Rodina jako skořápková instituce


07.12.2016 - 09:05
(Rak) dan162
Rodina jako skořápková instituce
Včera zaznělo v televizi, že rodina je skořápková instituce.

Instituce je způsob, jak něco děláme. Skořápková, protože máme potřebu zachovat vnější dojem, ale vnitřek si uzpůsobujeme dle svých potřeb. Historik popisoval, jak výchova dětí před byla původně výhradně v komunitě, kam rodina patřila, žádné cizí vlivy nepůsobily. Postupně tento monopol narušovalo zavedení základního školství, díky této gramotnosti vliv tištěného slova, pak oslabování vlivu církve, kmotr ztratil pravomoce a odpovědnost za dítě, zaměstnávání žen, takže z rodiny zbyla tradiční - slupka. V diskuzi zaznělo, že tradiční rodina se už nikdy nevrátí, i kdyby některé tradiční prvky, vytržené z kontextu, byla dočasně atraktivní.

Všichni tam pohřbili tezi, že rodina je základ státu, a souhlasili, že rodina je základ společnosti. Ne jedinec, možná zatím. Dnes stát za rodinu uznává jen svatbou sezdané páry s dětmi, ale socioložka trefně konstatovala, že variant a kombinací, jak si lidi uspořádávají domácnosti je spousta, jsou/budou to všechny možné varianty. Máme také mnoho půlrodin, kde jeden partner chybí. Většinou muž, ale může chybět i žena.

Je možné, že časem bude "registrované partnerství s dítětem" závazek obou tři roky se nerozejít, je možné, že zanikne civilní svatba, je možné, že vznikne povolání Rodič, úředně podporovaná superrodina jako rozšíření dnešní pěstounské péče, zatímco většina ostatních mužů a žen děti nebudou mít, nějaké Domy matek, playerovo kvarteto, různé Trojky...Zazněl tam vtip, kdy "muž s ženou se dohadují, že tvoje děti bijí moje děti, zatímco naše děti jen přihlížejí", který už nezní tak absurdně.

Myslím si, že skořápkovatost instituce "rodina" je zapříčiněná pokusem zachovat k muži nějakou úctu, když ten neprošel ještě procesem narovnání sebe. V rodině, kde oba si váží sebe, není potřeba, aby existovala hlava rodiny. Žena o to nějak nutně obvykle nestojí, ale nic jiného jí často nezbyde. Obvykle to je tam, kde muž je pasažérem rodiny, žena je doma, nebo kde je diskuze o "pomáhání ženě". Tam patří i to, že žena dělá muže. Nebo to, že jsme pro někoho idiotem (částečně nesvéprávný jedinec), který nevynáší koš. Bez jasné hlavy to vídám tam, kde každý dělá co je potřeba, sám to tak cítí a nějak se časem vytříbí, kdo dělá co.

Jak rodina bude vypadat, a jestli přežije změny v lidech, to nevíme. Ale trend je jasný, změny viditelné, nevratné. Skořápkovitost si myslím zanikne ale až tehdy, až muži se v průměru dorovnají vztahem k sobě na úroveň žen.

Stránka: 1 2 3
Řazení:
07.12.2016 - 09:47 | Filtr
(Rak) dan162 » exit
Nadnesl jsem hypotézu, zda skořápkovitost není volba ženy, jak se to má tvářit aby zásadní změny všichni skousli, jak zdánlivě má vše navenek vypadat. Volba ženy s ohledem na aktuální vztah mužů k sobě.
07.12.2016 - 11:41 | Filtr
(Rak) dan162 » exit
No jo, popsal jsem to odzadu :-) Shoduje se to ale s tím, jak to popisuješ.

Mluvím o tom, že navenek vypadá většina rodin tradičně: muž hlava rodiny a autorita, děti ctí své rodiče, mezi členy rodiny je respekt, vystupování je morální, rodina je široká a pomáhá si. Uvnitř rodiny ale je to uspořádané velmi často to zcela jinak: nejčastěji žena hlavou rodiny, děti si dělají co chtějí, mezi členy rodiny je konflikt, případně násilí, rodina je úzká, příbuzenstvo je vidět na pohřbu a na vánoce.

Vztahy jsou často ne odrazem srdce, ale odrazem záměru nebo aktuální potřeby, jsme v prvé řadě jednotlivci se svými potřebami a ne členi rodiny s potřebami rodiny. Rodina dnešní je tak spíš dočasným přístavem, zatímco tradiční rodina byla postavena jako celoživotní začlenění a navenek tak i dnes vypadá.

Odtud křehkost a tenkost skořápky. Skořápka jako zdání (navenek jiné než uvnitř). Tenkost jako snadnost rozbití. Ano, v jádru skořápky jsme my, ať už jacíkoliv, a zamýšlel jsem se, proč tu skořápku potřebujeme, proč potřebujeme tahat s sebou něco, co nejsme, proč předstíráme.

A jaké změny ? Posun z pozice člena tradiční rodiny, který upřednostňuje potřeby rodiny jako celku na pozici člena soudobé rodiny, který upřednostňuje potřeby svoje. Z Ryb do Vodnáře.
07.12.2016 - 12:03 | Filtr
(Beran) Háňa*
Skořápková ?
Těžko říct. To záleží, jestli je ta skořápka opravdu prázdná, jak si milý systém myslí nebo jestli si uvnitř žije svým rodinným životem a skořápkovitě se jen tváří navenek, aby systém neměl snahu ji rozlousknout ... lidově řečeno, moc se do ní srát.
:4:
Jak se do takového oříšku dostane červ, je to prekérka, takže je výhodnější tvářit se jako prázdná skořápka - na tu červi nebudou plýtvat energií, a rodina má klid.
:44:
07.12.2016 - 12:20 | Filtr
(Rak) dan162 » Háňa*
Systém si myslí, že je plná. Nebo aspoň tak vystupuje. Ok, máme další možný důvod zachování tradice navenek - ochrana před vnějškem.
07.12.2016 - 13:52 | Filtr
(Býk) player
To jsi blbě vyčetl. Ne kvarteto. Komunita , založená na společném úsilí nějakým směrem. Nejmenší je kvarteto ,ale taky jich může být 20. Případ od případu. V podstatě jakoby návrat k prvobytné pospolitosti.


Skořápková je. A skořápka je velmi křehká. Někde se to naťukne a je po ptákách.
07.12.2016 - 13:58 | Filtr
(Býk) player » exit
To máš recht. Ono to totiž jinak žádný jiný význam nikdy nemělo a nemá. Lidstvo se množí prostě aby nevyhynulo. A když teda v dávnověku první politik a kněz rozhodli , že v kolektivu vychovávat děti je špatné , tak nic jiného nezbylo , než daleko křehčí uskupení - párová rodina. Ono pozor , pod pojmem rodina se u nás bere pár , ale jižněji tomu tak není. Tam žije pohromadě od prarodičů v domě třeba 20 lidí...to jen my jsme klecovitě vedení.

Problém spočívá jen a jen v duševní hygieně , potažmo v intimním životě. Kdyby sex byl jenom k reprodukci , páry by neměli problém. Člověk se musí rozhodnout, a pak si za tím stát. Ale zkuste si za něším stát 14 000 dnů. Duše utrpí a začne se zmítat , nejprve v pochybách a pak v přesvědčení , že to všechno byl omyl. A to proto , že máme erotiku.

Krutě nám ji stvořitel zdanil a kněz otrávil jedem.
07.12.2016 - 14:09 | Filtr
(Rak) dan162 » player
Hippies.
07.12.2016 - 14:12 | Filtr
(Štír) Freja » dan162
No,ale hippies jsou podle Pláji přeci nespolehlivý :4:

Jinak, já pojem skořápková instituce chápu jako něco, co má jakousi stoletou nálepku, ale uvnitř je všechno už dávno jinak a navenek se to tváří právě jen tou skořápkou,že to furt funguje stejně... :25: :4:
07.12.2016 - 14:33 | Filtr
(Býk) player » dan162
Nikoli. Hipísníci nebyli spolu kvůli tvorbě ,ale kvůli sexu a nicnedělání.Revolta , nikoli konstruktivita. V tom spočívá ten rozdíl. Ale - mrkni na to ještě z téhle stránky.

když se podíváš reálně na společenství , tak já osobně bych 20% lidí sebral občanský průkaz a někde je zavřel do nějakýho léčebnýho střediska pro psychouše...a další jsou , jak oni sami o sobě tvrdí - looseři.Lidé plandající a stále se hledající - prostě lůzři.

Ale všichni se množí. Jak přijde dítě k tomu , že má za fotra maloměšťáckýho kreténa, alkoholika , násilníka , tuneláře , náboženského dogmatistu a pod a matku blbou , až bůh brání nebo zamindrákovanou nebo netečnou atd.... A tihle dva se mu postaví za vzor a musí je poslouchat. Dost nehezká představa.

V rodovém zřízení vychovávali děti všichni společně. V komuně má dítě šanci najít si svůj vzor samo...
07.12.2016 - 14:40 | Filtr
(Štír) Freja » player
No, tak to máš o hippies dost zkreslený informace. :97:
07.12.2016 - 14:48 | Filtr
(Rak) dan162 » Freja
Ano, chápeme skořápku stejně.
07.12.2016 - 14:55 | Filtr
(Rak) dan162 » player
Souhlas s Frejou.

A spíš alternativa/svoboda než revolta, i když oboje platí. Motivace byla zevnitř jiná, a projevila se právě v tvorbě. Koukni do 60. let, co se v té době vytvořilo, od filmu po písničky, v americe i u nás. Podívej se na dobové reportáže, nic plandavého tam nenajdeš. Éra hippies končí tak 1969, zhruba s koncem konjunkce Urana a Pluta, kterou mimochodem si neseš ve svém rodném horoskopu, takže jsi trvalý hipísák, klidně pohodář a sexuální revolucionář. :4:
07.12.2016 - 15:08 | Filtr
(Býk) player » dan162
:61:

Děkuju ti náčelníku , že ses mne zastal...akorát že já teda spíše blažený samotář , než pouliční společnost...
07.12.2016 - 15:25 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele bubobubo, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Tak on tu tradiční rodinu taky nikdo nepodporuje a to je pak těžké.Dneska tě rozvedou na první stání,bez toho,že by kdokoli cokoli řešil,krom majetku,za který jsou,když to tak někdy poslouchám mylně považovány i děti.
Podle mě by se už od útlého dětství mělo začít s tím,jak na mezilidské vztahy,jak s nimi pracovat,jak být přínosem apod.
Dneska se spíš jede na vypíchnutí individuality a jak je každý skvělý a jedinečný a úžasný,pěstuje se v dětech přehnané sebevědomí a celé se to zpečetí zahrnutím vším,na co si mládě ukáže,tak to asi pro budoucí zodpovědnost za ostatní členy tlupy,není úplně to pravé ořechové.
Ale ono je toho pochopitelně víc,je to komplex antirodinných záležitostí,které se dějí.
Osobně jsem zastáncem rodiny,děti v ní cítí bezpečí,pokud v ní vztahy fungují a pak se nebojí vylétnout a po čase utvořit bezpečí svým dětem. :1:
07.12.2016 - 15:38 | Filtr
(Rak) dan162 » player
:4: to, co hlásáš, nebývá až tak konzervativní, tradiční a usedlé, toho si nelze nevšimnout.
10.12.2016 - 14:38 | Filtr
(Býk) player » bubobubo
Jasně - osvěta.

Ale nepřikrášlená , bez bible a na férovku. O tom to je. Jenže má to jeden háček. V momentě , kdy by se ve škole obě pohlaví o sobě všechno dozvěděla , tak sňatky skončej. Nikdo nepůjde do tak absolutního rizika. ale bylo by to osvobozující.
10.12.2016 - 15:07 | Filtr
(Váhy) wendy30
Jednoduse je rodina skorapkovitou, kdyz se v dnesni dobe podporuje individualismus. Jed na pracovisti nejvyssi vykon a zaroven si uzivej zivota dokud muzes. Lze to skloubit s rodinnymi hodnotami? Do toho si pridejme kult ditete, kdy se z malych deti vychovavaji nesamostatne a sobecke jednotky a mame krasne rozlozenou rodinu i do budoucna.
10.12.2016 - 23:57 | Filtr
(Býk) player » wendy30
A které to jsou , rodinné hodnoty?
11.12.2016 - 09:01 | Filtr
(Rak) dan162 » player
1. rodina
2. Já
11.12.2016 - 11:16 | Filtr
(Váhy) wendy30 » player
Pro me to znamena laska, jistota, bezpeci a pomoc v rodine. Co pro tebe?
11.12.2016 - 11:45 | Filtr
(Kozoroh) Alffie
Je to asi rok zpátky, co jsem si kladl otázku

JAK DNES VNÍMAT RODINU

My všichni zde na Zemi, jsme jedna velká rodina. A tím pádem pouze zakládáme rodiny v rodině. Což by se dalo označit jako ty pomyslné skořápky. Určitě to dnes není základ státu.
12.12.2016 - 06:57 | Filtr
(Býk) player » wendy30
Pro mě znamená láska kvetoucí Země a vesmír , který ji vezme na milost (ještě aspoň pár milionů let).

Pro mě znamená láska tóny nejkrásnějšího gospelu a bůh v něm.
12.12.2016 - 06:59 | Filtr
(Býk) player » Alffie
Přesně tak to vnímám já.

Sňatek je dnes pokus zahrát si ruskou ruletu , ale z čtyřmi ostrými náboji - ve snaze navýšit možnosti imaginárního štěstí. Někomu se zadaří , někomu ne. Ale následky bývají dost hustý.
12.12.2016 - 07:00 | Filtr
(Býk) player » dan162
To je slušivý kodex. Zejména vůči potomstvu. Ale na výstupu může ( a dnes většinou bývá) hodně promáchnutý život kvůli (defacto) cizím duším. Je to hluboká filosofická otázka.
12.12.2016 - 11:37 | Filtr
(Váhy) adelaida
Rodina je základní sociální "buňkou" společnosti. Je nezbytná pro zdravý a bezpečný vývoj dítěte. Setkala jsem se s pojmem "rodina jako sociální děloha". Analogie mezi významem dělohy, jakožto orgánem, který je nezbytný k vývoji plodu před narozením a rodiny jako orgánem, který je nezbytný pro bezpečný vývoj dítěte od narození až k plnoletosti, kdy je jedinec schopen fungovat ve společnosti a zároveň je schopen poskytnout bezpečí a ochranu rodině, kterou sám založí a to právě jen díky tomu, že sám měl možnost takového vývoje...když si uvědomíme, že každá takováto "buňka" je zároveň součástí většího celku a ten zase dalšího ještě většího celku, kde působí také jistá analogie, pak je jasné, jakým způsobem změny ve společnosti působí a projeví se v rodině a naopak. Někteří muži se dnes nechovají jako muži..to znamená neposkytují rodině ochranu před vnějším nebezpečím a věci s tím související, ale udržují pouze zdání navenek, že to tak je a ve skutečnosti řadu mužských rolí musí přebrat v rodině žena, rodinu destabilizuje... ženu vyčerpává a muže degraduje.
Nejvíc o zbytečnosti rodiny budou polemizovat muži, kteří sami žádnou nezaložili, protože se bojí zodpovědnosti a utíkají před ní...

http://www.planovanirodiny.cz/view.…
Příspěvky: 1-25 26-50 51-52
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »