Kvartální alkoholismus


03.04.2017 - 22:09
(Rak) HappyLu
Kvartální alkoholismus
zažili jste to ať už z jaké strany...jaké to je... a dá se z toho ven?
díky

Řazení:
04.04.2017 - 09:29 | Filtr
(Panna) Mici Angóra
Dá, pokud dotyčná osoba sama chce a musí chtít hodně... :17:
04.04.2017 - 10:17 | Filtr
(Rak) R5
Zažil jsem dva kolegy s tímhle problémem. Jeden se rozpíjel na služebkách, druhý, když ho doma vytočili rodiče, nebo jedna z jeho x bokovek.
Platí pravidlo "nečuchat ke špuntu". Žádné výmluvy, ani omluvy. Žáden birel, nic.

Jestli to u někoho řešíš, vysleduj příčinu. Ten druhý kolega, kterého jsem znal déle a lépe, k tomu měl jednak náběh už dle horoskopu a potom tomu pomáhaly podmínky v domově. Jeho otec byl ochlasta, který když si přihnul, seřezal doma všechny včetně kočky a psa, takže děcka raději utíkaly spát do lesa. Později mu doktorka řekla, že buď přestane, nebo zhebne, takže přestal. Ale štafetu přebral kluk a rozpíjel se, když neustál svou nervózní povahu. Důsledky nebyly pěkné. Rozvedl se. Chvíli pobyl na léčení. Vrátil se domů k rodičům. Byl schopen sekat latinu i dva roky. Pak ho někdo vytočil, dal si pivo a jel dva týdny v kuse, než s ním praštil o zem epileptický záchvat. Pak se asi měsíc třepal, než to dostal do rovnováhy a trochu se sebral. Po nějaké době mu začaly chodit upomínky za nezaplacené pokuty za ježdění na černo, z období, kdy byl mimo. To ho tuplovaně přikovalo doma, protože musel splácet mnohatisícové částky a nemohl myslet na to, že by začal někde jinde znova a lépe. Takže byl pořád u zdroje stresu - musel se míjet s otcem.
Byl komunikativní typ, pár lidí nad ním drželo ochrannou ruku, ale to nejde donekonečna, takže po pár kiksech postupně ztratil důvěru. Nejhorší je, když vyhraje "šelma" a ten člověk ztratí zábrany. Naučí se lhát, fixlovat a vymlouvat.

Jak z toho ven? Ten člověk musí mít chuť a vůli pochopit svoje vnitřní pochody a taky kus štěstí na situace a lidi okolo...
04.04.2017 - 14:50 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Tohle je jedna z nejzákeřnějších a nejodolnějších forem pití. Vyléčit se dá podle mě velmi těžko, pokud vůbec. Ostatně žádný alkoholik by se neměl považovat nikdy za zcela vyléčeného, přehnaný optimismus a lehkomyslnost jsou tady smrtící. Schopnost přečkat bez problému několikaměsíční období bez jediné kapky (tzn. období delší než tříměsíční ústavní léčba) může vyvolat iluzi, které podléhá pijan i jeho okolí: totiž že léčit nepotřebuje, má to pod kontrolou, jen prostě občas "oslavuje" a párkrát za rok nedorazí do práce. Navíc mezi kvart. alkoholiky nejsou jen ty typy pijanů, kteří by pili na základě nějakých problémů a depresí, ale také ty, kteří takto "umocňují dobrou náladu", oslavují dobře odvedenou práci, úspěšné období, stoupající prestiž,začátek volna, apod. (já osobně nikdy nepiji když mám depku). Důležité je uvědomit si, jak je ta několikadenní chlastací ataka nepřirozená a chorobná. Chuť to občas pořádně rozbalit tu nemá podobu nutkavého tahu k lahvi, je to spíše velmi subtilní a nenápadné. O to víc je třeba tyhle momenty podchytit a nebrat je na lehkou váhu.
04.04.2017 - 14:53 | Filtr
(Býk) player
Kupodivu zažil. ne u sebe , nýbrž u kolegy-nikdy se z toho nevyhrabal a po městě totálně ztratil důstojnost. Dnes je v důchodu , takže kvartální vyměnil za lehce přerušovaný permanentní. Eklhaft.

Alkohol - s tím se to zkrátka musí umět. A umí jen umělci. :37:
04.04.2017 - 15:05 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » player
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ze svého dnešního úhlu pohledu to beru tak, že skutečný umělec má ve sklenici čistou vodu. Ani ten největší z frajerů a "hladinkářů" nikdy neví, kdy na něj démon ukáže a řekne: "A seš můj, kámo!" :))
04.04.2017 - 19:14 | Filtr
(Rak) HappyLu
Díky všem za reakce,pomohly mi. :79:
04.04.2017 - 19:15 | Filtr
(Rak) HappyLu » Argyll
...a tohle je úplně přesně popsané,díky. :17:
06.04.2017 - 19:47 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » kaca77
Hmmm, tak mi v kontextu diskuze napadlo, že tohle je ukázka fungování papiňákového efektu. Člověk který takhle žije se neumí vyrovnat se zátěží, resp. nemá naučený žádný jiný způsob v rámci psychohygieny (případně má, ale zablokovaný). Alkohol je pak už jen "vedlejší" spouštěč. Vedlejší píšu proto, že by to mohlo být i něco jiného, ale bavíme se tu o kvartálním alkoholismu. Proto si myslím, že bez změny v přístupu to jako alkoholismus nejde léčit.
06.04.2017 - 22:04 | Filtr
(Lev) kvitek » Mici Angóra
Zdravím první manželbyl alkoholik bylo to peklo
09.04.2017 - 19:18 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Háňa*
No tak to jsou podle mého ti, kteří už do té kategorie spadli. Taky takových znám dost, kupodivu skoro stejná profese, jen u jiného podniku :3:.
09.04.2017 - 18:57 | Filtr
(Beran) Háňa* » Buddha/2
Nevím, samozřejmě. Ale pokud se člověk resetuje vždy jen alkoholem (mám spoustu takových kolegů v práci), pro mě už je to alkoholismus - oni už ani o nic jiného nestojí, těší se na to, až budou "mimo".
Takže ve finále buď mají sérii šichet a jsou naprosto v pohodě, a nebo mají třeba tři dny volno nebo dovolenou, a jsou věčně v lihu.
Přesně - říkají, že se potřebují vyventilovat nebo něco podobného.
To už mi přijde jako závislost. Sice ještě ukočírovaná, ale .... potom občas někdo nadýchá, a je průser - okamžitě letí ... Přitom roky takhle fungoval v pohodě.
Myslím, že jim ta sebekontrola pomalu, postupem času, klesá.
No, a pokud si alkoholem člověk už v životě škodí nebo mu prostě nějak komplikuje život a on to dovolí (nedokáže odolat), je to už podle mě nemoc.
07.04.2017 - 14:36 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buddha/2
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
dobrý postřeh :15:
09.04.2017 - 12:37 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buddha/2
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Buh je tlak, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
počkej, ale co běžný alkoholik? v tom kvartálním se tlak kumuluje, zatímco skalní upouští každý den, poctivě. a teď kdo má zdravější přístup. :48:

viděl bych to ale i z jinýho pohledu - pijan z nudy a návyku - hobík ale poctivec - mi spíš štymuje na potlačenou osobnost zhroucenou do sebe, princip odevzdání - apatie, ten kvartální mi zas přijde jako zadržovaná energie co se tlačí ven aby explodovala.

kvartál je asi nebezpečnější z hlediska nevyzpytatelnosti a intenzity "záchvatů", zatímco "docházkář" představuje dlouhodobou časovanou bombu.

nebo kecám?.:) :63: :4:
09.04.2017 - 13:05 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Buh je tlak
:4: Čteš moc rychle

Já píšu princip papiňáku a ty mi oponuješ tímhle ? (kterej smajl znamená WTF? :43: :4:): "... zadržovaná energie co se tlačí ven aby explodovala". No dobrý :4:

Hele, to je strašně široký téma. Stejně jako třeba u rybářů. Důvodem proč chodí k vodě vůbec nemusí být potřeba ulovit rybu :3:. Často neuloví rybu jak je rok dlouhej a přesto jim říkáme rybáři.
A úplně stejně je zavádějící pojem "kvartální alkoholik". Protože o alkohol tady primárně nejde (což je vidět na tom, že na rozdíl od regulérních alkoholiků dokážou nepít celý kvartál).
09.04.2017 - 16:16 | Filtr
(Beran) Háňa* » Buddha/2
Asi jo.
Podle mě je kvartální alkoholik prostě alkoholik. Který ale vždycky nějakou dobu dokáže tu závislost sám před sebou maskovat a tím sám sebe "přesvědčit" a uklidnit, že alkoholik není - že se prostě jen tak někdy rád pobaví a popije si, a to přece dělá kdekdo, takže na tom není nic špatného.
Měla jsem takového strýce - byl úžasný, ale vždycky jen nějaký čas - a pak ho to přemohlo ... jak tu bylo už popsáno, a několik týdnů byl jiný člověk. Ale hrozně si právě zakládal na tom, že alkoholik není, když nepije pravidelně.
09.04.2017 - 17:16 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Háňa*
OK, může být, ale nemusí. Píšu přece, že možností je víc. Jen bych je všechny neházel do jednoho pytle s názvem alkoholik.
Máš lidi, co je celý týden v práci buzeruje šéf. Pak v pátek večer vyrazí "resetovat" - a o to mi šlo. Jak to udělají je různé. Jeden půjde na pivo, jiný do baru, další do hampejzu. V horším případě třeba s řetězem na stadion. Může se stát, že změní práci (nebo sebe) a na pivo už nebudou mít potřebu chodit. Hrajem si tu možná se slovíčkama, ale tenhle případ bych jako alkoholika nebral. Alkoholici jsou pro mě lidi se závislostí na alkoholu, ti ostatní ho mají jako jednu z možností "resetu", časem samozřejmě můžou do té kategorie spadnout taky. Hlava, která se resetuje důkladně a často je u nás na plzeňsku známá pod názvem vypitá :117::4:
11.04.2017 - 17:11 | Filtr
(Býk) player » Argyll
Nevim. Já jsem už 10 let vinař. A vím , že 6 dcl je max na večer , většinou si dávám 4. A ne každej den , někdy jsem v práci a někdy musím za volant. A dál - chodím s muzikantama na pivo. Dávám si za 4 hodiny 3 a jezdím do hospody autem. Protože vím , že nadýchám nulu.

Dá se to.
11.04.2017 - 22:43 | Filtr
(Štír) Dr.Voštěp
Děcka, neblbněte :4: a zas to s tou abstinencí tak nepřehánějte. :6:
Je blbý, když je někdo po pár sklenkách mimo..tak ten by to fakt neměl pít :39:
..ale my ostatní???
Si snad občas dáme, ne? :3: :36:
12.04.2017 - 11:00 | Filtr
(Rak) R5
Ještě tady nepadnul víc astro pohled na věc. Afinita k chlastu a jiným "dráždidlům" bývá při výrazněji obsazeném znameních Ryb, nebo Raka. Typicky, když v nich stojí špatně aspektovaná Luna, Mars, nebo Jupiter, přičemž má disharmonické aspekty s něčím z této trojky.
Někoho to lízne tak, že má stabilně chuť pořád, ale zvládne to udržet v mezích pozvolné degradace, jiný sosá co to dá a u někoho zase existují zkraty s většími prodlevami, ale s o to větší intenzitou(reakce na Lunace). Když pak někomu takovému nóv nebo úplněk přímo ovlivní jeho vrozenou disharmonii, s velkou pravděpodobností intenzivněji "potáhne" - to jsou ti kvartální.
Podle mě je blbost řešit, jestli to existuje, nebo ne, ale spíš co s tím, když už to tak někdo má. Možná by mohlo být, pro příbuzné, nebo partnery, užitečné, dělat si záznamy excesů a pak porovnat postavení planet v těch dnech(hlavně Luny) s nativitou pijana. Pak by se dalo dopracovat ke konkrétnějšímu schématu. K tomu, jaké podněty to reálně spouští a čeho že se v nitru toho člověka mají šanci chytit, že tomu tak propadá.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »