Osho-sex-láska


23.03.2017 - 16:09
(Váhy) Akord
Osho-sex-láska
Ahoj, celkem rád čtu Osha, ale občas mě od něj něco zarazí. Teď jsem si zrovna četl jeho pojednání o sexu zde: http://www.2012rok.sk/wp/… a píše tam, "Neumíte-li se opravdu rozzuřit, nejste-li schopni nechat se unést hněvem, jak se můžete oddat lásce? To je nemožné".
Na jednu stranu mi příjde hezké, nechat se unášet city, ale na druhou stranu čeho je moc, toho je příliš. Co o tom kdo soudíte ? A co Vy, ženy, preferujete spíše zuřivce, nebo klidnější povahy ? :-)

Stránka: 1 2 3 4
Řazení:
23.03.2017 - 19:43 | Filtr
(Střelec) endymion
https://www.youtube.com/watch/…

OSHO: Making Love -- A Sacred Experience
YouTube
23.03.2017 - 16:20 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Ganesh, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Chceš li mu rozuměť, měl by si přemýšlet jako on. Je důvod, proč to napsal tak jak to napsal. Láska je emoce. Hněv je emoce. Buď máš schopnost PLNĚ se do emoce ponořit, nebo ne. To se myslí tím, že se nemůžeš oddat lásce, když nejseš schopen se nechat unést hněvem. Žádné posuzování toho co je dobré a co špatné v tom není. Jen "čistá" matematika.. to je Osho..
23.03.2017 - 16:30 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Osho mi v mnoha věcech nikdy moc neseděl, ale vždycky jsem doufala, že to bylo mizerným překladem. Proto když už něco od něj, tak v angličtině.
To, cos teď vypíchnul, tak s tím jsem napřed teda nesouhlasila vůbec. Ale dala jsem tomu šanci, otevřela to a pročetla v kontextu - a už mi to dává daleko větší smysl :1:

"Jste-li schopni dát volný průchod hněvu, pak jste schopni uvolnit se i v sexu" - Já bych to prostě napsala tak, že člověk zkrátka musí dát volný průchod všem svým emocím a nepotlačovat nic, co cítí. Pak je jasné, že se to odrazí ve všem ostatním v životě, tedy i v prožitku milování. Žádné potlačení není dobré. To samozřejmě neznamená ztrátu kontroly, ale to už je jiné téma.

A co se týče Tvé poslední otázky - jakožto absolutní flegmatik preferuji stoprocentně flegmatiky :1: Zuřivec je pojem, který mě teda i děsí :4:

Ještě dodám - někteří by si možná mysleli, že s flegmatiky je nuda. Jenže pravej kliďas je kliďas hlavně ve své mysli, a když má někdo v hlavě klid, pak duše (a tělo) může soptit v blažené extázi daleko lépe a plněji :12: :18:
23.03.2017 - 16:31 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Ganesh
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:15: :15:
23.03.2017 - 16:41 | Filtr
(Rak) Loen
chmm, no ... jako od jogína bych tuto větu nečekala :4: (byl Osho vůbec jogín nebo byl prostě jen guru :32: ?)

zrovna dneska sem se zas zamýšlela nad jogínskou a meditační praxí - být ve svém středu, v rovnováze, bez jakýhkoli emocionálních extrémů - bez euforie/deprese, prostě naprosto v klidu a vyrovnaný (opravdově vnitřně vyrovnaný)

toť idea :4:

zpěk k tvé otázce - pokud unést se hněvem znamená ho nepotlačovat, tak buďiž, jde s tím souhlasit, ale to už je na povaze... navíc si myslím ,že když už je někdo cholerik, tak řvát a mlátit kolem sebe je ten nejprimitivnější prostředek jak se vyventilovat...
zamýšlela jsem se nad potenciálem dosažení tohoto klidu v souvislosti s lunou :61: (ohnivé luny to mají těžší i lehčí zíroveň - v kontaktu se svými emocemi jsou plně, ale jdou často do extrému a s emocema ven, třeba lunave vodnáři má vůbec problém se ke svým emocím dostat, luna v koze je má tendence držet pod pokličkou a nehnout ani brvou... )...
23.03.2017 - 16:42 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Klaret, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Já to zkusím takhle......rozlišuju mezi "vztekáním se" a hněvem. Někde je tu diskuze o tom, co dělat abyste nevybuchli. Tam jsem psala, že je dobré předejít vůbec potřebě vybuchnout.
Jenže.....žijeme ve světě, kde se vztekáme nad kdečím. Vztek z frustrace.
To pro mě není hněv. To je dupání si nožičkou. Tomu se snažím vyhnout.

Ale skutečný hněv nad dejme tomu tím, když někdo ubližuje záměrně druhému, slabšímu, bezmocnému. To je jiná. Jako žena se teda prát nebudu :1:. Ale.......no radši nebudu uvádět příklad :4:

Takže ano, chápu srovnání prožitku emocí a nemusím tzv. leklé ryby :4:(tím myslím lidi, kteří se vždy za všech okolností kontrolují a ve chvíli, kdy by měli zareagovat na nebezpečí, tak radši vycouvají)
23.03.2017 - 16:50 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » Loen
No buď to byl zgurunělý jogín, nebo zjogovaný guru, si vyber. :4:
23.03.2017 - 17:30 | Filtr
(Rak) Loen » Sosna zvlčelý
No jeho "jógovitost" zdá se poněkud pofidérní a poplatná západnímu konzumu...ale budiž :61:
někomu jako jakýsi "mezistupeň" může přijít vhod...chmm
23.03.2017 - 17:47 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Loen
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Je fakt, že někomu se dost hodí do krámu filozofie "překrm se tím, na čem jsi závislý".. obzvlášť západnímu konzumu.. a pak umři na HIV :61: Ale hlavně, že jsme byli osvícení, no :2: :4:
23.03.2017 - 17:54 | Filtr
(Ryby) Crumb
To, co prohlašoval Osho, bych nebral moc vážně. Je to pochybná duchovní autorita, samozvaný guru, který podle svých vlastních slov měl potíže s nalezením osvícení: "Mnoho životů jsem na sobě pracoval a snažil se všemožnými způsoby dosáhnout osvícení. Ta snaha byla důvodem, proč se mi nedařilo. Není možné nalézt pro toho, kdo nehledá. Nakonec však musíme od hledání upustit (...) V ten den bylo hledání u konce a všechno se začalo dít samo od sebe (...)" Už podle těchto slov je zřejmé, že měl v duchovním hledání potíže a zmatek. Patrně proto se stal tak kontroverzním "duchovním mistrem". Navíc se u něj asi projevily i následky neúspěšných pokusů s potlačováním sexuality. Je známo, že jednou z jeho základních pouček bylo to, "že nejlepší cestou, jak se zbavit svých choutek a tužeb, je se jimi přesytit". Tím se podobal např. ruské sektě Chlystů, podle níž mělo řádnému pokání předcházet co nejvydatnější hřešení. Proto se členové této sekty oddávali nejprve divokým sexuálním orgiím, pití vodky atd., aby pak mohli podstoupit tomu odpovídající přísné pokání. Příslušníkem této sekty byl prý např. i Rasputin, který se pilně oddával pití a sexu (někdy prý i pořádně agresivnímu), a byl přitom zároveň pokládán za svatého muže. Osho asi patří do skupiny takových hledačů duchovna, kteří se nemohou odpoutat od materialismu a snaží ho nějak propojit s duchovnem, snaží se materialismus (tělesné "choutky" a "tužby") nějak zakomponovat do duchovního života. Způsoby, jak žít duchovně a nezápolit přitom se svou sexualitou atd., existují už dávno. V Indii o tom učí např. část Véd, známá jako karmakánda. Když ovšem někdo začne brát vážně výroky typu "Neumíte-li se opravdu rozzuřit, nejste-li schopni nechat se unést hněvem, jak se můžete oddat lásce? To je nemožné", nebo když je na základě takových výroků vytvořena nějaká sekta, může to být i dost nebezpečné.
23.03.2017 - 17:57 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Crumb
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Pravda pravdoucí, moc pěkné shrnutí. Jako vždy :1: :15:
23.03.2017 - 18:02 | Filtr
(Panna) Mici Angóra
Dovolím si astrologickou vsuvku: co vy na ten Oshův 8. dům? :2:
K příspěvku je přiložený obrázek, který se zobrazí pouze přihlášeným uživatlům.
(Přihlásit)
23.03.2017 - 18:07 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Mici Angóra
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Dovolím si zcela subjektivní amatérský dojem:

Toe hustý. :61:
23.03.2017 - 18:13 | Filtr
(Váhy) Akord » .
Bude asi dost chyb v těch překladech, pač někde píše, že láska nemá s emocí nic společného, tady zase....
23.03.2017 - 18:22 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Crumb
Ježíš to je blábol :4:
Pochybná autorita : WTF 1. Pro koho pochybná ?
Samozvaný guru WTF 2 ? :4:

Kdo dosáhl osvícení bez potíží ať zvedne ruku :5:

Ten Rasputin a dál, to je už fakt třešnička na dortu :65: :69: :4:
23.03.2017 - 18:24 | Filtr
(Váhy) Akord » Crumb
Souhlasím
23.03.2017 - 18:26 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Akord
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Klaret, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Pokud se bavíme pouze o tom pojednání, na které jsi vložil odkaz, tak on tam ale celou dobu mluví o prožitku sexu. Oddat se lásce, ve smyslu milostného aktu. Ne o lásce jako citu.
Viz výňatky:
"Sex je naprosto přirozený. Není nutné jej skrývat za krásné slovo láska."

"Jste-li schopni dát volný průchod hněvu, pak jste schopni uvolnit se i v sexu. Člověk je celek. Neumíte-li se opravdu rozzuřit, nejste-li schopni nechat se unést hněvem, jak se můžete oddat lásce?"

Ten slovní obrat se používá i v poezii, používal se ve starém Řecku a Římě, nebo se používal dřív, když lidi ještě nepojmenovávali všechno tak natvrdo :1:
23.03.2017 - 18:30 | Filtr
(Váhy) Akord » Klaret
aj, asi mělo být tedy správně napsáno: jak se můžete oddat sexu, milování, souloži... :-)
23.03.2017 - 18:34 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Akord
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Klaret, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Nojo no, on to prostě Osho takhle má.... :4:
23.03.2017 - 18:37 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » .
Ty znáš nějakého kliďase který soptí v blažené extázi :22:?
Seznámíš nás ? :4:
23.03.2017 - 18:40 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Buddha/2
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ahoj, těší mě :61:
23.03.2017 - 18:40 | Filtr
(Střelec) endymion
ide o to ...či máme k danej téme čo povedať z vlastnej skúsenosti, alebo či tu prezentujeme svoj racionálny názor...

venoval som sa a venujem Oshovým meditáciám... od r.1996 - viem čo dokážu spraviť s podvedomými blokmi, stretol som sa s mnohými Oshovými žiakmi, ktorí ho zažili ešte pred Oregonom... a preto mi pripadá táto diskuzia ako mlátenie prázdnej slamy...
23.03.2017 - 18:44 | Filtr
(Váhy) Buddha/2 » Ganesh
Ne. Ty speciálně musíš zvednout obě ruce :4: :61:
23.03.2017 - 18:48 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » endymion
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Ganesh, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:15: tak tak, ale..

Někdo to rád ... prázdné

:4:
23.03.2017 - 18:48 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Ganesh
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
:61: :61:

No já myslím, že taková prdel - obzvláště u žen - může být poměrně dobrým nástrojem k vyjádření lásky :4:
Příspěvky: 1-25 26-50 51-75 76-80
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Úplněk ve Štír Štíru
ukázat kalendář »