K ničomu sa veľmi nepútaj a nebudeš musieť plakať


07.05.2017 - 18:20
(Štír) faraym
K ničomu sa veľmi nepútaj a nebudeš musieť plakať
Tento výrok je z jednej knihy , ale názov už neviem. Zostal mi však v pamäti natrvalo.

Úplne sa s týmto výrokom stotožňujem, pretože život ma túto lekciu už naučil.
A čo vy?.

Stránka: 1 2 3 4
Řazení:
07.05.2017 - 18:32 | Filtr
(Ryby) Crumb
To mi připomíná latinské GAUDEBIS MINUS ET MINUS DOLEBIS (Martialis, Epigramy, 12,34) tj. "Méně se raduj, pak budeš mít i menší žal".
07.05.2017 - 18:39 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Mystrál, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Kiež by to bolo aj v živote tak ľahko realizovateľné ako v okamihu, keď si to prečítame a zaumienime sa toho držať :4:. Občas je ale to silné pripútanie k niekomu či niečomu, aj s rizikom sklamania, krásne a obohacujúce. Bez toho by bol náš život asi chudobný na prežitky, zážitky, emócie :76:.
07.05.2017 - 20:02 | Filtr
(Váhy) Uzsomtudlho
Ja po svojich niekolkorocnych skusenostiach na ezoterickych forach skutocne pochybujem, ze ludi zivot vobec nejake lekcie naucil.

Mozeme tu pisat hocico, hocijak. Mohli by sme aj pisat naozaj vazne.

Takze, ak prides na to, preco je tento vyrok hlupost, mozes mi napisat a zacat si jeho pravdu obhajovat.

Inac tu len zahlcujeme siet datami :117:
07.05.2017 - 20:03 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Mystrál
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele :):):), který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Souhlasím, chtěla jsem napsat něco hodně podobného.Já ještě na zcela bezemoční stav nejsem připravena.Pokud si vytvořím pouto, vazbu k člověku, zvířeti, třeba domu(nemyslím kvůli financím, ale že mi tam je například dobře), tak není jednoduché toto pustit jen tak :3:.
07.05.2017 - 20:22 | Filtr
(Lev) kaca77
Myslím že to není možné.Já se nikdy k ničemu příliš nepoutala.Nejsem člověk který na něčem nebo někom lpí za každou cenu.A dost se mi to vymstilo.Teď když bych potřebovala oporu,radu,pomoc.....tak nevím komu říct.Ten odstup který si roky udržuješ abys nebyl zklamán ti přinese jen to źe budeš na všechno jednou sám.
07.05.2017 - 21:44 | Filtr
(Ryby) Crumb
Myslím, že Faraym měla na mysli "neulpívání", o kterém se mluví v různých duchovních naukách. Je to tedy téma, které na esoterické fórum patří.

Pod pojem esoterismus se zahrnuje celá řada nauk náboženského i nenáboženského charakteru. Existuje názor, že esoterismus je projevem tzv. "alternativní spirituality". Do oblasti esoteriky patří (kromě astrologie, numerologie, tarotu atd.) také otázky mimotělních zážitků, astrálního cestování, reinkarnace, minulých životů, karmy a jógy.

Jóga značí v sanskrtu "jho". Výraz se používá ve smyslu přitáhnout se k bohu (k absolutnu, k brahma), spojit se s ním, usilovat o sjednocení s ním. V Indii a hinduismu existuje pod názvem jóga celá řada jógických směrů, které jsou přizpůsobeny různým vlohám a sklonům duchovních adeptů. Na Západě je pod názvem jóga nejčastěji míněna hathajóga, založená na tělesných a dechových cvičeních. Tato "tělesná" jóga je v Indii pokládána pouze za přípravu k některé z duchovních forem jógy.

Součástí jógových systému je kromě jiného také cvičení se v "neulpívání". Tak např. v Bhagavadgítě, která popisuje jógové systémy (především pak bhaktijógu), říká Kršna vozataji Ardžunovi: "Zřekni se ulpívání, Dhanandžajo (...)" (2.48).
07.05.2017 - 21:55 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Těžko říct. Pokud místo poutání použiji slovo lpění, tak bych s tím asi souhlasil. Ale on pláč je vyvažován i pocity štěstí. A někteří lidé, které jsem měl možnost poznat, si vytvořili takový odstup (snahu "nepoutat se"), že nemají sice pláč (smutek), ale zcela jim chybí i štěstí v životě. A nějak se mi zdá, že pro jejich duši to není zcela zdravý stav.
07.05.2017 - 22:39 | Filtr
(Ryby) Crumb
Jde o to, co vlastně chceme. Jógové neulpívání má pomoci odpoutat se od hmotného světa a vysvobodit se z koloběhu znovuzrozování. Adepti jógy pokládají hmotný svět za strastný se vším všudy a chtějí z něj uniknout. Pocity pozemského štěstí je už nezajímají. Chápou štěstí jako pomíjivý stav, mají ho za lůno strasti atd. Pro toho, kdo z tohoto světa uniknout nechce, kdo ho pokládá za šťastné místo (se smutkem, s pláčem atd.), se ovšem otázky neulpívání, "poutání", "lpění" atd. posouvají jinam, např. do roviny vztahů (snaha "nepoutat se"). Možná měla Faraym na mysli právě vztahy.
07.05.2017 - 22:44 | Filtr
(Býk) 144
v takto zjednodušenom podaní mi to vobec nesedí
07.05.2017 - 23:30 | Filtr
(Vodnář) ohenvoblacich
To je zas kravina..ono to jde..naplánovat? Navíc řízený emoční odstup je nehorázná nuda :48:

Bez noření se do hloubek je život jak neokořeněný pokrm..prostě nechutná,alespoň mně..a k tomu noření citová zainteresovanost neodmyslitelně patří,tedy i napoutání,tedy i případné zklamání.A zrovna já se zklamala tak,že mě to skoro zabilo..přesto bych do toho šla znovu..že by ta luna v beranu? :2:

Vím dobře,o čem mluvím,mám supercitlivou Venuši v Rybách,v osmém domě,tedy si to vždycky protrpí všechny buňky mýho těla,ale k životu prostě patří radost a taky bolest.

Sorec,nejsem dostatečně duchovně na výši,od toho jsou ẗady jiní,ale dodnes ( a to jsem přečetla více knih o egu a duchovním směrování,nepodmíněné lásce atd.) jsem nepochopila,jak se to vlastně dělá,aby člověk hluboce miloval a přitom nebyl připoután..Nepoutat druhého je jiná věc :74:

07.05.2017 - 23:42 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Za mě ne...na mě to působí jako obrana.Taky je rozdíl mezi poutáním a závislostí.Poutání vnímám jako přijmutí zodpovědnosti za to, abych neublížila a závislost vnímám jako humáč. :3:
08.05.2017 - 00:04 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Sosna zvlčelý
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
"A někteří lidé, které jsem měl možnost poznat, si vytvořili takový odstup (snahu "nepoutat se"), že nemají sice pláč (smutek), ale zcela jim chybí i štěstí v životě. A nějak se mi zdá, že pro jejich duši to není zcela zdravý stav."

to je trefné a pravdivé, taky jsem si toho všimla
08.05.2017 - 12:40 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Mě by stačilo prosté "K ničemu se moc nepoutej". Zbytek věty ("...a nebudeš muset plakat") představuje pochybnou motivaci pro tak důležitou věc jako je půst srdce.
08.05.2017 - 12:48 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Argyll
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vibe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
půst srdce :61:

to si budu muset zapsat do denicku vyraziva, co tak nejak prubezne sbiram
08.05.2017 - 12:52 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » vibe
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Tenhle pojem a metoda (čínsky "cuo-wang") pochází z taoismu a prvně jej použil mistr Čuang-c´.
08.05.2017 - 13:18 | Filtr
(Býk) Ase
Lenže tá veta je blbosť. Bolesť nepôsobuje pripútanosť. Pripútanosť je spôsobená nevedomosťou, z nej vychádza to, že nechceme pustiť. Pripútanosť je následok, výsledok nášho nesprávneho postoja, prústupu, náhľadu. Budhismus učí o tom, čo to tá bolesť vlastne je, ako vzniká, ako zaniká, a aká je cesta z takej pripútanosti, ako sa oslobodiť od pripútanosti, závislosti a dosiahnuť vnútorný stav nezávislý na okolí.

Správnym náhľadom na vec, postojom, môže človek v radosti prežívať život, a využiť ho k tomu, aby sme poznali, čo nás tu púta, putá si poriešiť, opraviť, spracovať energiu takého stavu, pozdvihnúť, odovzdať :-))))), energia odovzdaním smeruje do vyšších centier, ktoré sa takýmto zbieraním energie rozvíjajú - vznik podmienok pre duchovný rast. Pripútanosti sa vlastne človek vzdáva za "chodu" až postupne zozbiera toľko energie, že mysli ani nedovolí, aby sa hla, mysel sa postupne dostáva pod kontrolu a ovládnutá mysel zachováva dobrý radostný stav bez ohladu na okolnosti.
Človek si často zaleze do kláštora trebárs duševného, imaginárneho, niekde do jaskine často aj imaginárnej, vo svojej hlave, a tam si myslí, aký on je odpútaný. Na energetickej rovine mu ale stále bežia procesy a toky energií, o ktorých nemá ani tušenia a tým môže pripútanosť oveľa viac posilniť, najmä ak do toho ešte robí nejaké duchovné cvičenia, energia z takýchto cvičení je stiahnutá do nevedomých vzorcov, do nevedomých reakcií bežiacich na podvedomí. A potom platí heslo - cesta do pekla býva dláždena dobrými úmysly či tak nejak. Zrovna včera som sa bavil s jedným jasnovidným kamarátom, že vedla neho býva človek "pekelník". Že ten človek má v sebe peklo, on si ani neuvedomuje, v akom pekelnom vnútornom stave sa nachádza, že to je naozaj zlý človek. A vtipné je, že práve ten kamoš má takú auru ktorú neposkladáme ani tu všetci dohromady, ono to dobro asi bude tak nejak vyvažované, ako píše Sosna, aj v inom smere. Dobre je to pre jedného aj pre druhého, pekelník sa vedľa toho duchovného popraví, a duchovný sa takto delí o duchovno s tými, ktorí to najviac potrebujú. :-)
08.05.2017 - 13:43 | Filtr
(Býk) Ase » ohenvoblacich
To čo píšeš, nieje odstup. To budha by bol potom najnudnejší človek na svete, stelesnenie nudnosti :61:
Ale niesi v tom sama, z istých duchovných kních som tiež skoro osprostel :4:
08.05.2017 - 14:40 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Ase
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Pokud člověk spatřuje smysl v citovém vyžívání, měl by tuto cestu následovat s co největší opravdovostí. Je nevyhnutelné, že takto dojde jednoho dne k poznání, že (když to trochu zkarikuji) EMOCE JSOU NUDA :)
Člověk, který se znovu a znovu vrhá do příboje prožitků ze strachu z prázdnoty a nudy je stejně nesvobodný, jako ten, který si zakazuje cítit, aby nemusel trpět.
Řízený citový odstup má smysl pouze tehdy, pokud má člověk jasno v tom, že skrze tento odstup nabývá něčeho, co je nekonečně více osobně naplňující. Lao-c´ pro to používá pojem "hluboký život". Pro mě hloubka není synonymem citového dramatu, ale klidu. Nemluvím o klidu, který vzniká popřením citu (je neudržitelný a falešný). Mluvím o klidu, který vzniká kultivací citů, pokorou a zdrženlivostí.
08.05.2017 - 15:30 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vibe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
mam jednu technickou(resp.dve) :75:

jak je mozne osvobodit se od fyzicke zavislosti?
1) na teplote
2) na svetle
3) na jidle
4) na piti

jak je mozne osvobodit se od psychologicke zavislosti:
1) na soukromi
2) na komunikaci
3) na informacich
4) na identite
08.05.2017 - 15:47 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » vibe
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Koczka.obyczajna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Jak? Tss

1) stát se sněhulákem
2) oslepnout
3+4) stát se čistým breathariánem

1) stát se rezignovaným vězněm
2) stát se mnichem či těmi různými meditujícími Indy
3) jít žít mezi Křováky
4) dobrovolně vlézt do manželství

:3:
-----------------------
A k výroku

Nesedí mi. Já se ráda poutám a mám velmi pevný citový vztah k lidem, věcem, rodnému domu, vzpomínce ...
Ztrátu obulím a jdu dál. Slzy mi nevadí, ty utřu. Pouto někdy zůstane v krásné vzpomínce.
Připadala bych si citově mrtvá, kdybych se úmyslně distancovala od pouta.
08.05.2017 - 15:50 | Filtr
(Vodnář) ohenvoblacich » Ase
A nebyl? Když hlásal teorii úplného rozplynutí,vyvanutí? K dosažení entropického stavu nebo chcete-li nirvány? Ono sedět osm let bez hnutí pod stromem je docela nuda..a přesto má tolik přívrženců..i efektivně se nudit je totiž machrovinka.A Buddha machr byl,měl to poctivě prožitý,ne načtený..

To např.zenoví mistři jsou jiné :83: ti (se) rozhodně nenudí:-)


Chce to vybírat si tu správnou duchovní literaturu.A která je ta správná? Než se v tom trochu zorientujeme,nějaký čas to trvá..třebas mnoho let.Nu což,času dosti..mezitím se můžem směle nořit :37:
08.05.2017 - 15:55 | Filtr
(Vodnář) ohenvoblacich » Argyll
Hm,víceméně souhlasím,věcné a jasné..
08.05.2017 - 16:09 | Filtr
(Vodnář) ohenvoblacich » kaca77
Vidíš a to já se zas poutala..a vymstilo se mi to taky..zkušenosti mě naučily spoléhat se především sama na sebe,moc si o pomoc neříkám..ale chtěla bych to umět..je to o důvěře.


https://www.youtube.com/watch/… :17:
08.05.2017 - 18:30 | Filtr
(Rak) Loreena Mckennitt
samozrejme to sedi.. ale celkom problem pre ludi, co idu do vsetkeho naplno.. :79:
08.05.2017 - 18:47 | Filtr
(Ryby) Crumb
Jak správně napsala Amores Perros, "k životu prostě patří radost a taky bolest" a také "citová zainteresovanost" a "napoutání, tedy i případné zklamání". Uvedla také, že se zklamala tak, že ji to "skoro zabilo" a přesto by "do toho šla znovu". Většině z nás stojí za to chodit do toho pořád znovu a znovu. Někteří to ale vzdávají, pozemský život jim přestává chutnat, nechtějí už prožívat bolest, která k pozemskému životu neoddělitelně patří, a dávají se jinou cestou (např. cestou jógy).

Není ale třeba znevažovat kvůli tomu jogíny, Buddhu, mystiky atd. Nenutí nás k tomu, abychom je následovali (jak to činí např. některá misionářská náboženství). Ti, kdo milují pozemský život, by naopak měli mít radost z poselství Buddhy, jogínů, mystiků, šamanů atd. Říkají nám totiž, že ti, kdo se neodpoutají od tohoto světa, se do něj zase vrátí v dalším vtělení. Je-li jejich poselství pravdivé, budeme moci opakovaně provozovat "noření se do hloubek", znovu nás bude zajímat "citová zainteresovanost", "napoutání" atd., budeme moci znovu zakoušet pozemskou "radost" ("a taky bolest").

Něco mi říká, že nauka o reinkarnaci je pravdivá. Je to takové tušení (které ovšem není důkazem). To tušení mě ale trochu znepokojuje. Jelikož jsem se od hmotného světa, ve kterém mi přece jen ještě něco chutná, neodpoutal (a už to asi nestihnu), tak se podle nauky o reinkarnaci do tohoto světa zase vrátím. Momentálně mě na tom nejvíc štve představa, že v tom dalším životě budu muset nejspíš zase chodit k zubaři. Proto si někdy říkám, že bych preferoval důkaz, že reinkarnace je jenom blud a že po mé smrti přijde místo dalšího vtělení toliko věčný mír nebytí.
Příspěvky: 1-25 26-50 51-75 76-97
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »