Okamžik zlomu


12.12.2016 - 12:41
(Ryby) MG34
Okamžik zlomu
Už delší dobu mne fascinuje okamžik, kdy se v člověku něco posune a on najednou začne něčemu věřit - něčemu mezi nebem a zemí (platí to i pro "běžnější věci", ale tam to není tak zajímavé a hlavně jsou tam trochu jiné předpoklady - to popíšu níže).

Základem je mít nějaké varianty něčeho neznámého - vědět o kontroverzi, která otázku provází, mít tam vždycky alespoň možnost typu "je to asi nějak jinak, ale nevíme jak" anebo nějakou zdravou pochybnost, která narušuje jistotu jediné známé verze. Takže toto je pro ten "zlom" zásadní - musí tam být varianty. Pokud v tom někdo vyrůstá a nemá jinou volbu ani sílu se "překolejit" (tedy nemá variantu), tak žádný zlom nepřijde a jeho víra je postavená na jiném základu.

K tomu je navíc nutné mít naprosto eminentní zájem na definitivním rozseknutí problematiky - bez toho ten zlom nejde. Nemusí ten zájem být vědomý - může být podvědomý a o to silnější. Pokud zájem takového druhu nepřijde (resp. není dostatečný ), tak člověk skončí u nějaké latentní (ne)víry (resp. u agnosticismu, pokud se nenechá zmást jevem "přání je otcem myšlenky").

A ten rozdíl oproti "běžným věcem" - v běžných věcech jsou varianty víceméně srovnatelné. Ve věcech mezi nebem a zemí jsou ty varianty nesrovnatelné. Ten, kdo prochází zlomem, ale začne od určité chvíle to nesrovnatelné (pseudo)srovnávat - a co je zajímavé, (pseudo)srovnává to rozumem (i když to asi nepřizná).

Taky je zajímavé, že v podobné situaci může zlom přijít na obě strany - tzn. např. k víře i nevíře.

Předběžně to shrnu: nesrovnatelné varianty, enormní zájem na vyřešení, pseudosrovnání a (současně?) přání je otcem myšlenky (tady bych ocenil něčí vlastní zkušenosti - v jakém pořadí to přijde) a zlom.

Beru to jako takový workshop, kde si to uceleně sepíšu. Případná diskuse je možná, ale moderovaná.

Řazení:
12.12.2016 - 14:16 | Filtr
(Býk) player
Ovšem. Mrkni na vědu. Ještě před dvaceti lety byli vědci ateisti. Ateisti , kteří hledali , kam zmizelo 90% vesmírné hmoty.

Stačilo pár úžasných kosmických sond na oběžnou dráhu a bác ho. Věda obrací. Už víme , že elektron se někdy chová jako hmota a jindy jako vlna - bác. Už víme , že atom má svoji superpozici , takže dimenze a mnohovesmíry už nejsou scifi...

No a zrovna tak to má během života i jedinec. Na začátku věří jen své erekci , na konci už v nesmrtelnost chrousta.
12.12.2016 - 16:06 | Filtr
(Ryby) MG34 » player
U vědy jako celku se dá říct, že se zabývá "běžnými věcmi" - věda mimo rámec zjistitelného brousí velice zřídka - to je pak možná doména některých jednotlivých vědců - černých ovcí. Pokud se něco vizionářsky podaří předpokládat, aby se to pak na základě těch vizí objevilo - to taky není to o čem mluvím - já mluvím o oblastech, které jsou principiálně mimo náš dosah, takže nesrovnatelné.

Věda se už ze svého principu nemůže pouštět do srovnávání nesrovnatelného - tak daleko věda nejde. Tohle je skutečně jen o jednotlivcích, aby pseudosrovnávali nesrovnatelné. Pokud bys to moje povídání chtěl mermomocí zobecnit na větší skupinu lidí, musel bys použít úplně jiné slovo - církev...
14.12.2016 - 11:51 | Filtr
(Ryby) MG34 » vibe
Pominu-li "chyby v základu" - které tě provází tak nějak chronicky a které se mi rozhodně nechce stále dokola pitvat (jde o definice už těch základních pojmů, jako je stav, forma, atd. a úchylka na videa), tak tam máš jednu podstatnou "pokročilou" chybu - někam se ti vytratil druhý směr zlomu...

- když je zlom možný jedním směrem, je možný i tím druhým... (a praxe to dokládá mnoha případy).
14.12.2016 - 14:00 | Filtr
(Ryby) MG34 » vibe
zase když pominu chaos, který zasíváš do definice už základních slov paralelní vers. sériový, tak tu máme další "pokročilou chybu":

když je např. něco paralelní, pak sériové a pak zase paralelní (ať už to znamená co to znamená) - tak na začátku a na konci je to paralelní, tedy úplně stejné

pokud tam vidíš rozdíl, tak bys měl určit v čem - připomíná mi to oblíbený postup u trapných "vtipů" - např. ředitel si vybírá sekretářku a vybírá mezi jednou, která má 5 let praxe, ale chce vyšší plat a druhou, která nemá žádnou praxi, ale spokojí se s nižším platem - kterou vybere? no přece tu, která (a teď si dosaď dle libosti nějaké úplně jiné kritérium od tělesných mír po barvu vlasů) - tak takhle teda ne...

takové definice jsou úplně nanic - nejdřív tam něco vynecháš a pak tam něco mlčky předpokládáš a neřekneš co...
14.12.2016 - 16:42 | Filtr
(Ryby) MG34 » vibe
ten "vtip" je pouze příklad na to, jak kupíš v úvahách chyby - nijak nesouvisí s problematikou "zlomu"

já tady o něčem píšu (okamžik zlomu) a mluvím o existujících příkladech na obě strany (tam i zpět), že se někdo zalomil - a ty si z toho vyvozuješ, že to popírám?? nadhodím téma jevu, mluvím o příkladech toho jevu a tím ten jev popírám - že jako neexistuje??

není ti něco? trochu se odbrzdi - to je chyba za chybou a teď do toho nějaké dojmy a průjmy...

já se rozhodně nechcu stylizovat do role mentora (protože mne to bytostně nebaví), ale takovým lajdáckým přístupem mi jinou možnost nedáváš a pokud to bude už moc zabírat místo a znepřehledňovat téma, tak to budu muset odmáznout
15.12.2016 - 13:07 | Filtr
(Býk) Kuk do oka
Kuk do oka
Takovéto posunutí znám od kolegy z práce. Potkal úžasnou dívenku, vzali se,
měli děti a pak najednou zjistil, že má doma uštvanou a uječenou hysterku,
se kterou se prostě nedá žít. Zatím co kolegyně v kanceláři je úplně jiná,
úžasná, milá, jak mu krásně rozumí. A když se předkloní ... Normálně cítí,
jak prochází zlomem a chtěl by " překolejit ".
První ženě platí alimenty, druhá ho oškubala o zbytek toho co mu ještě zbylo,
a když se zařadí v charitě do fronty na polévku, zase už cítí, že prošel zlomem.
Ejhle, všimne si, že ta holka s naběračkou, sice nic moc, ale je taková milá a má byt ...
Jak to dopadlo dál, jestli zase " překolejil " a zlomil se potřetí, to už nevím.
15.12.2016 - 15:27 | Filtr
(Ryby) MG34 » Kuk do oka
Ne, to je něco jiného - to jsou běžné věci typu jestli si koupím rohlík nebo chleba. A to mne nezajímá - to je všechno srovnatelné.

Mne zajímá zlom z pohledu nesrovnatelných variant.
16.12.2016 - 13:15 | Filtr
(Ryby) MG34 » vibe
pokud chceš do posuzování započítat věk, musíš to explicitně zmínit už v definici

pokud to tam zmíněno není a má to tam být, pak je to špatná definice

věci, co mají platit tak nějak z kontextu a nezmiňují se, jsou možné maximálně u nějakých neškodných definic reálného světa. Ale u složitých definic na hranici světů a výrazových možností se musí exlicitně zmínit úplně všechno

tahle základní věc ti zase uniká resp. v ní děláš chybu a na to navazuješ nějakými domněnkami o mně - agresivní neznalost... to není zrovna dobrý přístup - proto se často nemůžeš pohnout z místa :5:
16.12.2016 - 14:19 | Filtr
(Lev) heslo
No jako pocit bych tu změnu přirovnala k Jiříkovi co v jedné pohádce ochutnal rybu co byla pro krále.Když to přijde sleduješ to jiné zpívání v sobě a je asi víc pozic ale i ta jedna stojí za prožitek..... :32:
16.12.2016 - 14:29 | Filtr
(Ryby) MG34 » heslo
Mám doplňující dotaz - před tou změnou - přála sis, aby přišla?
16.12.2016 - 16:54 | Filtr
(Lev) heslo » MG34
Mnoho věcí jsem předtím dělala ale nedokážu říct zda to nějak souviselo. Prožitek nelze naplánovat mozkem a těžko si mohu přát pocit který neznám- teda mohu hlavou něco předpokládat-ale to asi nefunguje.Asi to nedokážu popsat..... :37: :37:Ale když čtu tvůj první článek tak mohu odpovědět že jsem pro to něco dělala ale nevěděla jsem že to k tomu povede že se to stane.
16.12.2016 - 18:16 | Filtr
(Ryby) MG34 » heslo
To jsem čekal - vypadá to že bez "návodu" nic nechodí.
17.12.2016 - 08:40 | Filtr
(Lev) heslo
Možná je Návodem pro každého jeho osobní příběh a když se přirozeně vyvíjí jde to správnou cestou.Poslední dobou se ale přirozenost vytrácí a proto plno z nás ten návrat na svou cestu urputně hledá a někdy se ze života stane jen to hledání...Ale i to bude mít asi svůj důležitý význam pro lidstvo.Možná tyto generace pomáhají vrátit se lidem do svého středu. :32:
17.12.2016 - 09:22 | Filtr
(Panna) Eldria
Neviem, či som správne pochopila, na čo sa pýtaš...ale u mňa nastal zlom vo viere, začala som veriť, že existujú veci medzi nebom a zemou, že existuje "Stvoriteľ", Boh, alebo ako si ho nazveme, že existujú duchovné príčiny chorôb, bytosti okolo nás...a začala som v to veriť odrazu, behom pár dní, keď mi syn ochorel na lymfóm...ja som vtedy hľadala pomoc u jedného liečiteľa a ten mi ukázal, že hľa Ty neveriaci Tomáš, pozeraj a konečne uver. On urobil taký "trik", dačo zmenil na pár minút len duchovným pôsobením a to sa vrátilo do normálu po pár minútach. Totižto pred týmito udalosťami pár rokov, som bola aj v "tuneli", bolo so mnou po zdravotnej stránke zle...a ja nič, brala som to ako halucinácie, aj mala som bežne "vidiny", občas počula hlasy a ja nič, nevnímala som to, že to existuje (tak ma pritlačili synovou chorobou)...a že myšlienkami, slovami a až potom skutkami riešime si život...a ako Ty chceš, Pane. Nie ako ja si chcem sama. A ďakujem, že vôbec môžem, že mi je to umožnené.
18.12.2016 - 07:31 | Filtr
(Ryby) MG34 » Eldria
K tomu mám doplňující dotaz - na jedné straně jsou nějaké "předběžné představy", kterým jsi ze začátku NEvěřila - to odpovídá té mé teorii - že tam prostě vždycky něco je, na čem se staví. Pak byly nějaké události, které pro tebe byly nepředstavitelné (nebyl jsem u toho, takže nekomentuju), ale z tvého popisu vnímám, že to nebylo úplně přesné vyjádření těch "předběžných představ". No a na základě toho v tobě došlo k nějakému (pseudo?) logickému (ale každopádně rozumovému) posunu a začalas věřit těm původním předběžným představám jako celku? Chápu to správně?

Pro jistotu zkusím více podrobně - představ si, že z té předběžné představy by bylo ve skutečnosti všechno správně, jenom by tam třeba nebyly "bytosti okolo nás" (všechno by obstaral jen ten "Stvoriteľ") anebo by nebyl ten "Stvoriteľ" a všechno by nějak zastaly ty "bytosti okolo nás" anebo by tam chybělo či bylo jinak něco jiného. Tobě se "potvrdilo", jenom něco a ne v podrobnostech, ale přesto to přijalas jako celek všechno z té původní představy?
19.12.2016 - 09:17 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vibe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
vidim, ze me horke kapky uz zacaly pusobit...
(vzhledem k tomu, ze jsi uz podruhe smazal nejaky muj prispevek, ktery byl soucasti vetsiho celku - dila, ktere tim ztratilo na sve cene, opet jsem toto torzo vzal a odnesl pryc...)
19.12.2016 - 10:02 | Filtr
(Ryby) MG34 » vibe
ale notak, zase to moc nepřeceňuj

nalijme si čistého vína - byla to pěkná slátanina - připomínalo mi to situaci, kdy někdo zjevně jede na červenou a před policajtem blekotá něco v tom smyslu, že se omlouvá, že to přehlédl, protože zrovna telefonoval s manželkou a taky mu moc nefungují brzdy, takže už to prostě projel, nehledě k tomu, že si zapomněl vzít brýle a tu červenou by stejně neviděl...

a potom se vehementně vede diskuze o tom, jestli se může za jízdy telefonovat, jestli auto musí být bezpodmínečně v dobrém technickém stavu a estli je nutné si fakt brát brýle, když mi to doktor napsal do podmínky k řidičáku

no a z toho se odvine diskuze, že ta kráva furt volá a ten opravář je idiot a doktor tomu nerozumí atd.

...tak takhle teda ne - já prostě vidím jízdu na červenou a dál to odmítám řešit - to je tvůj boj, ne můj
19.12.2016 - 10:38 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vibe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
nee, byl to presny popis udalosti, tak, jak se stala...
na anonymnim foru nemam potrebu lhat, to delam v urcitych situacich jen v realu...
diskuze se ani moc zadna nevedla, neb se jednalo o proste sdeleni, ze jizda na cervenou je explicitne definovana v zakone, zatimco domnenky nejsou...
19.12.2016 - 12:07 | Filtr
(Ryby) MG34 » vibe
Málem mi ukápla slza :3:

Pokud vím, tak ses montoval do definic (po Duškovsku). Ale definice tady rozhodně nejsou k diskuzi (dokonce ani k seriózní diskuzi, což duškování samozřejmě není) - k diskuzi je tu pořadí (a přítomnost) jevů okolo okamžiku zlomu tak, jak jsem ho nadefinoval. Minimálně 2 uživatelé to správně pochopili a ozvali se přesně s tím, co tu má být. Ty mezi ně nepatříš anebo to neumíš podat - což z pohledu moderátora vyjde nastejno...
19.12.2016 - 13:00 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » MG34
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vibe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
"anebo to neumíš podat"
ano, coz me ale osobne nijak netizi...
tizilo by me to pouze v situaci, pokud bych se nahodou octnul v roli mentora a "omylem" nekoho sejmul, protoze bych se s nim, diky rozdilnosti jazyka(jenz predem nebyl definovan) neumel dorozumet...
19.12.2016 - 13:36 | Filtr
(Ryby) MG34 » vibe
jak říkám, to je tvůj boj - nechápeš, že při přebytku poptávky (tvoje celoživotní hledání) a nedostatku nabídky (rozumní mentoři vůbec ochotní se s tebou bavit) se poptávka holt musí přizpůsobit nabídce - a popravdě, docela mi tu už zabíráš místo... :5:


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »