivy vyhodnotit,posoudit jejich sílu a až pak
udělat závěr.
23.06.2017 - 22:21 | Filtr
(Rak) Saly » Iteza
dík za vysvetlenie! :74:
23.06.2017 - 22:24 | Filtr
(Rak) Saly » Orfanikus
díky :74:
nad tým budem musieť porozmýšľať ešte... vyzerá to byť náročné posudzovať vplyvy a najmä tie protichodné, aby sme dostali z toho zmysluplný celok.
Astrológia je náročnejšia ako sa zdá :14:
24.06.2017 - 08:28 | Filtr
(Rak) Martin_B_D
separačné a aplikačné aspekty sa rozlišujú hlavne v elekčnej a horárnej astrológii, ak ide o výklad horoskopu narodenia, tak je to možné zanedbať.
24.06.2017 - 11:17 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Aplikace a separace, toť zajímavá otázka, která má jistě v astrologii své místo. Jen bych radil nepřeskočit nic, co se aspektů týče. Pochopit tedy nejprve významy aspektů, že rozdíl mezi trigonem a sextilem, opozicí a kvadraturou není jen v síle působení, ale že se chovají poněkud jinak. Pak se naučit pracovat s tím, že k aspektu dochází mezi znameními... a mezi domy, tedy v těch a těch oblastech. A že neposuzujeme aspekt pouze mezi planetami (např. Merkur kvadrát Pluto u Tebe je současně kvadrátem vládce 2.domu, tedy oblasti majetku, hodnot atd., s vládcem 7. domu - oblast vztahů, partnerství, smluv. Tedy dávat si pozor, aby kvůli vztahu nedocházelo k dopadu na majetek, nebo případně ke ztrátě vlastní ceny.

Ono pochopit význam aplikace a separace není až tak složité, ale právě proto se ho lidi často učí až moc brzy, když jim ještě schází správné pochopení aspektů. Protože aplikace a separace teprve rozšiřují jejich význam.
Aplikace je aspekt, který se uskuteční za života. V okamžiku zrození se planety teprve blížily k sobě, k přesnému aspektu došlo až za několik dní, týdnů... Proto zde je příčina přímo ovlivnitelná, dotýká se nás samých.
Při separaci se přesný aspekt uskutečnil již před narozením. Kdo pracuje s karmou a inkarnací, může tomu přisuzovat i záležitost toho, co se odehrálo v minulosti (již nemůžeme ovlivnit příčinu, ale celý projev slábne a v průběhu žití nás bude tu a tam varovat před neuváženými činy, nebo naopak dodávat důvěru a odvahu). V jiném pojetí astrologie se to dá postavit třeba jako věci mimo nás (jiní lidé). A opět je to v minulosti - rozhodlo se to bez nás (třeba i před naším narozením) a my přicházíme do určité situace, kolektivů, zákonů... Není to pro nás šok, protože neprožíváme samotné uskutečnění aspektu, ale musíme se vyrovnávat s jeho následky. A většinou se s tím tak v průběhu života sžíváme, až přestáváme toto působení vnímat (na vědomé úrovni, v podvědomí stále zůstává, projeví se např. v našich instinktech).

Až pokročíš, tak zjistíš, že je to ještě komplikovanější, že musíš vnímat planetu, která je vysílačem a která přijímačem aspektu, že jsou aspekty uskutečněné a neuskutečněné, jednostranné a oboustranné, levostranné a pravostranné, sdružené... A každé může mít své využití v trošku jiných oblastech. Ale to má svůj čas.
24.06.2017 - 21:24 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
No a aby toho nebylo málo, tak jsou taky aspekty rozběžné a doběžné. Rozběžné jsou od novu k úplňku, v případě aspektů planet pak od konjunkce k opozici, doběžné jsou od úplňku k novu, respektive od opozice ke konjunkci. Zde už je dobré si všímat i detailů, konkrétně jaká planeta je rychlejší a jaká pomalejší. Je to jako nádech a výdech, extroverze a introverze, akčnost a reakčnost, jdoucí ven do světa a vracející se ze světa zpět k sobě...
24.06.2017 - 21:39 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Iteza
To už ale opravdu zlobíme! :61: Mám pocit, že jsme to tu tazatelce místo zjednodušení spíše zkomplikovali (já si začal, přiznávám). :20:

PS: Jestli jsem dobře pochopil, tak v Tobě zdravím spolužáka ze SPŠ Zeměměřické. Dokonce jsme se na škole potkávali, leč jistě se míjeli, byl jsem o nějaký ročník níže (maturita 1997 - to už je dávno :41:). Já však v oboru vydržel (cvok, ale mě to baví :3:).
26.06.2017 - 09:06 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Sosna zvlčelý
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Iteza, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ani mi to nepřipomínej! Musím se přiznat, že to byly děsný časy, na který radši vůbec nevzpomínám, ta škola byla můj životní omyl...


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »