Planety v domech vs. planety ve znameních


02.12.2016 - 09:59
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Pietra di Luna, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====

Planety v domech vs. planety ve znameních
Co jsem tak slyšela a četla, někteří astrologové mají tedneci vysvětlovat umístění planety v domě podobně, jako když je planeta ve znamení, které vládne danému domu.

Například Měsíc v 8. domě údajně nese štíří kvality, jedinec vyžaduje hloubku a emoční a citové splynutí s partnerem, city proudí hluboko pod povrchem atp.

Pak tomu tedy ale moc nerozumím. Měla jsem za to, že způsob, jakým se planeta chová, je určen znamením, ve kterém je, plus aspekty. Zatímco dům značí životní oblast člověka, nějaké téma, a pokud do něj spadá planeta, téma se bude projevovat skrze planetu, ale jinak, než kdyby planeta stála ve vládnoucím znamení domu, že?

Dám příklad, jak to chápu já: Slunce v Raku vs. Slunce ve 4. domě:
Člověk se Sluncem v Raku bude mít vlastnosti Raka, jako je citlivost, vnímavost, náladovost, starostlivost, intuice, velká fantazie atp. ale člověk se Sluncem ve 4.domě takový vůbec být nemusí, pokud nemá Slunce ve vodním znamení. Spíš to vnímám tak, že pro dobrý pocit ze života, pro pocit, že žije (Slunce) potřebuje cítit od partnera či např. od rodičů zázemí, výživu, bezpečí (témata 4. domu) - i když třeba bude větroplach, v konečné fázi potřebuje místo, kam se může vrátit a kde může být v klidu, kde se bude cítit doma, ale takový člověk vůbec nemusí nést vlastnosti Raka!

Chápu to tak správně?

Řazení:
02.12.2016 - 10:20 | Filtr
(Rak) dan162
Pro mne je dům spíš prostředí, ve kterém planeta projevuje své vlastnosti dané znamením a aspekty. Slunce v Raku dobře my dva známe. Slunce ve 4. domě bude prožívat rodinná témata, ale bude se k nim stavět v kvalitě znamení a chovat se dle aspektů.
02.12.2016 - 11:00 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Myslím, že to chápeš správně, dům nerovná se znamení! Planeta se zabarvuje vlivem znamení a takto zabarvena se projevuje v domech. Ještě jednodušeji to lze vysvětlit tím, že planeta podle znamení má svého dispozitora, proto Venuše Beranu bude zabarvena Marsem, v Blížencích Merkurem, ve Střelci Jupiterem atd. A jako taková se jinak bude projevovat v sedmém domu Venuše v Beranu a jinak Venuše v Rybách.
Krom toho znamení určují dispozitory (vládce) jak pro planety, tak pro domy, což u systému domů neplatí (Mars není v 8. domu v domicilu a v 10. v povýšení).
03.12.2016 - 13:58 | Filtr
(Lev) Orfanikus
Vzato velmi úzce,protože horoskop se posuzuje v souvislostech všech prvků hor.,
ale jen pro účel té otázky -znamení má větší sílu,než osobní dům.Pokud bude Slunce
v Kozorohu a bude ve 4.osobním domě,tak zrozenec bude méně "račí",
než když má Slunce v Raku ve třetím osobním domě.
04.12.2016 - 18:26 | Filtr
(Rak) Martin_B_D
Chápem to podobne ako ty, planéta v znamení znamená vlastnosti, ale planéta v dome znamená miesto, kde sa uplatňuje. Toto stotožnenie znamení a domov vraj nebolo v pôvodnej starej astrológii, prišlo až neskôr. Napríklad tretí dom bol skôr dom Mesiaca, piaty dom dom Venuše, jedenásty dom, dom Jupitera, prvý dom, dom Merkúra, siesty dom dom Marsu, a deviaty dom bol domom Slnka, alebo ináč, boli domy ich radosti. Tiež sa mi nepáči stotožnenie znamení a domov, pretože to nie je to isté, ale istú logiku to má, napríklad ak má niekto silne obsadené znamenie Blížencov, tak by mal byť komunikatívny, ale ak bude mať silne obsadený dom komunikácie, teda tretí dom, teda po novom dom Blížencov, tak v istom zmysle bude tiež žiť komunikáciou. Ale predsa len som za to, aby sa to rozlišovalo, pretože vtedy je výklad horoskopu oveľa jemnejší a presnejší.
04.12.2016 - 18:59 | Filtr
(Býk) Petr9 » Martin_B_D
Tiež sa mi nepáči stotožnenie znamení a domov, pretože to nie je to isté, ale istú logiku to má
===

mi se to naopak líbí :20: (resp. nelíbí se mi "ztotožnění" domy=znamení ... ale spíše vidění jakési "podobnosti" mezi nima ... domy≐znamení (nad tím rovnítkem je tečka) ... a astrologie mi od té doby začala dávat tak nějak smysl :16: ...
a není to právě o logice, jako spíše o tom, že člověk začne vidět věci a svět v "podobnostech"/analogiích/příbězích (nejen v číslech a přesných významech)

stejně tak ale dávám zapravdu tomu co píšeš :15: - že bez rozlišování tomu chybí jakási jemnost a přesnost.

(viz osa 3./9. dům - blíženci/střelec) - jeden pro stromy nevidí les ... a druhý pro les zase nevidí stromy ...
04.12.2016 - 23:14 | Filtr
(Lev) Orfanikus » Martin_B_D
Já myslím,že jde o podobnost,ale na nižší úrovni.Ne totožnost.
Podobný system dvou urovní,kdy prvky běží rytmicky pod sebou je ve staré astrologii častý,třeba arabská Firdaria,vládcové
času v létech a pod nimi ve stejném pořadí běží vládcové měsíců,ale vládcové měsíců
jsou limitováni vládcem roku - stejně tak planeta v osobním domě je hodně závislá na "důstojnosti"které vychází ze zvířetnikového znamení.


Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna ve Štír Štíru
ukázat kalendář »