Proč narážíme na tyrany


15.03.2017 - 13:42
(Rak) Loreena Mckennitt
Proč narážíme na tyrany
:17:

Existují laskaví a vlídní lidé žijící podle všech zásad morálky, kteří nikdy nikomu neprovedli nic špatného, přesto však jejich život není šťastný. Příliš často v něm narážejí na tyrany, kteří je využívají pro své cíle a jejich život ničí.

Co je příčinou? Odpověď najdeme v moudrém příběhu…

Přišla žena k Bohu, aby mu položila jednu jedinou otázku:

— Řekni mi, Pane, proč i když se snažím žít podle svého nejlepšího svědomí a zákonů, nikomu neubližuji, ke všem jsem laskavá a přívětivá a usilovně pracuji, nemám žádné štěstí?

— A co ty sama si o tom myslíš? – zeptal se jí Bůh.

—Že je to kvůli mámě. Měla jsem opravdu krutou matku. Nikdy mě nelaskala, nikdy mě nepochválila, nepovzbudila a nepodpořila, věčně mě jen kritizovala, urážela, ponižovala a nadávala mi. Nikdy jsem se jí s ničím nemohla svěřit, jenom se mi vysmívala a má dětská tajemství vykládala každému, doplněná ironickými poznámkami. Ubližovala mi a zahnala mě do tak kruté a přísné klece příkazů a nařízení, že jsem v ní sotva dýchala. Omezovala mou svobodu a neumožnila mi projevit vlastní vůli. Vnucovala mi svá pravidla a všechno mi zakazovala. I plakat jsem měla zakázáno!

— Pokoušela ses s tím vším něco dělat? – se zájmem se ptal Bůh.

—Snažila jsem se, opravdu hodně jsem se snažila, ale teď si myslím, že to všechno bylo marné — odpověděla smutně žena. –Stále jsem se pokoušela mámě dokázat, že hodně umím. Výborně jsem se učila, hodně jsem pracovala, byla jsem svědomitá, pomáhala jsem lidem, ze všech sil jsem se snažila být hodná holčička, aby mě máma ocenila, aby řekla, že jsem dobrá, že je na mě pyšná.

— A podařilo se ti to?

— Ne. Uběhlo mnoho let, ale nezměnilo se nic. Stejně jako dřív je se mnou nespokojená, stále se jen snaží nějak mě zasáhnout, ponížit, vyvést z míry. Je pořád stejná. A její slova a skutky mě zraňují stejně bolestně jako dřív.

— To znamená, že i ty jsi stejná jako dřív — vysvětloval Bůh. – Jakou jsi byla, takovou jsi zůstala. Jsi Oběť. A kde je Oběť, tam se určitě objeví také Tyran. Tuhle roli v tvém životě se uvolila sehrávat tvá matka.

— Ale já přece už nejsem dítě! Jsem dospělá! – namítla zjevně dotčená žena. – A proč mám teď v životě Tyranů ještě víc? Chová se tak ke mně každý, koho to jen napadne: matka, šéf i kolegové v práci!

— Protože stále nechceš přijmout odpovědnost, hledáš viníky, zlobíš se na matku a na mě za to, že jsme tě stvořili slabou. Ale my se nijak neprotivíme – jen se staň silnou!

— Ale já už jsem jiná, prožila jsem půl života, porodila děti, změnila jsem se a dosáhla jistých úspěchů!

— Ne ne, nic se nezměnilo! A všechny ty tvé úspěchy nemají žádnou cenu, protože nepocházejí z čistých úmyslů.

— A z jakých tedy? – uraženě vykřikla zcela ohromená žena.

—Z pýchy. Matka tě ponižovala a tys toužila ukázat jí, že jsi lepší než ona. Kritizovala tě a ty jsi jí chtěla dokázat, že taková nejsi. Necítíš se šťastná, protože tvůj konečný cíl byl zjevně nedostižný. Ty ses nechtěla změnit sama, přála sis, aby se změnila matka.

— Možná máš pravdu — řekla po chvíli přemýšlení žena. – Asi to tak je. Stejně ale nechápu to hlavní: proč se mnou tak zacházela? Za co? Co jsem jí udělala?

— Nic. A v tom to je, že jsi nic neudělala. Nejspíš od tebe čekávala něco zvláštního.

— A co?

— Tak pojď, zeptáme se její Duše! – navrhl Bůh a luskl prsty. Okamžitě se vedle něj zjevil obraz matky, vypadala stejně jako živá, ale obraz byl napůl průzračný. Bůh jí řekl:

— Buď zdráva, Duše. Přišla ke mně tvá dcera. A ptá se: proč jsi ji vychovávala tak, jak jsi ji vychovávala? Cos jí chtěla dát?

— Chtěla jsem jí dát sílu. Byla tak slabá, tak nepřizpůsobivá, neuměla se vůbec hájit. Chtěla jsem, aby se ode mě naučila hájit své hranice, svůj osobní prostor. Chtěla jsem, aby se zocelila, aby si dovolila být tvrdá, když je to třeba, aby se naučila říkat NE a prosazovat své zájmy. Ale dodnes nevidím žádný výsledek. Musím to zkoušet znovu. Je to to jediné, co jí chci předat, aby to ona mohla své dceři a ta zas té své. Aby v našem rodu nikdy nebyly Oběti.

— A nemáš strach, že tě za to bude nenávidět?

— Usiluji o to. Protože když si dovolí nenávidět, naučí se i milovat. Zatím však umí jen litovat. Sebe i jiné, stejně slabé, jako je ona sama. Plýtvá na to všechnu svou životní sílu. Nedovolí si ani postěžovat, hromadí v sobě nevyplakané slzy, a tím je ještě slabší. Co pak předá jako dědictví svým dcerám?

—Co od ní čekáš?

—Čekám, až v odpověď na moje útoky pevně řekne: «Dost už, mami!». Čekám, až dospěje. Až se jí Tyrani budou vyhýbat, protože budou respektovat její hranice. Až si konečně budu moci odpočinout a být maminkou. Prostě jen maminkou…

Stránka: 1 2 3 4
Řazení:
15.03.2017 - 13:55 | Filtr
(Býk) player
Moc hezký. :17:
15.03.2017 - 13:57 | Filtr
(Rak) Loreena Mckennitt » player
:1: :17: aj mne sa to paci :15:
15.03.2017 - 13:59 | Filtr
(Panna) Mici Angóra
Příběh je to hezký, ale v reálu to tak podle mě většinou nechodí. Tyran je sám vnitřně slabý a proto se vozí po oběti, aby ji také oslabil, aby mu tzv. nepřerostla přes hlavu. Chce ji ovládat. "Ušlechtilá" motivace, že se snaží někoho zocelit asi moc častá nebude. :17:
15.03.2017 - 14:04 | Filtr
(Rak) Loreena Mckennitt » Mici Angóra
moze byt, ze tyran ma inu motivaciu.. ale ak u niekoho bude motivacia slachtenie, tak najskor u rodicov.. ak je uz ale motivacia akakolvek, dala som to sem ako uvedomenie si pre tych, co nevedia, ze za tym, koho v zivote maju (resp kto sa k nim ako sprava), je ich pristup k sebe samemu.. viem, ze to je tak, ze ked sa niekto nema rad, pritahuje tyrany a podobne druhy, ktore mu jeho sebanelasku (sem patri aj neschopnost povedat NIE) zrkadlia..
15.03.2017 - 14:05 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » Loreena Mckennitt
A co když má někdo jednoho rodiče tyrana a druhého ne? Co to o něm vypovídá pak? Malé dítě se nerodí s tím, že se rovnou nemá rádo, to z něj dělá ten rodič obvykle.
15.03.2017 - 14:05 | Filtr
(Hadoken) Hustokrutě obscénní Morti
Zajímavý... Jeden se zamyslí...
15.03.2017 - 14:06 | Filtr
(Rak) Loreena Mckennitt » Mici Angóra
zalezi, ako sa k tyranovi postavi.. niekto mu chce donevidim nieco dokazovat (ako v pribehu), iny to nepotrebuje :17:
15.03.2017 - 14:10 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Mici Angóra
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Mně to třeba přijde jako jeden z možných příběhů, nemusí to být nutně tak daleko od pravdy. Je to jako takovej vhled do nějaké systemické konstelace :4: Aspoň tak mi to přijde dle rozhovoru s tou matkou, je to hodně podobné...

Ono ať člověk chce nebo ne (a vím, že se mnou bude asi dost lidí nesouhlasit), máma vždycky dělá maximum pro svoje dítě (i když třeba nedělá nic).
A pokud si nese v genech informaci "ženy v našem rodu jsou oběť" a rozhodne se podvědomě, že to tak už nechce, fakt si myslím, že se to může projevit tak, jako v příběhu. Ale to je právě to - na nevědomé úrovni. A pak to dělá neplechu dál...

Z vlastní zkušenosti můžu říct, že každý tyran může mít zcela jiný příběh a jinou podvědomou "motivaci" nebo "pohonnou hmotu" k tomu, co dělá. Stejně jako oběť. Každá je jiná.
15.03.2017 - 14:11 | Filtr
(Váhy) adelaida » Mici Angóra
Taky si myslím. Navíc dítě a matka nejsou rovnocenní partneři. Dítě je závislé a matka má vůči němu zodpovědnost vychovat ho jako zdravého a silného člověka a ne mrzačit.
15.03.2017 - 14:13 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » .
No jo, konstelace ... to je na mě moc ezotericky pojaté. Mámy, co pohodí dítě do popelnice nebo ho ještě líp hned po porodu zabijou se taky počítají do těch, co dělají pro dítě maximum? Nebo je to jen "neplecha" z minulosti a nemůžou za to? S tímhle prostě souhlasit nemůžu. :17:
15.03.2017 - 14:17 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Mici Angóra
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
No jo... a pro mě jsou konstelace zrovna tak tvrdá a "syrová" věc, že to pod ezo řadit prostě nemůžu :4:

Ano, já tam počítám i takové mámy. To, že tohle je jejich maximum, je prostě fakt. Nevíme, co je k tomu vedlo. Ale dá se to právě zjistit a pochopit. :44: To ale neznamená, že je to z hlediska morálky nějaký omluvitelný čin. To ani náhodou.
15.03.2017 - 14:19 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » .
Možná jsi měla štěstí na "dobré" konstelace, to čeho jsem se účastnila já, byla víceméně fraška a pak mě pochopitelně nijak neláká zkoušet to znovu. Navíc nemám potřebu, takže vlastně dobrý. :74:
15.03.2017 - 14:19 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Klaret, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Příběhy :62:

.....jsou jako korále. Navlíkáš je na svou nit a když přijde čas, vezmeš je do dlaně, přeříkáváš si je a propouštíš je mezi prsty jak korálky růžence při modlitbě. Někdy najdeš útěchu, někdy vysvětlení, někdy ti ukáží tvou slepotu.

:68: :68: :68:
15.03.2017 - 14:21 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Mici Angóra
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Já jedu už léta jen v individuálních sezeních s jedinou terapeutkou. Ono je dost ošemetné natrefit na ´toho pravého´. Ale zrovna v tomto tvrdím, že jsem měla štěstí. I přes všechna má předchozí tvrzení, že na štěstí nevěřím. Spíš bych to nazvala "z prdele klika" :41: :61:
15.03.2017 - 14:25 | Filtr
(Býk) player
Ono to může totiž být přesně naopak. že ta dcera přijala dobrovolně úlohu oběti proto , aby na ní matka mohla trochu poškodit karmu a v závěru třeba prozřít...kdo ví...
15.03.2017 - 14:29 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » player
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Ono to totiž může být obojí :44:

________
A ve finále se dá i říct, že tyran a oběť si nejsou opakem, ale naopak blízkými příbuznými. Ale to už Mici naznačovala nahoře :1: Síla x slabost...
15.03.2017 - 14:34 | Filtr
(Rak) Loreena Mckennitt » player
moze byt.. :1: dala som to sem preto, aby sme sa zamysleli, preco niekto ma v zivote tyranov - co je unho "spatne".. nie kvoli analyze motivacie tych tyranov (ale nevadi mi, ak to niekto rozobere z toho uhla :37:).. to som nebrala ako hlavne posolstvo clanku.. aj keby ziadna matka nemala slachetne pohnutky, tak uz len brat taku matku ako moznost na rast je vyhra.. a ked to spracuje, tak tych tyranov uz dalej nepotrebuje (ako lekciu.. lebo ju zvladol).. tak to vidim ja

:1: :83:
15.03.2017 - 14:38 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » Loreena Mckennitt
Napadla me analogie - VS studentky umeleckych skol udelaly nejake aktivisticke video na tema, ze je profesori sexualne obtezuji a ponizuji (spolecnym jmenovatelem je: zenska na umelecky obor nepatri). A pod tim milion litostivych komentu jak je to strasny a ze by to ti profesori nemeli delat atd. Podle me je prave ukolem tech studentek ne si to cele roky nechat libit, ale vymezit se proti tomu. Ti ucitele svoje chovani nezmeni, dokud jim to obeti dovoli. :17:
15.03.2017 - 14:40 | Filtr
(Býk) player » Loreena Mckennitt
Bohužel , tento příběh mám v rodině. Byl to vztah mezi matkou a její matkou.

A taky - navenek to bylo v poho , ale uvnitř mámy se to táhlo jako černá nit po celý život...jajaj. Vyznala se mi z toho rok před smrtí.
15.03.2017 - 14:42 | Filtr
(Rak) Loreena Mckennitt » Mici Angóra
ano, Mici, ja to vidim rovnako :17:
15.03.2017 - 14:43 | Filtr
(Rak) Loreena Mckennitt » player
stava sa to velmi casto.. :17:
15.03.2017 - 14:50 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » player
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele ., který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Obdivuju, že o tom dokázala mluvit.

Někdy si říkám, že jsou ty lidské pochody zvláštní. Nedávno se takhle něco "hnulo" v mojí babičce. Poprvé v životě se rozmluvila o svých traumatech z porodů. Ale je fakt, že možná jsem s ní hnula svým těhotenstvím :4:
15.03.2017 - 14:53 | Filtr
(Býk) player » .
Řekla mi o tom po jedné docela drsné hádce. Dost vyjmečné , my jsme se jinak moc nehádali. Akorát měla potřebu ze mě dělat blbce před dámskými návštěvami... :61:
15.03.2017 - 15:03 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » player
Nedivim se, ze mas z zen takovou hruzu :3:
15.03.2017 - 15:04 | Filtr
(Panna) Mici Angóra » tulačka
Já jsem si to nedovolila :4:
Příspěvky: 1-25 26-50 51-75 76-85
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »