Sečtělost, pečlivost ve vnímání a pravopis


07.05.2017 - 14:45
(Ryby) MG34
Sečtělost, pečlivost ve vnímání a pravopis
Napadla mne celkem solidní spojitost mezi tím, jak je člověk sečtělý a jak je pečlivý ve vnímání toho, co čte vers. mezi tím, jak píše (pravopis, styl).

Není to stopro, jsou jisté výjimky, ale jako základní vodítko to není špatné. Jde o to, že ten, kdo čte a nechá to na sebe působit, tak ten pravopis-styl tam většinou sází z fleku automaticky dobře (protože ho má v podvědomí ze všech těch přečtených knížek) - oproti tomu nečtenář nebo povrchní listovač (případně čtenář pochybných webů, kde jsou gramatické chyby "normou") se nemá čeho chytit a pokud nemá pro pravopis nějaký přirozený cit, může s tím mít problém...

Přijde mi to jako docela dobré vodítko na rozlišení lidí v diskuzi nebo při dopisování.

případná diskuse je možná, ale moderovaná

Stránka: 1 2
Řazení:
07.05.2017 - 14:54 | Filtr
(Rak) R5
Při vynechání vyložených poruch jako např. dyslexie, nebo "gramlavé" prsty souhlasím, že to může být dobrý rozlišovací znak.

Odráží se v tom i charakter - horkokrevný egoista se nebude zaobírat precizním definováním slov pro ostatní. Stejně tak někdo, kdo si až moc váží pocitu, že si může tvrdit co chce, kde chce a jak chce(hlavně nesahat na pocit svobody)...
07.05.2017 - 15:01 | Filtr
(Ryby) MG34 » R5
...a ještě se možná musí vynechat ty "opačné" poruchy - např. nějaký psychopat si toto až přepečlivě hlídá

ale jsou to podle mne okrajové záležitosti

jinak předpokládám, že za tím tvým druhým odstavcem se dají tušit 2 "aktuální" osoby :4:
07.05.2017 - 15:56 | Filtr
(Rak) R5 » MG34
:4: To by byla voda na mlýn pro diskuzi o psychopatech.

Kdyby jen dvě :1:
07.05.2017 - 17:21 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Koczka.obyczajna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Technická mimo téma a jen krátce, aby mě pan šéf nesmazal. Je zajímavé, jak lze tak trochu předpokládat, jak se kdo bude stavět k danému tématu. Jak se lidi „skupinkují", ať se jedná o chemtrails nebo pravopis – relativně vzdálená témata, nemýlím-li se.

-------------------------------------------------------
Ad pravopis – nevím jak ostatní, ale mohu napsat něco za sebe.

Už moc nečtu, a je to krutě znát. Problémy s mn/sz/čárky ve větě krutě/vyjadřování/použití nevhodných slov/slovosled jsem si trochu rozbila angličtinou ..... Četla jsem dřív opravdu hodně, ale v práci koukám celý den do papírů a ve volnu už se mi teď moc nechce. Já už ani neumím číst, hlavně dlouhé odstavce – nesoustředěnost, netrpělivost. Trochu se to zlepšilo pokusem o dálkového bc. , ale ...

S pečlivostí to má též co dočinění. Pošlu příspěvek s chybou a někdy zpětně opravím, když si chybky všimnu. Měla bych to poslat na první dobrou, ale jsem netrpělivá no a psychopatík ve mně tu chybu holt časem opraví a občas i něco kvůli pravopisu zagooglím, abych nebyla úplně za debila. Výjimečně upřednostním i kvalitní obsah před formou, ale vadí mi ten nesoulad.

Když píšu s hrubkami já, tak se stydím. Když píše někdo s chybami, tak mě to bodá do očí. Občas se tomu soukromě zasměju a trochu se v mých očích člověk devalvuje – jojo, přiznávám, jsem v tomto arogantní. Pardon.

Ale stalo se mi zatím jen jedinkrát v životě, že jsem byla schopna číst text napsaný jak od třínohého prasete – ale tam mě opravdu zajímaly myšlenky a forma mě překvapivě nerušila.

Každopádně zde na najdise je překvapivě vysoká úroveň příspěvků, což mě trochu nutí k vylepšování formy :4:

PS: ta čárka před a - nevím, psychopat se dnes asi nevyspí :8: :4:
07.05.2017 - 19:22 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele registrovaná, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ovplyvňuje ma to tiež.

Nevnímam to ako triedenie v zmysle zrna od pliev, ide o moju možno úchylku v tomto smere a pohodlnosť, jednoducho sa mi lepšie číta prehľadný, úhľadný a správne gramaticky napísaný text.

Ovšem ako píšeš, sú výnimky. Napríklad poznám človeka, ktorý kvôli hendikepu fyzickému píše len na počítači, v texte nie sú čiarky, interpunkčné znamienka a je tam more chýb, no obsah je pre mňa vysoko kvalitný a podnetný.
07.05.2017 - 19:34 | Filtr
(Váhy) Uzsomtudlho
No aj jazyky sa ľahšie učia zapamätaním si fráz.

Určite to človek, ktorý s jazykom prichádza do kontaktu využije.
07.05.2017 - 21:51 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele silentium, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ano, pečlivost ve vnímání a pečlivost ve vyjadřování. Dodržení alespoň základů pravopisu (formy)... naše vyjádření (obsah) podpoří.
07.05.2017 - 22:38 | Filtr
(Ryby) MG34
promazány 2 OT příspěvky - jeden "nepůvodní" a jeden podsouvající nacionální socializmus

to je dnes celkem "móda" označovat někoho za "nácky" (a tím vyvolávat ty nejhorší asociace typu holokaust) - i když je to úplně o něčem jiném
07.05.2017 - 22:49 | Filtr
(Blíženci) tajga
Moc si toho nevšímám (taky protože sama jsem výjimka, na kterou to neplatí) Jediné, co mě trochu irituje je, když někdo píše aby jste. Jenomže v momentě, když bych se nad tím skoro negramotem začala cítít povznesená, mi naskočí představa nějaké mezní situace, kdyby šlo o život a on by se třeba zachoval mnohem líp než já - to potom udělá tu gramatiku hodně bezvýznamnou. Kromě toho, člověk si dělá obrázek primárně z obsahu, mraky banalit jsou napsány správnou češtinou.

(jinak tedy nechci ti kazit radost z tvého objevu, ale to už nám říkali na základce - kdo hodně čte, dělá míň chyb.)
08.05.2017 - 00:26 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Nevnímám to tak.Znám lidi,kteří čtou,ale psaný projev je jim cizí a mají s ním problém.
08.05.2017 - 06:10 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele funky, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Spojitost mezi pečlivostí a tím, jak kdo píše - snad. Mezi sečtělostí (porozuměním textu, inteligencí, vyspělostí... whatever) a pravopisem - ne.
08.05.2017 - 08:03 | Filtr
(Ryby) MG34 » funky
ta spojitost tam je (i když není stoprocentní) - tak totiž funguje standardní lidský mozek (tím ovšem neříkám, že všechny jsou standardní) - dostává čtené do podvědomí a pak se to při psaní z toho podvědomí vybavuje a pomáhá to určit, jak by to mělo znít

fascinuje mne, jak se vždy najdou lidé, kteří vágní tvrzení vyvrací protipříkladem a protipříklad na vlastní striktní tvrzení zavrhují jako výjimku, která potvrzuje pravidlo (teď si to neber osobně)

Příklad - NORMOVANÁ spotřeba auta je třeba 5 litrů nafty na 100 km. A najde se nějaký rozumbrada, který řekne - to je blbost já jezdím za 7 a nikdy se nezadařilo lépe, takže to mají blbě změřené. A stejný rozumbrada opačně prohlásí, že VŠICHNI Poláci se na silnicích chovají jako hovada - na to se korektně dá reagovat tím, že znám jednoho Poláka, co jezdí slušně a tím to vyvrátím. A v takovém případě mne dotyčný bude osočovat, že ho chytám za slovo.

Jinými slovy moje zdejší tvrzení je vágní, takže nějaká osobní zkušenost (nebo názor) na něm nic moc nezmění. A pokud někdo kontruje striktním tvrzením, lze jej snadno vyvrátit protipříkladem...
08.05.2017 - 08:09 | Filtr
(Ryby) MG34 » registrovaná
jsou např. zrakově postižení - ti umí číst text skrze čtečku (která to přemluví do repráků), umí snad i psát, ale mají problém s jakoukoliv grafikou a někdy interfacem (kam kliknout apod.) - docela by mne zajímalo, jestli tu je někdo takový
08.05.2017 - 08:13 | Filtr
(Ryby) MG34 » Uzsomtudlho
"Mimochodom, vďaka, že prispievaš ako príklad toho, prečo by sa to ľudia mali naučiť"

přesně tak - proto jsem tu i něco od něj nechal - jen ti nacisti byli už od něj za čarou, tak jsem to smazal

"Hoďme do koša všetko, čo vyžaduje snahu"
na tom něco bude... ten trend je teď celkem jasně daný - všechno mají zvládnout počítače (jen je otázka, kdo ty počítače bude tvořit - asi pak už jen jiné počítače - to bude pak solidní degenerace lidského rodu...)
08.05.2017 - 08:26 | Filtr
(Ryby) MG34 » tajga
wow - "aby jste" vers. "abyste" a "když bych" vers. "kdybych" mi přijde jako stejná liga :5: (ale nevadí mi ani jedno ze 4 uvedených, stejně jako čárky a moravismy)

mne celkem bije do očí y-i (což si myslím že objektivně) a obecná čeština zejména pražského typu (to je můj subjektivní problém) ...jo a překlepy tam, kde je tím "znejistěn" význam

k tomu obsahu - jak jsem psal už mockrát, forma by měla být odpovídající obsahu - tzn. čím je obsah složitější, tím víc by ta forma měla být dodržena, protože už tak je problém ten obsah předat skrze jeho složitost - tzn. proč to ještě zhoršovat formou?

oproti tomu obsahové banality formu nevyžadují, to je jasné...
08.05.2017 - 09:35 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele silentium, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Smysl snahy o komunikaci je snaha o porozumění (obsahu). Verbálním projevem se často snažíme přiblížit oslovenému (hrubou mluvou vysvětlujeme dřevorubci, že chceme pokácet tento strom), že se často ve svém úsudku mýlíme je věc jiná (dřevorubec čte Vergilia, či je členem Mensy).
Písemný projev nemá vždy přesného adresáta, pak již je jen a jen na nás, jestli ty perly co házíme jsou v sametovém pouzdře (třeba s chybějící tkaničkou), nebo v mastném pytlíku od bůčku.
08.05.2017 - 14:22 | Filtr
(Býk) Ase
To sem pryšyel predvyesť aký si ti yntelygentní a super keď píšeš bez chibi čy ako? :4:
(bez urážky)

Zober si to z druhej strany, ako by si sa cítil, keby ťa niekto takto škatulkoval len na základe formy pravopisu a prisudzoval ti niečo, čo niesi, len preto, že píšeš tak či onak. Bavil by si sa s takým človekom, keby si vedel, že už dopredu si o tebe navymýšľa nezmysly a jeho filter asi sotva umožní nejakému spoločnému porozumeniu? Boli by ste ako dve ženské ktoré vedú spoločný rozhovor ale každá si melie nezávisle na tej druhej to svoje téma, akoby sama pre seba. Zážitok toto vidieť :4:
08.05.2017 - 15:30 | Filtr
(Rak) R5 » Ase
:3: Pan 144 osobně? Vitaj :4:

Osobní hovor je o něčem jiném, než písmenkování, protože se u toho dá lépe "nacítit", jakou formu zvolit, aby ti protějšek rozuměl. Když už někdo píše jako prase - formou i obsahem - o něčem to vypovídá. Dosaď cokoliv od poruchy, lenosti, blbosti, tahání druhých za nos,...
----
doplněk - sečtělost hraje roli, protože stejně, jako se učíš vyjadřovat vnitřní pochody navenek, měl bys být schopen extrahovat i ty zvenčí směrem dovnitř. Práce s psanými informacemi je jednou z forem, jak se v tom dá cvičit, přičemž piluješ i vlastní formu přednesu.

Jak se tady v diskuzi zmiňovala rovnováha mezi formou a obsahem...k tomu druhému bych přidal pojem "informační hustota". Dá se napsat/říct deset vět o ničem, nebo jedna výživná.
08.05.2017 - 19:52 | Filtr
(Ryby) MG34 » Ase
Z druhé strany s tím nemám problém - často to zažívám, že si mne někdo kvůli něčemu zařadí (někdy oprávněně, někdy ne) - nevadí mi většinou ani jedno - myslels že mi bude vadit?

Naopak nechápu, jak s tím někdo může mít problém - vždyť o nic nejde - je každého nezadatelné právo si škatulkovat realitu jak se mu zlíbí.

A pokud se mi něčí škatule nebudou líbit (někdo třeba preferuje tuny smajlů proti psanému textu a tímpádem mne odsune jako "nepoužitelného") - to je přece taky dobře, ne? Alespoň vím, že tady si rozhodně neporozumíme a můžeme se vzájemně ignorovat...
08.05.2017 - 19:54 | Filtr
(Ryby) MG34 » R5
to není on - sice na mne taky působil dost podobně jako 144 (kterého "znám" teprve krátce) už dřív (naštěstí jsem si to nechal pro sebe), ale není to on :5:
08.05.2017 - 20:12 | Filtr
(Ryby) MG34 » Koczka.obyczajna
Přesně tak, dělám chyby a nezakládám si na tom, že je nedělám. Odpovídá to tomu, že nejsu úplně pečlivý, jak bych měl nebo mohl být. S případnou kritikou nemám problém.

Ale myslím si, že je to postačující k tomu, aby moje vyjadřování bylo pokud možno srozumitelné.

Rozhodně nejsu ten typ člověka, po kterém je třeba něco složitě luštit a na kritiku on se ještě urazí, že mají čtenáři lépe chápat, co tím myslel.
08.05.2017 - 20:31 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Koczka.obyczajna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Pardon za smazání, nevěděla jsem o reakci. Byla to stejně lumpárna, jak jinak.

Psala jsem to sice se smajlem s brejličkama, ale částečně v tom byl obdiv. Všimla jsem si u tebe za celou dobu jen jedné hrubky, íčko to samozřejmě nebylo, jen zdvojené n, kde se to zrovna nepíše :3:
To co já mám v padesáti příspěvcích týdně :6: Jen šťouchnutí že nejsi bezchybný, no nejsi no, vítej mezi lidmi :1:
09.05.2017 - 00:07 | Filtr
(Rak) R5 » MG34
:4: Škoda, už jsem se těšil.
(Mlčeti zlato)

---------
Trochu jsem šmátral, co lze najít k tématu jinde(viz Disorder Of Written Expression na str.589):
https://books.google.cz/books/…
Vesměs to kopíruje postřehy z úvodu diskuze.

A tady se dá najít vcelku výstižná klasifikace, s čím se čtenář i pisatel potýkají/pracují: https://periodicos.ufsc.br/index.ph…

volně přeloženo...

1. informace (různě získané, včetně těch načtených)
2. struktura (forma logiky v zápisu, nebo při čtení)
3. transakční schopnost (něco jako schopnost pisatele správně zvolit koncept dle cílového čtenáře, nebo z druhé strany - schopnost čtenáře "zařadit" pisatele dle konceptu psaného)
4. estetika (práce s "libozvučností" - důraz na "rytmus" při volbě počátečních písmen, citoslovce, atp.)
5. Procesní schopnost (uvědomováni si, co píšu/čtu + schopnost revize)
09.05.2017 - 01:02 | Filtr
(Blíženci) tajga » MG34
aha, tak jsem to nějak nepochopila předtím. TAkže jde tedy o lidi, kteří píšou význammě myšlenkové texty s neúměrným množstvím chyb. Podle mě bys jim měl spíš pogratulovat, že jsou schopni zformulovat složité myšlenky, ačkoli čtou nanejvýš podřadné weby, to je přece ohromná věc.
09.05.2017 - 13:40 | Filtr
(Rak) Loen
Tyjo nevím jestli se pouštět do takto zajeté debaty a nevíc bez přečtení 90% komentářů :61:

Souhlasím s tím, že kdo hodně čte, mívá pravopis bez chyby... ale stejně tak to asi nezaručí pravdivost tvrzení vždy a stejně tak lidi co moc nečtou mohou mít pravopis v pohodě.

To, že forma má korespondovat s obsahem.. no... ideálně ano :61:

Znám obsessivce, kteří po sobě všechno čtou snad 100X a furt to upravujou, i blbej mail... tady pro mně potom autenticita projevu trošku padá a mám pocit, že je to o tom, jak chce člověk působit (je to pro něj hodně důležité)

a tady se možná dostávám k tomu, že někomu je prostě putna jak působí na druhé a chce jen něco sdělit...

Já sem třeba gramatické chyby dělala vždycky :61: myslím, že jsem čítávala dost (poslední cca 2 roky je to krize) ... studovala jsem VŠ a to humanitní obor a dokonce sem pslala články do novin :61: ... ale ty chyby sem dělala vždycky a měla sem třeba problém, že když sem po sobě něco četla hned, tak sem je neviděla, protože sem byla laxní a když člověk ví, co píse, pamatuje si to a pak to vlastně znovu "nečte"...

A teď sem skoro 3 roky pryč z VŠ...a na degeneraci mozku je to znát :61: - spolu s tím, že po 9-ti měsících kojení mám fakt laktační demenci a dělám pravopisné chyby a překlepy snad ve všem co píšu... (takže předpokládám že i v tomto textu...a to už sem něco málo opravila :61:)...nehledě na to, že mi dítě skáče po hlavě a kňourá kdykoli sednu k PC :61:

Otázka je, co má být závěrem tvého zjištění? :61: Nečíst příspěvky lidí, co dělají chyby? :61:
Příspěvky: 1-25 26-39
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »