Prečo ľudia veria v Boha


23.05.2016 - 14:45
(Štír) faraym
Prečo ľudia veria v Boha
Niekto ma zachráni...Niekto ma vytiahne z kaše...Niekto pri mne stojí...Niekomu na mne záleží...Niekto mi pomôže...A najlepšie je ak je ten niekto všemohúci... Ja osobne v Boha verím, ale nie v náboženstvá a už vôbec nie vykladačom náboženstva - akéhokoľvek

Stránka: 1 2
Řazení:
23.05.2016 - 14:50 | Filtr
(Kozoroh) Bosch
a už se ti ozval?
23.05.2016 - 14:53 | Filtr
(Váhy) Buddha/2
To je přece jasný. Protože když to neudělal někdo jiný, na koho to zbyde ? :76:
23.05.2016 - 19:54 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele musiúa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Já v Boha nevěřím. Víra je vyjádřením jisté pochybnosti a pro mě je Bůh skutečný.
Nevěřím - vím. A to nejlepší na tom je, že k tomu nepotřebuju žádný důvod...

Můžu nevěřit v existenci svých rodičů a můžu nevěřit a zpochybňovat ty, kdo o nich něco vědí a snaží se mi o nich něco říct. To ale na existenci mých rodičů nemá vliv a nic to nezmění. Paradox je ten, že největším důkazem toho, že jsou skuteční jsem já sama.

:29: :74:
23.05.2016 - 19:55 | Filtr
(Beran) Háňa*
Kdo věří, neví :1:
23.05.2016 - 23:00 | Filtr
(Štír) Dr.Voštěp
no, pokud už má člověk potřebu věřit v nějaký začátek/stvoření, tak v co jiného bude věřit, než v Boha - Stvořitele? :1:
23.05.2016 - 23:11 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele onka, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
.. možná proto, že život je sám o sobě záhada a v naší pozemské hmatatelnosti si neumíme představit, že se něco jen tak z ničeho nic vyskytlo. Potřebujeme si zdůvodnit, kde se to všechno "vyrobilo" .. a kdo té výrobě šéfuje .. možná :1:
23.05.2016 - 23:16 | Filtr
(Býk) player » .
Tak. Na mě to udělalo zázrak. Jsou dvě možnosti. Buď zabrala motlitba nebo síla vůle.

Sám nevím. Ale spíše bych se přiklonil k boží vůlu.
23.05.2016 - 23:17 | Filtr
(Býk) player
Ale jinak - je to gen. Byl objeven gen víry v boha v naší DNA.
23.05.2016 - 23:19 | Filtr
(Štír) Dr.Voštěp » player
? kdo ho tam dal? .. a ještě mne napadlo: proč se tam udržel tak dlouho?
Geny, které nemají opodstatnění časem mizí, anebo jdou do regrese..
24.05.2016 - 07:53 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vernal, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
No, nemusí to byť pre nič z toho, čo si vymenovala :1:
24.05.2016 - 09:13 | Filtr
(Býk) Glimmer Man
Prachy ukradnu,
jídlo ukradnu,
auto ukradnu,
zlato ukradnu...

A Bůh je ten,
koho o odpuštění poprosím.
26.05.2016 - 18:37 | Filtr
(Rak) seven
Proč lidi věří v Boha ... ? Protože nevěří sami v sebe. :3:
26.05.2016 - 22:13 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » seven
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Samanthaa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Taková berlička..... :1:
27.05.2016 - 08:52 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » seven
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele musiúa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
jo, tohle jsem si taky kdysi myslela, jenže život mě naučil... vono je to jednoduchý - kdo nedokáže uznat vyšší autoritu, nedokáže uznat ani sám sebe... čímž myslím, že víra v sebe sama je ještě větší iluze než víra v nadpřirozeno, a je to vůbec ta největší berlička ze všech :3:

P.S. i k víře v sebe sama potřebuješ notnou dávku pokory, ukaž mi někoho, kdo je sám před sebou pokorný :25:
30.05.2016 - 22:37 | Filtr
(Rak) seven » musiúa
No, nejsem si jistý jestli to dokážu v pár větách vysvětlit ... :97:

Za prvák - víceméně jsem podobného názoru jako Ty a to, že víra je jistým projevem nejistoty v to v co se snažím věřit. Pokud vím, že něco je, nepotřebuju v to věřit. Tak nějak to plyne z logiky věci.

Za druhák - člověk pochopitelně může uznávat vyšší autoritu jako projev jistého řádu či čehokoliv. Záleží jak si to pojmenuje. V tomhle systému plném nejistot a neznámých je pochopitelné, že jediná šance jak z toho nezcvoknout je pevná víra nebo přesvědčení v to, že to nakonec všechno dobře dopadne. Nicméně tohle je to jistým způsobem pasívní způsob jak s věcí naložit. A je taky pohodlnější ...

Za třeťák - pokud se člověk prokouše k pohledu na věc z druhé strany pravděpodobně nazná, že on je tím aktivním tvůrcem všeho dění, že on je středobohem všeho, že on sám je tím "Bohem" ke kterému se obrací. On je tvůrcem všech pravidel i veškerenstva. Tohle poznání může být pak trochu frustrující, protože pochopí, že vše závisí jen a jen na něm a není nic a nikdo kdo by ho z případných :93: vytáhl ven. Takže nezbývá aby se obrátil do sebe a začal věřit "sobě", že svým myšlením, chováním a kdoví čím ještě tohle všechno úspěšně ošéfuje. Převzít 100procentní osobní zodpovědnost za všechno je vždy mnohem těžší, než počítat s tím, že někdo nebo něco v případě potřeby napomůže. S tímhle se usíná trochu hůře. A většina lidí dá radši přednost klidnějšímu spaní :1:


Jinak jak to bývá, druhák i třeťák se navzájem prolínají a mixují, takže je z toho vždycky převeliký guláš ... :4:


Makes sense ? :63: :2:

30.05.2016 - 22:38 | Filtr
(Býk) player » Dr.Voštěp
? kdo ho tam dal?


To ví Bůh... :61:
31.05.2016 - 08:17 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » seven
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele musiúa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
to je hezký :1: a z velké části spolu souhlasíme...


ale opravdu bych se distancovala od toho, že člověk sám je bohem... když to říká někdo jako ty, tak je to snad i v pořádku, protože to vnímáš nějak "normálně" ale většinově je tenhle postoj minimálně zavádějící... souhlasím, s tím, že člověk je tvůrcem - je svobodná bytost a proto má plnou zodpovědnost za svůj život, tedy minimálně za to jak reaguje a k věcem přistupuje, protože prostě nemůže ovlivňovat ostatní bytosti a většinu jevů - jsou na něm nezávislé.... ono myslet si, že jsem "devítka", nebo dokonce "desítka" je opravdu sci-fi :4:

takže, ono se to s vyšší autoritou přece vůbec nevylučuje a není v rozporu, právě naopak - pokud převezmeš zodpovědnost můžeš začít žít tak abys "kráčel s Bohem" nebo se "záměrem" - totiž, jako jednotlivec nedokážeš vidět celek a ani za nejbližší roh, a jakákoli aktivita v tomto směru je k ničemu, nebo dokonce kontraproduktivní, naopak jistá míra "pasivity" a žití v synchronicitě se ukazuje být mnohem funkčnějším - a nejen pro jednotlivce, ale i pro celek - prospěšnějším.

Vtip je v tom, že si možná sám v tomto světě nějakým způsobem pomůžeš, ale - ve skutečnosti je to tak, že spíš umožňuješ, aby ti pomoženo bylo - svým jednáním, přístupem a žitím (nebo naopak, sám si přivodíš trable) zákon přitažlivosti se obejít nedá :3:

Když už jsem tady použila ten příměr s rodiči tak toho využiju :4:

jako dítě jsi samostatná bytost v nějakém prostředí, které ale sám nevytváříš, vytváří jej rodiče (a jiní dospělí) ovlivníš pouze to co sám děláš, takže můžeš zlobit, nebo být hodný, uklízet si pokojíček, nebo v něm mít bordel... a podle toho se ti žije líp, nebo hůř... nebo můžeš způsobit/iniciovat změnu prostředí - na víc ale nemáš vliv, byť třeba můžeš věřit, že jo....

myslet si, že mám 100%kontrolu a sám jsem bohem je podle mě ta největší víra ze všech :2:

víš, k tomu, abys mohl "kráčet s Bohem" se právě především musíš obrátit sám do sebe a začít se sebou něco dělat. A převzít zodpovědnost - absolutně.

:29: :79:
31.05.2016 - 09:06 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Argyll, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Nesnižoval bych schopnost víry (v cokoli) a rozhodně ji nedeklasoval jako biprodukt pochybnosti. Je to dar vize toho, co je za horizontem naší (často bolestné) zkušenosti, toho, co nám dává první impulz vykročit do neznáma i když kolem je tma a nevlídno. S Bohem bych to nespojoval (to je jen antropomorfní konstrukt, ke kterému si chodí stěžovat bigotní babičky :46:).
31.05.2016 - 17:01 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Argyll
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele musiúa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
to vztáhnu na sebe :4: já to tak nemyslela, nechtěla jsem snižovat víru, já proti ní nic nemám, právě naopak - jen je rozdíl, jestli v něco věříš, nebo něco víš (samozřejmě mluvím o osobním, niterném pocitu) já bych bez víry ani nevstala z postele, a někdy prostě ani nemohla jít dál.. prostě jen, zatímco vím, že Jsem, jdu dál právě proto, že věřím, že budu... (snad je mi rozumět:)

jinak, asi jsem bigotní babička... nechodím si teda stěžovat, ale... :4:

hele, ale mně se vlastně nelíbí odsuzování, nebo vysmívání se lidem, co to potřebujou... babičkám, co se pěkně oblečou a s tím slavnostním pocitem, jdou do kostela, věřím, že je to "povznáší" třeba :25: a taky si myslím, že si nechodí stěžovat Bohu, ale knězi... no někdo chodí třeba k psychiatrovi, nebo s kámoškama na kafe :25::3:

tož, to já jen tak :76:

:74:
31.05.2016 - 20:00 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele Samanthaa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
Je to berlička :1: a někomu i funguje :1:
31.05.2016 - 21:04 | Filtr
(Býk) Najdise.cz
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele vibe, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
ja myslim, ze hodne zalezi na tom, zda ten verici je "zena" nebo "muz"... a take zda chodi do katolickeho kostela nebo evangelickeho...
v tom jsou podle me velke rozdily...
pokud je to normalni muz (a jeste k tomu chodi treba do evangelickeho)...
pak je to skutecne (vetsinou) vira ve smyslu - domnenka, neboli produkt naseho intelektu... s takovymi lidmi, pokud se setkam a oni se me nahodou treba i zeptaji, zda jsem verici, odpovidam: ano a delam vsechno proto, abych nebyl... nekdy, pokud vidim, ze by slovo mohlo padnout i na urodnou pudu, dodam, ze sice ziju v "atheisticke" zemi, ale za svuj zivot jsem jeste nepotkal cloveka, ktery by "verici" nebyl... aneb jedna ze "4 dohod" zni: nevytvarejme domnenky, coz je naprosta blbost, protoze intelekt nic jineho nez vytvareni domnenek nezna... pokud takovy verici sam ze sve iniciativy neutece, debatu jeste rozvedu a vysvetluji, ze "verici" ve sve podstate - diky svemu intelektu - redukuje neco nesmirneho, vsudypritomneho... na (napr.) zubni kartacek...
pokud je ale verici "zena" - bytost, ktera proziva zivot citenim (nikoliv analytickym myslenim)... pak to, ze si, ciste z praktickych duvodu, neco vsudypritomneho, nesmirneho... pojmenovava jednim "slovem"... vidim jako neco prirozeneho...
a pak jeste ten rozdil v cirkvich je v tom, ze "evangelik" daleko vice lpi na "slove", neboli intelektu...
zatimco "katolik" klade duraz spise na ritualy, inscenovani prozitku... proto, pokud se uz (nekdy) vydam do kostela, byva to vetsinou "katolik"... pekne nazdobeny... choreografie, na kterou se da divat... a k tomu relativne malo "kecani"... pokud nejake, tak jen takove, co stejne kazdy zna...
31.05.2016 - 21:24 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý
Bůh dal s vírou lidem právo popřít jeho existenci.
Lidem bez víry toto právo nikdo nedal.
Proto věřící existenci Boha nepopírají a nevěřící popírají o to více.
:3:
31.05.2016 - 21:32 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Sosna zvlčelý
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele musiúa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
já tomu nerozumim! :42: jako vážně... je to na mě nějaký složitý :25: (pls přeložit)
31.05.2016 - 21:45 | Filtr
(Kozoroh) Sosna zvlčelý » musiúa
A to jsem si myslel, že nic jednoduššího už napsat k tomu nedokážu. :43:

Dobře, zkusím to jinými slovy: Musím se občas usmát tomu, jak někteří nevěřící dokáží bojovat proti něčemu, co podle nich neexistuje (Bůh). Čím více podle nich neexistuje, tím více je rozčiluje víra druhých. Tím vlastně zpochybňují své tvrzení o neexistenci Boha.

Oproti tomu mnozí věřící činí pravý opak. Jakoby si nebyli jisti svojí vírou (nebo snad existencí Boha), často o tom mluví. Někteří pak dokonce přesvědčují druhé. Ale lidi, které jsem měl tu čest poznat a kteří skutečně věřili, většinou k tomuto tématu moc nehovořili. Měli víru tak pevně v sobě, že nebylo třeba o tom mluvit. Oni nevěřili, oni věděli.

Ale to vše zde již v jiných podobách asi zaznělo.

A dodám k tomu ještě jednu myšlenku: Bohu nezáleží na tom, zda v něho věříme, či nikoli, ale na tom, jací jsme. :50:
31.05.2016 - 22:07 | Filtr
(Býk) Najdise.cz » Sosna zvlčelý
Systémová zpráva: Příspěvek je od uživatele musiúa, který(á) již smazal(a) registraci na tomto webu:
=====
děkuji! :15:

no, zjednodušil si to tak moc, že to na mě bylo příliš geniální :6: :4:

to co píšeš, je ve veliké míře pravda :15: ale my už víme, že věci nejsou "černobílé" tak jsi mě na něco přived...

představ si, že je žena, kterou miluješ a dáváš jí to všemi možnými způsoby znát a víš, že to cítí stejně.. a je hodná a čestná a upřimná a... jenže, nikdy, vůbec nikdy se k tobě nemá, před nikým o tobě nemluví, natož by přiznala jak moc tě má ráda, ba co víc, když se o tobě mluví nehezky, taky mlčí...

ona ta poslední věta - víš, Bohu na tom jací jsme zas tak nezáleží, prostě nás miluje a věří v naše schopnosti, ví, že se můžeme změnit... a může nám s tím pomoct - jen to musíme dovolit.... (tak to vidim já :6:)

a už o tom nebudu zbytečně mluvit :14: v tom máš pravdu :15:
Příspěvky: 1-25 26-44
« předchozí  další » »|
Aktuální postavení planet
Aktuální
postavení planet
ukázat planety »
Lunární kalendář 2024
Lunární kalendář
Luna v PannaPanně
ukázat kalendář »